Jeśli jest bardzo wrażliwa na ból to może najpierw posuplementuj jej wit D, a potem przy okazji sprawdzania poziomu wit D (czy się wyrównał) zrób jeszcze poziom wapnia zjonizowanego, potasu, magnezu, parathormonu i TSH. EMG zostawcie sobie na koniec. Próba tężyczkowa trwa ok. 15 minut. W mięsień, między kciukiem a palcem wskazującym, wprowadza się cienką igłę - elektrodę a na ramię zakłada mankiet uciskowy, który wstrzymuje przepływ krwi na 10 minut. Badanie jest rejestrowane komputerowo. Po zwolnieniu opaski uciskowej widać czy pojawiły się zapisy jak w tężyczce. Ale niepłynność mowy to nie jest objaw tężyczkowy. Tężyczka obawia się różnymi drętwieniami, skurczami mięśni, niepokojem, lękiem, kołataniem serca, mrowieniami wokół ust, mrowieniami kończyn, bólami głowy.
Faktycznie można z Emlą. Jak się zdecydujecie na badania to pamiętaj, ze badania krwi nie są zamiast EMG tylko jako uzupełnienie. Chyba, że próba tężyczkowa wyjdzie zdecydowanie ujemna. Ale wtedy i tak bym posuplementowała wit D.
@Manna próba tężyczkowa jak dla mnie jest bezbolesna, nawet wkłucie igły nic nic boli bo są mega cienkie. U mnie badanie trwało ponad 20 minut, były dwie serie z zaciskaniem ręki, dochodzi jeszcze hiperwentylacja do tego badania. Jedynie ucisk jest nieprzyjemny i to uczucie drętwienia, palenia ręką. Ale ja miałam fajnego lekarza i stale odwracał uwagę. Za badanie zapłaciłam 200 zł. I ciężko było znaleźć gabinet co je robią (dr, która jest ordynatorem na oddziale neurologii - w jednym rzeszowskich szpitali nawet nie wiedziała gdzie mnie pokierować). Tężyczkę w 100% potwierdza jedynie badanie EMG. Mi pozostałe badania wszystkie wyszły w porządku. Ale zależy tez od rodzaju tężyczki. Polecam do zastrzyków też krem emla. U naszej 3 latki super się sprawdził. Ja nie daje plastrów na krem tylko owijam rękę w miejscu, gdzie ma być kucie folią spożywczą i też ok.
@Manna U mnie wdrożenie suplementacji wit. D i Mg spowodowało znaczące zmniejszenie się objawów tężyczki, ale ich nie wyeliminowało zupełnie. Z tego co czytałam to jednak jest to skłonność, która z nami pozostaje. Zależy tez podobno od typu osobowości. Odnośnie suplementacji mg to chciałam tylko dodać , że najlepiej jak przepisze lekarz kroplówkę, bo z przewodu pokarmowego słabo się wchłania, poza tym zbawiennie działają kąpiele z solą magnezową Epsom.
Mam pytanie bo znajoma dwa tyg temu urodzila dziecko a dzis byla u pediatry i sie okazało ze dziecko przy porodzie miało złamany czy zwichniety bark. Dziecko jej piskliwie płacze. Czy cis nalezy zrobic z tym barkiem bo pediatra ja wypuscila z informacja ze nic sie nie robi i samo sie zrosnie @-)
Moja najmlodsza miala obojczyk pekniety przy porodzie I zrosl sie sam, nic mi nie mowili w szpitalu, ze pekl, a corka plakala przy kazdym ruchu. Na USG przy kontroli stawow lekarz stwierdzil, ze jest wszystko ok. Ale 30 lat temu jak moja siostra ciot miala zlamany, to jej mama dostala w szpitalu wytyczne jak dziecko pilelgnowac, zeby nie urazac tego.
Synek ma przepisany Nebbud do inhalacji, mam w domu ale tylko taki, co byl wazny do 11.2015r, no I jest ciut metny, ale nie mazdnego zabarwienia zoltego czy brazowego, taka woda z odrobina jakby maki. Mozna mu to dawac? A jak nie, to mam Flixotide 50. Jak mu to zamienic (nie kupie teraz Nebbudu), mial brac najpierw po 2ml Nebbudu 0,25/ml dwa razy dziennie, a potem po 1ml dwa razy dziennie.
Co moze oznaczać kaszka wysypka kolory skory na całych plecach i brzuchu u 6 latka? Miewał szortską skore miejscami, taką kaszkę na ramionach, łopatkach. Ale w takim natężeniu to chyba jeszcze nie. Teraz akurat kaszle ale chyba nie będę tego wiązać z jakąś chorobą bo ma taką skore tez jak nie kaszle.
ola_g dziekuje! Przeszukalam jeszcze apteczke, nie mam nic wiecej. Pojde rano do przychodni, mam nadzieje, ze wypisza, najwyzej ciut pozniej bedzie mial inhalacje. Przynajmniej mam leki posegregowane I do wywalenia przeterminowane.
