Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

1343537394042

Komentarz

  • Już nie pamiętam, tylko z pół roku byłam z najmłodszym na bez-bez, potem się polepszyło na jedno bez ;).
    Na smakoterapii zobaczcie, na pewno coś będzie
  • krem z kaszy jaglanej

    masło orzechowe zmiksowane z margaryną bezmleczną

    margaryna bezmleczna (ta z biedrodnki ;) z budyniem ugotowanym na mleku sojowym

    bita smietana z mleka kokosowego


    w temacie tortu poszłabym w krem budyniowy, lub kasza jaglana zmiskowana z cukrem i margaryną i jakimś smakiem na to owoce zalane galaretką, nasz ulubiony deser z czasów bez bez ;)
  • uJa,jak się robi bitą śmietanę z mleka kokosowego? Po prostu miksować z cukrem?
  • mleko kokosowe odstawić do lodówki na parę godzin, potem otworzyć najlepiej do góry dnem i zlać wodę a zagęszczoną resztę do miski przełożyć i zmiksować. Ale nie z każdego mleka kokosowego wychodzi.
  • dzięki


    a jak robicie babkę ziemniaczaną bez jajek?
  • a margaryna bezmleczna nie jest niezdrowa? margaryna mi się kojarzy z tłuszczami trans i generalnie syfem :-/
    klarowane masło można czy nie? zależy mi głównie na wypiekach
  • ja do wielu wypieków używam olej kokosowy.
  • a ja właśnie piekę stosunkowo często i to nie jakieś torty z kremem tylko muffinki, placki z owocami,
    zalezy mi na tych wypiekach bo kupnych slodyczy nie jem, poza tym tam wszędzie mleko
    nie jem i chudnę a nie chcę chudnąć :(
  • czyli klarowane można? ok
    pierwszy raz jestem na jakiejkolwiek diecie i jestem zielona
  • A czy na mące owsianej można piec? Ostatnio dodałam do ciasta mąkę owsiana, jaglaną i ryżową i wyszło ciasto tak gorzkie, że ostatecznie skończyło w koszu.
  • Sluchajcie a jak zrobić taki tort z masa taka jak z np z serkiem mascarpone i smietana kremówka? My na bezmlecznej jestesmy, zaraz zaczynamy sezon tortowy i chciałabym w końcu zrobić torty bez krowizny. Macie jakies sprawdzone przepisy? Masa budyniowa mnie jakos nie zachęca, smak tej śmietany o mascarpone - to jest to. Czym zastąpić coby bez krowizny wyszło?
  • Edit z telefonu mi nie wyjdzie - cos w necie znalazłam, będę testować, co prawda z tymi budyniami ale wyglądają te torty smakowicie. Obaczymy
  • Aga aleś wymyslila; ) ha ha ha tak dobrze to nie ma:d choć może migdalowa bita smietana by się sprawdzila. Na pinkcacke kiedyś widziałam.
  • @agnodike myślę, że ta gorycz pochodzić mogła od jaglanej. Mówię z doświadczenia!
  • Do ciast dodaję tłusz kokosowy , czasem mieszam z masłem klarowanym. Pycha!
  • Znaczy że jaglaną do ciasta nie? Próbuję znaleźć mały zestaw akceptowalnych rodzinnie ciast bez bez , ale idzie mi opornie.
  • Znaczy że jaglaną do ciasta nie? Próbuję znaleźć mały zestaw akceptowalnych rodzinnie ciast bez bez , ale idzie mi opornie.
  • Ok dzięki. No jasne. Owies nie. Ale próbuję na potrzeby rodziny choć mąkę pszenną wywalić.
  • Do mufinek dodaję kasztanową; niestety,jest równie droga,jak zdrowa.
  • Moja jaglana miała jeszcze długi termin ważności. Myślałam, że gorycz wynika z tego, że nie została przepłukana przed mieleniem.
  • Spróbuję jeszcze raz. Mam jeszcze trochę tych mąk.
  • Nie mogę się przemóc i zaplacić tej fury pieniędzy za masło klarowane...........
  • Klarowane robię sama, ale nie wiem, ile kosztuje w Polsce.
  • W Polsce wychodzi podobnie cenowo, bo z 200g masła wychodzi ok. 160g masła klarowanego. I jeszcze trzeba za prąd/gaz zapłacić (klaruje się 40 minut)
    Chyba że ktoś jakoś użytkuje te resztki
  • @agnodike5 ja robiłam banoffee bez bez, z tego przepisu
    http://ervegan.com/2015/02/weganskie-banoffee-pie/#
    dawałam mniej daktyli do posmarowania, dużo więcej bananów i więcej śmietanki kokosowej
    za 3. razem wyszło już zupełnie pyszne, naprawdę
    Dosyć drogie jest. Ale nie trzeba dużo jeść, chociaż lekko wchodzi ;)
  • Ktoś kiedyś napisał ze mąka owsiana szybko się psuje i wtedy jest gorzka. Najlepiej samemu mielic płatki owsiane na bieżące potrzeby. Raz mi się udało kupić dobrą owsiana z melwitu. A teraz trafiłam gorzki makaron owsiany :(
    Próbuje unikać pszenicy.
  • @agnodike5, u mnie winna goryczy była mąka jaglana. Podobno najlepiej mielić samemu, ale ja nie mam sprzętu http://www.olgasmile.com/jak-zrobic-make-jaglana.html A mąka owsiana jest pyszna, robiłam z niej ciasteczka na maśle klarowanym. Niestety, chyba nie nadaje się do wszystkiego. Naleśniki nie wyszły, okropnie się rwały.
  • @Ponura Kura - u nie tak samo! Myslisz, ze byla po prostu zepsuta?
  • Mix b i zamiast jajka pulpa z pieczonej dyni. Wychodzą.
  • Ratunku,czy mąka ryżowa rośnie na proszku albo drożdżasz, najlepiej na obydwu?
    Czytałam też sposób,by część mąki podgotować,taki lep zrobić,że to niby jak gluten zadziała-sklei.Proszę o porady,chcę zrobić muffiny bez jaj i mleka i zamiast pszennej dać ryżowej...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.