Odkąd jestem w szpitalu alergia nie daje spokoju katar.A po operacji ucha bezwględny zakaz kichania i dmuchania nosa.Mam disne mar i wkoło pryskam.Jest cos mocniejszego by kichanie uspokoic.
prosze napisac czym roznią sie te dwa leki: Ventolin i Flixotide. Jeden lekarz przepisal mi ventolin a drugi kiedys inny przepisal synowi flixotide.
Ide dzisiaj po poludniu do lekarza i zgupialam. Od czterech dni syn kaszle non-stop ( przerwa miedzy kaszlem 1-2 minut) zawsze dawalam mu inhalacje z pulmicortu i soli ale nic nie pomoglo. w srode lekarz badal go i oznajmil ze pluca ma osluchowo czyste. Syn od tygodnia ma grypopodobne przeziebienie ( zreszta nie tylko on) . Zawsze w trakcie przeziebienia lub po, wystepuje u niego bardzo silny kaszel suchy, ktory trwa nawet do 2-3 tygodni. Pare lat temu bylam u dosc fajnego lekarza ,na wyjezdzie, i on zalecil flixotide. jego alergolog cos wspominala ze moze ventolin ??? I mialam akurat ventolin w domu , podalam mu dzisiejszej nocy...i piec godzin przespal bez kaszlu. . Dzisiaj oczywiscie znowu rano zaczal kaszlec ale juz nie tak bardzo jak przez ostatnie4 dni.
Flixotide to chyba steryd? I często się go chyba podaje już po podaniu leków rozszerzających oskrzela, przynajmniej w przypadku astmy A ventolin chyba tylko "rozszerza" oskrzela w przypadku duszności itp.
@Quintana - ventolin jest niesterydowym lekiem. Działa super, tylko trzeba go regularnie stosować, w systemie 4x dziennie (np. 8-12-16-20). Jedno psiknięcie przez tubę, 7-8 wdechów. Po inhalacji z 15 min. nie jemy i nie pijemy. Lek można stosować do 2 tyg., potem tydzień przerwy. U nas to główny lek przy infekcjach w przedziale wiekowym 6 msc - 90 lat , serio.
Niestety kaszel po wirusie, przy czystych osłuchowo płucach może i trwać do 3 msc, alergicznie.
Ja na stale dla dzieci mam flixotide, jak zaczynaja kaslac, to seretide (polaczenie rozkurczowego i sterydu), a w przypadku naglej dusznosci ventolin (jako lek dorazny, rozkurczowy).
Dzieki, no widzę , że ten ventolin mu pomogł. W koncu cisza w domu i dziecko tak sie nie meczy. Tylko mam juz lekko przeterminowany ten lek. Ide do leakrza dzisiaj i poprosze o niego. Tylko zas nie wiem czy gosc mi przepisze na zniżkę jak nie jest zlecony przez alergologa.
Przepraszam, ze tak dopytuje ale w naszym rejonie najblizszy konkretny lekarz jest oddalony ponad godzine drogi samochodem od domu i rejestracja tylko telefoniczna..... dodzwonic sie graniczy z cudem. Kiedys siedzialam na sluchawce przez 3 godziny i telefon byl ciagle zajety. Musialam isc do naszego pediatry , ktory raczej nie chce przepisywac zadnych lekow wziewnych bez zlecenia przez specjalistę.
@kowalka dzieki za podzielenie sie twoim doswiadczeniem z ventolinem. Ja juz na glowie stawalam zeby dziecku pomoc a lekarz tak sobie stwierdzil ze jak do dzisiajeszej wizyty nie przestanie kaszlec to da mu antybiotyk.......i gdyby nie ten ventolin to tak by pewnie zrobil...no zobaczymy. po poludniu wizyta.
@Quintana, my mamy bardzo, bardzo dobrego pediatrę, z dużym i - też - zagranicznym - stażem. Jak 10 lat temu leczyliśmy najstarszego ventolinem to inni pediatrzy robili tak :-B . Teraz sami przepisują. Takich historii mamy sporo, więc idziemy jak w dym za tym, co nam nasz dr. mówi. (antybiotyk na przestrzeni 10 lat i 5 dzieci mieliśmy raz, na zapalenie ucha. I to nie nasz dr. przepisywał, tylko jego młodsza koleżanka. Dziś ucho wstępnie "odtykamy" zyrtec- kiem, i infekcje nie idą dalej.) k.
