Likwidować to, co nie ma sensu - bardzo słuszny krok. Obawiam się tylko, że jeśli ten trend się utrzyma, to trzeba będzie zlikwidować całe polskie szkolnictwo... Także to wyższe...
Skąd taka decyzja? - Ten egzamin nie miał sensu – stwierdziła Zalewska. ---------- Też tak uważam, do szkoły średniej wystarczy konkurs świadectw, a jak szkoła chce może sobie zrobić egzaminek wstępny.
I naprawdę przydałoby sie przynajmniej obniżenie wieku obowiązku szkolnego.
W dniu 15.01.2016 odbyło sie spotkanie osób , które uczestniczyły w pn w spotkaniu z Pania Minister jako reprezentanci szerokiego grona rodziców Edukacji domowej w Polsce. Celem spotkania było wybranie członków zespołu roboczego do kontaktu z Ministerstewm Edukacji oraz środowiska ED. W wyniku tajnego głosowania została wyłoniona poniższa grupa osób: 1. Dr inż. Mariusz Dzieciątko - przewodniczący, Stowarzyszenie Edukacji w Rodzinie 2. Jan Urmański - vice-przewodniczący, Związek Dużych Rodzin 3+ 3. Dr hab. Marek Budajczak, Stowarzyszenie Edukacji Domowej 4. Marianna Kłosińska, Fundacja Bullerbyn na Rzecz Wspólnoty Dzieci i Dorosłych 5. Dr Andrzej Mazan, Fundacja Maximilianum 6. Krzysztof Tusiński, Fundacja Elementarz 7. Adam Wize, środowisko wielkopolskie 8. Anna Zakrzewska, Stowarzyszenie Instytut Nowoczesnej Edukacji
Prosimy całe środowisko o kontaktowanie się z wyżej wymienionymi osobami i formułowanie wniosków i opinii tylko do nich ( osobiście lub e-mailowo).
Otwarte spotkanie dla wszystkich chetnych rodziców- praktyków z ED i przedstawicieli lokalnych środowisk planowane jest na czwartek 21.01 2016. W poniedziałek podamy miejsce i godzinę na tej grupie . Prosimy także o powiadamianie osób ,które nie korzystaja z fb a edukuja domowo.
Zachęcamy środowiska lokalne do wypracowania wspólnego stanowiska i przekazywanie go na e-mail do tego celu stworzony:
Spotkanie otwarte rodziców edukacji domowej z udziałem grupy roboczej do kontaktów z MEN odbędzie się w najbliższy czwartek w godzinach 17.00 - 18.30 w dolnym kościele Najświętszego Zbawiciela w Warszawie przy pl. Zbawiciela (Metro Politechnika).
Wejście z prawej strony kościoła, drzwi z napisem "Dolny Kościół".
Będzie to czas dyskusji o celach krótko i długo terminowych, zadawania pytań do członków grupy roboczej.
Ja bym bardzo chetnie przyszla,ale wiesz jak jest.
Co do typow ludzkich, to mojemu dziewiecioletniemu indywidualiscie swietnie robi zestaw podobny jak u Moniry, tyle ze nauka instrumentu prywqtnie, nie w muzycznej, i bez szkoly. Sport codziennie, sluzba prawie codziennie, instrument i skauci. Do szkoly nie chce, mowi, ze mu szkoda czasu.
A, i kumpli ma wszedzie, w parku na gorce saneczkowej sami znajomi, jak nie z judo to z ministrantow. Jest tez ogolnie bardziej samodzielny niz rowiesnicy, sam chodzi na zajecia, zalatwia rozne sprawy, zakupy itd. Gotowac sie uczy i juz mu niezle idzie. Jak mowie - dla nas ed jest idealnym rozwiazaniem,z przyczyn pozytywnych,a nie negatynych (bo szkola to zuo).
Zaczynam sie bardzo poważnie zastanawiać nad Ed od września. Spowodowane to jest moja irrytacją odnośnie szkoły.....i poczuciem nieszczęścia u dzieci. Zastanawiam sie czy moja szkoła na wsi wyraziłaby zgodę na ED u nich.....? Jak ewentualnie zaczęcić dyrektora do pozytywnego rozważenia takiego rozwiązania dla moich dzieci? Musze sie jeszcze dużo zorientować na jakiej zasadzie działa współpraca szkoły z rodzicami i w ogóle ED. Jak to wygląda na codzień...Jak daja rade mamy? Tutaj w wątku strasznie dużo jest czytania.....takiego chaotycznego.....Może ktoś wdrożony chciałby mipomóc ewentualnie i opowiedzieć jak to wygląda...?
My daliśmy przez dwa lata szanse naszej lokalnej podstawówce i gim. Mimo życzliwości dyrekcji nie byliśmy zadowoleni ze współpracy i zmieniliśmy od września na zorientowaną na ED. To był dobry krok. Przede wszystkim komunikacja - jesteśmy doinformowani, a to prócz życzliwości jest - uważam - kluczowe.
Mają swoją poradnię, i nie wiem, czy my nie po znajomości, ale jak mieliśmy być w ED u nich, to badanie i opinię mieliśmy w gratisie. Badanie było umawiane z dnia na dzień, w poradni tu:http://kangur.edu.pl/kangur/poradnia
Dlatego aga---p piszę, bo wiem, że jesteście "od prawej strony" autostrady. A Szkoła Kangura dodatkowo przy obwodnicy, bo to już prawie Tyniec, nawet przez miasto nie trzeba się pchać. k,
@katarzynamarta - w ogóle płatna, bo to prywatna, ED niepłatne (dane z początku stycznia). Ale bardzo sensowni ludzie, od lat na rynku edukacyjnym - zaczynali od zajęć pedagogiki twórczości (na studiach byłam u nich na bdb. kursie), przez poradnię, przedszkola, a teraz - szkołę. Chyba tylko SP, ale warto zadzwonić. Szkoła jest, z tego co pamiętam, dosyć świeżą sprawą. k.
