Savia proszę napisz jak robi się takie piękne karczochy?
Masz tu pierwszą lepsza instrukcję. Moje doswiadczenie mówi: bombka średnica 6cm, tasiemka szerokości 2,5cm i najlepiej jak nie jest super śliska dopóki sie nie nabierze wprawy.
Moje dzieci bardzo lubią robić bombki z papierowych kółeczek. Na jedna bombkę wychodzi 20 kolorowych kółek - z wpisanym w środek trójkątem. Bardzo ładne, jeśli są kolorowe. Poszperam w necie - może znajdę te, o które mi chodzi. O mam:
U nas tradycyjnie jak co roku, najwięksi cukiernicy świata przygotowywują najlepsze przysmaki. W tym roku brak motywów z bajek i filmów ( chyba dlatego że większości są kobiety)
Może sie przyda na swieta-ja dzis zrobiłam ciasteczka chlebowe-poezja po prostu,posypalam ziarenkami sezonu i rozpuszczona ciemna czekolada polalam- są suuuper!!! Mozna dać na prezent ,zrobic do kawy itd,przepis z Moich wypiekow: Składniki na około 60 ciastek:
1 szklanka tahini (pasty sezamowej)* 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 200 g masła, w temperaturze pokojowej opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia), lekko spłaszczać dłonią. Uwaga: jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody (ja tak zrobiłam). Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem, przyklepać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
* Tahini
Jest to pasta na bazie nasion sezamu. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach (np. w sklepie arabskim), lecz łatwo przygotować ją samemu, w domu.
Składniki na około 2 szklanki tahini:
4 szklanki ziaren sezamu 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na około 10 minut. W trakcie można sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie może zbrązowieć ani się przypalić. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (sezam można również uprażyć na suchej patelni).
Po tym czasie sezam zmiksować z olejem za pomocą malaksera lub blendera na gładką masę (zajmie to kilkanaście minut). W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu.
Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce, do 2 miesięcy.
Mam świetny (stary) piekarnik, co się w mig do 300 stopni rozgrzewa przetestuję go jeszcze trochę. Można stół w pokoju wykorzystać aby więcej miejsca było, no i po weekendzie powinnam mieć kuchnię
Komentarz
I również czuje sie zainspirowana i ...pocieszona skutecznie przez MonisieN
@};-
Co prostsze pomysły-zgarniam:)
;;)
)
Savia proszę napisz jak robi się takie piękne karczochy?
http://swiatpasji.pl/kreatywny/bombka-ala-karczoch/
http://tenia-wczorajdzijutro.blogspot.com/2011/12/bombka-papierowa-z-koek.html
Nie kleimy - używamy zszywacza, bo tak wygodnie. Naprawdę ślicznie wyglądają na rustykalnej choince.
Czekaj, czekaj... zaraz Ci oszacuję ze zdjęcia.
:-?
edit: lekko ponad 4metry.
W tym roku brak motywów z bajek i filmów ( chyba dlatego że większości są kobiety)
Musimy też zrobić
Piotr
Mozna dać na prezent ,zrobic do kawy itd,przepis z Moich wypiekow:
Składniki na około 60 ciastek:
1 szklanka tahini (pasty sezamowej)*
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia), lekko spłaszczać dłonią. Uwaga: jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody (ja tak zrobiłam). Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem, przyklepać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
* Tahini
Jest to pasta na bazie nasion sezamu. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach (np. w sklepie arabskim), lecz łatwo przygotować ją samemu, w domu.
Składniki na około 2 szklanki tahini:
4 szklanki ziaren sezamu
2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na około 10 minut. W trakcie można sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie może zbrązowieć ani się przypalić. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (sezam można również uprażyć na suchej patelni).
Po tym czasie sezam zmiksować z olejem za pomocą malaksera lub blendera na gładką masę (zajmie to kilkanaście minut). W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu.
Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce, do 2 miesięcy.
piękny !
tylko....
le nie obrazisz się?
.........
jakby miał trochę żywsze kolory (albo bibuły, albo zdjęcia)
ale i tak jest piękny
A Ty masz piekarnik czy pieczemy u mnie?