Z racji tego że nas tu sporo to można którąś z mam pomoże bo już się zaczynam czuć jak hipohondryczka....Adam lat 6 ,od 3 MSC życia niedobory masy ciała i wzrostu.Wzrost 111 cm waga 15.3kg .Od 2 rz Adam ma bóle wzrostowe nóg.Tak nazywał to ortopeda który widział go raz i więcej kontroli nie zalecił bo stw że to fizjologią i dużo dzieci tak ma.Ok wszystko ładnie tylko że jego średnio raz w tyg bola nogi od kolan w dół ,łącznie że stopami.No i jak to jest ,boli więc rosnąć powinien a jego przyrosty w skali roku są małe.Rozm buta 26 z zapasem.Przez ponad rok nosił 25.Zrobiliśmy ostatnio immunoglobuliny przy okazji wykluczenia celiakii i ma podwyższone IgA.Pasożyty wykluczone po 4 próbkach w labku szpitala zakaźnego.Grzyby w kale wykluczone w jakimś specjalistycznym labku które to w grzybach się specjalizuje.Nasz dr już ręce rozkłada,gastrolog chce nas widziec na oddziale (termin na maj) ,a ortopeda ma w nosie.Jakieś pomysły ?
@AB - katar może mieć wpływ, bo może gromadzić się płyn za błoną bębenkową. @Dominikaa - a badał ktoś Adamowi poziom wit. D? Tzw. "bóle wzrostowe" nie mają nic wspólnego ze wzrostem. Sama mam od dzieciństwa i miewam do tej pory. Większość moich dzieci też miewa. Doraźnie pomaga nacieranie maścią rozgrzewającą. Na dłuższą metę skuteczne bywa uzupełnienie niedoborów wit. D3
Taki problem: Odwieczne zapalenie pęcherza tzn boli i piecze mnie tam. Ale brak bakterii i posiew mówi że czysto. Białe krwinki -283. Lekarka zignorowała, ponoć mogły pochodzić ze skóry (czy jakoś tak mówiła) bo jak sprawdzała papierkiem wskaźnikowym to było ok. Za tydzień wizyta u innej. Moge jej coś zasugerować ( i co?)? Ból i wynik laboratorium kontra papierek jednak mówi mi że coś się dzieje. Teraz 36 tydzień ciąży.
@Katarzyna zwykle D3 w normie.Czyli on tak biedny może mieć do końca życia i już ? :(zal mi go jak tak płacze i chciała bym mu pomoc ale i tak po jakiejś chwili dopiero wszystko to działa.Mamy dla niego od pediatry masc z ibuprofenem ,sami stosujemy paracetamol,ciepła kąpiel i nacierających mu nozki amolem masujac ,ale i tak najlepiej działa ten paracetamol.Co ważne ,czasami wychodzi mu poziom magnezu ponad norme.Nie stosuje u niego żadnych leków na chwilę obecna i wtedy gdy miał to badanie też nic nie dostawał.
A próbowałaś maści rozgrzewającej, takiej ziołowej - np. "końskiej maści"? U nas jest bardzo skuteczna taka maść:
Ale jest droga (my dostajemy od teściowej), a myślę, że każda rozgrzewająca może być pomocna. My smarujemy maścią, a potem zawijamy bolące miejsce (zwykle kolano albo kostka) w wełnę. Po takim zabiegu cierpiący delikwent zwykle szybko zasypia.
Kurczaczki faktycznie droga ,nawet jak z allegro ale z ta końska to też dobry pomysł. W jakiej postaci macie @Katarzyna ta wełnę ? Może zgapie pomysł jeśli u Was działa!
5 latkę boli ząb mleczny. Widać ubytek. Pół nocy nie spała. Myślicie, żeby faszerować nurofenem do poniedziałku czy szukać pogotowia dentystycznego? Mleczne mogą tak mocno boleć?
