Składniki: - 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii, - 0,5 kg cebuli, - garść soli, - 400 g koncentratu pomidorowego, - 2 szklanki cukru, - 1 szklanka octu, - 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dodałam chili), - 1 łyżeczka pieprzu, - 1 łyżeczka papryki słodkiej.
Przygotowanie dzielimy na dwa etapy: I - wieczór: cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy z łupinek. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce z dużymi oczkami (najlepiej posłużyć się maszyną, będzie szybciej). Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na całą noc. II - rano: garnek z warzywami zasypanymi solą stawiamy na kuchence, włączamy. Gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy słoiki ( na początku wyparzyłam same słoiki z przykrywkami, później pasteryzowałam z ketchupem). Po 20 minutach miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Lekko zakręcamy, wstawiamy do piekarnika i pasteryzujemy lub stosujemy swoją sprawdzoną metodę (o mojej metodzie można poczytać TUTAJ). Gotowe słoiki dokręcamy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do przestudzenia. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce. Smacznego!
* jeśli wolicie ketchup pikantny lub łagodny, warto regulować ilość dodawanych przypraw; z podanych otrzymacie ketchup delikatnie pikantny.
Lubię plesniaka:) dla mnie z samym agrestem za kwaśny, zmieszalabym z truskawkami, sliwkami. Na kruchy spód: kostka masła, dwie szklanki mąki, 6 jaj - żółtka, szczypta soli, 4 łyżki cukru, chociaż ja daję 2 z czego jedna wsniliowego, domowego. Szybko zagniesc, do lodówki na godz, z 2/3 wygniesc spod, ponakluwac widelcem, podpiec z 10 minut, lekko przestudzic, wyłożyć owoce, z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypac 1/2 szk cukru, chlup na owoce, zetrzeć na grubych oczkach pozostała część ciasta kruchego, do pieca na 40 min, temp ok 150 st.Czasem do ciasta dam z pół kubka gęstej śmietany- wtedy ciasto jest półkruche.
Ketchup z cukinii smakował u nas wszystkim! Bardzo dziękuję za przepis. Zachęcam do zrobienia @Bridget obiecałaś jeszcze jakiś inny przepis, możesz...? :P
RATUNKU!!!! w sobotę mamy rewizytę przyszłych teściów syna, a o moich "umiętnościach" kulinarnych pisałam tu już nie raz.... Co mogę zrobić na ciepło zeby na pewno wyszło? Jakaś kiełbasa pieczona, w sosie itd? Coś o co nie będę musiała się martwić czy się dogotowało, dopiekło itd. Sałatki mam zaplanowane ale potrzebuje czegoś ciepłego.
2 cebule, 3 papryki, 1 cukinia, 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki-niekoniecznie 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół słoika własnego przecieru, lub ostatecznie 3 łyżki keczupu olej, sól, pieprz, oregano, papryka ostra-niekoniecznie jak ktoś chory np.na żołądek
poddusic cebulkę pokrojoną grubo na patelni na łyżce oleju, i do garnka wrzucic,potem kolejno na oleju paprykę w grube kostki, nastepnie cukinia w grube kostki, marchewka w półkrązki też na patelkę na 2 minuty, na koniec czosnek drobnopokrojony na patelkę, i do garnka dodać koncentrat pomidorowy jak trochę gęste to ze 3 łyżki wody dodac przyprawy i dusic ok. pół godzinki co jakiś czas mieszająć
można dodać : z 10 pieczarek w plasterki kiełbaskę w półkrążki
ja preferuje bez tego
smacznego proste, tanie, łatwe i smaczne
PS. ryż czy kasze ugotować wyłożyć na duży półmisek w formie wieńca a w środku wyłożyć leczo przystroić natką pietruszki
na taką samą okazję, z mamą podałyśmy tarty (ze szpinakiem i z boczkiem, teraz można z kurkami) sałątkę z buraków z serem plus jakieś surówki i barszcz do tarty
Sałatka na paterze na dno zielenina np.raszpunka lub lodowa lub pekinka.potem kawałki fety potem pierś kurczaka lekko na patelni podsmażyć i pokrojona w paski i mandarynki w puszce .Jako sos trochę miodu z tym sokiem mandarynkowym i polać.
Jako ciepłe danie to kawałki piersi podsmażyć posypać solą pieprzem zioła prowansalskie zalać wodą chwilę poddusić.Można do tego sos szpinakowy albo smietanowy serowy.
eh, ja wiem że Wam się wydaje ze co to za problem zrobic tartę, leczo czy podsmazyć kurczka:) No jak można być aż tak antykulinarnym żeby tego nie zrobić ale ja taka jestem, nawet jak robię z kimś i pod czyjeś dyktando to moja porcja nie wychodzi nie mam też wyczucia przy doprawianiu, zawsze jest bez smaku. Rodzina sie już przyzwyczaiła, ale przed goścmi mam stresa jak nie wiem co. Chyba pizze zamówię
U nas najtaniej i najłatwiej udka w przyprawie kamis zlocisty kurczak (wiem zuo) wytarzac wrzucić na blachę i upiec w piecyku. Nie może sie nie udać bo nic więcej przy tym sie nie robi. Jeszcze parę kawałków masła lub margaryny włożyć pomiędzy udka. Bez roboty. 1,5 godz piec.
