Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1636466686992

Komentarz

• edytowano lipca 2015
    A! WSiP ma dwa podręczniki do przyrody, tam chcieli "Przyrodo Witaj!"
  • Akurat z przyrody można wybrać też system zadawania wg zadanych zagadnień (15 zagadnień, po 5 na każdą klasę). Z historii dotychczas podawano jeden podręcznik i na jego podstawie przygotowany był test pisemny.
  • Podziwiam Was!
    Ledwo wakacje się zaczęły, a Wy już podręczniki na następny rok ogarnijcie.
    Ja jeszcze tak naprawdę wakacji nie odczuwam w tej codziennej bieganinie.
  • Podziwiam Was!
    Ledwo wakacje się zaczęły, a Wy już podręczniki na następny rok ogarnijcie.
    Ja jeszcze Tak naprawdę wakacji nie odczuwam w tej codziennej bieganinie.
  • Eee... Dajcie mi chwilkę, bo ssaka usypiam, to sprawdzę dla pewności w mailach zeszłorocznych. My na pewno mieliśmy Przyrodo Witaj, ale nie mieliśmy podręczników do historii. Dlatego potem Młoda miała cyrk z pytaniami na egzaminie.
  • Ze wszystkiego test i ustny.
  • Dobra, to już jestem. Sprawdziłam, z historii w zeszłym roku zalecana była Operona z serii "Odkrywamy na nowo" - Historia i Społeczeństwo - Renata Antosik i takie też zamówiłam na nowy rok szkolny.

Egzaminy są z każdego przedmiotu i pisemne i ustne. Pisemne to ok. 1h-1,5h, ustne porozpisywane są po mniej więcej 20-30 min na ucznia.

• Gdzieś koło połowy września, może nawet bliżej końca września. Podstawy programowe są na stronie szkoły:
    http://szkolamontessori.com.pl/edukacja-domowa/materialy/klasa-iv-vi/
  • czy dzieci kształcone domowo nie mogą otrzymać świadectwa z paskiem?
    -----------------
    Mogą, może zaszła jakaś pomyłka, powinnaś się spytać w szkole, dlaczego syn nie dostał.
  • Tosia dostała z paskiem.
  • Czy u Sawickich ktos dostał w tym roku świadectwo z paskiem? Pytam, bo w zeszłym były, a teraz nie....
  • My z powodu egzaminów ustawianych pod podręczniki zrezygnowaliśmy z Salomona. W naszej szkole nauczyciel dostosowuje egzamin do ucznia. Oczywiście, są proponowane podręczniki, ale jak ktoś chce inne - droga wolna. Co to za ED, jak mi podręczniki narzucają [-(
  • @Gosia5, a wiesz coś więcej o Sokratesie? otwierają gimnazjum? bo na rezerwową się wpisaliśmy ale bez większego odzewu... (dwie panny gimnazjalistki, dwóch podstawowych i zerówka) - nam o same egzaminy chodzi, integrować za bardzo sie nie musimy ;)
  • a czy sa jakies inne szkoły takie jak Sawickich? W sensie nastawione na ED?
  • Jest kilkanaście w Polsce. W samej Warszawie ludzie zapisani są do 10. Każda ma inną ofertę, swoje plusy i minusy, akcenty rozłożone na inne sprawy. @ramatha - jaki rejon Cię interesuje?