Komentarz
Mi na kichanie pomaga Telfexo.
Ventolin i Flixotide.
Jeden lekarz przepisal mi ventolin a drugi kiedys inny przepisal synowi flixotide.
Ide dzisiaj po poludniu do lekarza i zgupialam. Od czterech dni syn kaszle non-stop ( przerwa miedzy kaszlem 1-2 minut) zawsze dawalam mu inhalacje z pulmicortu i soli ale nic nie pomoglo. w srode lekarz badal go i oznajmil ze pluca ma osluchowo czyste. Syn od tygodnia ma grypopodobne przeziebienie ( zreszta nie tylko on) . Zawsze w trakcie przeziebienia lub po, wystepuje u niego bardzo silny kaszel suchy, ktory trwa nawet do 2-3 tygodni.
Pare lat temu bylam u dosc fajnego lekarza ,na wyjezdzie, i on zalecil flixotide. jego alergolog cos wspominala ze moze ventolin ??? I mialam akurat ventolin w domu , podalam mu dzisiejszej nocy...i piec godzin przespal bez kaszlu. . Dzisiaj oczywiscie znowu rano zaczal kaszlec ale juz nie tak bardzo jak przez ostatnie4 dni.
A ventolin chyba tylko "rozszerza" oskrzela w przypadku duszności itp.
Lek można stosować do 2 tyg., potem tydzień przerwy.
U nas to główny lek przy infekcjach w przedziale wiekowym 6 msc - 90 lat , serio.
Niestety kaszel po wirusie, przy czystych osłuchowo płucach może i trwać do 3 msc, alergicznie.
k.
Przepraszam, ze tak dopytuje ale w naszym rejonie najblizszy konkretny lekarz jest oddalony ponad godzine drogi samochodem od domu i rejestracja tylko telefoniczna..... dodzwonic sie graniczy z cudem. Kiedys siedzialam na sluchawce przez 3 godziny i telefon byl ciagle zajety. Musialam isc do naszego pediatry , ktory raczej nie chce przepisywac zadnych lekow wziewnych bez zlecenia przez specjalistę.
Takich historii mamy sporo, więc idziemy jak w dym za tym, co nam nasz dr. mówi.
(antybiotyk na przestrzeni 10 lat i 5 dzieci mieliśmy raz, na zapalenie ucha. I to nie nasz dr. przepisywał, tylko jego młodsza koleżanka. Dziś ucho wstępnie "odtykamy" zyrtec- kiem, i infekcje nie idą dalej.)
k.
@Dominikaa - a badał ktoś Adamowi poziom wit. D? Tzw. "bóle wzrostowe" nie mają nic wspólnego ze wzrostem. Sama mam od dzieciństwa i miewam do tej pory. Większość moich dzieci też miewa. Doraźnie pomaga nacieranie maścią rozgrzewającą. Na dłuższą metę skuteczne bywa uzupełnienie niedoborów wit. D3
Ale macie fajowego lekarza...:)
Odwieczne zapalenie pęcherza tzn boli i piecze mnie tam. Ale brak bakterii i posiew mówi że czysto.
Białe krwinki -283.
Lekarka zignorowała, ponoć mogły pochodzić ze skóry (czy jakoś tak mówiła) bo jak sprawdzała papierkiem wskaźnikowym to było ok.
Za tydzień wizyta u innej. Moge jej coś zasugerować ( i co?)?
Ból i wynik laboratorium kontra papierek jednak mówi mi że coś się dzieje. Teraz 36 tydzień ciąży.
Ale jest droga (my dostajemy od teściowej), a myślę, że każda rozgrzewająca może być pomocna. My smarujemy maścią, a potem zawijamy bolące miejsce (zwykle kolano albo kostka) w wełnę. Po takim zabiegu cierpiący delikwent zwykle szybko zasypia.
Ale zdarzało mi się zakładać wełniane skarpety albo owijać kolano swetrem i też działa.
Jak Twoja Malutka?
Nie mogę wątku znaleźć,to tu pytam:)