margaryna bezmleczna (ta z biedrodnki z budyniem ugotowanym na mleku sojowym
bita smietana z mleka kokosowego
w temacie tortu poszłabym w krem budyniowy, lub kasza jaglana zmiskowana z cukrem i margaryną i jakimś smakiem na to owoce zalane galaretką, nasz ulubiony deser z czasów bez bez
mleko kokosowe odstawić do lodówki na parę godzin, potem otworzyć najlepiej do góry dnem i zlać wodę a zagęszczoną resztę do miski przełożyć i zmiksować. Ale nie z każdego mleka kokosowego wychodzi.
a margaryna bezmleczna nie jest niezdrowa? margaryna mi się kojarzy z tłuszczami trans i generalnie syfem :-/ klarowane masło można czy nie? zależy mi głównie na wypiekach
a ja właśnie piekę stosunkowo często i to nie jakieś torty z kremem tylko muffinki, placki z owocami, zalezy mi na tych wypiekach bo kupnych slodyczy nie jem, poza tym tam wszędzie mleko nie jem i chudnę a nie chcę chudnąć
A czy na mące owsianej można piec? Ostatnio dodałam do ciasta mąkę owsiana, jaglaną i ryżową i wyszło ciasto tak gorzkie, że ostatecznie skończyło w koszu.
Sluchajcie a jak zrobić taki tort z masa taka jak z np z serkiem mascarpone i smietana kremówka? My na bezmlecznej jestesmy, zaraz zaczynamy sezon tortowy i chciałabym w końcu zrobić torty bez krowizny. Macie jakies sprawdzone przepisy? Masa budyniowa mnie jakos nie zachęca, smak tej śmietany o mascarpone - to jest to. Czym zastąpić coby bez krowizny wyszło?
W Polsce wychodzi podobnie cenowo, bo z 200g masła wychodzi ok. 160g masła klarowanego. I jeszcze trzeba za prąd/gaz zapłacić (klaruje się 40 minut) Chyba że ktoś jakoś użytkuje te resztki
@agnodike5 ja robiłam banoffee bez bez, z tego przepisu http://ervegan.com/2015/02/weganskie-banoffee-pie/# dawałam mniej daktyli do posmarowania, dużo więcej bananów i więcej śmietanki kokosowej za 3. razem wyszło już zupełnie pyszne, naprawdę Dosyć drogie jest. Ale nie trzeba dużo jeść, chociaż lekko wchodzi
Ktoś kiedyś napisał ze mąka owsiana szybko się psuje i wtedy jest gorzka. Najlepiej samemu mielic płatki owsiane na bieżące potrzeby. Raz mi się udało kupić dobrą owsiana z melwitu. A teraz trafiłam gorzki makaron owsiany Próbuje unikać pszenicy.
@agnodike5, u mnie winna goryczy była mąka jaglana. Podobno najlepiej mielić samemu, ale ja nie mam sprzętu http://www.olgasmile.com/jak-zrobic-make-jaglana.html A mąka owsiana jest pyszna, robiłam z niej ciasteczka na maśle klarowanym. Niestety, chyba nie nadaje się do wszystkiego. Naleśniki nie wyszły, okropnie się rwały.
Ratunku,czy mąka ryżowa rośnie na proszku albo drożdżasz, najlepiej na obydwu? Czytałam też sposób,by część mąki podgotować,taki lep zrobić,że to niby jak gluten zadziała-sklei.Proszę o porady,chcę zrobić muffiny bez jaj i mleka i zamiast pszennej dać ryżowej...
Komentarz
Na smakoterapii zobaczcie, na pewno coś będzie
masło orzechowe zmiksowane z margaryną bezmleczną
margaryna bezmleczna (ta z biedrodnki z budyniem ugotowanym na mleku sojowym
bita smietana z mleka kokosowego
w temacie tortu poszłabym w krem budyniowy, lub kasza jaglana zmiskowana z cukrem i margaryną i jakimś smakiem na to owoce zalane galaretką, nasz ulubiony deser z czasów bez bez
a jak robicie babkę ziemniaczaną bez jajek?
klarowane masło można czy nie? zależy mi głównie na wypiekach
zalezy mi na tych wypiekach bo kupnych slodyczy nie jem, poza tym tam wszędzie mleko
nie jem i chudnę a nie chcę chudnąć
pierwszy raz jestem na jakiejkolwiek diecie i jestem zielona
Chyba że ktoś jakoś użytkuje te resztki
http://ervegan.com/2015/02/weganskie-banoffee-pie/#
dawałam mniej daktyli do posmarowania, dużo więcej bananów i więcej śmietanki kokosowej
za 3. razem wyszło już zupełnie pyszne, naprawdę
Dosyć drogie jest. Ale nie trzeba dużo jeść, chociaż lekko wchodzi
Próbuje unikać pszenicy.
Czytałam też sposób,by część mąki podgotować,taki lep zrobić,że to niby jak gluten zadziała-sklei.Proszę o porady,chcę zrobić muffiny bez jaj i mleka i zamiast pszennej dać ryżowej...