@Bea zmiel płatki kukurydziane CornFlakes oryginalne. Bardzo smaczna choć niezbyt zdrowa panierka lub dodatek do mielonych. Możesz panierować w zmielonej ciecierzycy lub soczewicy czerwonej.
Jestem na takiej 90% bezmlecznej. Zalecenie lekarza. Nakazał natomiast jedzenie jednego jogurtu małego naturalnego rano a dwiema łyżkami otrąb. Tak czynię.
Wydaje mi się, że odkąd nie jem twarożków, kawy z mlekiem itp. mam mniejszą skłonność do kataru itp.
Zemleć w młynku do
kawy lub blenderze ziele angielskie z goździkami i kolendrą.
Wymieszać w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól, zmielone
ziele z goździkami, kolendrą, cynamon, imbir, gałkę, kardamon i
kurkumę. Rozpuścić w garnku syrop słodowy (lub miód), dodać
olej, wodę i zagotować. Do wrzątku dodać wymieszane suche
składniki, zamieszać. Mieszać drewnianą łyżką do dokładnego
połączenia składników. Wystudzić i wyrabiać przez chwilę
ciasto. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1
dzień (może leżakować w lodówce kilka tygodni). Przed
wałkowaniem ciasto powinno osiągnąć temperaturę pokojową (wtedy
jest plastyczne). Wycinać pierniczki, układać na posypanej maką
blaszce i piec w piecyku nagrzanym do temp. 180°C od kilku do
kilkunastu minut (w zależności od grubości pierniczków).
Smaczniejsze są grubsze pierniczki. Cienkie szybko się spiekają
w piecyku i mogą być twarde.
Macie jakies fajne przepisy na ciasta bezmleczne i bezjajeczne? I bez czekoladowe, hlip? Takie fajne na Swieta nadające sie? Bo mi się zlasowal mozg i nie umiem nic wymyślić. A jak sobie pomysle ze mam znów szarlotkę robic to mnie się cos robi w środku, taki potwór coby se brzydko zaklął no.
szukam przepisu na dobry chleb, najchętniej taki, który by mógł parę dni poleżeć, bez glutenu i bez mleka. Zakwasu nie mam, ale jak trzeba to zrobię... Możecie coś podpowiedzieć?
ser do pizzy można zastąpić np. tofu wędzonym startym na grubych oczkach. Można też posypkę zrobić z płatków drożdżowych nieaktywnych. To daje taki posmak serowy. Albo wogóle pizzę bez sera. My lubimy foccacie robić.
Tylko z sojowym trzeba uwazac, bo czasem bardziej niz krowizna uczula. Mojego bezmlecznego syna zalatwilo chyba na miesiac- płonące policzki i koszmarne swedzenie.
czy ktos moglby mi podac przepis na pierniki bg, ktore bylyby bez mleka?????? Wiem ,że AniD jest przepis ale ja musze dokladnie wiedziec jaka mąkę bg użyć, bo pierwszy raz będę robić.
Poza tym robicie jakies ciasto drożdżowe BG z mrożonymi owocami ( śliwki itp)
Komentarz
Wydaje mi się, że odkąd nie jem twarożków, kawy z mlekiem itp. mam mniejszą skłonność do kataru itp.
Bez jaj bez mleka.
Pszenica może być
Pierniczki pełnoziarniste
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
40 dag syropu słodowego lub miodu
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka goździków
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki cynamonu
1 czubata łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżka kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
Zemleć w młynku do kawy lub blenderze ziele angielskie z goździkami i kolendrą. Wymieszać w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól, zmielone ziele z goździkami, kolendrą, cynamon, imbir, gałkę, kardamon i kurkumę. Rozpuścić w garnku syrop słodowy (lub miód), dodać olej, wodę i zagotować. Do wrzątku dodać wymieszane suche składniki, zamieszać. Mieszać drewnianą łyżką do dokładnego połączenia składników. Wystudzić i wyrabiać przez chwilę ciasto. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień (może leżakować w lodówce kilka tygodni). Przed wałkowaniem ciasto powinno osiągnąć temperaturę pokojową (wtedy jest plastyczne). Wycinać pierniczki, układać na posypanej maką blaszce i piec w piecyku nagrzanym do temp. 180°C od kilku do kilkunastu minut (w zależności od grubości pierniczków).
Smaczniejsze są grubsze pierniczki. Cienkie szybko się spiekają w piecyku i mogą być twarde.
http://smakoterapia.blogspot.com/2014/09/ciasteczka-najprostsze-migday-miod.html
Więcej chyba nie pomogę, bo moje dzieci najchętniej, a zwłaszcza, jak jest okazja, jadłyby jagniecinę. Goście niekoniecznie .
Poza tym robicie jakies ciasto drożdżowe BG z mrożonymi owocami ( śliwki itp)