My mamy taki piecyk elektryczny z targu. Bez możliwości regulacji temperatury. Dlatego u jednych godzinke u innych więcej. Trzeba wyciągnąć jedno udko rozkroic i zobaczyć czy w środku surowe czy już upieczone. Za suche być nie powinno bo skórka utrzymuje i to maselko dodaje sie. Ja rozumiem. Trudno może wyczuć ilości przypraw. A zwłaszcza jak zależy żeby wyszło bo goście.
@kitek- u mnie zawsze to chwalą 1 kg karkówki - kroisz w plastry , solisz, pieprzysz, trochę mielonej papryki obierasz marchewkę, pietruszkę, na spód naczynia żaroodpornego trochę oleju, potem mięso, potem warzywa i znów tak samo wstawiasz do piekarnika na 1 godz na 180- 200 stopni w tym czasie obierasz 20 dag pieczarek, podsmażasz z cebulą , solisz, pieprzysz pomidory obierasz ze skórki , kroisz w ósemki ,solisz ,pieprzysz po godzinie na mięso wrzucasz pieczarki i pomidory i pieczesz jeszcze pół godziny podajesz z chlebem, ryżem ...
Polecam danie @matka6 , u mnie jeszcze prostsze : karkowke w plastry, lekko rozbić, odrobina soli, pieprzu, na dno naczynia zaroodpornego trochę oleju, plastry karkowki, pokrojone warzywa, np. cebula, marchew, por, papryka i ananas, znów karowka i warzywa z ananasem itd, konczysz warzywami. Do pieca, 180 st na tyle godz ile kg karkowki. Jest pyszne, dodatek anansa daje fajny, elegancki smak. Na pewno się uda
Kitek jak karkowke upieczes pod przykryciem to nawet jak za dlugo zostawisz to bedzie mieciutka. A tak na marginesie to ja bym cieszyla sie gdyby moja corka miala tesciowa ktora nie jest jakos nadmiernie uzdolniona kulinarnie
zrobilam kiedyś taką karkówkę nie wiem co poszło nie tak ale to było chyba jedyne mięso jakie wyrzuciłam bo było nie jadalne, te warzywa rozmiękły się w jakąś paskudną breję ;/
a to mięsto takie co @kociara proponuje? że pieczesz całą noc w piekarniku na ileś tam stopni i podobno jest mieciutkie?
Możesz usmażyć kotlety z piersi kurczaka. Trochę trudniejsze, ale też łatwe są kotlety z serem żółtym i szynką. Delikatnie rozbijasz kotlety z piersi, kładziesz plaster szynki, na to ser żółty, składasz na pół, spinasz wykałaczka i panierujesz. Udka w piekarniku to też dobry pomysł. My wolimy same pałki. Dzień wcześniej nacierasz je olejem z solą i papryką słodką, a potem do piekarnika na 45 - 60 min. Do tego możesz podać frytki. karkówkę robię w woku. Nacieram solą, pieprzem, majerankiem, podlewam wodą z liściem laurowym i zielem angielskim i duszę ok 1,5 godzi, przekładając co pół godziny. Potem kroisz i jeśli jest twarda dusisz dalej. Możesz wrzucić trochę suszonych śliwek. A co do kiełbasy, to piekę w piekarniku, ale wcześniej przekrawam wzdłuż i nacinam lekko, jak do grilla. B;lachę lekko smaruję oliwą. Do tego na patelni smażę cebulkę. Polecam też polędwiczki wieprzowe zwane u nas ogonem słonia. Wkładasz je lekko natarte olejem z przyprawami do rękawa do pieczenia, dorzucasz cebulę, wlewasz trochę wody i pieczesz ok godziny na kg mięsa. Powodzenia!
