Mój 5 latek zgłasza bóle nóg, czasem brzucha i nóg, takie dziwne. W ostatnich kilku dniach bardzo ścierał sobie kolana, łokcie do krwi.
Do tej pory jeździł, biegał, skakał i nigdy nie bolały go nogi. Boję się tężca- nie jest zaszczepiony a ja nie każdą ranę mu ostatnio przemywałam- nie zawsze przybiegał, widziałam po czasie. Czy można jakimś badaniem sprawdzić czy go nie złapał?
zestresowałam się mocno. aż mi się gorąco zrobiło.
@Agnicha tak, takie złamanie dwóch kości tuż pod kolanem. Na razie na 4 tygodnie dali gips. Potem może ortezę czy jak to się nazywa. Za to zwolnienie ze szkoły tylko 2 dni. Kul nie dali bo za mała tylko wózek a w szkole nie ma podjazdu a schodów troche jest....
Corce i mezowi summamed przy anginie pomogl bardzo. Dostali ten na 3 dawki. Z kolei pamietam, ze przy Duomoxie przy ktoryms dziecku trzeba bylo zmienic antybiotyk. To widze kwestia indywidualna.
A jakie mogą być przyczyny krwawień z nosa? Moja 11-latka jest bardzo szczuplutka i apetytu wielkiego nie ma;muszę raczej przypominać o jedzeniu, ale zjada, co jej dam. Ostatnio się skarży na zmęczenie; sądziłam, że to przez upały.
Jakie badania radzicie zrobić; czy zwykła morfologia wystarczy?
Stach na angine ma ospen na 10 dni. To chyba penicylina właśnie. Do tego dostał probiotyk w kroplach. @tymka, czy dawać mu 5 kropelek raz dziennie jak w ulotce, czy zwiększyć dawkę np.2 razy dziennie .
@chabrowa u mnie pomagała głodówka, grzanie i ibuprofen... Ale wraca 3ci raz w ciągu pół roku. Może to grzybiczne? Osobiscie grzeszę cukrem. Dziś testuje smarowanie czoła i przynosi jodyną.
Na zatoki pomogło mi płukanie zatok taką pompką specjalną, ale nie solą fizjologiczną, tylko nebbudem. A co do zwolnienia @Hanq ze szkoły, to po prostu zostaw córkę w domu. Mój syn przez tydzień płakał z bólu, a miał wtedy sześć lat. Po założeniu gipsu leżał dwa dni w szpitalu. Kule miał, ale pozwolono nam na kule dopiero po kilku tygodniach. Gips miał prawie dwa miesiące. Po zdjęciu wcale nie było od razu lepiej. Na szczęście dziś już o tym nie pamiętamy.
@Gosia5 tutaj bardzo pilnują obowiązku szkolnego. Dyrektorka zgodziła się do piątku że może zostać. Już rozmawiałam z wychowawczynią i odpuści dzien w którym jest gimnastyka. W dniu rytmiki dopiero po zajęciach mam przyprowadzić., Bo bez sensu też a i tak jeżdżą do innej wioski. Kul nam nie dali bo nie mają dla takich małych dzieci- córka dopiero skończyła 6 lat ale jest malutka 109 cm i 15,5 kg. Choć z pewnością dałaby sobie rade bo silna jest. Na razie daje jej za zakładkę paracetamol i ibuprofen z wielkim bólem. Nie da się tknac z wózka. Nawet do toalety nie pozwoli tylko podkładam pampersa żeby się załatwiła. W piątek mają inny gips założyć to może lepiej będzie.
A za 4 tyg.do Polski jedziemy i nie wiem czy przezsuwac wakacje. Dali nadzieję że tylko 4 tyg.ponosi. a czy robiłaś jakas fizjoterapie potem synowi. Bo tu raczej nie praktykują. Dziecko ma się po prostu ruszać dużo i tyle.
