A my co roku robimy "Naszą Własną Kartkę Świąteczną", czyli zdjęcia dzieci: z dzwoneczkiem, jako Maryja i Józef, jako Trzej Królowie... już sporo było. Ostatnio - z adwentowymi lampionami, zrobione w pierwszą niedzielę Adwentu (bo trzeba to jeszcze rozesłać, więc robimy wcześniej). Wcześniej było przy robieniu pierniczków.
Musimy coś wymyślić na ten rok - jakieś podpowiedzi?
Savia, dzięki za piękne zdjęcia. Szkopuł w tym, że nie chcemy przyspieszać Świąt z powodu kartki. Drugi szkopuł - że kartkę trzeba odpowiednio wcześnie przygotować, żeby doszła (większość wysyłamy pocztą). Dlatego ostatnio było adwentowo. Ale może w tym roku zrobimy jakąś przymiarkę do strojów bożonarodzeniowych przed Świętami.
ja szyję, ale jeszcze nie zaczęła jak skończę to się pochwalę. Chwilowo choroba mnie powala więc tylko koncepcję obmyślam. @Agnieszka3 jaki masz pomysł? ja chcę z filcu uszyć, nawet już leży i czeka.
Przyszedł mi do głowy pomysł na kalendarz adwentowy (niestety, dalej nie będzie się rymować )
W sensie zawartości, nie formy. Może by tak zaznajomić potomstwo z adwentowymi świętymi? Fajni są. Barbara, Ambroży (patron piekących pierniki! ), Juan Diego, Łucja, Jan od Krzyża, Wenancjusz Fortunat (to dla młodych erudytów ), że o Mikołaju nie wspomnę. No i uroczystość Niepokalanego Poczęcia - warto by nauczyć za młodu, co to znaczy - tylu dorosłych nie rozumie
A dla bardzo leniwych/dwuleworęcznych/zapracowanych - kalendarz autorstwa dzieci. Duży arkusz papieru z - powiedzmy - kwadracikami. Pustymi, tylko daty. Dla każdego dziecięcia jeden kalendarz. I niech rysują swoje adwentowe dokonania. Roraty - świeczuszka, dobry uczynek - serduszko itd.
Marzy mi się wyprodukowanie wieńca na drzwi domy, z naturalnych gałązek, tylko nie mam pomysłu na konstrukcję. Robiliście kiedyś? Może ktoś podpowie patent?
z gałązek, to poporstu bierzesz jedną długą, giętką gałązkę i robisz z niej okrąg (łączysz drutem) a potem owijasz następnymi gałązkami, albo dookoła tej jednej głównej, albo dobierasz no to Ci wytłumaczyłam
To i ja się pochwalę moimi świecznikami. Przeznaczę je na świąteczny kiermasz w szkole. Ten pojemnik obok to też moje decouoage'owe dzieło. Ale najbardziej podoba mi się coś, czego nie pokażę, bo wylosowany przeze mnie forumowicz nie miałby niespodzianki.
Komentarz
;;)
a takie ładne były jakby je ktoś w Polsce dziergał
">
Musimy coś wymyślić na ten rok - jakieś podpowiedzi?
Szkopuł w tym, że nie chcemy przyspieszać Świąt z powodu kartki.
Drugi szkopuł - że kartkę trzeba odpowiednio wcześnie przygotować, żeby doszła (większość wysyłamy pocztą).
Dlatego ostatnio było adwentowo. Ale może w tym roku zrobimy jakąś przymiarkę do strojów bożonarodzeniowych przed Świętami.
Dużo pomysłów na świąteczne dekoracje tutaj:
http://www.marthastewart.com/christmas
pomysły na ręcznie robione prezenty:
http://www.marthastewart.com/275134/handmade-gifts-for-her/@center/307035/santas-workshop
http://cp.c-ij.com/en/contents/2011/list_45_2.html
Pierwsze i ostatnie pudełeczko sprawdzone, robi sie bardzo łatwo.
Są bardzo efektowne!
@Agnieszka3 jaki masz pomysł? ja chcę z filcu uszyć, nawet już leży i czeka.
Przyszedł mi do głowy pomysł na kalendarz adwentowy (niestety, dalej nie będzie się rymować )
W sensie zawartości, nie formy. Może by tak zaznajomić potomstwo z adwentowymi świętymi? Fajni są. Barbara, Ambroży (patron piekących pierniki! ), Juan Diego, Łucja, Jan od Krzyża, Wenancjusz Fortunat (to dla młodych erudytów ), że o Mikołaju nie wspomnę. No i uroczystość Niepokalanego Poczęcia - warto by nauczyć za młodu, co to znaczy - tylu dorosłych nie rozumie
A dla bardzo leniwych/dwuleworęcznych/zapracowanych - kalendarz autorstwa dzieci. Duży arkusz papieru z - powiedzmy - kwadracikami. Pustymi, tylko daty. Dla każdego dziecięcia jeden kalendarz. I niech rysują swoje adwentowe dokonania. Roraty - świeczuszka, dobry uczynek - serduszko itd.
no to Ci wytłumaczyłam
a reszte trzeba googlać np tu:
http://www.tulka.pl/archives/tag/z-witek-brzozowych
No, nie Ciebie. :-/
Ale to nie jest trudne. Ja w sumie też początkująca.