Z doświadczenia wiem, że jak się bardzo staram zrobić jedzenie dla gości to najczęściej nie wychodzi. Jak gotuję z rozmachem dla rodziny na smak bez przepisu to jest super. Lepiej zrobić coś co się gotowało sto razy albo zamówić gotowe. Żeby tylko nie wyglądało na kupne
Dlaczego nie zamówić jedzenia... Oszczędź sobie stresu, pomaluj paznokcie w tym czasie, ułóż kwiaty w wazonie, wybierz muzykę, no co tam sobie wyobrażasz, żeby bylo milo i domowo... Jak przez 20 lat (syn ma się żenić, wiec co najmniej tyle) nie pokochałaś gotowania ani gotowanie Ciebie, to wizyta przyszłych kumow (tak się mówi?) moze nie jest najlepszym momentem, żeby z tym walczyć...
znów musze prosić o ratunek dostałam mieso mrożone, różne (schab, karkówka, udka, mielone) ale nie zmieszczę wszystkiego do mojej zamrażarki. Musze część zawekować. Jak to zrobić? Ile można takie mieso trzymać? Raczej zużyjemy je szybko. Teraz rozmraża mi sie spora porcja mielonego, chyba zrobię z nich pulpety z ryżem albo jaglanką. Moge je zamknąć w słoikach tylko z tą wodą w której się ugotowały czy lepiej od razu zrobić sos? Wystarczy zamykac na gorąco czy lepiej zagotować słoiki?
Kochane dziewczyny i nie tylko... proszę o rade dotycząca mięsa z jelenia... Kupiłam szynkę i kawałek schabu.... Robiłam gulasz, chcę zrobić zrazy ale jak przyprawiać...... żeby smakował inaczej niż świniak? Bo gulasz był jak ze świniaka - może z wołowiny- szału nie było
@kitek kilka lat temu wekowałam dużo mięsa dla męża jak był w delegacji. Mielone.... z czegokolwiek- oberwane mięso z udek, karkówka, łopatka .... usmażyć na patelni z przyprawami do pizzy, włoskimi, prowansalskimi, dodać świeży czosnek a na koniec koncentrat pomidorowy. gorące do słoika, słoik na pokrywkę i pasteryzować 2 razy - pasteryzowałam 3 razy. ! dnia smażyłam, i kolejne 3 dni pasteryzowałam w garze... Karkówka, schab, łopatka- pokroić w plastry, przyprawić, obsmażyć na patelni. Wrzucić do gara i podgotować- dać przyprawy, czosnek i nie warzywa i nie cebulę bo "otwiera" słoiki- ewentualnie jakąś kostkę rosołową ciemną (ZUO wiem). Przerzucić z gorącym sosem do słoików i do góry dnem. Pasteryzować 3 razy. Udka- podzielic na pałkę i podudzie, podsmażyć aby mieć ładna skórkę, podgotować z przyprawami 10 minut i z gorącą wodą od gotowania do słoików, pasteryzować
Jak robiłam mięso nie dodawałam warzyw bo mąż dowiózł do pracy i wyrzucał jak były warzywa......
Up. Mam dużego pięknego kalafiora. Macie jakis pomysł.co z niego (i jak) zrobić, żeby się nadawało na śniadanie lub inny obiad? Obiadowy w wersji zupy lub po prostu ugotowany z maselkiem nań bokiem wychodzi...
Ja robiłąm podobne, jak z przepisu czekolada, tylko mniej czynnosci i składników ugotowanego kalafiora rozciapałam widelcem, dodałam rozgotowanej jaglanki (w innej wersji, kiedy nie miałam jaglanki zwykłą bułkę tartą dałam-ale tu rozumiem ma być zdrowiej), duuuużo przesmażonej cebulki/uduszonego pora, białko z jajka , ziołą, przyprawy i smażyłam
Robiłam w curry, na dwa sposoby. Jeden - różyczki lekko osmażyć w curry (w sumie to daję mały curry, do niego jeszcze słodka i ostra papryka, cynamon (koniecznie dla mnie), mielona kolendra i inne przyprawy, które lubimy). Rozgrzać tłuszcz, wrzucić przyprawy, wymieszać, po sekundzie dać kalafior. Lekko obsmażyć - w sumie chodzi o to, by przyprawy pokryły kalafior, dodać sok z kiszonych ogórków, dusić do miękkości. Druga wersja - zamiast soku z ogórków dać pomidory. Ja bardzo lubię w obu wersjach.
