nie tak sobie pofantazjowalam zmiksowalabym ugotowana jaglane z miodem sokiem z cytryny i wiorkami kokosowymi coś jak na kulki anid na to ulozyla truskawki i wyalal galaretka
ale ja z tych co przy 3 kilkumiesiezych epizodach wyrzuciłam mnostwo pieczonych ciast bezglutenowych do kosza bo byly nie jadalne, za to te na zimno wchodzily calkiem nieźle
Bezglutenowa szarlotka. Miele bezglutenowe płatki owsiane, migdały, trochę siemienia lnianego, mąki kokosowej lub innej. Daje szczyptę soli i trochę sody. Rozpuszczam olej kokosowy z odrobiną masła klarownego i aromatem waniliowym. Słodzę syropem klonowym. Ksylitolem lub jakim innym slodziwem. Troszkę wrzątku i wyrabiam chwilę ciasto . Dzielę na pol. Polowe wykładam na blachę. Ugniatam równo i podpiekam z 10 min. Na to jabłka z cynamonem uduszone mocno ( nie trzeba wtedy słodzić) i drugą połowę ciasta z zamrażalnika starta na grubych oczkach. Można posypać górę 2 łyżeczkami cukru trzcinowego. Piekę okolo 50 min.
Zapytam tutaj, bo jesteście specami: gdzie kupujecie kaszę jaglaną w większych ilosciach? Powiedzmy na kilogramy? Jakieś sprawdzone miejsca, linki (najchętniej).
I jeszcze jedno pytanie, jakiej mąki używacie w wypiekach bezglutenowych i gdzie je kupujecie? Musimy że wzgledow zdrowotnych zmienić dietę, stąd te pytania.
Ja kaszę jaglaną i gryczaną kupuję w badapaku. Kupuję ekologiczne ponieważ zwykłe są chemicznie dosuszane na polu bo nierówno dojrzewają. Choć nie mam pewności czy producenci eko nie oszukują. Z mąki bezglutenowych najbardziej lubię mieszankę schar uniwersalną, mąkę gryczaną i kukurydzianą.
Zależy jakie wypieki. Ale najczęściej dodaje mąkę owsiana bezglutenowa,mielone migdały czy inne orzechy, mąkę kokosową, kukurydziana, gryczana czy ryżowa. Rzadko gotowe mieszanki.
Najczęściej kupuję w Ekogram. Na badapaku parę razy się przejechałam i wolę już więcej zapłacić a mieć lepszej jakości towar niż tanio a potem do smieci.
ta mąka w lewym górnym rogu jest do nabycia w Czechach w Kauflandzie. Czy ktos w Was moze robi zakupy w Czechach????????? I widzial taka make? poszukuje dobrej duszy, ktora moglaby mi kupic i wyslac.
@Felicyta , chętnie wypróbuje ale nie chce cię pozbawiać zapasów . Jakie jest twoje zdanie na temat tej mąki ? Mozesz napisać skład ? Do czego ją wykorzystujesz ?
To jest mieszanka różnych rodzajów mąki: ryżowej,ziemniaczanej, kukurydzianej i gryczanej. To nie jest organiczna mąka, ale cenię ją za to, że nie zawiera żadnych klejów. Używam ją do wszystkiego,mieszam z kokosową, jaglaną, migdałową. Jest naprawdę uniwersalna.
Ma ktoś może przepis na brownie czy inne mocno czekoladowe ciasto bez glutenu, jajek, mleka (masła itp.) i kukurydzy? Pamiętam, że robiłam świetne z mąki z ciecierzycy z bananami ale nie wiem czy bezprzepisowe było czy przepis zgubiłam. Pilnie potrzebuję.
I inne ciasta bez powyższych składników, proste, szybkie, które zawsze wychodzą i jeszcze do tego są pyszne
Odświeżam sobie wątek, bo mnie prawdopodobnie czeka 3 miesiące na diecie bez mleka, cukru, glutenu i z ograniczeniem mięsa i zupełnie nie wiem, jak to ugryźć. W życiu na żadnej diecie nie byłam.
Co to jest sorgo? Od kilku lat piekę chleby na zakwasie, mam młynek do zboża. Więc niektóre mąki robię sama. Tylko jak tu zrobić chleb bezglutenowy, skoro zakwas mam żytni? A drożdże niezalecane? Mięsa też kazali unikać. Co tu jeść? Na razie przychodzi mi do głowy tylko kasza gryczana z pieczarkami i zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
@Aniuszka gotowe panierki bezglutenowe. Można też chleb bezglutenowy zmielić. Ostatnio robiłam panierkę z mąki kokosowej i babki jajowatej. Ciekawa była.
Komentarz
Z mąki bezglutenowych najbardziej lubię mieszankę schar uniwersalną, mąkę gryczaną i kukurydzianą.
Jaki jest smak ????
https://sloneczko-sklep24.pl/pl/p/Makaron-jaglany-swiderek-400g-Pronatura/1674?gclid=Cj0KCQjw77TbBRDtARIsAC4l83lGrpynKa015cNzSFcUHFEwm8hEYxvXEg_T3X53hilKq9JSt4PWDnMaAn-KEALw_wcB
unikac kukurydzy wiec szukam zamiennika
Jeśli potrzebujesz na teraz, mogę przesłać 1 kg.
Mozesz napisać skład ?
Do czego ją wykorzystujesz ?
Używam ją do wszystkiego,mieszam z kokosową, jaglaną, migdałową.
Jest naprawdę uniwersalna.
A tak na serio to chciałam zapytać o przepis na zupę jaglankowo-porową @AB
i jeszcze czy blog @IrenyB to "przepisy od serca"?
Od kilku lat piekę chleby na zakwasie, mam młynek do zboża. Więc niektóre mąki robię sama. Tylko jak tu zrobić chleb bezglutenowy, skoro zakwas mam żytni? A drożdże niezalecane?
Mięsa też kazali unikać. Co tu jeść? Na razie przychodzi mi do głowy tylko kasza gryczana z pieczarkami i zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym