Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1747577798092

Komentarz

• Likwidować to, co nie ma sensu - bardzo słuszny krok. Obawiam się tylko, że jeśli ten trend się utrzyma, to trzeba będzie zlikwidować całe polskie szkolnictwo... Także to wyższe...
    Podziękowali 1camille

• Skąd taka decyzja? - Ten egzamin nie miał sensu – stwierdziła Zalewska.

----------
    Też tak uważam, do szkoły średniej wystarczy konkurs świadectw, a jak szkoła chce może sobie zrobić egzaminek wstępny.

I naprawdę przydałoby sie przynajmniej obniżenie wieku obowiązku szkolnego.
  • Pracować mogą, ale uczyć się muszą.
  • Bardzo szkoda, że mój syn musi pisać ten głupi sprawdzian tylko dlatego, że karty już wydrukowane :-w
    Powinien być dla chętnych.
  • Udostępniam:

W dniu 15.01.2016 odbyło sie spotkanie osób , które uczestniczyły w pn w spotkaniu z Pania Minister jako reprezentanci szerokiego grona rodziców Edukacji domowej w Polsce.
    Celem spotkania było wybranie członków zespołu roboczego do kontaktu z Ministerstewm Edukacji oraz środowiska ED.
    W wyniku tajnego głosowania została wyłoniona poniższa grupa osób:
    1. Dr inż. Mariusz Dzieciątko - przewodniczący, Stowarzyszenie Edukacji w Rodzinie
    2. Jan Urmański - vice-przewodniczący, Związek Dużych Rodzin 3+
    3. Dr hab. Marek Budajczak, Stowarzyszenie Edukacji Domowej
    4. Marianna Kłosińska, Fundacja Bullerbyn na Rzecz Wspólnoty Dzieci i Dorosłych
    5. Dr Andrzej Mazan, Fundacja Maximilianum
    6. Krzysztof Tusiński, Fundacja Elementarz
    7. Adam Wize, środowisko wielkopolskie
    8. Anna Zakrzewska, Stowarzyszenie Instytut Nowoczesnej Edukacji

Prosimy całe środowisko o kontaktowanie się z wyżej wymienionymi osobami i formułowanie wniosków i opinii tylko do nich ( osobiście lub e-mailowo).

Otwarte spotkanie dla wszystkich chetnych rodziców- praktyków z ED i przedstawicieli lokalnych środowisk planowane jest na czwartek 21.01 2016.
    W poniedziałek podamy miejsce i godzinę na tej grupie . Prosimy także o powiadamianie osób ,które nie korzystaja z fb a edukuja domowo.

Zachęcamy środowiska lokalne do wypracowania wspólnego stanowiska i przekazywanie go na e-mail do tego celu stworzony:

grupa@edukacjadomowa.pl

Na bieżąco będziemy informować o postępach prac.
  • dziś w rozmowach niedokończonych w Radiu Maryja ma być Pani Minister w sprawie edukacji.
  • jednak to dziś Zalewska jest w Radiu Maryja. Właśnie trwa audycja.
  • Dzwoniła Nina w sprawie ED, ale widać, że minister nie jest zorientowana w temacie.
  • Uwaga,

Spotkanie otwarte rodziców edukacji domowej z udziałem grupy roboczej do kontaktów z MEN odbędzie się w najbliższy czwartek w godzinach 17.00 - 18.30 w dolnym kościele Najświętszego Zbawiciela w Warszawie przy pl. Zbawiciela (Metro Politechnika).

Wejście z prawej strony kościoła, drzwi z napisem "Dolny Kościół".

Będzie to czas dyskusji o celach krótko i długo terminowych, zadawania pytań do członków grupy roboczej.

Zapraszam ;-)
  • Podbijam, bo może ktoś się wybierze podyskutować ;-)
  • Ja bym bardzo chetnie przyszla,ale wiesz jak jest.

Co do typow ludzkich, to mojemu dziewiecioletniemu indywidualiscie swietnie robi zestaw podobny jak u Moniry, tyle ze nauka instrumentu prywqtnie, nie w muzycznej, i bez szkoly. Sport codziennie, sluzba prawie codziennie, instrument i skauci. Do szkoly nie chce, mowi, ze mu szkoda czasu.
  • A, i kumpli ma wszedzie, w parku na gorce saneczkowej sami znajomi, jak nie z judo to z ministrantow. Jest tez ogolnie bardziej samodzielny niz rowiesnicy, sam chodzi na zajecia, zalatwia rozne sprawy, zakupy itd. Gotowac sie uczy i juz mu niezle idzie. Jak mowie - dla nas ed jest idealnym rozwiazaniem,z przyczyn pozytywnych,a nie negatynych (bo szkola to zuo).
  • Zaczynam sie bardzo poważnie zastanawiać nad Ed od września. Spowodowane to jest moja irrytacją odnośnie szkoły.....i poczuciem nieszczęścia u dzieci. Zastanawiam sie czy moja szkoła na wsi wyraziłaby zgodę na ED u nich.....? Jak ewentualnie zaczęcić dyrektora do pozytywnego rozważenia takiego rozwiązania dla moich dzieci?
    Musze sie jeszcze dużo zorientować na jakiej zasadzie działa współpraca szkoły z rodzicami i w ogóle ED. Jak to wygląda na codzień...Jak daja rade mamy? Tutaj w wątku strasznie dużo jest czytania.....takiego chaotycznego.....Może ktoś wdrożony chciałby mipomóc ewentualnie i opowiedzieć jak to wygląda...?
  • edytowano stycznia 2016
    My daliśmy przez dwa lata szanse naszej lokalnej podstawówce i gim. Mimo życzliwości dyrekcji nie byliśmy zadowoleni ze współpracy i zmieniliśmy od września na zorientowaną na ED. To był dobry krok. Przede wszystkim komunikacja - jesteśmy doinformowani, a to prócz życzliwości jest - uważam - kluczowe.
  • Dyr jest otwarty i ogólnie kulturalny miły zna nas i myślę że chętnie by pogadał ze mną o ED. Nawet z ciekawości..
  • Ja bym mimo wszystko chciała współpracować z naszą szkołą ale jak pomyśle o kłodach rzucanych pod nogi to w sumie byloby znowu mnóstwo stresu...
  • A jak to jest z tym dojeżdżaniem do szkoły jeśli się zapisze dziecko do szkoły przyjjaznej? To tylko na egzaminy?
  • Można tylko na egzaminy, można więcej.
  • A czy ktoś z was współpracuje ze szkołami Prywatne Szkoły Inspiracja w Krakowie?
  • W Krakowie szkoła "Kangura" też ma w pakiecie ED. Dyrektor bardzo przyjazna i otarta, ale oni tam wszyscy tacy.
    Link:
    http://www.szkola.kangur.edu.pl/edukacjadomowa/

Mają swoją poradnię, i nie wiem, czy my nie po znajomości, ale jak mieliśmy być w ED u nich, to badanie i opinię mieliśmy w gratisie.
    Badanie było umawiane z dnia na dzień, w poradni tu:http://kangur.edu.pl/kangur/poradnia
  • Do Krakowa mamy najbliżej....autostrada z Rzeszowa2-3godz.
  • Dlatego aga---p piszę, bo wiem, że jesteście "od prawej strony" autostrady. A Szkoła Kangura dodatkowo przy obwodnicy, bo to już prawie Tyniec, nawet przez miasto nie trzeba się pchać.
    k,
  • Kowalka a kosztyED w tej szkole? Rzeczywiście nie pobierają opłat przy ED tzn czesnego?
  • @katarzynamarta - w ogóle płatna, bo to prywatna, ED niepłatne (dane z początku stycznia). Ale bardzo sensowni ludzie, od lat na rynku edukacyjnym - zaczynali od zajęć pedagogiki twórczości (na studiach byłam u nich na bdb. kursie), przez poradnię, przedszkola, a teraz - szkołę. Chyba tylko SP, ale warto zadzwonić. Szkoła jest, z tego co pamiętam, dosyć świeżą sprawą.
    k.
  • Dziewczyny, info o opłatach mam z przełomy grudnia i stycznia - czyli bardzo niedawne, ale sprzed "obcięcia".
    Dzwońcie i pytajcie. Możecie mówić, że macie info o koleżanki, która się w grudniu ED w "Kangurze" interesowała.
    k.
  • Obcieli nie równa się całkiem skasowali. Z fajerwerków trzeba zrezygnować, ale nie znaczy, że na biurokrację i egzaminy też musi zabraknąć.
  • W Kangurze zasadniczo od nas nic nie chcieli, więc myślę, że obcięcie subwencji nie powinno wpłynąć na ich chęć prowadzenia ED.
    k.
  • @Katarzynamarta, wg wstępnych ocen naszej dyrekcji nie wygląda to AŻ TAK drastycznie. Są ciecia, ale totalnej tragedii jeszcze nikt nie wieszczył.
  • Spora przesada z tym 80%. Wiejski +ED to 57% na uczniu bez orzeczenia (z orzeczeniem różnica jest mniejsza).
  • Dyr jest otwarty i ogólnie kulturalny miły zna nas i myślę że chętnie by pogadał ze mną o ED. Nawet z ciekawości..
    -------
    Wszystko zależy od dyrektora, jak jest autentyczny, można spróbować.

W mojej szkole (nierejonowej) uważanej za przyjazną w ED, są nauczyciele, którzy nie mają pojęcia o egzaminowaniu dzieci ED, ale większość jest w porządku i to wyrównuje straty. Oczywiście dyrektor pozytywnie nastawiony.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.