W ćwiczył jeszcze w gipsie. Od któregoś tygodnia zgodnie z zaleceniem lekarza (w międzyczasie miał dwie kontrole) ćwiczył podnosząc nogę w pozycji leżącej. Potem bał się stanąć na nodze bez gipsu. On w ogóle jest bardzo ostrożny. Mieliśmy skierowanie na rehabilitację, ale szpital, w którym był leczony jest dość daleko i zdecydowaliśmy się na płatne wizyty w sąsiedniej miejscowości w Centrum Rehabilitacyjnym. Tam mieliśmy około 10 spotkań. Dostał zalecenie zwyczajnego ruchu i basenu. Cały rok chodził na basen, rolki, łyżwy, grał w piłkę i jeździł na rowerze. Nie ma śladu po kontuzji, a była raptem rok temu. Dla porównania moja skręcona przed laty kostka do dziś daje znać o sobie.
@Hanq nasz syn wówczas 8-latek, po zdjęciu gipsu z nogi tez nie miał zaleconej rehabilitacji, miał chodzić i biegać bez obaw, podobno tak wyglada rehabilitacja u dzieci
Mój 5 latek zgłasza bóle nóg, czasem brzucha i nóg, takie dziwne. W ostatnich kilku dniach bardzo ścierał sobie kolana, łokcie do krwi.
Do tej pory jeździł, biegał, skakał i nigdy nie bolały go nogi. Boję się tężca- nie jest zaszczepiony a ja nie każdą ranę mu ostatnio przemywałam- nie zawsze przybiegał, widziałam po czasie. Czy można jakimś badaniem sprawdzić czy go nie złapał?
@Bea dzięki. Jutro mąż ma wolne bo jedziemy na zmianę gipsu i podjedziemy jeszcze do sklepu medycznego popytac. Jakby co to się odezwę. Na razie dziś pierwszy dzień bez płaczu. Uff
Na piankę tak S się drze jakbym że skóry obdzierala. Ona jest i tak średnia w aplikacji a jeszcze przy takiej wściekli nie to wogole. Nie mają moje dzieci dużo tych krost ale mam wrażenie że słabo schna one..nawet u tosi która grzecznie się podawała. faktem jest że na spokojnie do wyschnięcia trzy razy dziennie nie ma szans... Raz przy wielkim wyciu. Na netach wszędzie piszą że do 5-7 dni przy nierewelacyjnym przebiegu to już przyschnieta większość. Na sudokrem też wyje ale nie tak i tak od razu się go nie pozbywa. Wczoraj wykąpalam chwilę w nadmanganianie..octeniseptem dziś takie najgorsze we włosach psikalam ale mówią że toksyczny on.
U nas wyschniete juz po niedzielnym rzucie. Tylko z kolei E. Kilka na twarzy okrutnie rozdrapala i trochę ropa podeszły Ale pianka jak smaruje to mówi, że nic nie boli. Teraz czekamy, aż młodsza złapie
Komentarz
Mój 5 latek zgłasza bóle nóg, czasem brzucha i nóg, takie dziwne.
W ostatnich kilku dniach bardzo ścierał sobie kolana, łokcie do krwi.
Do tej pory jeździł, biegał, skakał i nigdy nie bolały go nogi. Boję się tężca- nie jest zaszczepiony a ja nie każdą ranę mu ostatnio przemywałam- nie zawsze przybiegał, widziałam po czasie.
Czy można jakimś badaniem sprawdzić czy go nie złapał?
Summamed czy augumentin to nie są antybiotyki pierwszego rzutu... sczególnie w anginie... tak w razie czego.
Ostatnio się skarży na zmęczenie; sądziłam, że to przez upały.
Jakie badania radzicie zrobić; czy zwykła morfologia wystarczy?
Dziś testuje smarowanie czoła i przynosi jodyną.
Chłopaki złapali?
Ale pianka jak smaruje to mówi, że nic nie boli.
Teraz czekamy, aż młodsza złapie