Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

1356758

Komentarz

  • A takie kotlety jak z przepisu by @uJa (powyżej) to trzymają się bez jajek? I panierka się trzyma bez jajek?
  • wszystko się trzyma bez jajek :) kluczowym jest by kasza była zimna i zmiksowana wtedy się klei.

    ( to nie moje przepisy, tylko AniD i Kowalki, a ja je tylko przerobiłam na swoje)
  • edytowano listopad 2012



    .


  • Szarlotka na
    biszkopcie - bezglutenowa, ale z jajami

     

    Biszkopt - 5 jajek, 5 łyżek cukru, łyżeczka proszku do
    pieczenia, 5 łyżek maki bezglutenowej, ubijam piane z jajek z cukrem dodajemy
    żółtka mąkę i proszek do pieczenia. Wcześniej smażymy jabłka lub jeśli mamy
    powidła jabłkowe będą idealne tak z 1 litr gotujemy je z budyniem śmietankowym
    dla zgęstnienia masy jabłkowej dodajemy cukier i cynamon wg uznania, studzimy,
    ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę, późnej układam łyżka kleksy jabłkowe,
    30 min w 180 C. Po upieczeniu przewracamy i mamy jabłka u góry

  • Znalazłam przepis na pierniczki bezglutenowe

    400 gram mąki bezglutenowej

    100 gram płynnego miodu (my użyliśmy lipowego)
    1 łyżka przyprawy do pierników
    1 łyżeczka sody
    100 gram cukru pudru
    60 gram miękkiego masła
    1 całe jajko

    350 gram mąki wymieszaj z sodą, przyprawą do pierników, cukrem pudrem. Dodaj masło, miód i całe jajko całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Odstaw na 30 minut do lodówki.

    Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyrób ciasto tak żeby przestało się kleić. Ciasto podziel na kilka porcji. Obsyp stolnicę mąką bezglutenową, połóż porcje ciasta, posyp go mąką i rozwałkuj na grubość ok 5 milimetrów. Wycinaj foremkami pierniczki, podnoś za pomocą noża i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Do wypieków zamiast jajek można użyć bananów.
  • edytowano listopad 2012
    Dziś właśnie upiekę muffiny jaglane z bananem i siemieniem lnianym, bez jaj, tyle że mąkę pszenną zamienię mieszanką kukurydzianej z ryżową. 
  • Dorunia daj znać jak wyszły :)

    a co można do pierniczków zamiast miodu?
  • melasę
  • a melasę można kupić w normalnych sklepach? bo jakoś nigdy jej nie zauważyłam.
    ps. a po co zamieniać miód?też szkodliwy??/?
  • w eko sklepach mozna kupic i w niektórych supermarketach
  • nie jest aż tak drogi mniej więcej jak syrop z agawy ;) Sprawdź sobie w necie a jak będziesz w Olsztynie to pójdziemy sobie na spacer na kołobrzeską :D
  • a wiesz,ze w tym mies.chyba znowu będę
    B-)
  • Muffiny siedzą w piecu, ładnie rosną, mam nadzieję, że będą jadalne. Muffiny są bez mleka, glutenu i jaj, cukru 3 łyżki, ale i to można by pominąć, bo są rodzynki. 
  • a wiesz,ze w tym mies.chyba znowu będę
    B-)
    książka już na Ciebie czeka ;) no i my też :)
  • Muffiny wyszły, są bardzo smaczne!!
  • Dorunia daj przepis :)


    Miód podobno może być uczulający.... pytam w razie czego gdyby moja M też go nie mogła jeść..
  • Muffiny z kaszy jaglanej - bezglutenu, jaj i mleka krowiego

    2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (delikatnie ubite)

    duża garść rodzynek (ok. 1/3 szklanki)
    olej do wysmarowania foremek

    suche
    Niepełna szklanka mąki (u mnie pół na pół kukurydziana z ryżową)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki cukru 
    0,5 łyżeczki kurkumy

    mokre
    1 dojrzały banan
    ok 2/3 szklanki mleka roślinnego (można sojowe lub ryżowe), ja dodałam krowie bo nie miałam potrzeby tego zmieniać.
    3 czubate łyżeczki mielonego siemienia lnianego (mielę w młynku do kawy siemię i mam od ręki świeże)
    sok z połowy cytryny

    Przygotowanie

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Banana dokładnie rozgniatamy widelcem i mieszamy z resztą mokrych składników na (w miarę) jednolitą masę. W innym naczyniu mieszamy suche składniki. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia. Następnie całość mieszamy dokładnie z kaszą jaglaną i rodzynkami. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 35 minut. 

    Następnym razem dodam  amarantusa ekspandowanego, tak dla odmiany smaku. 


