to jest gęste samo w sobie , bo wody jest ciut , a może zmiksować ? ja tym czymś nadziałam dziś paprykę i ugotowałam w sosie pomidorowym czyli u mnie było nadzienie a Tobie proponuje jako sos
rany, jak dobrze ze jest to forum:) wyjśnijcie mi dobre kobiety, jak to jest z orkiszem? co strona to inna opinia i inne info. Mozna go jeść na diecie bezgltenowej? Mam w szafce paczkę makaronu orkiszowego i zastanawiam się czy mogę zaserwować go sobie jutro na obiad.
sosu jeszcze nie robiłam, przymierzam się na weekend wypróbowac przepis i zrobić sobie większe zapasy żeby nie kombinować codziennie z obiadami. Kotleciki robiłam kilka dni temu bo za dużo kaszy mi się ugotowało i zalegało w lodówce - wymieszałam z cebulką, jajkiem, słonecznikiem, dodałam przyprawy i usmażyłam - niebo w gębie:) Tęsknię za kopytkami czy innymi kluchami ale nie mam pojęcia jak zrobić je bezglutenowo:)
ale są margaryny bezmleczne. Sypię mąki ziemniaczanej trochę, bądź daję "gluta" z siemienia lnianego do kruchegi bez jajka. drożdżowe-mąka,trochę oleju, cukru bądź soli, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie-nie wrzątku!- non stop robię,zawsze wychodzi.
Te najtańsze niebieska delma, chyba każda palma jest bezmleczna. Są też takie droższe porządne bez utwardzonych tłuszczów roślinnych, ale to tylko w jakichś eko sklepach.
Tortowa w biedrze, 1.30zł zdaje się. Stałam się maniaczką etykietek.Dziś się nawet okazało,że od nie wielm kiedy możemy M. posmarować chleb pod mięso,żeby się trzymało,bo smarowidło na chybił trafił kupiłam "bez" i to z dodatkiem oleju kokosowe między innymi,też w Biedrze.
Do zapiekanek i tart @katarzyna radziła dawać podsmazona cebulę taka rozmoknieta wynieiszana z odrobiną mąki jaką możesz. Mam nadzieje ze nic nie pomyliłam ale ja tak robiłam dobre bo było.
Zapiekanki -jak musisz robić, to zlej gęstym sosem cebulowym. Sos można na podsmażonej cebuli i przyrumienionej bezglutenowej mące. Do zakwaszania może być lewoskrętna witamina C (kwas L-askorbinowy, do nabycia w sklepie chemicznym) albo sok z kiszonych ogórków lub kapusty, do barszczu kwas buraczany. Jak jej nie szkodzi soja, to możesz użyć śmietanki sojowej czasem do sosów i zapiekanek. Najlepiej zmienić jadłospis w kierunku tych potraw, które w naturalny sposób nie wymagają użycia zabronionych produktów - np. zupy są fajne.
Zamiast pomidorów - genialny jest duszony por z papryką, zmiksowany. Ja lubię jesienią zamrozić sobie paprykę na wiosnę i wtedy jadamy to z porem. Jak nam zostaje, miksuję do spagetti.
Od tego czytania i analizowania juz kreci mi się w głowie.
Malutki na piersi ma alergie na nabial, postanowilam wiec przy okazji rozprawić sie ze swoja alergia i przejść na te 3 miesiące jeszcze bez glutenu i cukru, no i cytrusów i innych których nie mogę. Widzę ze tu prawdziwa kopalnia przepisów. Dzięki.
Czy ktoś ma przepis na bezglutenowe i bezmleczne (mogą być z jajkiem) ciasto na naleśniki do krokietów. Ciasto nie może pękać w czasie zwijania. Dysponuję mąkąmi: gryczaną, ryżową, ziemniaczaną, z tapioki, kukurydzianą i schar mix C.
Uszka zrobiłam z miksu Schar C, częściowo zaparzonego wrzątkiem z jajkiem. Naleśniki z tego samego miksu nie zaparzonego z jajkiem i oliwą na wodzie, dosyć rzadkie ciasto i cienko wylewane. Podczas zwijania nic nie popękało. Panierowane w jajku i zmielonych płatkach Corn Falkes. Mąż kategorycznie zabronił używania mąki gryczanej na święta :-<
Potrzebuję przepis na dobrą cytrynową babkę bez mleka. Już dwa razy piekłam i zawsze w środku zakalec. Nie mam typowej formy z dziurką na babkę ,tylko keksowki. Ma ktoś sprawdzony przepis? ??
Chcę zrobić tort dla córki na urodziny i większość dziecięcych gości jest na diecie bez mlecznej, a co poniektórzy też bez jajecznej. Macie jakiś sprawdzony przepis. Przynajmniej bez mleka. Biszkopt by mógł być, ale jaki krem bez masła i śmietany?
Komentarz
ja tym czymś nadziałam dziś paprykę i ugotowałam w sosie pomidorowym
czyli u mnie było nadzienie
a Tobie proponuje jako sos
wyjśnijcie mi dobre kobiety, jak to jest z orkiszem? co strona to inna opinia i inne info. Mozna go jeść na diecie bezgltenowej? Mam w szafce paczkę makaronu orkiszowego i zastanawiam się czy mogę zaserwować go sobie jutro na obiad.
Sypię mąki ziemniaczanej trochę, bądź daję "gluta" z siemienia lnianego do kruchegi bez jajka.
drożdżowe-mąka,trochę oleju, cukru bądź soli, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie-nie wrzątku!- non stop robię,zawsze wychodzi.
Stałam się maniaczką etykietek.Dziś się nawet okazało,że od nie wielm kiedy możemy M. posmarować chleb pod mięso,żeby się trzymało,bo smarowidło na chybił trafił kupiłam "bez" i to z dodatkiem oleju kokosowe między innymi,też w Biedrze.
Sos można na podsmażonej cebuli i przyrumienionej bezglutenowej mące.
Do zakwaszania może być lewoskrętna witamina C (kwas L-askorbinowy, do nabycia w sklepie chemicznym) albo sok z kiszonych ogórków lub kapusty, do barszczu kwas buraczany.
Jak jej nie szkodzi soja, to możesz użyć śmietanki sojowej czasem do sosów i zapiekanek.
Najlepiej zmienić jadłospis w kierunku tych potraw, które w naturalny sposób nie wymagają użycia zabronionych produktów - np. zupy są fajne.
Od tego czytania i analizowania juz kreci mi się w głowie.
Malutki na piersi ma alergie na nabial, postanowilam wiec przy okazji rozprawić sie ze swoja alergia i przejść na te 3 miesiące jeszcze bez glutenu i cukru, no i cytrusów i innych których nie mogę. Widzę ze tu prawdziwa kopalnia przepisów. Dzięki.
Mąż kategorycznie zabronił używania mąki gryczanej na święta :-<
Bardzo ciekawy
http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/
http://smakoterapia.blogspot.com/