Oba blogi są świetne. Mleko kozie wypróbowałam, serki też- naprawdę spox w smaku! Tylko cena trochę nie spox, ale raz na kilka dni można zaszaleć, a jakieś białko potrzebne i mamie i dziecku.
Nie, w Lidlu były !!!! I nie jestem pewna. czy w Kauflandzie nie widziałam. Mleko kozie jest w Kauflandzie, w Lidlu było w promocji. edit: ps. No wiesz jaka ulga, jak można kanapkę serkiem posmarować:) A jeden był w takiej postaci jak feta, więc i sałatkę jakąś fajną można zrobić.
Dzięki za wątek! Może mogłybyśmy pisać, co robimy na obiad?
Jak najbardziej Szczególnie inwencja twórcza wskazana Ja w tej kwestii jestem monotematyczna. Jeśli dla rodziny robię coś, co zawiera jajka, czy mleko, to dla siebie np. zupę dyniową, makaron z sosem dyniowym itp. Chętnie więc poczytam, jak urozmaicić moją dietę.
Jadwigo czemu się tak katujesz?
ja co prawda rodzinę mam niewielką ale skoro ja na diecie to oni też, nawet moja mama z którą nie mieszkam nauczyła się robić kruche ciasto na oleju, masy budyniowe na mleku sojowym, a jaki pyszny bezmleczny mazurek zrobiła mniam
z codziennych obiadów wystarczy tylko nie dodawać śmietany do zupy i już każdą można zjeść, jak koniecznie musi być zabielona to 2 łyżki zmiksowanego słonecznika czy kaszy jaglanej i nikt różnicy nie zauważył, z sosami to samo,
pizza bez sera żołtego jest prawie tak samo smaczna jak z serem więc da się
wędliny można spokojnie kupić bez mleka ( wystarczy poczytać etykietki), owoce, warzywa, na kanapki masło roślinne lub klarowane lub oliwa z oliwek, lub nic i też da się zjeść
już zupełnie łatwo zrobiło się kiedy mogłam jeść jajka, ale tak jakoś nam weszło w nawyk że ich w lodówce nie mamy, a ciasta piekę bez jajeczne
(nie przeczę że tęskniłam bardzo za naleśnikami z serem, żółtym serem, jajecznicą itp, ale jest tyle pysznych zamienników że się da )
@Taja znasz autorkę? widzę że się zalogowała na forum, a dziś właśnie przeczytałam najnowszy wpis na blogu i pomyślalam sobie że fajnie jakby tu z nami była:)
ale przypomniało mi się jak marzyłam o sałatce jarzynowej, takiej zwykłej z gotowanych warzyw ze śmietaną lub/i majonezem
i tak marzyłam i marudziłam aż zrobiłam swój własny majonez z białej konserwowej fasoli, był pyszny i do sałatki i na sos czosnkowy też się nadawał ( przepis oczywiście wyszperany gdzieś w necie)
Ja na pierogi, naleśniki, pampuchy używam mąki Schar (niestety 13 zł za kg), jak tylko mogę to zastępuje mąką z jagły, gryki, kukurydzy, ryżu albo ziemniaczaną.
Ja ostatnio zrobiłam papryki nadziewane z mięsiem mielonym:mięso, ugotowany ryż, podduszona cebulka z pieczarkami, oczywiście zero jajka. Koleżanka nawet mnie ostrzegała, żeby nie dodawać, bo za suche będzie. Pyszne i dozwolone Następnym razem spróbuję jaglankę zamiast ryżu.
niedawno gdzieś znalazłam super szybki przepis na "zdrowe"ciasteczka: rozgniatamy banana,dodajemy szklankę amarantusa i łyżkę oleju.no i można suszone owoce dodać,ja robię z rodzynkami.tworzymy ciastka o formie podobnej do kotleta mielonego i pieczemy(nie na srebrnej folii,bo się przyklejają). Są pyszne,robota na pół godziny(z pieczeniem!)
acha, jeszcze jedno, ja swoje ciasteczka przewracałam na drugą stronę podczas pieczenia, to fajne zarumienione z dwóch stron wyszły.
A dziś taką zupę zrobiłam: Składniki, 4 porcje: Zupa:
• 500 g dyni zważonej ze skórką (użyłam hokkaido) • 1 główka (nie ząbek!) czosnku • 1,5 kg pomidorów (lub 750 ml passaty pomidorowej) • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku • 1 łyżeczka cukru • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (+ do podania) • około pół szklanki wody lub bulionu (zależy jaka wyjdzie zupa — do uzyskania odpowiedniej konsystencji) • do podania: lane kluseczki (przepis poniżej)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię pokroić na 3 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć na talerzyk (jeśli używamy dyni hokkaido, całą upieczoną dynię razem ze skórką kroimy w kostkę). Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki bezpośrednio na dużym talerzu. Usunąć szypułki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki, usuwając większość pestek. Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać świeże pomidory lub passatę, doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. W międzyczasie dolewać wodę lub bulion w razie konieczności. Zupę zmiksować na puree w pojemniku blendera. Przelać do garnka i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Przetrzeć przez sito jeśli chcemy pozbyć się drobinek pestek pomidorów (ja nie przecierałam). Podawać z lanymi kluseczkami (przepis poniżej) posypując gałką muszkatołową.
zupa gulaszowa makaron ze szpinakiem ( bez jogurtów, serów, śmietan i innych) krupnik kluski śląskie z pesto pietruszkowym faszerowane papryki ( agnieszkamama kiedyś opisywała podobne) kasza jaglana z warzywami - lub jaglane kotlety, są pyszne dodaję do nich zawsze mnóstwo warzyw, fajnie się smażą nie rozpadają, z sosem pomidorowym zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, pomidorem i kukurydza i ceblulą
@uja...jakbyś mogła tak po cichu łopatologicznie napisać jak się robi kotlety z jaglanki....;) i zaintrygowały mnie kluski śląskie z pesto pietruszkowym!! Proszę napisz napisz jak się to robi..
