@Hanq, z tego co kojarzę, córka mojej Szefowej miała ataki padaczki i w końcu jakaś lekarka rozpoznała u niej tężyczkę - mogę się dowiedzieć w jakim szpitalu to było (coś mi świta, że na Banacha) Miała charakterystyczną rękę podczas ataków dla tężyczki. Chyba, że w ogóle myl ę choroby...
@Marzena33 - nie koniecznie bezwzględne przeciwwskazanie. Zależy od szczegułów i przebiegu gojenia. @gorzka_czekolada - nie potówki? Na pewno warto odkażać np. octeniseptem przemywać, albo mlekiem własnym, albo przecierać gazikiem nasączonym izopropylem, czy czym tam lubisz. Mogą też być takie krostki o pochodzeniu hormonalnym (tzw. trądzik niemowlęcy)- to charakterystyczne dla małych niemowląt - tak od 1 mies. do 3-4 mies. Też można tylko odkażać i obserwować.
@MartynaN zatem podsumowując 1. Nifuroksazyd należy podawać wyłącznie w przypadku, gdy objawy typu śluz/krew na to wskazują. Choć biorąc pod uwagę poniższe, jak nie ma objawów, to jest to placebo. 2. Nifuroksazyd nie niszczy flory bakteryjnej; działa wyłącznie miejscowo, tj. w jelicie.
ma moze ktoś tak ,ze w czasie szybkiego chodzenia strasznie swedza nogi? Czy może mieć to związek z zespołem niespokojnych nóg? Jak sobie z tym radzić?Ania.
@MartynaN nasza 5latka ostatnio nad ranem kilka razy nie zdążyła do kibelka,co się jej przenigdy nie zdarzyło.Furagin nie pomógł,zrobiłam wyniki i krew w moczu 25Ery1/ql norma ujemne.W osadzie erytrocyty 3w polu widzenia,leukocyyty 5.co myślisz o tym?
Najbardziej uda I posladki .myslalam ,ze moze Od ocierania sie ubrania, ale przy golych nogach jest to samo.. Czytalam w necie na ten temat I niestety nie jestem wyjatkiem... Ale nie znalazlam Co to moze byc .
No, to mam to samo. Mam nadzieję, że to od spalającego się tłuszczu ;-) Tyle, że u mnie nie ogranicza się do nóg. Generalnie, taki świąd dotyczy każdej partii ciała, gdzie mi intensywnie popracują mięśnie - mogą być pośladki, brzuch, ramiona. Nie mam pojęcia, czy coś się da na to poradzić. Gdybyś coś wymyśliła, to też chętnie poznam patent. :-D
@Hanq, proponuje probe tezyczkowa ( warszawa okolo 80 zl) i badania krwi- poziom wapnia zjonizowanego, potasu, witaminy D (25OH D), parathormonu, mozesz tez oznaczyc magnez ale to dosc niemioradajne badanie.
@beabea a potem w razie pozytywnego wyniku próby do jakiego lekarza bo zdania są podzielone-czy do endokrynologa czy neurologa czy może jakiego innego?
Ja mam swędzenia przy wysiłku - np. przy karate, bieganiu. Słyszałam teorię, że skóra jest podrażniana przez sól, która się wydziela z potem i dlatego swędzi - ale może to karateckie urban-legend
@Haku - też myślałam o tym podrażnieniu przez jakieś substancje w pocie, ale to mi nie pasuje o tyle, że, jak się spocę z gorąca, a nie od wysiłku, to nie swędzi. Podobnie, nie swędzą te miejsca, w których pod skórą nie ma większej ilości tkanki tłuszczowej (np. dłonie, stopy, plecy, szyja). Nie wiem, jak u Ciebie.
Mam pytanie, czy 3letniemu szczuplemu dziecku nalezy ograniczac owoce? Corka je bardzo duze ilosci w zasadzie kazdych owocow. Dodatkowo wyciskam jej soki warzywno owocowe (z samych warzyw jeszcze nie chce pic ale sukcesywnie zmniejszam ilos owocow w soku).
biorę leki przeciwzapalne na bóle stawów (anapran/naglesin) - długo diagnozowane bez efektów, zalecone leczenie objawowe i ponowna diagnostyka po roku. Poprzedni atak miałam kilka miesięcy temu, obecny zaczął się tydzień temu i niestety tym razem pojawiły się bóle żołądka, mdłości. Można jakoś osłonic żołądek czy muszę odstawić lek? Bez niego nie jestem w stanie nic zrobic, ból i opuchnięcie stawów (dłoni i stóp) nie pozwala mi funkcjonować.
@andora - jeśli dziecko po tych owocach nie ma problemów gastrycznych albo kataru, to nie bardzo wiem, czemu miałoby służyć ich ograniczenie. Żeby słodycze chciało jeść?
A myślicie, że pot wydzielany przy wysiłki i z gorąca może mieć inny skład? Syn, kiedy się poci z gorąca, to jest ok. A kiedy poszedł biegać i się spocił, to jego AZS masakrycznie się zaostrzył.
Mój sensei mi kiedyś pokazywał swoje plecy po wysiłku - w zasadzie całe były żywo-czerwone w miejscu potu. Myślę, że to może być jakiś trop z tym wysiłkiem. Może też chodzi o ukrwienie skóry, naczyń?
Komentarz
z tego co kojarzę, córka mojej Szefowej miała ataki padaczki i w końcu jakaś lekarka rozpoznała u niej tężyczkę - mogę się dowiedzieć w jakim szpitalu to było (coś mi świta, że na Banacha)
Miała charakterystyczną rękę podczas ataków dla tężyczki.
Chyba, że w ogóle myl ę choroby...
@gorzka_czekolada - nie potówki? Na pewno warto odkażać np. octeniseptem przemywać, albo mlekiem własnym, albo przecierać gazikiem nasączonym izopropylem, czy czym tam lubisz. Mogą też być takie krostki o pochodzeniu hormonalnym (tzw. trądzik niemowlęcy)- to charakterystyczne dla małych niemowląt - tak od 1 mies. do 3-4 mies. Też można tylko odkażać i obserwować.
zatem podsumowując
1. Nifuroksazyd należy podawać wyłącznie w przypadku, gdy objawy typu śluz/krew na to wskazują. Choć biorąc pod uwagę poniższe, jak nie ma objawów, to jest to placebo.
2. Nifuroksazyd nie niszczy flory bakteryjnej; działa wyłącznie miejscowo, tj. w jelicie.
Tyle, że u mnie nie ogranicza się do nóg. Generalnie, taki świąd dotyczy każdej partii ciała, gdzie mi intensywnie popracują mięśnie - mogą być pośladki, brzuch, ramiona.
Nie mam pojęcia, czy coś się da na to poradzić. Gdybyś coś wymyśliła, to też chętnie poznam patent. :-D
Wygląda na to że to objaw. Już jest znacznie lepiej. Dziękuję.
Słyszałam teorię, że skóra jest podrażniana przez sól, która się wydziela z potem i dlatego swędzi - ale może to karateckie urban-legend
Myślę, że to może być jakiś trop z tym wysiłkiem.
Może też chodzi o ukrwienie skóry, naczyń?