@jukaa - tak, ale ja mam poczucie, że zbadaliśmy losowy fragment tego, co ją uczula. Tak jakby wszelkie jedzenie ją uczulało brakuje mi zbadania czy kasza jaglana, gryczana uczulają. Czy fasole, soczewice, przyprawy, warzywa (!) inne niż seler, marchew i pietruszka. Bo z tego zestawu tylko pietrucha nie uczula.
Nie moge znalezc i nie wiem czy juz jest watek z przepisami na bezmleczna diete...u Adama testy wyszły na zero a dermatolog (przy okazji wizyty derm-onkologicznej) stwierdził ze młody ma skaze jak malowana.Widział to juz po zebach ,paznokciach o skorze nie wspominajac.W niemowlectwie miał skaze dosyc silna,był na soi pozniej do 2 rz ale jak testy powtorzyli i wyszły na zero to nam sie juz Isomil nie nalezał na ryczałt a ze dziecko juz duze kazali powoli wracac do normalnej diety.No i wrocilismy do punktu wyjscia.
Wiem że się da bo sama taka dietę trzymałam gdy go karmilam ,ale brakuje mi alternatyw czasami,bo córka nie może jeść jajek,Adam nabiału i w tej chwili zrobienie smacznych naleśników np mnie przerasta nie mając w domu sojowego czy kokosowego mleka.Ale z czasem na pewno złapie bakcyla i wtedy mleko zniknie całkiem z naszego domu.Problem się pojawia też na linii medycznej bo Adam musi przytyć (za niska masa to skutek uboczny choroby)a jednak z tym nabialem było łatwiej bo masło,ser żółty i mleko pelnotluste są idealne do podbicia kaloryczności.
@Dominikaa fantastyczne naleśniki wychodzą ze zwyklej maki pszennej - ja mam akurat orkiszowa - z woda, maka ziemniaczana i olejem. Nie rozwalają sie na patelni i są fajne. Albo z kaszy gryczanej - namaczasz kasze gryczana na kilka godzin potem w tej wodzie blendujesz z olejem i do smaku sol plus cukier czy jak tam lubisz - rewelacyjne cieniutkie naleśniki wychodzą.
mam ten sam problem co Ty. Michu jajek nie może a reszta nabialu - ten nabial to juz teraz od czasu do czasu jemy, kozi albo sery po znajomości robione bez tych wszystkich dodatków. Soi nie używaliśmy nigdy bo jeszcze bardziej uczula niż mleczne rzeczy a dodatkowo nigdy nie miałam potrzeby podawać im plynnego mleka zastępczego - po prostu nie pily. Od czasu do czasu dla frajdy zrobiłam jakoes swoje mleko - migdalowe, gryczane czy jaglane, jal się moim zachciało takiego plynnego mleka albo napój ryżowy kupny i wystarczyło. Przeżyliśmy:-)
o przypomniało mi się ze Michu pd biedy jajka może zjeść i jest ok nie wysypuje go - ale takie wiejskie wiejskie a nie sklepowe. Wiec jak jest impreza urodzinowa to kupujemy wiejskie jajka na biszkopt i jest ok :-)
Kupiłam mąkę orkiszowa bo taka super zdrowa itd. Zrobiłam pierogi. Połowa sie rozwalila przy wyjmowaniu z gara. Orkisz tak ma czy miałam za grubo mielona mąkę? Typu nie napisali na opakowaniu ale brązowe te pierogi wyszły. Co dajecie
Mąka razowa chłonie więcej wody, więc ciasto lepiej zrobić luźniejsze i zostawić, by odpoczęło. Do tego jeśli mąka jest grubo mielona, to trudniej z niej robić pierogi. Lepsza będzie graham orkisz.
Pamiętam moje świąteczne pierogi z orkiszu, jak podeszwy...:PPP na etapie lepienia. To było trudne, jak za cienkie rozlatywało się, jak za grube, bałam się że będzie niejadalne albo się nie ugotuje. Chyba dlatego, ze miało faktycznie mniej glutenu? Było brązowe. Goście traktowali jako atrakcję dietetyczną, teściów chyba wolałam nie częstowac:)))
Robię co roku i sà OK. Uszka do barszczu też. Ważne, żeby màka była drobniutko zmielona (odsiewam grubsze otręby), a ciasto dość luźne. Ja zalewam màkę goràcà wodà z tłuszczem - ciasto wychodxi elastyczne i smaczne.
zostało mi jeszcze pół kilo feralnej maki. ciekawe co z niej zrobic zeby było jadalne. ja tez zalałam goraca woda, ale nie dałam oleju. i odpoczywało długo przykryte miska bo mały sie obudzil i zajełam sie innymi rzeczami i dopiero wieczorem lepiłam.