BTW ciasto na pizzę robię podobnie do manny. I naprawdę po tylu razach mogę powiedzieć, że wychodzi przepyszne. A proporcje.. na oko:)
Komentarz
i tradycyjnie polecam mój ulubiony blog:
www.pincake.blox.pl
A i nie zapominajmy o wszystkich przepisach AniD.
mnóstwo pomysłów jest też na forum wegedzieciak
w ogóle hasło weganie, wegańskie to klucz otwierający nam w googlach drogę do pyszności:)
Mleko kozie wypróbowałam, serki też- naprawdę spox w smaku! Tylko cena trochę nie spox, ale raz na kilka dni można zaszaleć, a jakieś białko potrzebne i mamie i dziecku.
edit: ps. No wiesz jaka ulga, jak można kanapkę serkiem posmarować:) A jeden był w takiej postaci jak feta, więc i sałatkę jakąś fajną można zrobić.
ja co prawda rodzinę mam niewielką ale skoro ja na diecie to oni też, nawet moja mama z którą nie mieszkam nauczyła się robić kruche ciasto na oleju, masy budyniowe na mleku sojowym, a jaki pyszny bezmleczny mazurek zrobiła mniam
z codziennych obiadów wystarczy tylko nie dodawać śmietany do zupy i już każdą można zjeść, jak koniecznie musi być zabielona to 2 łyżki zmiksowanego słonecznika czy kaszy jaglanej i nikt różnicy nie zauważył, z sosami to samo,
pizza bez sera żołtego jest prawie tak samo smaczna jak z serem więc da się
wędliny można spokojnie kupić bez mleka ( wystarczy poczytać etykietki), owoce, warzywa, na kanapki masło roślinne lub klarowane lub oliwa z oliwek, lub nic i też da się zjeść
już zupełnie łatwo zrobiło się kiedy mogłam jeść jajka, ale tak jakoś nam weszło w nawyk że ich w lodówce nie mamy, a ciasta piekę bez jajeczne
(nie przeczę że tęskniłam bardzo za naleśnikami z serem, żółtym serem, jajecznicą itp, ale jest tyle pysznych zamienników że się da )
Mam nadzieję że ciasto będzie Ci smakowało
A pizzy bez sera spróbuj serio serio jest całkiem smaczna.
W każdym razie prawie większość rzeczy da się zamienić i zjeść smacznie i zdrowo.
ale przypomniało mi się jak marzyłam o sałatce jarzynowej, takiej zwykłej z gotowanych warzyw ze śmietaną lub/i majonezem
i tak marzyłam i marudziłam aż
zrobiłam swój własny majonez z białej konserwowej fasoli, był pyszny i do sałatki i na sos czosnkowy też się nadawał ( przepis oczywiście wyszperany gdzieś w necie)
A jecie pszenicę?
Ja na pierogi, naleśniki, pampuchy używam mąki Schar (niestety 13 zł za kg), jak tylko mogę to zastępuje mąką z jagły, gryki, kukurydzy, ryżu albo ziemniaczaną.
Leniwe robię ser, ziemniaki, jajo (opcjonalnie), mąka ziemniaczana, podsypuję stolnicę mąką ryżową.
Placki ziemniaczane robię z mąką kukurydzianą.
Następnym razem spróbuję jaglankę zamiast ryżu.
Są pyszne,robota na pół godziny(z pieczeniem!)
Agniecha, ekstra, dzięki za ten przepis
banany kupię, a amarantus powinnam mieć jeszcze w domu
A dziś taką zupę zrobiłam:
Składniki, 4 porcje:
Zupa:
• 500 g dyni zważonej ze skórką (użyłam hokkaido)
• 1 główka (nie ząbek!) czosnku
• 1,5 kg pomidorów (lub 750 ml passaty pomidorowej)
• 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
• 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (+ do podania)
• około pół szklanki wody lub bulionu (zależy jaka wyjdzie zupa — do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
• do podania: lane kluseczki (przepis poniżej)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię pokroić na 3 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć na talerzyk (jeśli używamy dyni hokkaido, całą upieczoną dynię razem ze skórką kroimy w kostkę).
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki bezpośrednio na dużym talerzu. Usunąć szypułki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki, usuwając większość pestek.
Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać świeże pomidory lub passatę, doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. W międzyczasie dolewać wodę lub bulion w razie konieczności.
Zupę zmiksować na puree w pojemniku blendera. Przelać do garnka i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Przetrzeć przez sito jeśli chcemy pozbyć się drobinek pestek pomidorów (ja nie przecierałam). Podawać z lanymi kluseczkami (przepis poniżej) posypując gałką muszkatołową.
Zupka pyszna.W przepisise były jeszcze kluski lane do niej, ale z serem feta,więc odpada
zupa gulaszowa
makaron ze szpinakiem ( bez jogurtów, serów, śmietan i innych)
krupnik
kluski śląskie z pesto pietruszkowym
faszerowane papryki ( agnieszkamama kiedyś opisywała podobne)
kasza jaglana z warzywami - lub jaglane kotlety, są pyszne dodaję do nich zawsze mnóstwo warzyw, fajnie się smażą nie rozpadają, z sosem pomidorowym
zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, pomidorem i kukurydza i ceblulą
a co dalej to jeszcze nie wiem