Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

Konto skasowane na prośbę użytkownika.
«13456742

Komentarz

  • uJauJa
    edytowano października 2012
    http://wielodzietni.org/discussion/11257/tort-bezglutenowy-i-bezmleczny-przepis#Item_12

    i tradycyjnie polecam mój ulubiony blog:

    www.pincake.blox.pl

  • nie umiem go inaczej poprawić, trzeba sobie googlać

    A i nie zapominajmy o wszystkich przepisach AniD.

    mnóstwo pomysłów jest też na forum wegedzieciak
    w ogóle hasło weganie, wegańskie to klucz otwierający nam w googlach drogę do pyszności:)
  • Mój najstarszy kilka lat był na takiej diecie, obecnie mam tylko bezglutenowca w domu. 
  • Oba blogi są świetne.
    Mleko kozie wypróbowałam, serki też- naprawdę spox w smaku! Tylko cena trochę nie spox, ale raz na kilka dni można zaszaleć, a jakieś białko potrzebne i mamie i dziecku.
  • edytowano października 2012
    Nie, w Lidlu były !!!! I nie jestem pewna. czy w Kauflandzie nie widziałam. Mleko kozie jest w Kauflandzie, w Lidlu było w promocji.
    edit: ps. No wiesz jaka ulga, jak można kanapkę serkiem posmarować:) A jeden był w takiej postaci jak feta, więc i sałatkę jakąś fajną można zrobić.
  • Dzięki za wątek!
    Może mogłybyśmy pisać, co robimy na obiad?
    Jak najbardziej :) Szczególnie inwencja twórcza wskazana ;) Ja w tej kwestii jestem monotematyczna. Jeśli dla rodziny robię coś, co zawiera jajka, czy mleko, to dla siebie np. zupę dyniową, makaron z sosem dyniowym itp. Chętnie więc poczytam, jak urozmaicić moją dietę.
    Jadwigo czemu się tak katujesz?

    ja co prawda rodzinę mam niewielką :) ale skoro ja na diecie to oni też, nawet moja mama z którą nie mieszkam nauczyła się robić kruche ciasto na oleju, masy budyniowe na mleku sojowym, a jaki pyszny bezmleczny mazurek zrobiła mniam :)

    z codziennych obiadów wystarczy tylko nie dodawać śmietany do zupy i już każdą można zjeść, jak koniecznie musi być zabielona to 2 łyżki zmiksowanego słonecznika czy kaszy jaglanej i nikt różnicy nie zauważył, z sosami to samo,

    pizza bez sera żołtego jest prawie tak samo smaczna jak z serem więc da się

    wędliny można spokojnie kupić bez mleka ( wystarczy poczytać etykietki), owoce, warzywa, na kanapki masło roślinne lub klarowane lub oliwa z oliwek, lub nic i też da się zjeść :)

    już zupełnie łatwo zrobiło się kiedy mogłam jeść jajka,  ale tak jakoś nam weszło w nawyk że ich w lodówce nie mamy, a ciasta piekę bez jajeczne :)

    (nie przeczę że tęskniłam bardzo za naleśnikami z serem, żółtym serem, jajecznicą itp, ale jest tyle pysznych zamienników że się da )
  • Wiem, wiem czasem ma się ochotę na ser biały na kanapce, albo jajko na twardo i cóż starszym dzieciom nie zabronisz a i przestawić ciężko :)

    Mam nadzieję że ciasto będzie Ci smakowało :)
    A pizzy bez sera spróbuj serio serio :) jest całkiem smaczna.

    W każdym razie prawie większość rzeczy da się zamienić i zjeść smacznie i zdrowo.
  • Można :) kiedyś nawet w pizzeri poprosiliśmy o kawałek bez sera, trochę się dziwili ale zrobili :)
  • @Jadwigo proszę Cię zaznacz od kogo wzięłaś te listy na początku... autorka się trochę zniesmaczyła, że nie zaznaczyłaś jej jako autorki :) 
  • @Taja znasz autorkę? widzę że się zalogowała na forum, a dziś właśnie przeczytałam najnowszy wpis na blogu i pomyślalam sobie że fajnie jakby tu z nami była:)
  • Macie jakieś fajne przepisy na pierogi dla takiego alergika? 
  • Na pierogach się nie znam

    ale przypomniało mi się jak marzyłam o sałatce jarzynowej, takiej zwykłej z gotowanych warzyw ze śmietaną lub/i majonezem

    i tak marzyłam i marudziłam aż
    zrobiłam swój własny majonez z białej konserwowej fasoli, był pyszny i do sałatki i na sos czosnkowy też się nadawał ( przepis oczywiście wyszperany gdzieś w necie)
  • Macie jakieś fajne przepisy na pierogi dla takiego alergika? 

    A jecie pszenicę?
  • Ja na pierogi, naleśniki, pampuchy używam mąki Schar (niestety 13 zł za kg), jak tylko mogę to zastępuje mąką z jagły, gryki, kukurydzy, ryżu albo ziemniaczaną.

