my np w 1-3 praktycznie w ogóle nie krozystaliśmy z podręczników a z cwiczeń śladowo, b dużo z superkida robilismy lub sami robiliśmy plakaty ucząć się w ten sposób pisac.
@aga---p, dacie radę. Materiału jest w sumie niewiele i w układzie jeden na jeden spokojnie ogarniecie. Mojemu synowi, który ma podobne problemy, stałe niezmienne zasady bardzo ułatwiają mobilizację. Gdyby problem okazał się poważniejszy, zawsze można posiłkować się jakąś diagnozą i poradnictwem.
Językowo- właśnie nam zrezygnowała nauczycielka, więc szukam innej. 1xtygodniu, a potem mąż z nimi pracuje wg wskazówek. Włączymy w 4 klasie SP platformę, nasz szkoła daje tańszy dostęp do Rosetta Stone.
Rosetta jest świetna, mój Wiktor dzięki niej łapie momentalnie. No i forma dla dzieciaków też atrakcyjna, przynajmniej moi dużo chętniej pracują z tabletem niż z książką.
Mnie dyrektor powiedział, że nie można wpisać oceny na świadectwo, bo ustawa o ed nie obejmuje religii. Mogą przeegzaminować i wystawić osobne zaświadczenie. Nie korzystamy więc. Po co nam dodatkowy stres, programy i minima. Rozmawiamy w domu, uczymy katechizmu, czytamy Biblię, przeżywamy rok liturgiczny, modlimy się.
Nie myślałam, że jeszcze tu będę pisać, ale życie robi niespodzianki. Edukowałam domowo gimnazjalistę w 2012r i córkę w nauczaniu początkowym przez 2 lata. I teraz ta córka jest w II klasie liceum i chce się uczyć w domu.
Od czego powinnam zacząć? Poradnia PP? Liceum przyjazne ED szukać we Wrocławiu czy macie jakieś inne, sprawdzone miejsca?
Córka była dziś na Robotniczej w tej szkole Montessori. Wypytała się o wszystko i jest zachwycona. Jeszcze tatę trzeba ostatecznie przekonać, żeby zgodził się na jej ED.
Czy ktoś, kto niedawno zdawał egzamin w pierwszej klasie szkoły podstawowej mógłby mi napisać, co musi umieć dziecko na tym etapie?
Czytanie, pisanie, liczenie, tak? ( Do ilu?)
Wiem, że to wszystko jest w podstawie programowej i dostaje się wytyczne ze szkoły, ale nie mieszkamy w Polsce, a chciałabym wiedzieć tak mniej więcej.
Gdyby ktoś mógł napisać w dwóch słowach, byłabym bardzo wdzięczna
Moja miała odpowiedzieć pisemnie na proste pytania do 3 zdań, np. Kotek pije mleko. Kto pije mleko? Liczenie: dodawanie i odejmowanie do 10 albo 20 (nie pamiętam). Czytanie, kilka pytań do tekstu na rozumienie. Angielski i zajęcia komputerowe jeszcze, chyba łączenie obrazka z podpisem.
@Patia W każdej szkole jest inaczej. Nasza szkoła zaszalała. Z angielskiego 2 strony słówek do przetłumaczenia (bez podpowiedzi czy połącz do obrazka) + ustny. Z Polskiego pisemny i ustny egzamin. Na pisemnym Pani nie pozwoliła czytać synowi poleceń (woli sam czytać), bo ona musi czytać. Na pytanie: Jakie mamy banknoty? syn odpowiedział, że 500, 200... Pani przerwała i powiedziała, że nie ma takich banknotów, bo "my" tego nie przerabialiśmy! Ogólnie egzamin nam dobrze poszedł ale w 2 klasie syn sam pójdzie na egzamin , bo mnie za dużo nerwów to kosztuje.
Komentarz
Książki dostajemy ze szkoły. (MMS)
Nie myślałam, że jeszcze tu będę pisać, ale życie robi niespodzianki.
Edukowałam domowo gimnazjalistę w 2012r i córkę w nauczaniu początkowym przez 2 lata. I teraz ta córka jest w II klasie liceum i chce się uczyć w domu.
Od czego powinnam zacząć? Poradnia PP? Liceum przyjazne ED szukać we Wrocławiu czy macie jakieś inne, sprawdzone miejsca?
Córka jako rozszerzenie wybrała min. język włoski, którego nigdy się nie uczyła. No, ma fantazję dziewczyna