@Agagaw szukaj szpitala gdzie Cie przyjmą, przecież gdzieś w szczecinie, a w Policach z pewnością przyjmą z dzieckiem, nie daj się rozdzielić, jesteś ważna dla malutkiej, lepiej dalej, ale razem z nią... Nie wiem co to za szpital, dla małej jesteś tak ważna jak leki....
(U nas mega-chlustanie było od glutenu. Po dobie bez - młody przestał chlustać) Refluks, wirus, duży kaszel, a także flegma - to wszystko może powodować wymioty (wszystko oprócz refluksu przerabialiśmy).
Pilnie porada potrzebna: dorosły, lekka gorączka (ok38), słabośc, ból stawów i wysypka (czerwone , lekko wypukłe plamy i plamki, bez tresci, nie swędzą) liczne w obrębie bolacych stawów (łokcie, kolana, kostki i palce stóp) i pojedyncze na kończynach. Te w okolicy stawów wyszły po 4 dniach od gorszego samopoczucia. Jakiś trop? Stawiałam na grypę, ale ta wysypka i w dodatku na stawach mnie zmyliła....
@rusałka, na początek daj mu przespać najbliższy dzień wolny, tak solidnie. Była ostatnio jakaś infekcja?(po niektórych pojawia się ustępując z czasem zespół przewlekłego zmęczenia) Czy chrapie w nocy? Jeśli stan się będzie utrzymywał, to na początek morfologia, bad moczu i hormony tarczycy.
@balum, myślę i nie mam. A jak gorączka? Podejrzewam, że jakiś wirus z wysypką, ale żeby wiedziała, to nie. Czy bolowi towarzyszy obrzęk lub sztywność stawów? Jest też taka choroba reumatyczne, ale typowa dla dzieci. Rzadnych kołatań serca?
Dzięki za podpowiedzi. Konsultowaliśmy przez telefon ze znajomą neonatolog. Dziś była u nas. Stwierdziła, że crp nipokojące u takich maluchów, to powyżej 30. Osłuchała. Coś zeszło na oskrzela, ale powiedziała, że zapalenie ani jakiś ostry stan to nie jest. Stanowczo odradziła szpital - notabene ten, w którym do niedawna pracowała. Wymioty ponoć od tego, że na tylnej scianie gardła mnóstwo flegmy. Mamy inhalować i zakrapiać nasivinem. Bardzo mnie uspokoiłą, bo ostatnie dni strasznie nerwowe były. Jesteśmy w ciągłym kontakcie, w razie czego skierowanie do szpitala mamy. Zrolbiliśmy dziś powtórnie crp, żeby sprawdzić tendencję, ale wyników jeszcze nie mamy. Dziękuję wszystkim za rady.
ja miałam tkaie coś 3x w to była alergia, nie wiem na co, kończyło się kroplówką z hydrocortysonu albo mijało po kilku dniach jak brałam jakiś lek przeciwalergiczny. Aha wychodziło zawsze w czasie infekcji i to pod koniec i po wiżęciu ibupromu
Co wy z tą wit k? Moje wszystkie dzieci wyłącznie na piersi, nigdy kropli wit k nie dostały, zdrowe..;już nie wspomnę, że o tej wit mówili dopiero przy ostatnim dziecku, wcześniej niemowleta nie dostawały, przynajmniej powszechnie. I zauważylam, że przy każdym dziecku zalecenia da inne, i Ye dotyczące pielęgnacji, np pepka i te dotyczące żywienia.
Pacjent czuje sie lepiej. Wysypka z plam zmieniła sie w kropki-wybroczynki (nie znika pod szklanką) i trochę swędzi. Nie wiem, czy jest sens nękać lekarza....wyglada jakby szło ku końcowi... :-/
@mamuma, tylko warto powiedzieć lekarzowi, który będzie wykonywał badanie, w czym dokładnie problem i wziąć ew. poprzednie opisy. To naprawdę robi różnicę.
Komentarz
USG ok, ale bardziej chyba EMG.
Refluks, wirus, duży kaszel, a także flegma - to wszystko może powodować wymioty (wszystko oprócz refluksu przerabialiśmy).
dorosły, lekka gorączka (ok38), słabośc, ból stawów i wysypka (czerwone , lekko wypukłe plamy i plamki, bez tresci, nie swędzą) liczne w obrębie bolacych stawów (łokcie, kolana, kostki i palce stóp) i pojedyncze na kończynach. Te w okolicy stawów wyszły po 4 dniach od gorszego samopoczucia. Jakiś trop?
Stawiałam na grypę, ale ta wysypka i w dodatku na stawach mnie zmyliła....
Była ostatnio jakaś infekcja?(po niektórych pojawia się ustępując z czasem zespół przewlekłego zmęczenia)
Czy chrapie w nocy?
Jeśli stan się będzie utrzymywał, to na początek morfologia, bad moczu i hormony tarczycy.
Podejrzewam, że jakiś wirus z wysypką, ale żeby wiedziała, to nie.
Czy bolowi towarzyszy obrzęk lub sztywność stawów?
Jest też taka choroba reumatyczne, ale typowa dla dzieci.
Rzadnych kołatań serca?
Konsultowaliśmy przez telefon ze znajomą neonatolog. Dziś była u nas. Stwierdziła, że crp nipokojące u takich maluchów, to powyżej 30. Osłuchała. Coś zeszło na oskrzela, ale powiedziała, że zapalenie ani jakiś ostry stan to nie jest. Stanowczo odradziła szpital - notabene ten, w którym do niedawna pracowała. Wymioty ponoć od tego, że na tylnej scianie gardła mnóstwo flegmy. Mamy inhalować i zakrapiać nasivinem. Bardzo mnie uspokoiłą, bo ostatnie dni strasznie nerwowe były. Jesteśmy w ciągłym kontakcie, w razie czego skierowanie do szpitala mamy. Zrolbiliśmy dziś powtórnie crp, żeby sprawdzić tendencję, ale wyników jeszcze nie mamy.
Dziękuję wszystkim za rady.
Cudnie z tą lekarką
a to tej witaminy K nie suplementuje się do 6 tygodnia i koniec na tym?
Też się dołączam do pytania, do kiedy ją dawać niemowlęciu.
to prawda - co dziecko to inne zalecenia