    Leniwe robię ser, ziemniaki, jajo (opcjonalnie), mąka ziemniaczana, podsypuję stolnicę mąką ryżową. 

    Placki ziemniaczane robię z mąką kukurydzianą. 

  • pszenicy nie
  • Ja ostatnio zrobiłam papryki nadziewane z mięsiem mielonym:mięso, ugotowany ryż, podduszona cebulka z pieczarkami, oczywiście zero jajka. Koleżanka nawet mnie ostrzegała, żeby nie dodawać, bo za suche będzie. Pyszne i dozwolone :D
    Następnym razem spróbuję jaglankę zamiast ryżu.
  • niedawno gdzieś znalazłam super szybki przepis na "zdrowe"ciasteczka: rozgniatamy banana,dodajemy szklankę amarantusa i łyżkę oleju.no i można suszone owoce dodać,ja robię z rodzynkami.tworzymy ciastka o formie podobnej do kotleta mielonego i pieczemy(nie na srebrnej folii,bo się przyklejają).
    Są pyszne,robota na pół godziny(z pieczeniem!)
  • ps.oczywiście lepiej podwoić lub potroić proporcje ;)
  • Agniecha, ekstra, dzięki za ten przepis

    banany kupię, a amarantus powinnam mieć jeszcze w domu

  • acha, jeszcze jedno, ja swoje ciasteczka przewracałam na drugą stronę podczas pieczenia, to fajne zarumienione z dwóch stron wyszły.

    A dziś taką zupę zrobiłam:
    Składniki, 4 porcje:
    Zupa:

    •    500 g dyni zważonej ze skórką (użyłam hokkaido)
    •    1 główka (nie ząbek!) czosnku
    •    1,5 kg pomidorów (lub 750 ml passaty pomidorowej)
    •    1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
    •    2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    •    1 łyżeczka cukru
    •    1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (+ do podania)
    •    około pół szklanki wody lub bulionu (zależy jaka wyjdzie zupa — do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
    •    do podania: lane kluseczki (przepis poniżej)






    Przygotowanie:

        Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię pokroić na 3 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć na talerzyk (jeśli używamy dyni hokkaido, całą upieczoną dynię razem ze skórką kroimy w kostkę).
        Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki bezpośrednio na dużym talerzu. Usunąć szypułki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki, usuwając większość pestek.
        Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać świeże pomidory lub passatę, doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. W międzyczasie dolewać wodę lub bulion w razie konieczności.
        Zupę zmiksować na puree w pojemniku blendera. Przelać do garnka i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Przetrzeć przez sito jeśli chcemy pozbyć się drobinek pestek pomidorów (ja nie przecierałam). Podawać z lanymi kluseczkami (przepis poniżej) posypując gałką muszkatołową.
  • na szczęście mało masła, więc sklarowałam i git.
    Zupka pyszna.W przepisise były jeszcze kluski lane do niej, ale z serem feta,więc odpada :(
  • manna, a spód na pizzę z tych składników to po prostu zmieszać i już, czy jakaś koeljność co kiedy itd? Nie wychodzi twardy i za mocno chrupiący?
  • a ja dziś znowu zupa z makaronem razowym
    :D
  • super,spróbuję,bo nie wydaje się skomplikowane
  • Menu na ten tydzień:

    zupa gulaszowa
    makaron ze szpinakiem ( bez jogurtów, serów, śmietan i innych)
    krupnik
    kluski śląskie z pesto pietruszkowym
    faszerowane papryki ( agnieszkamama kiedyś opisywała podobne)
    kasza jaglana z warzywami - lub jaglane kotlety, są pyszne :) dodaję do nich zawsze mnóstwo warzyw, fajnie się smażą nie rozpadają, z sosem pomidorowym
    zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, pomidorem i kukurydza i ceblulą

    a co dalej to jeszcze nie wiem :)
  • @manna :) jemy jemy.. tylko czasu mi jakoś braknie, żeby pisać. Zwykle zresztą czaruję z tego co mam w domu. Dzisiaj mam zupę ogórkową ;) 

    Wczoraj pulpety (mięso mielone, sól, pieprz, cebula, trochę papryki i oregano) - wyszły ciekawie;) dobre były dobre;)

    @agnieszkamamma powiedz na ile pieczesz te ciasteczka? 

    @uja...jakbyś mogła tak po cichu łopatologicznie napisać jak się robi kotlety z jaglanki....;) i zaintrygowały mnie kluski śląskie z pesto pietruszkowym!! Proszę napisz napisz jak się to robi..

    BTW ciasto na pizzę robię podobnie do manny. I naprawdę po tylu razach mogę powiedzieć, że wychodzi przepyszne. A proporcje.. na oko:)

  • hmmm,ja mam piekarnik z cyferkami do 8,piekę na 4 ;)
  • UJa podziel się przepisem na te kotlety jaglane [-O<
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.