• jestem z pogranicza dolnego slaska i wielkopolski - z Rawicza dokładniej.
    Wieksze miasto to Leszno i Wrocław przede wszystkim.
    ...
    Ale na razie przygladałam się bliżej Sawickim, mam wrazenie ze duzo ludzi tam jezdzi, ale dla nas to na kazdy egzamin byłaby daleka wyprawa... nie zeby było to niemozliwe, ale mimo ze szkola fajna, to pewnie najłatwiej miec cos bliżej.
    ...
    A jak jest z płatnością za taką naukę i egzaminy?
    W państwowych zakładam ze sa darmowe- tak?
    Sawiccy tez darmowi - egzaminy tez?
  • Oczywiście, że darmowi.
  • Koło Wrocławia jest przyjazna szkoła w Rękowie, nie znam nikogo osobiście, kto byłby tam zapisany, ale na fb jest spore grono tych, co polecają. A tu strona szkoły http://rekowszkola.org/
  • Dziekuje. - niby mozna kliknac to dziekuje , ale naprawde ze szkolami i w ogole z tatyka ED ciezko idzie rozgryzanie tematu. W sumie wiekszosc informacji to czerpje z naszego forum. W kazdym razie dzieki serdeczne :)
  • Sympatycznie jest mieć grupę znajomych w szkole, do której zapisane są dzieci.

To jest interesująca inicjatywa, zobaczymy jak się rozwinie od września: http://benedykt.edu.pl/e-learning/
  • Oh tak to byloby wspaniale miec kontakt z innymi homeschoolersami. No zobaczymy. Na razie przed nami przedszkole, wiec czas jeszcze mamy na rozgladanie sie.
  • edytowano lipca 2015
    Jeśli ktoś z Warszawy lub okolic jeszcze nie podjął decyzji, do jakiej szkoły zapisać dziecko, to polecam naszą: https://poem.pl/edukacja-domowa
    Szkoła nieupierdliwa i przyjazna ED. Pewnie to nie to, co u Sawickich, ale da się z nimi żyć i są znacznie bliżej. I mają zarówno podstawówkę (od zerówki), jak i gimnazjum.
    I jeszcze jeden atut: większość dzieci edukowanych domowo pod patronatem tej szkoły, to dzieci naszych forumowiczów :-D - to znaczy, piątka moich i jedno od @Malia Była taż córka @Agaska+7 Moglibyśmy więc mówić jednym głosem i tworzyć silne lobby ;-)
  • @birdy cudownie ze tam jestescie. Bede miala wiadomosci z pierwszej reki.
    Z pewnoscia kiedys Cie chetnie wypytam, ale zanim ja zapisze tam dziecko to Ty bedziesz miala 2 letnie doswiadczenie :)
  • My zdecydowaliśmy się, że zostawiamy syna, przynajmniej na ten rok, w domu. Ma obowiązek zerówkowy aktualnie i już rok chodził do przedszkola. Jedziemy we wtorek do poradni PP do Sawickich ( u nas nie było wolnych terminów) i tam go chcemy zapisać.

Czy macie jakieś porady, sprawdzone blogi, żebym mogła zaczerpnąć pomysły na prace w domu? I jak ogarniacie naukę w domu, kiedy krążą wokół jeszcze małe brzdące?
  • Mam pytanie-czy ktoś z Was ma doświadczenie z wycofaniem ze szkoły dziecka na poziomie 2klasy gimnazjum? Czy jest tu może ktoś z wielkopolski? I czy mogłabym pogadać z kimś kto ma dziecko w 2 klasie gimnazjum? Biję się z myślami
  • @Agnodike5, nasz Zosia rozpocznie druga klasę zaraz, ale zabralismy ją ze szkoły od 6. klasy podst. Ale my mazowieckie, nie wielkopolskie. :)
  • @gozdkowa... ja korzystam z superkid.pl - my dopiero zaczynamy przedszkole wiec rad nie dam... ale zamierzamy uczyc sie w domu.
    A powiedz czemu skoro chodzil do przdszkola nie idzie teraz do zerowki w przedszkolu? Pytam bo zastanawiam sie nad przyszlym rokiem czy posylac do przedszkola czy nie.
  • @agnodike @balum ówna najstarsza w gimnazjum
    Albo już skończyła :-?
  • @Aniela ma chyba starsze dzieci w ED. Starsze, w sensie nie podstawówka.
  • @Skatarzyna - wracamy z wakacji. Wieczorem priv napiszę ok?
    Dzięki za odzew.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.