Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

1246758

Komentarz

  • Jadwigam, dzięki za ten przepis!!!!
    Bo już się martwiłam, że swoich pierniczków jeść nie będę...

    :x
    A ja dziś zrobiłam wersję jajeczno- mleczną pierników. Niedawno skończyliśmy ozdabianie. Jak znów będę miała wenę, to może przed Bożym Narodzeniem zdążę dorobić jeszcze wersję light ;)
  • Macie może jakiś pomysł jak zrobić bezglutenowe batony musli?? Syn woła przekąsek do szkoły, bo koledzy ciągle coś podjadają i mu źle z tym. On nie może glutenu i orzechów głównie. 
  • A owies je, czy nie toleruje?
  • Dorunia tu znalazłam fajny przepis, ale z płatkami owsianymi:
    http://pinkcake.blox.pl/2012/11/Batoniki-zbozowe.html
  • Ja ostatnio jak robiłam kulki jaglano-kokosowe AniD, to w trakcie zorientowałam się, że mam za mało wiórków. Z części kaszy zrobiłam kulki Ani, a pozostałą zmieszałam z suszonymi morelami i sliwkami, a potem zmieliłam i uformowałam kulki.
  • http://www.balviten.com/produkt,22,601-ekoprodukt_amarello_musli_kolumba_z_amarantusem_160g.html


    z tego???
    albo z mieszanki ekspandowanego amarantusa, gryki i płatków kukurydzianych?
  • edytowano listopad 2012
    Ja się zastanawiam nad batonem z amarantusa  ekspandowanego, rodzynek, suszonych śliwek, otręby gryczane i płatki kukurydziane, wiórki kokosowe no i czymś to zlepić by się razem trzymał. 
    A owies je, czy nie toleruje?
    Owies to gluten niestety. 

    Wykończą mnie te diety. Wczoraj upiekłam dwa ciasta - roladę z bita śmietaną bezglutenową i biszkopt z jabłkami. Ja i młodszy jem roladę, reszta biszkopt. Ja mam ostrą alergię na jabłka.  



  • Wiem, że owies zawiera gluten ale ten owsiany gluten niektórzy chorzy z celiakią tolerują. Stąd moje pytanie.
    A zlepić można: jaglanką, bananem, marchewką, dynią, miodem tudzież mieszanką powyższych.
  • owsiany gluten jest jedynym, który K.toleruje. No, ale on nie ma celiakii. Raz- dwa razy w tygodniu coś dostają owsianego. 
  • ja się chciałam pochwalić, że zrobiłam ciasteczka jaglano-marchewkowe i są naprawdę... PYSZNE :) i jakie zdrowe... :D
  • ja się chciałam pochwalić, że zrobiłam ciasteczka jaglano-marchewkowe i są naprawdę... PYSZNE :) i jakie zdrowe... :D
    A czym by można marchewkę zastąpić. Mój bezglutenowiec to i bezmarchwkowiec i bezorzechowiec 
  • dynia?
    O dynia to mogło by być to... 
  • niedawno gdzieś znalazłam super szybki przepis na "zdrowe"ciasteczka: rozgniatamy banana,dodajemy szklankę amarantusa i łyżkę oleju.no i można suszone owoce dodać,ja robię z rodzynkami.tworzymy ciastka o formie podobnej do kotleta mielonego i pieczemy(nie na srebrnej folii,bo się przyklejają).
    Są pyszne,robota na pół godziny(z pieczeniem!)
    Wybaczcie, ale zielona jestem w temacie. Amarantus widze pierwszy raz na oczy. Do ciastek jakoś specjalnie się go przygotowuje?
  • nie, nie, kupuje się już ekspandowany(nie wiem czy nie przekręciłam wyrazu)-taki "nadmuchany7" jak np. ryż.
    image
  • Będe dziś po raz pierwszy robić ciasto bez mąki, mam nadzieję, ze wyjdzie i będzie dobre :)
  • Bezglutenowe Kukurydziane Muffiny

    Składniki:

    1 szkl. mąki kukurydzianej,
    1/2 szkl. mąki ryżowej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 szkl. cukru,
    1 szkl. mleka (może być ryżowe, sojowe) 
    1/2szkl. oleju,
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    1/2 banana,

    2 garście suszonej żurawiny.