@kitek a coś takiego http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/muszle_ze_szpinakiem/przepis.html Jest naprawdę proste - podgotowujesz muszle, osobno robisz na patelni farsz - masz możliwość próbowania, więc dopracujesz sobie smak. Możesz zrobić dowolny, z czego lubisz, co akurat masz - ale jak masz problemy z doprawianiem to proponuję dodać np. parmezan (ser w typie parmezanu) - sam w sobie ma mocny smak, więc nie wyjdzie Ci mdłe (chociaż jeśli będziesz próbować to też nie powinno). Można je zrobić z kurczakiem, pomidorami, nie wiem jakie smaki preferujesz na taką okazję. Nadziane muszle wyglądają dość efektownie, na tego rodzaju spotkanie wydają mi się bardziej odpowiednie, niż kiełbasa
@karolinamika otóż może się nie udać, jesli się nie ma wyczucia czy danie jest już gotowe czy nie - u mnie wychodzi albo za surowe albo za suche. Nie myślcie sobie ze ja taka niewdzięczna jestem i nie doceniam ze mi się starcie pomóc, tylko trudno mi Wam uzmysłoiwić jak bardzo można nie mieć talentu do gotoania Ta przypalona woda na kawę to w moim wypadku wcale nie jest tylko powiedzienie
Komentarz
- 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii,
- 0,5 kg cebuli,
- garść soli,
- 400 g koncentratu pomidorowego,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dodałam chili),
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej.
Przygotowanie dzielimy na dwa etapy:
I - wieczór: cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy z łupinek. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce z dużymi oczkami (najlepiej posłużyć się maszyną, będzie szybciej). Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na całą noc.
II - rano: garnek z warzywami zasypanymi solą stawiamy na kuchence, włączamy. Gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy słoiki ( na początku wyparzyłam same słoiki z przykrywkami, później pasteryzowałam z ketchupem).
Po 20 minutach miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Lekko zakręcamy, wstawiamy do piekarnika i pasteryzujemy lub stosujemy swoją sprawdzoną metodę (o mojej metodzie można poczytać TUTAJ).
Gotowe słoiki dokręcamy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do przestudzenia. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce. Smacznego!
* jeśli wolicie ketchup pikantny lub łagodny, warto regulować ilość dodawanych przypraw; z podanych otrzymacie ketchup delikatnie pikantny.
Jutro wkleję inny też pyszny.
Mam z pół litra agrestu i pleśniak mi się zamarzył
zrobiłam z innego przepisu, taki papierowiec wyszedł, ale nie jest źle
Twój przepis już skopiowałam, wydaje się i tańszy i szybszy od mojego upieczonego
@Bridget obiecałaś jeszcze jakiś inny przepis, możesz...? :P
do tego leczo
2 cebule, 3 papryki, 1 cukinia, 2-3 ząbki czosnku
2 marchewki-niekoniecznie
3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół słoika własnego przecieru, lub ostatecznie 3 łyżki keczupu
olej,
sól, pieprz, oregano, papryka ostra-niekoniecznie jak ktoś chory np.na żołądek
poddusic cebulkę pokrojoną grubo na patelni na łyżce oleju, i do garnka wrzucic,potem kolejno na oleju paprykę w grube kostki, nastepnie cukinia w grube kostki, marchewka w półkrązki też na patelkę na 2 minuty, na koniec czosnek drobnopokrojony na patelkę, i do garnka
dodać koncentrat pomidorowy jak trochę gęste to ze 3 łyżki wody
dodac przyprawy i dusic ok. pół godzinki
co jakiś czas mieszająć
można dodać : z 10 pieczarek w plasterki
kiełbaskę w półkrążki
ja preferuje bez tego
smacznego
proste, tanie, łatwe i smaczne
PS. ryż czy kasze ugotować wyłożyć na duży półmisek w formie wieńca a w środku wyłożyć leczo
przystroić natką pietruszki
małe, średnie w całości kroję
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1040377779340368&set=a.993383374039809.1073741828.100001044660369&type=3&theater
Jest naprawdę proste - podgotowujesz muszle, osobno robisz na patelni farsz - masz możliwość próbowania, więc dopracujesz sobie smak. Możesz zrobić dowolny, z czego lubisz, co akurat masz - ale jak masz problemy z doprawianiem to proponuję dodać np. parmezan (ser w typie parmezanu) - sam w sobie ma mocny smak, więc nie wyjdzie Ci mdłe (chociaż jeśli będziesz próbować to też nie powinno). Można je zrobić z kurczakiem, pomidorami, nie wiem jakie smaki preferujesz na taką okazję.
Nadziane muszle wyglądają dość efektownie, na tego rodzaju spotkanie wydają mi się bardziej odpowiednie, niż kiełbasa