Może warto zbadać czy ma boreliozę? Lepiej zbadać kleszcza niż później szukać tej boreliozy drogimi testami i leczyć kuracją mającą liczne skutki uboczne.
CO to znaczy?? Niski poziom żelaza we krwi u moich córek: 7 i 10-letniej . Młodsza ma czeste krwiawienia z nosa i jest na diecie bezmlecznej. Jej poziom żelaza to 34 ( norma 50-170) , hemoglobina w normie czyli 12,8 ( norma 11-16,50)
Druga , starsza tez niski poziom zelaza: 44,6 Hemoglobina w normie. Nie jest na zadnej diecie
Dodam ze podaje im witamine z minerałami (w tym żelazo 14 mg w tabletce) od dwoch tygodni .
Dzisiaj zrobilam badanie krwi.
Czy czas na hematologa??? jakas dieta? Wolowiny nie jemy wcale.
@Quintana - zastanów się nad zwiększeniem podaży żelaza w diecie, bo z wyników widać, że dziewczyny przyswajają niewiele. Skoro hemoglobina w normie, to powodów do histerii nie ma, ale warto zadbać o właściwą podaż i przyswajanie.
czyli co im dawac jesc? Pija sok z burakow, maja suplementację ....nie wiem. Mieso jemu czesto .Ta mldosza ktora ma gorsze wyniki jest miesożerna- nic inego nie lubi.
@Agnicha - proszę Cię! Kogel-mogel... już lepiej nie mogłaś wymyślić. Dlaczego cukier miałby podbijać żelazo? @Quintana - a ferrytynę im badałaś, czy tylko to żelazo w surowicy?
Daj im dużo żółtek albo wątróbkę na kolację. N drugi dzień idź zbadać żelazo w surowicy. Zobaczysz, że będzie w górnej normie Tyle jest warte to badanie. Sprawdzałam na młodszej córce.
@Agnicha - to napisz uczciwie, że żółtka zawierają dużo żelaza i mogą je podnieść. Dlaczego kogel-mogel? W nim akurat cukru więcej, jak tego żółtka :-( Jak już ktoś się surowizny nie boi, to lepszy od kogla-mogla będzie tatar wołowy z żółtkiem. Co do krwawienia, to anemia może być konsekwencją, a nie przyczyną. Ale wzmiankowane dziewczynki anemii nie mają, jak rozumiem.
Komentarz
idę jeszcze guglać, chociaż widok kleszcza działa na mnie wymiotnie :-&
Rysunek poglądowy dla @Rogalikowa:
Pasuje?
@Elunia a czym konkretnie spryskać?
Niski poziom żelaza we krwi u moich córek: 7 i 10-letniej .
Młodsza ma czeste krwiawienia z nosa i jest na diecie bezmlecznej.
Jej poziom żelaza to 34 ( norma 50-170) , hemoglobina w normie czyli 12,8 ( norma 11-16,50)
Druga , starsza tez niski poziom zelaza: 44,6
Hemoglobina w normie.
Nie jest na zadnej diecie
Dodam ze podaje im witamine z minerałami (w tym żelazo 14 mg w tabletce) od dwoch tygodni .
Dzisiaj zrobilam badanie krwi.
Czy czas na hematologa??? jakas dieta?
Wolowiny nie jemy wcale.
@Quintana - a ferrytynę im badałaś, czy tylko to żelazo w surowicy?
Sprawdzałam na młodszej córce.
Co do krwawienia, to anemia może być konsekwencją, a nie przyczyną. Ale wzmiankowane dziewczynki anemii nie mają, jak rozumiem.
BTW - do majonezu też nie ;-)