Maz popatrzyl na mnie z politowaniem po czym dodal "czy Ty myslisz ze ja sie przed ludzmi przyznam ze serwuje zonie z rana zamiast kawy do lozka to tequille ?"
"Ale Ty mi nawet kawy do lozka nie serwujesz"
"No tak to zmienia pistac rzeczy.Pozostanmy przy 'nie serwuje'"
@Dominikaa mi tą mieszankę poleciła koleżanka , dokładnie niewiem o co chodziło ,ale podobno atak migreny wywołuje wypłukanie z organizmu soli mineralnych i czegoś tam jeszcze ;)a ta mieszanina doskonale nawadnia i uzupełnia te braki.Też wolałabym tequille zamiast wody ale podejrzewam ,że moja migrena trwała by wtedy trzy dni
A nie trwa? Moja się ostatnio przyciągnęła od czwartku do niedzieli
Współczuje bardzo,ja po dwoch dniach mam zwykle dzien przerwy wiez zdążę złapać oddech i znów .Czytałam jakies wypracowanie ostatnio nt migren i jest grupa ludzi ktorzy rzadko kiedy migreny nie mają.Ja nie wiem jak oni funkcjonuja ... to było jakies opracowanie z podpisem poradni leczenia bólu.
@Katarzyna mam pytanie.Ten cykl zaczełam juz bez hormonów (endo wyciszano mi antykoncepcyjnymi) bo juz nie daje rady ze skutkami ubocznymi.W ciagu 1,5 roku 5 roznych ,bo kazde niby lepsze od poprzednich i "te na pewno nie wywołaja takich skutków ubocznych".No ale mniejsza z tym.Kiedy zrobic próby watrobowe ?bede wdzięczna za odpowiedz.
W ciąży nie jestem i nie karmie ,choć przyznam sie bez bicia ze wczoraj jak pisałam z koleżanka w 8 mc ciazy to jakoś tak mi dziwnie rozbłysnał instynkt macierzyński na nowo i zapachnialo tak noworodkiem...Wystarczy jeden normalny cykl i juz mi sie w głowie przestawia A jak sobie teraz radzisz z migrenami?coś sie zmieniło pod Tym kątem w ciazy?
W ciąży mam gorzej niż bez, jeśli o migreny chodzi. Średnio sobie radzę, jak czuję, ze się zbliża, to staram się, przede wszystkim chłodzic głowę, to mi dużą ulgę przynosi. Leżeć jak się da. W ciszy, to jak mąż jest w domu. Coś tam zjeść, chociaż tu jest problem, pić, a tu jeszcze większy problem. A jak się nie da i migrena nie jest mega mega, to wyjść i usiąść gdzies w cieniu.
Moja dwulatka ma od kilku dni napady placzu/histerii, czasem w dzien czasem przed spaniem (juz gdzies pisalam, ze nie jest to po obudzeniu sie, tylko normalnie w pelnej swiadomosci). Nagle zaczyna plakac, drzec sie, gryzie siebie i to co ma blisko, dzis mnie ugryzla, nic na nia nie dziala i jakby nie byla soba, nie chce sie przutulac (normalnie na placz pomagal szybko kocyk), szczepiona nie byla na nic ponad rok. Starsze dzieci w dzien do szkoly ida i przedszkola, ona jest ze mna (moze to tak przezywac?), zdarza sie to 1-2 razy na dobe, rosna jej piatki (myslalam, ze od tego) i nie mam pojecia co z nia robic, jak reagowac. Poki co ja zostawiam, bo i tak nic nie dziala, ale przeraza mnie to jej zachowanie, nigdy nic takiego nie bylo.
Dziecko bywa w takim amoku i robi rzeczy rozne. Śmieje się, dziwnie gada, skacze itp. Nie można z nim nawiązać kontaktu. Czas trwania od kilku sekund do .... nie wiem. Miałam syna chorego na to i dzięki temu że się uparłam by iść z nim do neurologa - dziś jest zdrowy.
Mój syn tracił świadomość na sekundę lub dwie i się przewracal na twarz na prostej drodze. Twierdzili ze to z gapiostwa ale mnie to niepokoilo
@Katarzyna zalecil alergolog przez leki na alergie ale kazal sie dogadac z ginem kiedy je zrobic bo mowilam mu ze chce zrezygnowac z anty.Gin sie wkurzyl ze nie chce sie zgidzic na zastrzyki i odmawiam hormonow bo "zrobi sobie pani krzywde i i tak pani wroci do mnie" i z tego wszystkiego,z tych emocji zapomnialam zapytac kiedy zrobic.Alergolog chce miec obraz odnosnie lekow ktore on przepisuje.