Dziewczyny, info o opłatach mam z przełomy grudnia i stycznia - czyli bardzo niedawne, ale sprzed "obcięcia". Dzwońcie i pytajcie. Możecie mówić, że macie info o koleżanki, która się w grudniu ED w "Kangurze" interesowała. k.
Dyr jest otwarty i ogólnie kulturalny miły zna nas i myślę że chętnie by pogadał ze mną o ED. Nawet z ciekawości.. ------- Wszystko zależy od dyrektora, jak jest autentyczny, można spróbować.
W mojej szkole (nierejonowej) uważanej za przyjazną w ED, są nauczyciele, którzy nie mają pojęcia o egzaminowaniu dzieci ED, ale większość jest w porządku i to wyrównuje straty. Oczywiście dyrektor pozytywnie nastawiony.
Komentarz
Skąd taka decyzja? - Ten egzamin nie miał sensu – stwierdziła Zalewska.
----------
Też tak uważam, do szkoły średniej wystarczy konkurs świadectw, a jak szkoła chce może sobie zrobić egzaminek wstępny.
I naprawdę przydałoby sie przynajmniej obniżenie wieku obowiązku szkolnego.
Powinien być dla chętnych.
W dniu 15.01.2016 odbyło sie spotkanie osób , które uczestniczyły w pn w spotkaniu z Pania Minister jako reprezentanci szerokiego grona rodziców Edukacji domowej w Polsce.
Celem spotkania było wybranie członków zespołu roboczego do kontaktu z Ministerstewm Edukacji oraz środowiska ED.
W wyniku tajnego głosowania została wyłoniona poniższa grupa osób:
1. Dr inż. Mariusz Dzieciątko - przewodniczący, Stowarzyszenie Edukacji w Rodzinie
2. Jan Urmański - vice-przewodniczący, Związek Dużych Rodzin 3+
3. Dr hab. Marek Budajczak, Stowarzyszenie Edukacji Domowej
4. Marianna Kłosińska, Fundacja Bullerbyn na Rzecz Wspólnoty Dzieci i Dorosłych
5. Dr Andrzej Mazan, Fundacja Maximilianum
6. Krzysztof Tusiński, Fundacja Elementarz
7. Adam Wize, środowisko wielkopolskie
8. Anna Zakrzewska, Stowarzyszenie Instytut Nowoczesnej Edukacji
Prosimy całe środowisko o kontaktowanie się z wyżej wymienionymi osobami i formułowanie wniosków i opinii tylko do nich ( osobiście lub e-mailowo).
Otwarte spotkanie dla wszystkich chetnych rodziców- praktyków z ED i przedstawicieli lokalnych środowisk planowane jest na czwartek 21.01 2016.
W poniedziałek podamy miejsce i godzinę na tej grupie . Prosimy także o powiadamianie osób ,które nie korzystaja z fb a edukuja domowo.
Zachęcamy środowiska lokalne do wypracowania wspólnego stanowiska i przekazywanie go na e-mail do tego celu stworzony:
grupa@edukacjadomowa.pl
Na bieżąco będziemy informować o postępach prac.
Spotkanie otwarte rodziców edukacji domowej z udziałem grupy roboczej do kontaktów z MEN odbędzie się w najbliższy czwartek w godzinach 17.00 - 18.30 w dolnym kościele Najświętszego Zbawiciela w Warszawie przy pl. Zbawiciela (Metro Politechnika).
Wejście z prawej strony kościoła, drzwi z napisem "Dolny Kościół".
Będzie to czas dyskusji o celach krótko i długo terminowych, zadawania pytań do członków grupy roboczej.
Zapraszam ;-)
Co do typow ludzkich, to mojemu dziewiecioletniemu indywidualiscie swietnie robi zestaw podobny jak u Moniry, tyle ze nauka instrumentu prywqtnie, nie w muzycznej, i bez szkoly. Sport codziennie, sluzba prawie codziennie, instrument i skauci. Do szkoly nie chce, mowi, ze mu szkoda czasu.
Musze sie jeszcze dużo zorientować na jakiej zasadzie działa współpraca szkoły z rodzicami i w ogóle ED. Jak to wygląda na codzień...Jak daja rade mamy? Tutaj w wątku strasznie dużo jest czytania.....takiego chaotycznego.....Może ktoś wdrożony chciałby mipomóc ewentualnie i opowiedzieć jak to wygląda...?
Link:
http://www.szkola.kangur.edu.pl/edukacjadomowa/
Mają swoją poradnię, i nie wiem, czy my nie po znajomości, ale jak mieliśmy być w ED u nich, to badanie i opinię mieliśmy w gratisie.
Badanie było umawiane z dnia na dzień, w poradni tu:http://kangur.edu.pl/kangur/poradnia
k,
k.
Dzwońcie i pytajcie. Możecie mówić, że macie info o koleżanki, która się w grudniu ED w "Kangurze" interesowała.
k.
k.
-------
Wszystko zależy od dyrektora, jak jest autentyczny, można spróbować.
W mojej szkole (nierejonowej) uważanej za przyjazną w ED, są nauczyciele, którzy nie mają pojęcia o egzaminowaniu dzieci ED, ale większość jest w porządku i to wyrównuje straty. Oczywiście dyrektor pozytywnie nastawiony.