    Wykonanie:
    Zacząć nagrzewać piekarnik do 180st C. Mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać ze sobą. Dodać mleko, olej, ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko. Ciasto przelać do natłuszczonej formy na muffinki lub do formy, w której umieścimy papilotki. Na wierzch wyłożyć kawałki banana pokrojone w plastry i wyłożyć żurawiną.
     Całość piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200st. C

    Wczoraj syn upiekł, dziś już nie ma śladu, bili się rano o resztki. 

  • super! zrobimy dzis!
  • U nas była wersja bez banana, z cukrem waniliowym i żurawina na rodzynki zamieniona. 
  • Szukam przepisu na tort urodzinowy bezglutenowy i bezmleczny :)
  • piekłam ostatnio biszkopt z mieszanki na biszkopt "bezgluten". krem robiłąm jak do ananasowca- ananasy z puszki, budyń w proszku, margaryna.
  • piekłam ostatnio biszkopt z mieszanki na biszkopt "bezgluten". krem robiłąm jak do ananasowca- ananasy z puszki, budyń w proszku, margaryna.
      
    nie wiedziałam, że są takie mieszanki specjalnie na biszkopt - dzięki :) od nowego roku dzieci na diecie więc dla mnie jest to pewna nowość, jedno nie może mlecznych, drugie bezglutenowe a trzecie, które ma urodziny jeszcze nie wiem ... szukam i szukam, żeby coś takiego zrobić, co będzie przypominało torty, które do tej pory znali, dopóki jeszcze jedli wszystko. Tak sobie myślę, że może w drodze wyjątku .... ten jeden raz ... dać im tort taki 100%
  • Ja robię biszkopt bezglutenowy tak - 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek czubatych mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (używam z Alediego na skrobi kukurydzianej). Ucieram białka z cukrem dokładam żółtka i delikatnie mieszam, a potem po łyżce mąki z proszkiem i mieszam delikatnie. Wszystko do tortownicy i do pieca nagrzanego na 180 stopni, piekę około 30 -40 min. 

    Potem przekładam np. jabłka (takie ze słoika mam na zimę) ugotowane z budyniem i przekładam placki biszkoptowe. Na wierzch polewa czekoladowa (masło, cukier, kakao) i ozdabiam białym pisakiem do tortów (gotowy ze sklepu), żelkami np. rusałki są bezglutenowe. 

  • Mufinki bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne

    500 g maki gryczanej

    • 300 ml mleka (ja użyłam ryżowe)

    • 3 jabłka

    • 150 ml rodzynek

    • 100 – 150 ml cukru trzcinowego

    • około 100 ml margaryny bezmlecznej, oleju lub masła

    • 3 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia (uwaga cześć jest z glutenem)

    • 3 łyżeczki cynamonu

    • 1 łyżeczka soli








    Krok Po kroku:

    1. Jabłka myję, bez obierania kroje w kostkę, usuwając ogryzek.

    2. Margarynę rozpuszczam.

    3. W misce mieszam drewniana łyżką mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą.

    4. Dodaję pozostałe składniki i mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję jeszcze trochę mleka.

    5. Dołki w blaszkach wypełniam papilotkami i nakładam ciasto. Tam mniej
    więcej do 2/3 wysokości. Każda z muffinek posypuję łyżeczką cukru po
    wierzchu, żeby zrobiła się chrupka a cukier skarmelizował.

    6. Piekę około 20 minut w 190 stopniach. Sprawdzam patyczkiem czy są
    dobre. Wyjmuję, studzę i zjadam, zazwyczaj jeszcze na ciepło :)

    Ze strony:

    http://www.olgasmile.com/muffinki.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+OlgaSmile+(Newsletter+OlgaSmile.com)

  • pieką się...
  • pieką się...
    szybka jesteś :)
  • iiii, wcalenie.
    ED mi dzis dopiekło, musze sie pocieszyc...
  • Jakbym ja wzięła ED to mufinki na pociechę chyba nie wystarczyłyby.Raczej jakiś kaftan z długimi rękawami :D
    Podziękowali 1PonuraKura
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.