Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

1363738394042»

Komentarz

  • edytowano maja 2018
    jukaa powiedział(a):
    uff. nie mogę znaleźć przepisu na ciasto  bez glutenu, jajek i masła, najlepiej w typie ucierane z owocami. istnieje takie w przyrodzie?
    Istnieją :smiley:



    Albo zwykła zebra, tylko zamiast mąki pszennej kukurydziana,zamiast jajek banan albo glut z siemienia lnianego.No i bez kakao.




  • nie :D tak sobie pofantazjowalam zmiksowalabym ugotowana jaglane z miodem sokiem z cytryny i wiorkami kokosowymi coś jak na kulki anid na to ulozyla truskawki i wyalal galaretka

    ale ja z tych co przy 3 kilkumiesiezych epizodach wyrzuciłam mnostwo pieczonych ciast bezglutenowych do kosza bo byly nie jadalne, za to te na zimno wchodzily calkiem nieźle
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Bezglutenowa szarlotka. Miele bezglutenowe płatki owsiane, migdały, trochę siemienia lnianego, mąki kokosowej lub innej. Daje szczyptę soli i trochę sody. Rozpuszczam olej kokosowy z odrobiną masła klarownego i aromatem waniliowym. Słodzę syropem klonowym. Ksylitolem lub jakim innym slodziwem. Troszkę wrzątku i wyrabiam chwilę ciasto . Dzielę na pol. Polowe wykładam na blachę. Ugniatam równo i podpiekam z 10 min. Na to jabłka z cynamonem uduszone mocno ( nie trzeba wtedy słodzić) i drugą połowę ciasta z zamrażalnika starta na grubych oczkach. Można posypać górę 2 łyżeczkami cukru trzcinowego. Piekę okolo 50 min.
  • Zapytam tutaj, bo jesteście specami: gdzie kupujecie kaszę jaglaną w większych ilosciach? Powiedzmy na kilogramy? Jakieś sprawdzone miejsca, linki (najchętniej).
  • I jeszcze jedno pytanie, jakiej mąki używacie w wypiekach bezglutenowych i gdzie je kupujecie? Musimy że wzgledow zdrowotnych zmienić dietę, stąd te pytania.
  • Ja kaszę jaglaną i gryczaną kupuję w badapaku. Kupuję ekologiczne ponieważ zwykłe są chemicznie dosuszane na polu bo nierówno dojrzewają. Choć nie mam pewności czy producenci eko nie oszukują.
    Z mąki bezglutenowych najbardziej lubię mieszankę schar uniwersalną, mąkę gryczaną i kukurydzianą.
    Podziękowali 1Laf2011
  • Zależy jakie wypieki. Ale najczęściej dodaje mąkę owsiana bezglutenowa,mielone migdały czy inne orzechy, mąkę kokosową, kukurydziana, gryczana czy ryżowa. Rzadko gotowe mieszanki. 
    Podziękowali 1Laf2011
  • Najczęściej kupuję w Ekogram. Na badapaku parę razy się przejechałam i wolę już więcej zapłacić a mieć lepszej jakości towar niż tanio a potem do smieci.
    Podziękowali 1Laf2011
  • @jukaa ja też ale mam
    unikac kukurydzy wiec szukam zamiennika 
  • Nam tez nie podszedl, dzieci chcialy sprobowac. Rodzice zjedli,  ale bez entuzjazmu.
  • To jaki polecacie oprócz kukurydzianego ?
  • Czyli te grochowe w smaku lepsze od jaglanego ??? 
  • Makaron ryżowy jest bardzo dobry.
  • ta mąka w lewym górnym rogu jest do nabycia w Czechach w Kauflandzie. Czy ktos w Was moze robi zakupy w Czechach????????? I widzial taka make? poszukuje dobrej duszy, ktora moglaby mi kupic i wyslac. 

  • @Quintana mam taką mąkę, mąż przywozi z UK, choć raz kupiłam w jakimś sklepie internetowym w Polsce.
    Jeśli potrzebujesz na teraz, mogę przesłać 1 kg.
  • @Felicyta , chętnie wypróbuje ale nie chce cię pozbawiać zapasów . Jakie jest twoje zdanie na temat tej mąki ? 
    Mozesz napisać skład ? 
    Do czego ją wykorzystujesz ? 
  • To jest mieszanka różnych rodzajów mąki: ryżowej,ziemniaczanej, kukurydzianej i gryczanej. To nie jest organiczna mąka, ale cenię ją za to, że nie zawiera żadnych klejów.
    Używam ją do wszystkiego,mieszam z kokosową, jaglaną, migdałową.
    Jest naprawdę uniwersalna.
  • Mam mały zapas, mogę się podzielić.
  • Ma ktoś może przepis na brownie czy inne mocno czekoladowe ciasto bez glutenu, jajek, mleka (masła itp.) i kukurydzy? Pamiętam, że robiłam świetne z mąki z ciecierzycy z bananami ale nie wiem czy bezprzepisowe było czy przepis zgubiłam. Pilnie potrzebuję.
    I inne ciasta bez powyższych składników, proste, szybkie, które zawsze wychodzą i jeszcze do tego są pyszne :)
  • Niestety nie pomogę, ale  fajnie się czyta taki prehistoryczny wątek,  gdy @chabrowa była jeszcze @chabrówką ; :)

    A tak na serio to chciałam zapytać o przepis na zupę jaglankowo-porową @AB :)
    i jeszcze czy blog @IrenyB to "przepisy od serca"?

  • Odświeżam sobie wątek, bo mnie prawdopodobnie czeka 3 miesiące na diecie bez mleka, cukru, glutenu i z ograniczeniem mięsa i zupełnie nie wiem, jak to ugryźć. W życiu na żadnej diecie nie byłam.
  • Co to jest sorgo? 
    Od kilku lat piekę chleby na zakwasie, mam młynek do zboża. Więc niektóre mąki robię sama. Tylko jak tu zrobić chleb bezglutenowy, skoro zakwas mam żytni? A drożdże niezalecane? 
    Mięsa też kazali unikać. Co tu jeść? Na razie przychodzi mi do głowy tylko kasza gryczana z pieczarkami i zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
  • A w czym mogę rybę obtoczyć do smażenia, żeby mi się nie przykleila do patelni? W jakimś ryżu zmielonym czy coś?
  • edytowano lutego 2020
    @Aniuszka gotowe panierki bezglutenowe. Można też chleb bezglutenowy zmielić. Ostatnio robiłam panierkę z mąki kokosowej i babki jajowatej. Ciekawa była.
    Podziękowali 1Aniuszka
  • Kolega odchudził się około 40 kg na bezglutenie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.