Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

1246742

Komentarz

  • @Taja - orkisz to inna odmiana pszenicy niż to, co jest obecnie masowo uprawiane. Nie ma nic wspólnego z oczyszczeniem. Moje dzieci nietolerujące pszenicy orkisz tolerują. Jak Łucja - nie mam pojęcia. Orkiszowa mąka bardzo dobra jest od Babalskich. Powinna być dostępna na Kołobrzeskiej. Tania nie będzie. Generalnie, prawdziwa mąka orkiszowa nie może być tania.
  • edytowano stycznia 2013
    Teraz pytanie jaki typ tej orkiszowej? im wyższy tym lepiej? A tych Babalskich to nawet w sieci Rast widziałam :D


    może być?
  • 700, to chyba najwyższy numer na wypiekanie ciast, ja kupuję chyba 600 coś do wypieków z orkiszowej, a 2000 to zdecydowanie za gruba, do chleba ewentualnie, ale gruby orkisz ma często nieprzyjemne łuski
  • Ja lubię kupować z Bogutyn Młyn
  • Czy ja mogę dziecku:
    - z utrzymującymi się biegunkami (zmniejszonymi)
    - na antybiotyku działającym na układ pokarmowy (jeszcze jutro)
    - z dolegliwościami brzusznymi

    Zafundować obiad z dodatkiem soczewicy i cebuli (duszone/ugotowane)?
  • Ab to mój ulubiony blog od kilku dni :) ale nie zdążyłam go wam dziś podać :)

    kuszą mnie te pitoplacki z jaglanki :) męzu jaglanki na słodko nie tknie ale takie coś to pewnie by schrupał :)
  • Bo gryka jest wspaniała na takie placki. Można też robić taki cebularz, czyli na ciasto kładzie się podduszoną cebulę i do piecyka.
  • macie jakiś przepis na ciasteczka/ciasto bezmleczne/bezjajeczne/bezglutenowe do którego nie potrzeba mieć tych wszystkich dziwnych składników? brak proszku do pieczenia dla bezglutenowców, zastępników kakaa i amarantusa - ale jego mogę szybko zdobyć. 
    Mam mąkę ryżową, kukurydzianą, banany, marchewki, jabłka, miód
  • uJauJa
    edytowano stycznia 2013
    a jaglano marchewkowe? z przepisu AniD?
    noi kulki kokosowe też z przepisu Ani
  • hmm szukam
  • znalazłam - dzięki! wyglądają dobrze :)
    Upiekę dziś
  • @AB kto u Ciebie na bezglutenowej? Tylko K.?
  • @AB dzieki za pamiec :) Bedziemy jeszcze testy robili, ale cos mi sie zdaje, ze M ma alergie/nietolerancje pokarmowa. Pewnie niedlugo dolacze do watka...
  • Uważajcie na orkisz. Często orkisz jest mielony w tej samej maszynie co pszenica.

    Przepis na muffiny owsiane bez jajka i mąki

    http://aleglodomorek.blogspot.com/2012/08/muffiny-owsiane-bez-jajka-i-maki.html

  • Znalazłam taki przepis, może można zmodyfikować, np. zamienić syrop klonowy na miód, 

    Gryczane ciasto bananowe

    4 duże bardzo bardzo dojrzałe banany
    2 szklanki mąki gryczanej
    mniejsze pół szklanki oleju ;)
    3 łyżki syropu klonowego
    1/4 szklanki soku pomarańczowego (lub mniej, tylko tyle, żeby nieco rozluźnić ciasto)
    3/4 łyżeczki sody
    szczypta soli
    1 łyżka mączki z chleba świętojańskiego (karobu)

    Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.
  • Dzięki! Muszę się rozejrzeć w takim razie! Na szczęście mieszkam między biedronką a lidlem :D
  • A ja w piątek odebrałam testy. Wyszła mi pszenica i kukurydza.  8-| Pleśni też mi wszyły   /:) No to co ja mam jeść   :-w
  • edytowano stycznia 2013
    ryyyyż;) proso, komosę;)
     
    grykę, amarantus nie jest źle ;)
  • Ja się powoli wypisuję z klubu. tzn. wprowadziłam nabiał i jest w miarę, tzn. są jakieś tam mini kropeczki tudzież trochę suchej skóry w różnych miejscach, ale ewidentnie nie ma objawów brzuszkowych.
    Jajo jest nadal "out ".
    W zw. z tym mam pytanie:usłyszałam, że to białko tylko jest złe, a żółtrko można-serio ?!?!
  • Aga nam w badaniach krwi wyszło, że Ł. jest uczulona na "białko kurze" więc może coś w tym jest? 


    I się podepnę :) ile (dni, tygodni) organizm się oczyszcza z tych szkodliwych białek kurzych?
  • Czy ma ktoś pomysł na jakąś potrawkę z pora? Kupiłam dużo, bo gdzieś znalazłam przepis, a teraz nie mogę znaleźć
    :((

    Nie wiem czy pora gotować czy piec czy smażyć? Tak Żeby Fela mogła zjeść bez problemu. Mam marchewkę, włoszczyznę, brukselkę. :-/
  • Ale białka kurzego jest niestety więcej w żółtku niż w białku, choć nazwy moga mylić...
  • zupa z pora i ziemniaków jest super

    tyle samo ziemniaków i pora podsmażasz na oliwie, jak sie zrumienią zalewasz wodą, gotujesz do miękkości, przyprawiasz, miksujesz i już :)

    a my lubimy kaszę jaglaną z marchewką i porem ( por i marchewka duszony na maśle klarowanym na patelni, do tego czosnek i kasza jaglana mniam)
  • @Zuzapola, czyli to jednak urban legend i nie należy jaja w ogóle jeść?
  • dziewczyny, ktoś gdzieś pisał o kisielku/budyńku z jaglanki? mogę przepis?taki dla półrocznej dziołchy niesiedzącej samodzielnie.
  • a macie jakieś przepisy na pączki bez jaj? tłusty czwartek się zbliża :)
  • o jaaaaaaa, dzięki Zuzapola nie wiedziałam o tym:
    Ale białka kurzego jest niestety więcej w żółtku niż w białku, choć nazwy moga mylić...
    a skąd wiesz?

  • Nam powiedziała alergolog, ale jak się doczytać to wszędzie o tym piszą, na przykład:

    Jajko - kurza doskonałość

    Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
    Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
    Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
    Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.


    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html


    Jajko - kurza doskonałość

    Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
    Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
    Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
    Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.


    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html


    Jajko - kurza doskonałość

    Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Dlatego w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
    Są przy tym niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
    Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
    Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową. Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.


    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html

     

  • edytowano stycznia 2013
    Dziękuję, zagdaka się rozwiązała: Skąd plamki na plecach u F, bo mama podjadała ugotowane żółtko z tatowego śniadania...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.