Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

2456742

Komentarz

  • aaaa.... no i co ja biedna mam zrobić?;) 

    a koleżanka mi przysłała jeszcze link do fajnego bloga: http://smakolykialergika.blogspot.com/
  • Kowalka podawała te przepisy:)

    gotuję jaglankę ile mam tylko gotuję :) czasem szklankę czasem dwie, robię to dzień wcześniej, albo np. rano

    potem na patelni podsmażam warzywa: cukinie, cebule, czosnek, pora, kalafiora ( i to mam jeszcze w lodówce z takich warzyw suchych (nie pomidory) najczęściej je tarkuję na tarce, ale czasem kroję w półpalsterki, przyprawiam, duszę aż będą miękkie,

     potem dorzucam do ZIMNEJ jaglanki, do tego pół szklanki słonecznika ( namoczonego we wrzątku) miksuję mikserem ( taką końcówką tnącą to żyrafa się chyba nazywa) i robi się taka masa, z masy foruję kotleciki jak mielone obtaczam w : bułce tartej, lub mące i smażę na oleju lub patelni beztłuszczowej

    do tego robię sos pomidorowo warzywny (manna wyżej opisywała podobny i już)
  • to moja tajna broń :)

    ale podzielę się
    40 dag mięsa (kiedyś wołowe, teraz wieprzowe)
    1 marchewka, pietruszka, papryka
    2 cebule, 2 ząbki czosnku
    5 ziemniaków
    kawałek selera
    liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, papryka ostra i słodka, olej, woda
    przecier pomidorowy ew, śmietana

    mięso kroisz na kawałki gulaszowe, obtaczasz w mące i wrzucasz do garnka w którym są 2 łyżki rozgrzanego oleju, warzywa (bez ziemniaków) kroisz w słupki i dorzucasz do mięsa, chwilę wszystko smażysz, dosypujesz przyprawy dolewasz około 2 litrów wody i gotujesz na małym ogniu 30 minut (jak wołowe to 40 minut) dodajesz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujesz do miękkości
    jak ziemniaki są miękkie dajesz łyżkę przecieru (kiedyś zmieszanego z 2 łyżkami śmietany, teraz wiadomo że nie) zagotowujesz i już :)


    powyższe w wersji ekonomicznej : tyle samo mięsa 2 razy więcej warzyw - równie pyszne :)
  • a klusek z pesto jeszcze nie robiłam są w planie na piątek :) ale planuję zwykłe śląskie (ziemniaki i mąka ziemniaczana) z pesto z pietruszki, znalazłam w necie przepis że miksuje się pietruszkę ze słonecznikiem i przyprawami - jak zrobię to napewno się pochwalę
  • a tort jakiś ktoś robiła bez jaj i mleka???
  • Daj przepis. Pszenica niby uczula ale tak niewiele, że ewentualnie może zjeść :)
  • A takie kotlety jak z przepisu by @uJa (powyżej) to trzymają się bez jajek? I panierka się trzyma bez jajek?
  • wszystko się trzyma bez jajek :) kluczowym jest by kasza była zimna i zmiksowana wtedy się klei.

    ( to nie moje przepisy, tylko AniD i Kowalki, a ja je tylko przerobiłam na swoje)
  • edytowano listopada 2012



    .


  • Szarlotka na
    biszkopcie - bezglutenowa, ale z jajami

     

    Biszkopt - 5 jajek, 5 łyżek cukru, łyżeczka proszku do
    pieczenia, 5 łyżek maki bezglutenowej, ubijam piane z jajek z cukrem dodajemy
    żółtka mąkę i proszek do pieczenia. Wcześniej smażymy jabłka lub jeśli mamy
    powidła jabłkowe będą idealne tak z 1 litr gotujemy je z budyniem śmietankowym
    dla zgęstnienia masy jabłkowej dodajemy cukier i cynamon wg uznania, studzimy,
    ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę, późnej układam łyżka kleksy jabłkowe,
    30 min w 180 C. Po upieczeniu przewracamy i mamy jabłka u góry

  • Znalazłam przepis na pierniczki bezglutenowe

    400 gram mąki bezglutenowej

    100 gram płynnego miodu (my użyliśmy lipowego)
    1 łyżka przyprawy do pierników
    1 łyżeczka sody
    100 gram cukru pudru
    60 gram miękkiego masła
    1 całe jajko

    350 gram mąki wymieszaj z sodą, przyprawą do pierników, cukrem pudrem. Dodaj masło, miód i całe jajko całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Odstaw na 30 minut do lodówki.

    Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyrób ciasto tak żeby przestało się kleić. Ciasto podziel na kilka porcji. Obsyp stolnicę mąką bezglutenową, połóż porcje ciasta, posyp go mąką i rozwałkuj na grubość ok 5 milimetrów. Wycinaj foremkami pierniczki, podnoś za pomocą noża i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Do wypieków zamiast jajek można użyć bananów.
  • edytowano listopada 2012
    Dziś właśnie upiekę muffiny jaglane z bananem i siemieniem lnianym, bez jaj, tyle że mąkę pszenną zamienię mieszanką kukurydzianej z ryżową. 
  • Dorunia daj znać jak wyszły :)

    a co można do pierniczków zamiast miodu?
  • a melasę można kupić w normalnych sklepach? bo jakoś nigdy jej nie zauważyłam.
    ps. a po co zamieniać miód?też szkodliwy??/?
  • nie jest aż tak drogi mniej więcej jak syrop z agawy ;) Sprawdź sobie w necie a jak będziesz w Olsztynie to pójdziemy sobie na spacer na kołobrzeską :D
  • a wiesz,ze w tym mies.chyba znowu będę
    B-)
  • Muffiny siedzą w piecu, ładnie rosną, mam nadzieję, że będą jadalne. Muffiny są bez mleka, glutenu i jaj, cukru 3 łyżki, ale i to można by pominąć, bo są rodzynki. 
  • a wiesz,ze w tym mies.chyba znowu będę
    B-)
    książka już na Ciebie czeka ;) no i my też :)
  • Muffiny wyszły, są bardzo smaczne!!
  • Dorunia daj przepis :)


    Miód podobno może być uczulający.... pytam w razie czego gdyby moja M też go nie mogła jeść..
  • Muffiny z kaszy jaglanej - bezglutenu, jaj i mleka krowiego

    2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (delikatnie ubite)

    duża garść rodzynek (ok. 1/3 szklanki)
    olej do wysmarowania foremek

    suche
    Niepełna szklanka mąki (u mnie pół na pół kukurydziana z ryżową)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki cukru 
    0,5 łyżeczki kurkumy

    mokre
    1 dojrzały banan
    ok 2/3 szklanki mleka roślinnego (można sojowe lub ryżowe), ja dodałam krowie bo nie miałam potrzeby tego zmieniać.
    3 czubate łyżeczki mielonego siemienia lnianego (mielę w młynku do kawy siemię i mam od ręki świeże)
    sok z połowy cytryny

    Przygotowanie

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Banana dokładnie rozgniatamy widelcem i mieszamy z resztą mokrych składników na (w miarę) jednolitą masę. W innym naczyniu mieszamy suche składniki. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia. Następnie całość mieszamy dokładnie z kaszą jaglaną i rodzynkami. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 35 minut. 

    Następnym razem dodam  amarantusa ekspandowanego, tak dla odmiany smaku. 


  • Dorunia,zrobiłam muffiny,ale jakieś dziwne mi wyszły.Fakt,opuściłam siemię.
    Kasza ma być zmielona czy w normalnej postaci?
  • Dorunia,zrobiłam muffiny,ale jakieś dziwne mi wyszły.Fakt,opuściłam siemię.
    Kasza ma być zmielona czy w normalnej postaci?
    Siemię jest też lepiszczem w tych muffinach. Kaszę gniotę tylko tłuczkiem do ziemniaków. Robiłam wersję bez bananów i cytryny, ale nie bez siemienia. W obydwu wypadkach zjedli prawie na gorąco cały wypiek. 
  • One są jadalne, tylko jakieś bez smaku,może to przez brak cytryny, której też nie dałam.Następnym razem dam też więcej cukru.
  • A czy da się zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Mam taką ochotę :(
  • A czy da się zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Mam taką ochotę :(
    Ja dodawłam siemię mielone lub mąkę ziemniaczaną. 
  • Znalazłam taki przepis na placki ziemniaczane

    ok. 10 ziemniaków
    2-3 niezbyt duże cebule
    garść błyskawicznych płatków owsianych "górskich" lub kleiku ryżowego
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Ziemniaki i cebule zetrzeć, wsypać płatki, masę doprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Smażyć na rumiano z obu stron, przekręcając placki na drugą stronę dopiero wtedy, gdy nie będą surowe na wierzchu.

  • próbowałam zrobić mufiny z mąki razowej, sezamu, jabłka, oleju, jajka itp. ale nie wyszły, nie wyrosły i w środku surowe :/
    ktoś ma jakiś przepis|? Mili chciałam dać, więc zależało mi by były na pełnoziarnistej mące, i bez mleka, jajko może być.
  • Jadwigam, dzięki za ten przepis!!!!
    Bo już się martwiłam, że swoich pierniczków jeść nie będę...

    :x
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.