No fajnie. Właśnie odebrałam swoje badania i wszystko w normie za wyj. cholesterolu. Przy normie do 120 ja mam 152. Skąd mógł mi się przyplątać taki wynik? Ostatnie badania wprawdzie potwierdzają brak związku pomiędzy cholesterolem podwyższonym a chorobami serca, ale nie wiem co na to mój lekarz, a właśnie siedzę w poczekalni.
Czy ktoś może wie jak jest z przekrwionymi uszami u niemowlaków w czasie przeziębienia? Czy to jest normalne? Czy to jest coś poważnego? Czy Dicortineff może ktoś na to stosował i .... zyrtec? i czy ktoś jeszcze oprócz mnie zyrteca nie lubi?
@Marsjanka - dziękuję za szybkie obliczenia! Będę za tydzień na kolejnej wizycie, to zaproponuję to USG (tym bardziej, że jako nastolatka miałam przez kilka miesięcy znacznie powiększoną tarczycę - po biopsji pobrano płyn i uznano, że nic poważnego). Na wszelki wypadek niedoboru wit.D zamierzam codziennie wykładać te moje min. 40% ciała na słońce No i wyjaśniła się sprawa z podwyższonym cholesterolem - lek. rodzinna zauważyła, że na wydruku wyników badań pomylono normy, bo norma dla cholesterolu to podobno 200. Kazała się nie przejmować, a wyniki tarczycy uznała za b.dobre. Idę szukać wątka tarczycowego, coby się dokształcić w temacie.
A wybrałam się do lek.rodzinnej na "przegląd rejestracyjny" i w poszukiwaniu powodów dziwnych i dość intensywnych napadów zawrotów głowy, głównie popołudniami. Lek. ma trop, że skoro morfo ok, to może to być zdewastowany kręgosłup szyjny, który mi się czasem odzywa. I chyba dołożę jeszcze jedną zagadkę, bo dziś to już trzeci raz, jak mi się w ciągu dnia wydaje, że stopniowo puchnie mi gardło i zaraz przestanę oddychać. Oczywiście oddycham bez przeszkód, tylko coś mi siedzi na szyi cały czas. Dotychczas nie namierzyłam, co ew. mogło by powodować jakąś reakcję alergiczną, a po Zyrtecu jakoś nie zauważyłam spektakularnej szybkiej poprawy. Jutro rano pewnie będzie już ok, o ile uda mi się zasnąć...
Miałam to. Poszłam nawet do gastrologa, a ten jak tylko usyszał objawy od razu stwierdził, że to na tle psychicznym. Bezwiednie łykam powietrze. Coś w tym było, bo jak tylko usłyszałam diagnozę przeszło jak ręką odiął.
Mam nadzieję, że na tle psychicznym, co potwierdzałby fakt, że jak już zasnę, to rano jest wszystko w porządku Tylko to odczucie, jakby mi jakiś ziemniak utknął w przełyku, wnerwiające strasznie...
Moje 6 - cio letnie dziecko 3 dzień z rzędu obudził się z bólem kolana . Kolano boli go trochę z tyłu przy zginaniu po razmasowaniu i rozchodzenia przeszło, martwie się trochę bo to juz 3 dzień pod rząd, czy to może być wzrostowe? W środę mam ortopode więc zglosze problem , ale moe któras z mam miała podobie ?
Mój syn tak miał w podobnym wieku. Budził go ból, po rozmasowaniu i wygrzaniu pod ciepłą wodą szedł spać, a ból nie wracał. Jak na razie uspokoiło się.
Ponawiam moje zapytanie, bo lekarz przepisuje miejscowy antybiotyk na te uszy, a twierdzi, że dziecko można szczepić bo to nie przeciwwskazanie. Mam poważne wątpliwości. Może @Katarzyna wie o co chodzi z przekrwionymi uszami u niemowląt?
@Katarzyna mi to mówi jeszcze mniej... pediatra badała dziecku uszy i po spojrzeniu przez aparat stwierdziła, że są przekrwione i zapisała na to antybiotyk do uszu w kroplach, właśnie ten Dicortineff. Poza tym córka była po prostu przeziębiona, ciągle ma jeszcze trochę kataru. Kilka razy drapała się w okolicach ucha, dlatego zwróciłam na to uwagę lekarzowi, ale w sumie to może to był tylko przypadek. Lekarz kazał kontynuować podawanie leku jeszcze przez 7 dni, ale nie widzi przeciwwskazań, żeby w międzyczasie córkę zaszczepić.
Przekrwione uszy przy katarze częsta rzecz. P-zapalne i wyleczenie kataru kończy temat. Zdaniem laryngologow, kroplom nic do tego i tak bl. bebenkowa je zatrzymuje. Teoretycznie przeciwwskazaniem do szczepienia jest dopiero temp.powyżej 38 st. Ogólnie kwalifikacja do szczepień nie leży w moich obowizkach, ale jak już na mnie padnie, to odraczam wszystkich, którzy tego pragną. Zaszkodzi- nie zaszkodzi, po co kogoś stresować w tak blahej sprawie.