@Bea znalazłam kiedys przepis na blaty bezglutenowe pieczone z pulpy z ananasa z puszki :-) ponoc calkiem smakuje, przynajmniej tak zachwalala autorka przepisu, wygladal tez calkiem spoko :-) wyguglaj sobie przepisy na blatu bezglutenowe to sporo przepisów Ci wyskoczy.
@jukaa - ponoć z gryczanej też się udają, ale sama nigdy nie próbowałam. Jak muszę zrobić bezglutenowe, to inwestuję w MixB Schara (niby jest do wypieków drożdżowych, ale mi na pierogi podchodzi bardziej niż ten C, tudzież Mehl) i wychodzą całkiem jadalne i nie rozwalają się w gotowaniu.
A probowalyscie robic biszkopt z ubita piana z wody po ciecierzycy z puszki? Jakies przepisy w necie sie pojawiają o tym, ciekawa jestem czy to rzeczywiście jest dobre.
Weszłam chyba po raz pierwszy w ten wątek, więc nie wiem czy już było, czy nie, ale chciałam Wam polecić przepis na chleb z kaszy gryczanej niepalonej - sama kasza, sól i woda. Robiłam. Jest bardzo smaczny i ma bardzo dobrą chlebową konsystencję. Można dać mniej soli np. nie 3 a 2 łyżeczki - czytałam w komentarzach że jest za słony i dałam 1,5 łyżeczki - dla mnie ok, mąż mówił, że mógłby mieć więcej soli.
Komentarz
brakuje mi zbadania czy kasza jaglana, gryczana uczulają.
Czy fasole, soczewice, przyprawy, warzywa (!) inne niż seler, marchew i pietruszka.
Bo z tego zestawu tylko pietrucha nie uczula.
@Dominikaa fantastyczne naleśniki wychodzą ze zwyklej maki pszennej - ja mam akurat orkiszowa - z woda, maka ziemniaczana i olejem. Nie rozwalają sie na patelni i są fajne. Albo z kaszy gryczanej - namaczasz kasze gryczana na kilka godzin potem w tej wodzie blendujesz z olejem i do smaku sol plus cukier czy jak tam lubisz - rewelacyjne cieniutkie naleśniki wychodzą.
mam ten sam problem co Ty. Michu jajek nie może a reszta nabialu - ten nabial to juz teraz od czasu do czasu jemy, kozi albo sery po znajomości robione bez tych wszystkich dodatków. Soi nie używaliśmy nigdy bo jeszcze bardziej uczula niż mleczne rzeczy a dodatkowo nigdy nie miałam potrzeby podawać im plynnego mleka zastępczego - po prostu nie pily. Od czasu do czasu dla frajdy zrobiłam jakoes swoje mleko - migdalowe, gryczane czy jaglane, jal się moim zachciało takiego plynnego mleka albo napój ryżowy kupny i wystarczyło. Przeżyliśmy:-)
o przypomniało mi się ze Michu pd biedy jajka może zjeść i jest ok nie wysypuje go - ale takie wiejskie wiejskie a nie sklepowe. Wiec jak jest impreza urodzinowa to kupujemy wiejskie jajka na biszkopt i jest ok :-)
Co dajecie
Co dajecie do farszu mięsnego do pierogow zamiast jajka żeby sie nie rozlatywal?
A do pasztetu?
ja tez zalałam goraca woda, ale nie dałam oleju. i odpoczywało długo przykryte miska bo mały sie obudzil i zajełam sie innymi rzeczami i dopiero wieczorem lepiłam.
np, gulasz tesż może być, ja przyprawiam wszystko na oko, za bardzo nie pomogę.
k
ale chciałam Wam polecić przepis na chleb z kaszy gryczanej niepalonej - sama kasza, sól i woda.
Robiłam. Jest bardzo smaczny i ma bardzo dobrą chlebową konsystencję. Można dać mniej soli np. nie 3 a 2 łyżeczki - czytałam w komentarzach że jest za słony i dałam 1,5 łyżeczki - dla mnie ok, mąż mówił, że mógłby mieć więcej soli.
A tu przepis: http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/
POLECAM!
wstępna diagnoza - dieta bezglutenowa na 7 mcy- rok
wizytę mam we wtorek