Potrzebuję zadań z matematyki - rozszerzonych - czyli trudniejszych niż to, co sie przerabia w szkole - 3 kl. gimnazjum. Możecie coś polecić? A co do religii - na logikę, jesli religia moze byc na maturze, to chyba powinna być mozliwa do wpisywania na świadectwach w całym cyklu nauki?
@Agnicha , mój 6-latek też uzdolniony matematycznie. Pani w ppp zaleciła właśnie szachy, tylko że u nas nikt nie lubi grać Jak w maju złamał nogę, to rozwiązał połowę ćwiczeń z matematyki do 1 klasy. On lubi takie zadania. Czasem nie bardzo rozumie polecenia (czyta biegle), ale rozwiązuje dalej te ćwiczenia. Zastanawiam się, czy na Super Kid jest coś ciekawego.
Może zobaczę tan matland. W. czyta od 5 roku życia, ale pisze tylko drukowanymi i niechętnie. Jest teraz w pierwszej klasie. Urodzony w marcu. Zapisałam go na bezpłatne zajęcia w domu kultury "Matematyczne klocki". Ma chodzić z siostrą, która jest w drugiej klasie. Ciekawa jestem, co tam będą robić. Jak coś fajnego, to się tu pochwalę.
a bo autorzy podręcznika prawdopodobnie oczekują, że się nauczy, o ile i w którą stronę trzeba przesunąć przecinek... niekoniecznie ze zrozumieniem, o co chodzi
Szkoła ustala terminy egzaminów. Powinny się one odbyć przed radą pedagogiczną klasyfikacyjną, która jest w czerwcu na koniec roku. Mogą być dowolnie wcześnie, znam przypadki, że już w październiku. Ale to nie w nauczaniu początkowym, tylko w starszych klasach, gdzie przedmiotów jest znacznie więcej i niektórzy uczniowie chcą sobie rozłożyć materiał.
nauczona doświadczeniem lat ubiegłych będę się umawiać na indywidualne a nie masowe terminy egzaminów. Inny komfort zdawania zupełnie. i oszczednośc czasu.
W mojej szkole jest druga rada pedagogiczna klasyfikacyjna pod koniec sierpnia, dlatego egzaminy można spokojnie zdawać po pierwszej radzie klasyfikacyjnej, która jest w czerwcu, ale przed tą drugą w sierpniu. Czyli egzamin można zdawać np. w lipcu i wcale nie musi to być egzamin poprawkowy
Od wrzesnia zmieniamy szczebel oraz, niestety , województwo. Gdzie po opinię: do poradni w rejonie obecnej szkoły, przyszłej, czy wg miejsca zamieszkania ? Wiem, że wstyd pytać, ale nie słuchałam uważnie, jak były dyskusje po "przymusowych zmianach"....
@balum generalnie wg miejsca zamieszkania. Chociaż nam Urząd Miasta powiedział, że możemy do dowolnej poradni w mieście pójść. Zresztą ci wg miejsca zamieszkania też mieli wątpliwości czy mogą nas przyjąć i dopiero telefon z UM te wątpliwości rozwiał. Akurat zanosilismy zaświadczenie do Prezydenta, że nasza najstarsza się uczy, bo się bał, że nie spełnia obowiązku Pismo dostałam.
No własnie nie mam pewności, bo w necie same informacje tylko o konieczności publicznej poradni. O adresie nie wspomina nikt.... Jesli szkoła kieruje, to na pewno do swojej rejonowej, ale w wypadku samodzielnego zgłoszenia, to nie wiem.... Jest gdzieś jakiś urzędowy prikaz?
Komentarz
A co do religii - na logikę, jesli religia moze byc na maturze, to chyba powinna być mozliwa do wpisywania na świadectwach w całym cyklu nauki?
Nie rozumiem, co to "maksymalny termin".
chodzi o to jaki jest ostateczny termin do którego można wyznaczyć datę egzmianu...yj. czy można zdawać w lipcu?
Dzięki za rady. Właśnie wczoraj byłam o ustaliłam z dyrektorką i mam termin.
Zresztą ci wg miejsca zamieszkania też mieli wątpliwości czy mogą nas przyjąć i dopiero telefon z UM te wątpliwości rozwiał. Akurat zanosilismy zaświadczenie do Prezydenta, że nasza najstarsza się uczy, bo się bał, że nie spełnia obowiązku Pismo dostałam.
Węszą....