Ja ponowię pytanie włąsne - co to mogło być: Mamy wszyscy infekcję wirusową, ja się czułam słabo pzrez kilka dni wcześniej. Chwycił mnie raz taki jakby "dusiołek" w ciągu dnia - ból szyi i klatki piersiowej połączony ze ślinotokiem, mogłam tylko szeptem mówić, czułam się jak w pancerzu. Po kilku minutach minęło. Na drugi dzień przebadałam krew i hormony tarczycy - wyszło idealnie, w środku zakresów. Generalnie to zdrowa jestem - co to mogło być to coś? Było to straszne.
A noe bralas jakiś leków. Ja tak miałam raz jak sie opilam w nocy red bulla. (uczyłam sie). Tez nie mogłam oddychać i mówić i ślina mi ciekła bokiem ust.
Mielismy przypadek, ze syn po upadku ze schodow mial pekniecie w. Nadgarstku, ale sie nie skarzyl na bol i nic nie spuchlo. Tylko, ze podswiadomie oszczedzal reke i jak spadl tydzien poxniej ze sterty galezi to tak nieszczesliwi, ze tym razem zlamal w lokciu z przemieszczeniem. Na rentgenie wyszedl ten wczesniejszy uraz.
@beabea no popatrz - mój mąż wykluczył na oko chorobę wieńcową i kazał tarczycę przebadać. Na tężyczkę nie wpadł. Dziękuję za ten trop. Jako matka bardzo się zmartwiłam tamtym zdarzeniem.
O rety - wczytałam się. Mam nadzieję, że nie mam tej całej tężyczki. Jedyne na co narzekam to cierpkość/niecierpliwość nóg gdy jadę autem po mieście którąś tam godzinę - ale to zrozumiałe raczej.
Ja ostatnio przeoczyłam złamanie zatoki szczękowej. Szczęściem chłopiec i tak miał objawy wstrząśnienia mózgu, więc wysłałam go do szpitala. Mogę sobie poprawić nastrój tylko tym, że chirurdzy dziecięcy spostrzegli się po tygodniu.
@beabea jak o tężycce mowa. Właśnie dostałam wynik badania emg i próba tężyczkowa wyszła słabo dodatnia. Lekarz kazał się nie przejmować i brać mg. Obecnie "ataki" zmalały do paru dziennie. Czy można się z tego całkowicie wyleczyć, czy to wynika z jakiejś skłonności organizmu do tego schorzenia i będzie mnie dręczyć do końca życia?
Dzieki Martyna. Na dzisiaj umówiłam ja na ust wezlow i jb do gościa ktory robi usg na onkologi dziecięcej. Zobaczymy co on powie bo wydaje mi się, ze te wezly sie zmniejszyly.
@beabea a jak szukać przyczyny? Jak pamięcią sięgam to od dzieciństwa miałam niektóre objawy pasujące do tężyczki tylko jak mówiłam lekarzowi to zbywał i najwyżej aspargin przepisywał. Teraz robiłam badania mg, ca zjonizowany, parathormon, i wszystko w normie. Tylko próba tężyczkowa wyszła dodatnio. A objawy raz słabe,a raz się nasilają.
Z metod pozagastroskopijnych, to możesz sobie jeszcze zrobić test z kału na H. Pylori. Bo jak usg pokazuje,że to w rzucie dwunastnicy, to choroba wrzodowa jest najczęstsza, a na usg oczywiście niewidoczna.
Jak pogoda dobra, to czuję się z żołądkiem znacznie lepiej niż w dni, kiedy hula wiatr i deszcz. Gdy pogoda gorsza, mój żołądek się buntuje. Gastrycy tak podobno mają. (?) :-B
Dzis zauważyłam u mojego dziecka biała obwodke wokół znamienia/pieprzyka..oczywiscie wygooglam sobie ale nie jestem w stanie czytac o czerniaku. Co moze znaczyc zjawisko bialej obwodki wokół znamienia.a dokladnie dwoch znamion/poeprzykow.jedno na biodrze drugie na plecach?
@asiao , znamię z otoczka to znamię suttona. Ladodne. U dzieci w zasadzie nie pojawia sie czerniak. Ile ma lat? Nie zmienia to faktu ze raz na jakiś czas wziela bym dziecko pokazac dermatologowi, ale takiemu, który sie zna na czerniakach.
Generalnie polecam szukać gabinetu z wideodermatoskopią. My dlatego chodzimy ze znamionami do chirurga onkologicznego. Wtedy zostaje filmik ze znamieniem w dużym powiększeniu i można porównać w przyszłości czy są zmiany kształtu lub wielkości.
@beabea wit. D poziom 40 (po 1,5 miesiąca suplementacji) i ciągle biorę. Normy od 30 do 80 dla dorosłych. W tamtym roku w listopadzie było 89 (w 1 trym. ciąży, potem nie robiłam, dopiero teraz na początku października). Z 12 lat temu miałam robiony PTH i wtedy wyszedł powyżej normy, wtedy lekarka przepisałam mi i brałam coś z 3 miesiące albo dłużej Vicalvit bodajże (stwierdzono wtedy u mnie osteopenię).
I trochę z innej beczki pytanie -próby wątrobowe jak robię to zawsze mam podwyższony poziom bilirubiny tak do 1,8-1,9 a normy do 1,3. Brat ma zespół Gilberta. Przejmować się?
5 latka wymiotuje, obecnie przerwa (pije zimna wode i zjadla troche chleba), ale bardzo ja brzuch boli, co mozna jej dac, zeby mniej bolal? Po miecie zwymiotowala.
Komentarz
Generalnie to zdrowa jestem - co to mogło być to coś? Było to straszne.
no popatrz - mój mąż wykluczył na oko chorobę wieńcową i kazał tarczycę przebadać. Na tężyczkę nie wpadł. Dziękuję za ten trop. Jako matka bardzo się zmartwiłam tamtym zdarzeniem.
PS
zjadłam resztki dolomitu z apteczki - jakie to wspaniałe uczucie, gdy się czuje, że jest lepiej
tak jak pisała @Katarzyna
Ręce to w ogóle lubią drętwieć. Ale jak to mówią Jak chcą, niech drętwieją
:-B
Co moze znaczyc zjawisko bialej obwodki wokół znamienia.a dokladnie dwoch znamion/poeprzykow.jedno na biodrze drugie na plecach?
I trochę z innej beczki pytanie -próby wątrobowe jak robię to zawsze mam podwyższony poziom bilirubiny tak do 1,8-1,9 a normy do 1,3. Brat ma zespół Gilberta. Przejmować się?
Po miecie zwymiotowala.