Uff, dobrze, że rtg ok:) myślałam o was intensywnie, bo naszych przyjaciół syn mial podobne i inne też objawy, tam niestety diagnoza była bardzo niepomyslna,
własnie dlatego lekarka skierowanała nas odrazu na rtg, bo objawy sugerowały jednak coś bardzo złego. Usg ma nam własnie zrobić ortopeda i tez mamy zalecony ibuprom
Ab chciała wstawić zdjęcie stop mojej córki z zapytaniem czy wygląda to tak jak u nas. U mas stwierdzono alergie kontaktowa na bilzej nieokreślone cos.
U nas bylo podobne ale tylko na podeszwie stop. Nikt nie sugerowal rumienia a widziała to wielu lekarzy bo moja kupela pediatra potraktowala to jako case i wyslala do wielu lekarzy plus konsultacja na dermatologi (bylo to na zasadzie rozrywki dla nich, oglądali zdjęcie). Wspolna teoria to byla alergia kontaktowa. Co ważne nasze ślady zaostrzaly sie w cieple a bladly w zimnie
A ile ma lat. Jak chcesz mogę rzucić jako kolejny case dla mojej koleżanki. Pracuje w szpitalu w gdańsku wie moze cos poradzi. Na pewno jak sama nie będzie widziała to się podpyta bardziej doświadczonych.
@AB, ja nie jestem lekarzem, ale czy to nie będzie jakiś paciorkowiec? Skoro to idzie w parze z infekcjami wyglądającymi na bakteryjne? Czy to jest tak na wierzchu skóry bardziej czy wewnątrz? Swędzi? A czy ona jest taka szczupła czy kostki ma nieco spuchnięte, bo tak na zdjęciu jakoś to wygląda na opuchliznę. Chociaż ASO i OB w normie nie sugerowałyby paciorkowca. A CRP? Może jakiś lekarz z forum wiedziałby coś więcej na ten temat? Ja chorowałam na gorączkę reumatyczną, to choroba z autoagresywnych. Przyczyną jest paciorkowiec. Zaczęło się od plam, ale na tułowiu. Może konsultacja z reumatologiem dziecięcym coś by tu rozjaśniła.
Adama lat 6 od pt do soboty południa Gorączka ok 39 nawracająca co 6 ,godz ,ale głównie trzymająca się 38.5 (do 38.5 nie zbijam,wyżej już tak ) .Zero kataru,kaszlu,wysypek totalnie nic.Dziś obudził się z pęknięta żyłka w oku (od kącika przy nosie do źrenicy wylew) i co jakiś czas krew leje się z nosa jedna dziurką.Wygląd dziecka na codzien anemiczny,blady ,podkrążone oczy ,niedobór masy ciała.Nie je od kilku msc tzn o jedzenie nie wola ,w sumie zmuszamy by jadł cokolwiek (że słodyczy też zrezygnował) .Pije normalnie.Ktoś ma pomysł ?
Wysypało mnie strasznie, ewidentnie alergicznie zaczęło koło południa? znika stare, pojawia się nowe, no wszędzie plamy, nigdy czegoś takiego nie miałam :-?? nie wiem po czym
mogę przy karmieniu cokolwiek przeciwalergicznego?
Lokomotiv w syropie dr pozwalal dawac.Po jednym ml do uzyskania calej dawki wg opakowania ale tak aby nie zwrocic.W najgorszych wypadkach szly leki w przychodni w zastrzyku.Po nim zwykle koniec choroby.
@Dominikaa, zrob badania krwi i moczu. Jesli wyniki będą w porzadku, to moze to byc taki wirusek, co trzyma przez tydzien. Goraczka wysoka, innych objawów brak. Moj mial niedawno.
Corka od piatku kaszle, podejrzewam alergie, po seretide jest lepiej, ale co jakisz czas lapie ja taki dziwny bol, zaczyna sie pod prawa pacha, idzie w kierunku gardla i pozniej do lewej strony szyi. Wtedy mowi, ze jej ciezko sie oddycha. Co to moze byc?
Komentarz
własnie dlatego lekarka skierowanała nas odrazu na rtg, bo objawy sugerowały jednak coś bardzo złego. Usg ma nam własnie zrobić ortopeda i tez mamy zalecony ibuprom
Ja chorowałam na gorączkę reumatyczną, to choroba z autoagresywnych. Przyczyną jest paciorkowiec. Zaczęło się od plam, ale na tułowiu. Może konsultacja z reumatologiem dziecięcym coś by tu rozjaśniła.
U mnie rumien wystapil wcale nie w miejcu ugryzienia i to kilka miesiecy po fakcie. Czulam sie wtedy zle.
I wlasnie te objawy towarzyszace temu rumieniowi sa niepokojace.
zaczęło koło południa? znika stare, pojawia się nowe, no wszędzie plamy, nigdy czegoś takiego nie miałam :-?? nie wiem po czym
mogę przy karmieniu cokolwiek przeciwalergicznego?
No i Ozimek jest to rzeczy. U nas jedna z córek miala wysypki dziwne i zmiany w zachowaniu. Po przeleczeniu zentelem wszystko ustąpiło
Morfologia?