a ja się zastanawiam nad wersją kalendarza adwentowego dla dorosłych...? lepiej przygotowującego do świąt. Może jakieś rozważania biblijne na każdy dzień?
U nas najpierw wspólnie robiliśmy kalendarz - Szopka, a wokół Anioły (suknie robione z połówek białych kopert były jednocześnie schowkami na zadania). W każdym Aniele zadanie na każdy dzień - jeden z "gatunku" dobrego uczynku, dobrego nawyku lub modlitewne. Wykonane zadania zbieraliśmy jako prezent dla Pana Jezusa na jego urodziny. k,
My robiliśmy w Wielkim Poście baranka wyklejanego watą - za każdy dobry uczynek. Ale to nie działało. Teraz mam zamiar do kalendarza dać zadania (czyli "wymusić" dobry uczynek) ...
ale młody kocha czytać, więc czytanie zadania to już jest frajda tak myślę
Niemniej jednak pomysł Moniry to ideał, do którego będziemy dążyć
A może połączyć jedno i drugie? Kalendarz adwentowy z zadaniami i wieczorem ten kto wykonał zadanie przyozdabia Szopkę?
Dzięki za inspiracje dziewczyny już sobie zaplanowałam ten kalendarz mniej więcej, @MonikaN - padam do stóp za pomysł z tymi częściami szopki i innymi coś takiego będzie pasowało! tylko teraz do roboty, wymyśliłam sobie że mężu zakupi mi pudełka zapałek, które wykorzystam na każdy dzień Adwentu - no, torebeczek mi się nie uda uszyć bom noga do szycia. dobre dobre
a ja się zastanawiam nad wersją kalendarza adwentowego dla dorosłych...? lepiej przygotowującego do świąt. Może jakieś rozważania biblijne na każdy dzień?
Może zadania do wykonania - Ty lubisz takie "Umyj okna" "Umyj szafki w kuchni" "Zapakuj prezenty"
@Rosea, masz jakiś tutorial jak zrobić wieniec adwentowy? Okrągły, z igliwia, z czterema świecami nie na gąbce florystycznej. Zawsze postanawiam sobie, że zrobię i zawsze przypominam sobie o tym w sobotę przed adwentem.
@ProMamo z Waszym metrażem, to sobie można taką szopkę postawić, ehh zazdrosna jestem . Może dane mi będzie w tym roku obejrzeć Waszą szopkę, a syn mój to chyba oszaleje na jej widok. Pogodzicie z destrukcją w zwiążku z tym, że będzie chciał wchodzić do środka, żeby Dzidzię pogłaskać?
Komentarz
Może jakieś rozważania biblijne na każdy dzień?
dziecię za małe, ale może samemu warto by było się lepiej przygotować do Świąt?
Kalendarz z tekstem dla dzieci:
http://budysie.republika.pl/kalendarz_adwentowy_2010.htm
Inne wersje w menu po lewej. Rewelacja!
k,
"Umyj okna"
"Umyj szafki w kuchni"
"Zapakuj prezenty"
@Rosea, masz jakiś tutorial jak zrobić wieniec adwentowy? Okrągły, z igliwia, z czterema świecami nie na gąbce florystycznej. Zawsze postanawiam sobie, że zrobię i zawsze przypominam sobie o tym w sobotę przed adwentem.
I bawiłam sie w robienie karczochów:
poszukam zdjęć bombek ozdabianych filcem...
http://budysie.republika.pl/kalendarz_adwentowy_2008.htm
Przez okienko
My co roku gramy tez św. Rodzinę.
@Olesia
@asia
@Aneta
znajdziecie swoje ozdoby na naszej choince?
@MonikoN
My na święta i po świętach cheni jesteśmy do bycia przy tej stajence z każdym kto nas odwiedzi.
Każdy głaskać może, ale kto wyjmuje Jezuska z szokpi, Wychodzi za karę na balkon
PS. Jestem przekonana, ze Janek da sobie z tym rade!
Ba! Jestem pewna!
A jak chce, to moze tam spac.
PS. 2 - brakuje nam Matki Jezusa i sw. Jozefa
poczyniłem już w związku z tym pewne kroki.
Matka Boża i św. Józef są w Poznaniu, wprawdzie nieumalowani, ale to nie problem
:-w
Foch.
Bez kwiatow nie wejdziesz do domu!
@DOE i @Pro myślałam, że jak już Jankowi pozwolicie wejść do szopki, to będzie mógł odgrywać św. Józefa.
Wyjmować raczej nie będzie. A kara wyprowadzenia na balkon, oo to Go nawet ucieszy .