@Taja - orkisz to inna odmiana pszenicy niż to, co jest obecnie masowo uprawiane. Nie ma nic wspólnego z oczyszczeniem. Moje dzieci nietolerujące pszenicy orkisz tolerują. Jak Łucja - nie mam pojęcia. Orkiszowa mąka bardzo dobra jest od Babalskich. Powinna być dostępna na Kołobrzeskiej. Tania nie będzie. Generalnie, prawdziwa mąka orkiszowa nie może być tania.
700, to chyba najwyższy numer na wypiekanie ciast, ja kupuję chyba 600 coś do wypieków z orkiszowej, a 2000 to zdecydowanie za gruba, do chleba ewentualnie, ale gruby orkisz ma często nieprzyjemne łuski
Czy ja mogę dziecku: - z utrzymującymi się biegunkami (zmniejszonymi) - na antybiotyku działającym na układ pokarmowy (jeszcze jutro) - z dolegliwościami brzusznymi
Zafundować obiad z dodatkiem soczewicy i cebuli (duszone/ugotowane)?
macie jakiś przepis na ciasteczka/ciasto bezmleczne/bezjajeczne/bezglutenowe do którego nie potrzeba mieć tych wszystkich dziwnych składników? brak proszku do pieczenia dla bezglutenowców, zastępników kakaa i amarantusa - ale jego mogę szybko zdobyć. Mam mąkę ryżową, kukurydzianą, banany, marchewki, jabłka, miód
Znalazłam taki przepis, może można zmodyfikować, np. zamienić syrop klonowy na miód,
Gryczane ciasto bananowe
4 duże bardzo bardzo dojrzałe banany 2 szklanki mąki gryczanej mniejsze pół szklanki oleju 3 łyżki syropu klonowego 1/4 szklanki soku pomarańczowego (lub mniej, tylko tyle, żeby nieco rozluźnić ciasto) 3/4 łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka mączki z chleba świętojańskiego (karobu)
Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.
Ja się powoli wypisuję z klubu. tzn. wprowadziłam nabiał i jest w miarę, tzn. są jakieś tam mini kropeczki tudzież trochę suchej skóry w różnych miejscach, ale ewidentnie nie ma objawów brzuszkowych. Jajo jest nadal "out ". W zw. z tym mam pytanie:usłyszałam, że to białko tylko jest złe, a żółtrko można-serio ?!?!
Nam powiedziała alergolog, ale jak się doczytać to wszędzie o tym piszą, na przykład:
Jajko - kurza doskonałość
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.
Komentarz
- z utrzymującymi się biegunkami (zmniejszonymi)
- na antybiotyku działającym na układ pokarmowy (jeszcze jutro)
- z dolegliwościami brzusznymi
Zafundować obiad z dodatkiem soczewicy i cebuli (duszone/ugotowane)?
kuszą mnie te pitoplacki z jaglanki męzu jaglanki na słodko nie tknie ale takie coś to pewnie by schrupał
Mam mąkę ryżową, kukurydzianą, banany, marchewki, jabłka, miód
noi kulki kokosowe też z przepisu Ani
Upiekę dziś
Uważajcie na orkisz. Często orkisz jest mielony w tej samej maszynie co pszenica.
Przepis na muffiny owsiane bez jajka i mąki
http://aleglodomorek.blogspot.com/2012/08/muffiny-owsiane-bez-jajka-i-maki.html
Znalazłam taki przepis, może można zmodyfikować, np. zamienić syrop klonowy na miód,
Gryczane ciasto bananowe
4 duże bardzo bardzo dojrzałe banany2 szklanki mąki gryczanej
mniejsze pół szklanki oleju
3 łyżki syropu klonowego
1/4 szklanki soku pomarańczowego (lub mniej, tylko tyle, żeby nieco rozluźnić ciasto)
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka mączki z chleba świętojańskiego (karobu)
Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.
grykę, amarantus nie jest źle
Jajo jest nadal "out ".
W zw. z tym mam pytanie:usłyszałam, że to białko tylko jest złe, a żółtrko można-serio ?!?!
(
Nie wiem czy pora gotować czy piec czy smażyć? Tak Żeby Fela mogła zjeść bez problemu. Mam marchewkę, włoszczyznę, brukselkę. :-/
tyle samo ziemniaków i pora podsmażasz na oliwie, jak sie zrumienią zalewasz wodą, gotujesz do miękkości, przyprawiasz, miksujesz i już
a my lubimy kaszę jaglaną z marchewką i porem ( por i marchewka duszony na maśle klarowanym na patelni, do tego czosnek i kasza jaglana mniam)
Jajko - kurza doskonałość
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html
Jajko - kurza doskonałość
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html
Jajko - kurza doskonałość
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html