  • Dorunia,zrobiłam muffiny,ale jakieś dziwne mi wyszły.Fakt,opuściłam siemię.
    Kasza ma być zmielona czy w normalnej postaci?
  • Na obiad wczoraj mieliśmy naleśniki z warzywami (soczewica, brokuł, marchew, pietruszka, seler, cukinia, dynia). Naleśniki zrobiłam tym razem z mlekiem kozim, bo kupilam sobie dla spróbowania i jest okropne. W naleśnikach nie przeszkadzało.

    A najczęściej jemy jakąś kaszę lub ryż z warzywami.
  • Dorunia,zrobiłam muffiny,ale jakieś dziwne mi wyszły.Fakt,opuściłam siemię.
    Kasza ma być zmielona czy w normalnej postaci?
    Siemię jest też lepiszczem w tych muffinach. Kaszę gniotę tylko tłuczkiem do ziemniaków. Robiłam wersję bez bananów i cytryny, ale nie bez siemienia. W obydwu wypadkach zjedli prawie na gorąco cały wypiek. 
  • One są jadalne, tylko jakieś bez smaku,może to przez brak cytryny, której też nie dałam.Następnym razem dam też więcej cukru.
  • A czy da się zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Mam taką ochotę :(
  • A czy da się zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Mam taką ochotę :(
    Ja dodawłam siemię mielone lub mąkę ziemniaczaną. 
  • Znalazłam taki przepis na placki ziemniaczane

    ok. 10 ziemniaków
    2-3 niezbyt duże cebule
    garść błyskawicznych płatków owsianych "górskich" lub kleiku ryżowego
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Ziemniaki i cebule zetrzeć, wsypać płatki, masę doprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Smażyć na rumiano z obu stron, przekręcając placki na drugą stronę dopiero wtedy, gdy nie będą surowe na wierzchu.

  • Pierniki bez jajek i mleka według Ani D.
    Ze starego wątka, który wyciągnął Socrat:
    http://www.wielodzietni.org/discussion/1422/przepisy-na-wypieki-przydatne-porady


    Ja robię wg swojego przepisu, ale on jest z mąką pełnoziarnistą. Jak
    ktoś daje białą mąkę, to trzeba jej dać nieco więcej. Ciasto po
    zrobieniu nie powinno być twarde ani suche.
    Te, które były krótko pieczone były fajne, puchate i delikatne.

    Pierniczki

    3 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 szklanka miodu
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cynamonu
    2 łyżeczki zmielonego kardamonu
    1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
    1 płaska łyżeczka całych goździków
    1 czubata łyżka karobu (niekoniecznie)

    Włożyć
    do młynka lub blendera wszystkie przyprawy i je zemleć. Włożyć do
    garnka miód, olej, wodę, zagotować. Dodać zmielone przyprawy, karob,
    wymieszać, dodać sodę i proszek. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać
    drewanianą łyzką. Odstawić do wystudzenia, zimne przykryć i schować do
    lodówki do następnego dnia. Wałkować cienkie placki (na ok. 3 mm),
    wykrawać foremką lub szklanką. Układać na wysmarowanej olejem blaszce.
    Piec ok. 7-10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Cieńsze
    pierniczki pieką się szybciej, grube trochę wolniej. Jeśli zależy nam na
    puchatych pierniczkach, to wyjmujemy je z piekarnika gdy lekko się
    zrumienią od spodu, zostawione dłużej będą twardsze. Zostawiamy je przez
    chwilę na gorącej blaszce, po kilku minutach zdejmujemy.
    Robiłam już
    trzy razy te pierniczki. Ciasto robi się błyskawicznie, piecze się też
    b. szybko. u mnie znikły w ciągu kilku godzin.
    Jeśli dajemy inną mąkę
    (np. grahama), to trzeba jej dać troszkę więcej (ze dwie łyżki). Ciasto
    po zrobieniu jest luźne i takie powinno być, zostawione na noc
    gęstnieje.
    Jeśli nie możemy robić sami przypraw, to polecam gotową
    mieszankę Kotanyi. Inne zawierają mąkę i cukier i nie mają takiego
    aromatu.
    Ja dodaję proszek do pieczenia kupowany w zdrowej żywności, bez dodatku glinu.
  • a ja właśnie wyjęłam z piekarnika muffinki jaglane;), zjadłam jednego na gorąco;) dobre są;)
  • próbowałam zrobić mufiny z mąki razowej, sezamu, jabłka, oleju, jajka itp. ale nie wyszły, nie wyrosły i w środku surowe :/
    ktoś ma jakiś przepis|? Mili chciałam dać, więc zależało mi by były na pełnoziarnistej mące, i bez mleka, jajko może być.
  • 2 szkl. razowej orkiszowej
    1/2 szkl. platkow owsianych
    1/3 szkl. cukru
    1 ł. sody

    2 jabłka starte na tarce
    1/3 szkl. oleju
    1 szkl. mleka roslinnego/soku owocowego

    Wychodziły;)
  • Jadwigam, dzięki za ten przepis!!!!
    Bo już się martwiłam, że swoich pierniczków jeść nie będę...

    :x
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.