Może być angina u dorosłej osoby bez gorączki? Od dwóch dni mocno boli mnie gardło i szyja, chyba węzły, gardło mam czerwone, duże migdały z kilkoma białymi kropkami, czuję się rozbita, słaba, ale bez gorączki. Tak bym się nie przejmowała, ale jeśli to faktycznie angina, a tej nie miałam odkąd pamiętam, to potrzebuje antybiotykoterapii, ze wzg sercowych- zastawka. A dwa tyg temu skończyłam brać antybiotyki dwa na Helikobacter, nie chciałabym znów brać, jeśli to nie angina. Pomyślalam, czy są może jakieś testy wykrywające angine? Wiecie coś?
Badania bakterologiczne-wymaz z gardła na posiew i antybiogram powinien pomóc w diagnozie,ale czeka się dłużej. Szybciej chyba będzie morfologia z rozmazem,crp,prokalcytonina,żeby rozeznać czy to wirusowe czy bakteryjne. Wyniki powinny być tego samego dnia jak się bardzo poprosi.
znajoma rodzinka ma podejrzenie krztusca...zaproszeni na fa urodziny za tydzien...jest jakas szansa ze sie wyliza do przyszlego tygodnia?i ze toto?najstarsze 2 chlopaki przechodzily w przedszkolu mimo szczepienia...
@olgal dzieki, nasze laboratorium wyniki badań, które robią u siebie, udostępniają tego samego dnia w internecie, wygoda wielka. Więc rano wycieczka do laboratorium
Ponieważ dużo zdrowych dorosłych ludzi ma to miano podwyższone,albo może mieć to miano podwyższone z innych przyczyn niż angina i lekarz zostanie tym badaniem wprowadzony w błąd. Może też nic nie wyjść pomimo choroby-anginy. Wtedy też lekarz sugerując się tym wynikiem może sądzić, że to wirusowka i nie podać antybiotyku gdy jest konieczny. Po co więc tak mało wiarygodne badanie robić?
Komentarz
"Ale Ty mi nawet kawy do lozka nie serwujesz"
"No tak to zmienia pistac rzeczy.Pozostanmy przy 'nie serwuje'"
Współczuje bardzo,ja po dwoch dniach mam zwykle dzien przerwy wiez zdążę złapać oddech i znów .Czytałam jakies wypracowanie ostatnio nt migren i jest grupa ludzi ktorzy rzadko kiedy migreny nie mają.Ja nie wiem jak oni funkcjonuja ... to było jakies opracowanie z podpisem poradni leczenia bólu.
@Katarzyna mam pytanie.Ten cykl zaczełam juz bez hormonów (endo wyciszano mi antykoncepcyjnymi) bo juz nie daje rady ze skutkami ubocznymi.W ciagu 1,5 roku 5 roznych ,bo kazde niby lepsze od poprzednich i "te na pewno nie wywołaja takich skutków ubocznych".No ale mniejsza z tym.Kiedy zrobic próby watrobowe ?bede wdzięczna za odpowiedz.
Juz bylam w poradni leczenia migren, prochow nie dali, zlecenie na rezonans, na eeg.
A jak sobie teraz radzisz z migrenami?coś sie zmieniło pod Tym kątem w ciazy?
Średnio sobie radzę, jak czuję, ze się zbliża, to staram się, przede wszystkim chłodzic głowę, to mi dużą ulgę przynosi. Leżeć jak się da. W ciszy, to jak mąż jest w domu.
Coś tam zjeść, chociaż tu jest problem, pić, a tu jeszcze większy problem.
A jak się nie da i migrena nie jest mega mega, to wyjść i usiąść gdzies w cieniu.
Generalnie mi bardzo pomaga studzenie siebie.
Osobiście polecam. Nie wiem czy bardziej uciążliwa niż prochy.
Dziecko bywa w takim amoku i robi rzeczy rozne. Śmieje się, dziwnie gada, skacze itp. Nie można z nim nawiązać kontaktu. Czas trwania od kilku sekund do .... nie wiem.
Miałam syna chorego na to i dzięki temu że się uparłam by iść z nim do neurologa - dziś jest zdrowy.
Mój syn tracił świadomość na sekundę lub dwie i się przewracal na twarz na prostej drodze.
Twierdzili ze to z gapiostwa ale mnie to niepokoilo
Pewnie dla pewności poczekałabym jeden cykl przed badaniem tych prób wątrobowych.
@Katarzyna odstawione ,dziekuje !
Te paski są mało wiarygodne.
@Zuzapola kojarzysz może, czy laboratorium na Pomorzanach czynne jest całą dobę?
chodziło mi o to czy są jakieś konkretne objawy tego rozszczepienia. Na żadne bóle syn się nie skarży, tylko bardzo się garbi.
Po co więc tak mało wiarygodne badanie robić?