Dziękuje za odpowiedz. Nie sądziłam ze to moze być alergia na coś. Moze i na czekoladę bo u teściów jesteśmy i prawie codziennie choć kawałek czegoś zje..
Bylam u lekarza po Nebbud dla syna, lekarka byla inna (niz lekarz dzien wczesniej badajacy syna I zlecajacy inhalacje) I przepisala mi na 100%. Czy rzeczywiscie nie mogla mi wystawic recepty na ryczalt? Syn jest pod opieka alergologa.
Dziwne, ostatnio prywatna lekarka zapisała mi dla synka i płaciłam coś ponad 3zł, więc spokojnie mogła na ryczałt. Lek jest ( w grudniu był) refundowany.
Hmm, moze od stycznia sie zmienilo, albo z racji, ze nie ona lek zlecala. W piatek mam kontrole, juz u naszego lekarza, spytam sie jak to jest. Wykupilam polowe tego co mialam na 100%.
Mojej córce (7 miesięcy) zrobił się na nóżce pod skórą po szczepieniu( zauważyłam po ok. 4 tyg.) taki guzek. Jest wyczuwalny przy dotknięciu, nie boli. Wcześniej nie było zasinienia ani zaczerwienienia. Miałyście podobne doświadczenie? Czytałam, że to kwestia wbicia igły w momencie pracy mięśnia i że taki guzek może pozostać na długo albo na zawsze.
Niekiedy taki guzki są efektem odpowiedzi obronnej powodującej miejscowe włóknienie. Mnie się niekiedy takie zdarzają po ukąszeniach, ale wreszcie znikają, choć czasem w kilka lat Gdyby to była kwestia pracy mięśnia, byłby najwyżej krwaiczek, co się szybko resorbuje, jak małe.
Czasu trzeba. Jak będziesz rozcierać , to możesz osiągnąć odwrotny skutek, informując "ciało", że tam jest nadal jakiś drażniący bodziec i należy sprawę tym bardziej otorbić.
3,5 latka drugą noc skarżyła się na ból w okolicy żeber i ramionek. Nie mam pomysły kompletnie, w dzień nic nie wspomina. To mogą być te osławione bóle wzrostowe?
Druga sprawa, pogorszenie stanu skóry, nawet na buzi na takie jakby wybroczyny czerwone w kilku miejscach- jakby ją ktoś uderzył. Stawiamy na alergię,tylko już naprawdę nie wiemy na co,eliminujemy po kolei wszystko,co jest podejrzane.Smarować czymś,czy bez sensu?Ręce-masakra-pojedyncze kropeczki i ogólna tarka, z ramion schodzi już też na przedramiona,aż tak nigdy nie było ((((
Komentarz
Próba tężyczkowa trwa ok. 15 minut. W mięsień, między kciukiem a palcem wskazującym, wprowadza się cienką igłę - elektrodę a na ramię zakłada mankiet uciskowy, który wstrzymuje przepływ krwi na 10 minut. Badanie jest rejestrowane komputerowo. Po zwolnieniu opaski uciskowej widać czy pojawiły się zapisy jak w tężyczce.
Ale niepłynność mowy to nie jest objaw tężyczkowy. Tężyczka obawia się różnymi drętwieniami, skurczami mięśni, niepokojem, lękiem, kołataniem serca, mrowieniami wokół ust, mrowieniami kończyn, bólami głowy.
W UK takie kremy to standard. Nam ZAWSZE proponują, nawet przed ukłuciem 9-latka!
Jak się zdecydujecie na badania to pamiętaj, ze badania krwi nie są zamiast EMG tylko jako uzupełnienie. Chyba, że próba tężyczkowa wyjdzie zdecydowanie ujemna.
Ale wtedy i tak bym posuplementowała wit D.
Dziecko jej piskliwie płacze.
Czy cis nalezy zrobic z tym barkiem bo pediatra ja wypuscila z informacja ze nic sie nie robi i samo sie zrosnie @-)
Przerabialismy.
i tosie dobrze samo zrasta ?
Alergia to chyba raczej czerwona wysypka nie?
Przeszukalam jeszcze apteczke, nie mam nic wiecej. Pojde rano do przychodni, mam nadzieje, ze wypisza, najwyzej ciut pozniej bedzie mial inhalacje.
Przynajmniej mam leki posegregowane I do wywalenia przeterminowane.
Gdyby to była kwestia pracy mięśnia, byłby najwyżej krwaiczek, co się szybko resorbuje, jak małe.
Nie mam pomysły kompletnie, w dzień nic nie wspomina.
To mogą być te osławione bóle wzrostowe?
Druga sprawa, pogorszenie stanu skóry, nawet na buzi na takie jakby wybroczyny czerwone w kilku miejscach- jakby ją ktoś uderzył. Stawiamy na alergię,tylko już naprawdę nie wiemy na co,eliminujemy po kolei wszystko,co jest podejrzane.Smarować czymś,czy bez sensu?Ręce-masakra-pojedyncze kropeczki i ogólna tarka, z ramion schodzi już też na przedramiona,aż tak nigdy nie było ((((