A nie, ja piszę o ugotowanym, opanierowanym i usnazonym na rumiano. Uwielbiamy taki. Z sosem czosnkowym. Niebo w gębie. I w boczkach:P a dopiero niedawno tyć przestałam, więc jednak sobie podaruje
kalafior na różyczki pokroić i zblanszowac, zamiast kalfiora też brokuł ładnie się prezentuje zielony albo trochę tego i tego wtedy więcej pomidorka i zrobić surówkę niektórzy surowego dają do tego pomidor obrany ze skórki w dużą kostkę, jajka gotowane w ćwiartki i polać sosem majonezowym (majonez + jogurt trochę soli i pieprzu) posypać szczypiorkiem lub koperkiem mniam
Komentarz
1 kg karkówki - kroisz w plastry , solisz, pieprzysz, trochę mielonej papryki
obierasz marchewkę, pietruszkę,
na spód naczynia żaroodpornego trochę oleju, potem mięso, potem warzywa i znów tak samo
wstawiasz do piekarnika na 1 godz na 180- 200 stopni
w tym czasie obierasz 20 dag pieczarek, podsmażasz z cebulą , solisz, pieprzysz
pomidory obierasz ze skórki , kroisz w ósemki ,solisz ,pieprzysz
po godzinie na mięso wrzucasz pieczarki i pomidory i pieczesz jeszcze pół godziny
podajesz z chlebem, ryżem ...
nie wiem co poszło nie tak
ale to było chyba jedyne mięso jakie wyrzuciłam bo było nie jadalne, te warzywa rozmiękły się w jakąś paskudną breję ;/
a to mięsto takie co @kociara proponuje? że pieczesz całą noc w piekarniku na ileś tam stopni i podobno jest mieciutkie?
Polecam też polędwiczki wieprzowe zwane u nas ogonem słonia. Wkładasz je lekko natarte olejem z przyprawami do rękawa do pieczenia, dorzucasz cebulę, wlewasz trochę wody i pieczesz ok godziny na kg mięsa.
Powodzenia!
uwierz w siebie
Mielone.... z czegokolwiek- oberwane mięso z udek, karkówka, łopatka ....
usmażyć na patelni z przyprawami do pizzy, włoskimi, prowansalskimi, dodać świeży czosnek a na koniec koncentrat pomidorowy. gorące do słoika, słoik na pokrywkę i pasteryzować 2 razy - pasteryzowałam 3 razy. ! dnia smażyłam, i kolejne 3 dni pasteryzowałam w garze...
Karkówka, schab, łopatka- pokroić w plastry, przyprawić, obsmażyć na patelni. Wrzucić do gara i podgotować- dać przyprawy, czosnek i nie warzywa i nie cebulę bo "otwiera" słoiki- ewentualnie jakąś kostkę rosołową ciemną (ZUO wiem). Przerzucić z gorącym sosem do słoików i do góry dnem. Pasteryzować 3 razy.
Udka- podzielic na pałkę i podudzie, podsmażyć aby mieć ładna skórkę, podgotować z przyprawami 10 minut i z gorącą wodą od gotowania do słoików, pasteryzować
Jak robiłam mięso nie dodawałam warzyw bo mąż dowiózł do pracy i wyrzucał jak były warzywa......
Zrobilam gołąbki, faszerowane baklazany, zapiekanke cukiniowo-makaronowo-miesna Oraz bazę miesno-grzybowa do spaghetti.
robilam tez w tym tygodniu kotleciki kalafiorowe, pyszne sa, ale troche z tym paprania i roboty, ale to moze ja jestem leniwa
http://www.jadlonomia.com/przepisy/mielone-kalafiorowe/
ugotowanego kalafiora rozciapałam widelcem, dodałam rozgotowanej jaglanki (w innej wersji, kiedy nie miałam jaglanki zwykłą bułkę tartą dałam-ale tu rozumiem ma być zdrowiej), duuuużo przesmażonej cebulki/uduszonego pora, białko z jajka , ziołą, przyprawy i smażyłam
Ja też lubię brokuła na parze, ale musi być polany masełkiem z bułką tartą )
i zrobić surówkę
niektórzy surowego dają
do tego pomidor obrany ze skórki w dużą kostkę, jajka gotowane w ćwiartki
i polać sosem majonezowym (majonez + jogurt trochę soli i pieprzu)
posypać szczypiorkiem lub koperkiem
mniam
niezdrowe ale pyszne