Czy jeden z dwóch bliźniaków w brzuchu może mieć za mało wód płodowych? Znajoma mi tak pisze o znajomej która siedzi teraz na karowej Chyba jej się coś pokręciło ..
Moje tez miały osobne worki Bogu dzięki bo w jednym bliźniaki maja ciężko a trojaczki bardzo małe szanse.. ale mieli jedna kosmowke czyli jedno łożysko wiec byli jednojajowi. Ciąża trojowodniowa jednokosmowkowa dokładnie, niby każdy w swoim worku ale chyba ?w pęcherzu płodowym jednym tak czy siak. Czy jakby przebijali to 3 wtedy? O wodach niech ktoś mądry jednak niech się wypowiada
Zewnętrzną warstwę pęcherza mieli wspólną, a w środku każdy swoją warstwę wewnętrzną. Błony płodowe są dwie. Dwie warstwy.
jeden z moich nastolatków ma bardzo niskie cisnienie. Od półtora tygodnia bolała go głowa, w zeszłym mial jeszcze jakies poprawki, ale jak dzień w dzień zacząl mi wyjadać proszki na ból głowy, to sie zrobiło niefajnie. W poniedziałek w związku z bólem glowy pielgniarka wysłała go do domu, we wtorek został, bo myśleliśmy, ze mu sie poprawi, kuplilismy mu nowy materec, bo mysleliśmy, ze sie nie wysypia na starym, wczoraj jeszcze wiatrak w związku z duchota na poddaszu na którym śpią. Miał mdłości, wymiotował, jadłowstret, pił niby, w miare. Dziś rano w końcu podjechałam do lekarki, po zmierzeniu ciśnienia wyszło na to, ze ma bardzo niskie i to moze być przyczyną - ale przebadała go jeszcze na okolicznosć opon mózgowych, zajrzała w oczy, gardło, obmacał na wszystkie strony, osłuchała i nic nie znalazła, tylko, ze język trochę "obłozony". Pobrała krew , trzy fiolki, i jak miał wstawac po kilku minutach to zaliczyl jeszcze większy spadek ciśnienia, mroczki przed oczami, zrobił sie zielonkawy , pomiar ciśnienia pokazał gorne w okolicach 70. Dostal wode do picia, zrobiła mu jeszcze herbatę, odsiedzial trochę, ciśnienie dalej za niskie i nie chciała nas jeszcze puścić. Acha - i zrobiła test z palca na cukier - wyszedł idealnie, czyli nie był to jakiś spadek cukru (a był na czczo, bo tak pomyślałam, ze mu pobierze krew). Jutro będa wyniki badań. I teraz - to wszystko moze być spowodowane tym niskim ciśnieniem w połaczeniu z upałem. Do tego normalnie chodizł codziennie na treningi, co chyba też podnosiło ciśnienie, jak zaczeła go boleć głowa to przestał i sytuacja sie mogła nakręcac. Jak można w naturalny sposób podnieść nastolatkowi o wzroście dorosłego ciśnienie? Dostał te proszki, z kofeiną i czyms tam jeszcze (zostały w domu), ale to rozwiazanie doraźne.
Trzynastolatek po operacyjnym składaniu rzepki i więzadeł, jak go karmić? Wapń, galaretki, jogurty? Co jeszcze? Suplementy? W szpitalu się nie dowiedziałam....
@kiwi, galaretki naturalne takie wytrawne jak gęsty rosół na zmiksowanych chrząstkach wiem, że się robi. Całkiem smaczne nawet, ale nigdy sama nie robiłam, więc nie powiem jak.
Trzynastolatek po operacyjnym składaniu rzepki i więzadeł, jak go karmić? Wapń, galaretki, jogurty? Co jeszcze? Suplementy? W szpitalu się nie dowiedziałam....
Przemek po ooeracji i wstawieniu sztucznej miednicy suplement colla costam. I do zup troszke zelatyny codzien dodawalam.
Obudziłam się z zatkanymi uszami i cieknącym katarem. Wzięłam Cirrus i do uszu Phonix - nie pomaga. Z nosa już się nie leje, ale w głowie pogłos i wrażenie powietrza. Do tego, nie wiem czy jest związek - nudności. Jakieś rady? Jeśli nie przejdzie, wieczorem pójdę do internisty, bo muszę funkcjonować.
co mogło spowodować u 4latki nagły wzrost temperatury? Wczoraj o poranku zaczęła jej rosnąć temperatura, pisaliśmy nurofen. Po 4 godzinach temperatura znowu zaczęła narastać aż do 40 stopni, podany panadol i zastosowana kąpiel schładzająca. Temperatura powoli zaczęła spadać i już nie wzrosła. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałam. Córka narzekała tylko na lekki ból brzucha i głowy. Apetyt po obniżeniu gorączki dobry, humor też. Dzień wcześniej była na wycieczce przedszkolnej autokarem ale wróciła w dobrej kondycji. Czy możliwa jest tak krótka infekcja?
co mogło spowodować u 4latki nagły wzrost temperatury? Wczoraj o poranku zaczęła jej rosnąć temperatura, pisaliśmy nurofen. Po 4 godzinach temperatura znowu zaczęła narastać aż do 40 stopni, podany panadol i zastosowana kąpiel schładzająca. Temperatura powoli zaczęła spadać i już nie wzrosła. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałam. Córka narzekała tylko na lekki ból brzucha i głowy. Apetyt po obniżeniu gorączki dobry, humor też. Dzień wcześniej była na wycieczce przedszkolnej autokarem ale wróciła w dobrej kondycji. Czy możliwa jest tak krótka infekcja?
Wirusowka Jesli objawy sie nie pojawiaja dalej to raczej nic zwiazanego z osyrym brzuchem
Popieram, moje dzieci jeśli już chorują, to zazwyczaj właśnie tak krótko i że skapymi objawami, szczególnie średnia. Czasami sama łapię od nich, więc wiem, że wirus.
@Megan temperatura to naturalna samoobrona organizmu przed infekcją. Jeśli uda się wysoką temperaturą zniszczyć wirusy to koniec choroby. Dlatego gorączka na początku infekcji to bardzo pożądany objaw. Ja nie zbijam dopoki nie jest uporczywa i mecząca dla serca i zazwyczaj na temperaturze się kończy.
Syn lat prawie 14. Od ponad roku ma powiększone (ostatnio znacznie) piersi. Jest w fazie mutacji. Wiem że w wieku dojrzewania to normalne ale wszędzie czytam że po paru miesiącach powinno zniknąć. Czy powinnyśmy udać sie do endokrynologa? To mój pierwszy dojrzewający syn
Czy w zapaleniu pecherza w pologu mozna pic zurawine, karmiac? Cos polecacie?
Posiew zrobić trzeba niezwłocznie. I pić dużo ciepłej wody i dużo sikać. Można pić żuravital, łykać urosept i pić urosan. Jak lekarz zaleci, to i furagin można.
Komentarz
Zewnętrzną warstwę pęcherza mieli wspólną, a w środku każdy swoją warstwę wewnętrzną. Błony płodowe są dwie. Dwie warstwy.
Jak można w naturalny sposób podnieść nastolatkowi o wzroście dorosłego ciśnienie? Dostał te proszki, z kofeiną i czyms tam jeszcze (zostały w domu), ale to rozwiazanie doraźne.
Wapń, galaretki, jogurty? Co jeszcze? Suplementy?
W szpitalu się nie dowiedziałam....
I do zup troszke zelatyny codzien dodawalam.
Można pić żuravital, łykać urosept i pić urosan. Jak lekarz zaleci, to i furagin można.