@Hope u naszej 7 latki też ma przy infekcji - smarki, kaszel- przekrwione uszy, ale lekarka na wizycie domowej nie przepisała jej żadnego antybiotyku ani doustnie ani do uszu. Kazała właśnie przeciwzapalne leki podawać i w razie jakby się nie poprawiło to do laryngologa.
No u nas na "bogato" - każdy coś innego. Pani doktor z lux medu przyjechała do nas wczoraj na wizytę domową, 1,5 godziny badała nasze wszystkie 6 dzieciów :-) bardzo porządnie i długo osłuchiwała. I tak Ci co się najlepiej czuli mają najgorzej. 5 latka zapalenie oskrzeli, obturacyjne, 6 latka ropne zapalenie obustronne uszu, gardła i nosa, najmlodszy też zakaszlany bardzo, nawet kobitka krztusiec podejrzewała. kolejna trójka uchowała się z wirusówką i uniknęła antybiotyku. Aaaa i matka zasmarkana, ale wirusowo.
Ventolin do tuby - cuś wiecie na ten temat? Nasza 5 latka z obturacyjnym zap. oskrzeli ma to przepisane, ma też dodatkowo inhalacje z ventolinu - czy to nie za dużo? narazie ją inhaluje tylko tym ventolinem.
Po porodzie ,który miał miejsce niecałe 2 miesiące temu zaczęły mi w ciągu dnia drętwieć różne części ciała tzn. raz łydka, raz udo, raz ręka. I tak parę razy w ciągu dnia czuje krótkie mrowienie w nich. Co to może oznaczać? Przyznam, że trochę mnie to niepokoi. Poród był lekki, a końcówka szybka i jakichś problemów z kręgosłupem nie miałam.
Ja mam dobre doświadczenie z Ventolinem. Rozkurcza oskrzela więc likwiduje czasowo obturacje, a to pozwala łatwiej usunąć to co zalega plus zmniejsza objawy.
@Hanq, który tydzień po porodzie? Nie brzmi zbyt przerażająco pilnie, a w połogu różne rzeczy się dzieją. Ja na ten przykład mam arytmię, po kilkanaście pobudzeń dodatkowych na minutę mimo elektrolitow w normie. Po zakończeniu połogu samo mija. Oczywiście, jak powiedziałam to gin w szpitalu to minę miał bardziej bezradną niż ja :-)
Ale ten ventolin do inhalacji wystarczy? Czy te tube wraz z Arti m też zanabyc - bo jak na babski rozum ten wziewny potrzebny jak sie dziecie dusi czyli doraznie? Edit : nie artim tylko aerozolem do wziewu.
Komentarz
FT4 32.05% [ wynik 1.18, norma (0.93 - 1.71)]
FT3 50.62% [ wynik 3.24, norma (2.02 - 4.43)]
dla pewności warto zrobić usg tarczycy (internista na nfz może zlecić) i przeciwciała aTPO i aTG, warto też sprawdzić poziom wit. D
Czy Dicortineff może ktoś na to stosował i .... zyrtec? i czy ktoś jeszcze oprócz mnie zyrteca nie lubi?
@MonikaMa
Nie odczuwasz tego jakby w przełyku zalegał bąbel powietrza który nijak nie chce ujść i uciska na tchawicę?
Coś w tym było, bo jak tylko usłyszałam diagnozę przeszło jak ręką odiął.
To powietrze musi znaleźć ujście.
Teoretycznie przeciwwskazaniem do szczepienia jest dopiero temp.powyżej 38 st. Ogólnie kwalifikacja do szczepień nie leży w moich obowizkach, ale jak już na mnie padnie, to odraczam wszystkich, którzy tego pragną. Zaszkodzi- nie zaszkodzi, po co kogoś stresować w tak blahej sprawie.
No u nas na "bogato" - każdy coś innego.
Pani doktor z lux medu przyjechała do nas wczoraj na wizytę domową, 1,5 godziny badała nasze wszystkie 6 dzieciów :-) bardzo porządnie i długo osłuchiwała. I tak Ci co się najlepiej czuli mają najgorzej. 5 latka zapalenie oskrzeli, obturacyjne, 6 latka ropne zapalenie obustronne uszu, gardła i nosa, najmlodszy też zakaszlany bardzo, nawet kobitka krztusiec podejrzewała. kolejna trójka uchowała się z wirusówką i uniknęła antybiotyku. Aaaa i matka zasmarkana, ale wirusowo.
@Katarzyna
Ventolin do tuby - cuś wiecie na ten temat? Nasza 5 latka z obturacyjnym zap. oskrzeli ma to przepisane, ma też dodatkowo inhalacje z ventolinu - czy to nie za dużo? narazie ją inhaluje tylko tym ventolinem.
@Hanq, który tydzień po porodzie? Nie brzmi zbyt przerażająco pilnie, a w połogu różne rzeczy się dzieją.
Ja na ten przykład mam arytmię, po kilkanaście pobudzeń dodatkowych na minutę mimo elektrolitow w normie. Po zakończeniu połogu samo mija.
Oczywiście, jak powiedziałam to gin w szpitalu to minę miał bardziej bezradną niż ja :-)
Edit : nie artim tylko aerozolem do wziewu.