> biedny Kościół męczył się prawie 2 tysiące lat w mało sensownych modlitwach.... <
Co Ty i Tobie podobni chrzanicie o 2 tys lat, co najmniej do końca III w. mieliśmy w Kościele pierwotne, czyste chrześcijaństwo - dopiero później żywa wiara zaczęła się pokrywać patyną czasu.
Więc - jeżeli już to należało by mówić, że mamy ponad 1500 lat katolicyzmu.
ale wolę chrzanić we wspólnocie ze świętymi i wiernymi którzy poprzedzili mnie w wierze nawet tylko te marne i nic nie znaczące choćby i te 1662 lata (1962 - 300 = 1662),
niż z sensem rozprawiać z podobnymi tobie od lat 52 (2014 - 1962 = 52)
@Adalbert, ale Ty nie chrzanisz we wspólnocie ze świętymi i wiernymi z ostatnich 1600 lat, tylko z tymi, którzy Cię otaczali w przeszłości i teraz otaczają;
właśnie czytam sobie średniowieczne Libri poenitentiales ; nie wydaje mi się, byś Ty lub ludzie z bliskiego Ci duszpasterstwa mieli takie zapatrywania, jak mieli katolicy w przeszłości
Niewiastom w czasie menstruacji nie wolno wchodzić do kościoła ani przyjmować komunii, zarówno zakonnicom, jak i świeckim. Gdyby się odważyły, niech pokutują 3 tygodnie.
Grecy przyjmują komunię w każdą niedzielę, duchowni i świeccy. Ci zaś, którzy przez 3 niedziele nie przyjmowali, są ekskomunikowani, jak nakazują kanony. (Księga pokutna Pseudo-Kummeana, VIII wiek)
Nie musimy czynić stopnia przed ołtarzem.
Kobiety, to jest służebnice Chrystusa, mogą w swoich kościołach czytać lekcje oraz spełniać odpowiednie posługi przy świętym ołtarzy, z wyjątkiem tych, które zarezerwowane są dla prezbitera i diakona.
Mąż nie powinien widzieć swej żony nago. (Discipulus Umbrensium, VII-VIII wiek)
Małżonkowie niech powstrzymują się od siebie w 3 czterdziestnice [przed Wielkanocą, Bożym Narodzeniem, po Zesłaniu], w niedzielną noc, w sobotę, w środę i piątek, które są nakazane oraz 3 noce przed komunią.
Kobieta niech powstrzymuje się od męża, gdy pocznie, przed porodem a po porodzie 40 dni. (Wyciąg z kanonów Ojców katolickich lub pokutne środki lecznicze dla dusz, arcybiskupa Egberta z Yorku (732-766) )
Jeśli kobieta zgwałcona przez wroga porzuca swe niechciane dziecko albo taka, która nie może go utrzymać lub wykarmić, to nie należy jej obwiniać, lecz jednak niech pokutuje 3 tygodnie.
W niedziele można myć głowę, jeśli to konieczne, i myć stopy ługiem, kąpiele są niedozwolone.
Przed 30 rokiem życia nie wolno nikogo wyświęcać, gdyż nasz Pan, Jezus Chrystus, został ochrzczony w wieku 30 lat. (Księga pokutna z Merseburga, koniec VIII wieku)
Jeśli mały chłopiec był zgwałcony przez osobę starszą, mając 10 lat, niech pokutuje 7 dni, a gdyby na to przyzwolił, 10 dni. (Księga pokutna z Wiednia, koniec IX wieku)
A tak na serio, to wypisy zebrane przez Anawima świadczą przede wszystkim o tym, że w tamtych czasach ludzie poddawali się władzy duchowieństwa w zakresie, który dziś jest niewyobrażalny. To akurat jest zgodne z pragnieniami tradycjonalistów, którzy chcieliby czytelnego podziału na pasterzy i na trzodę.
Aczkolwiek papież Franciszek właśnie wyrobił sobie w Argentynie nowe dokumenty, gdzie nadal nazywa się Bergoglio. I nadal jest poddanym lewicowej pani prezydent
@Maciek przypominam koledze fakty ze Wielkiej Schizmy Zachodniej; to samo kolegium kardynałow wybrało dwóch rożnych papiezy zyjących w tym samym czasie. Kościol może istniec bez papieza, Historia to potwierdza
Papież i antypapież zwalczali się i obrzucali się nawzajem ekskomunikami. Gdzie widzisz podobieństwo do relacji łączących Franciszka i Benedykta?
Oczywiście, okres sedewakancji wynika z faktu podejmowania przez kolejne osoby posługi Piotra. Służy temu, aby Kościół trwał. W Twoim rozumieniu Kościół już się skończył.
@Maciek powiedział i napisał. parokrotnie. Może kolega tutaj uprawiac gimnastykę inetelektualna, ale mnie takie wygybasy nie przekonują. Umiem czytać, jeszcze.
"Dzieląc się waszymi doświadczeniami w niesieniu tego krzyża, aby pozbyć się z waszych serc niemocy, która wprowadza w życie zgorzknienie, ważne jest, aby czynić to podczas waszych spotkań. Chrześcijanie trzymając w ręku Biblię, muzułmanie w ręku z Koranem. Wiara, którą wszczepili wam wasi rodzice zawsze pomoże wam iść dalej."
Tak wiara w księge satanizmu pomoże. Przepraszam, ale to głupota to raz. a dwa, ze sprzeczne z nakazem Chrystusa "Idźcie i nauczajcie wszystkie narody". Gdzie i kiedy kard Bergoglio naucza prawdy o Chrystusie muzułmanów? Bo jakoś nie zauważyłem, oczywiście mogłem przeoczyć
Komentarz
> biedny Kościół męczył się prawie 2 tysiące lat w mało sensownych modlitwach.... <
Co Ty i Tobie podobni chrzanicie o 2 tys lat, co najmniej do końca III w. mieliśmy w Kościele pierwotne, czyste chrześcijaństwo - dopiero później żywa wiara zaczęła się pokrywać patyną czasu.
Więc - jeżeli już to należało by mówić, że mamy ponad 1500 lat katolicyzmu.
A co do konklawe, to skąd będziesz wiedział, ile głosów pochodziło od kardynałów wybranych przez Franciszka, których nie możesz uznać za kardynałów?
Co do Kościoła bez papieża, to ja z takim nie mam nic wspólnego.
Papież i antypapież zwalczali się i obrzucali się nawzajem ekskomunikami. Gdzie widzisz podobieństwo do relacji łączących Franciszka i Benedykta?
Oczywiście, okres sedewakancji wynika z faktu podejmowania przez kolejne osoby posługi Piotra. Służy temu, aby Kościół trwał. W Twoim rozumieniu Kościół już się skończył.
"Dzieląc się waszymi doświadczeniami w niesieniu tego krzyża, aby pozbyć się z waszych serc niemocy, która wprowadza w życie zgorzknienie, ważne jest, aby czynić to podczas waszych spotkań. Chrześcijanie trzymając w ręku Biblię, muzułmanie w ręku z Koranem. Wiara, którą wszczepili wam wasi rodzice zawsze pomoże wam iść dalej."
Tak wiara w księge satanizmu pomoże. Przepraszam, ale to głupota to raz. a dwa, ze sprzeczne z nakazem Chrystusa "Idźcie i nauczajcie wszystkie narody". Gdzie i kiedy kard Bergoglio naucza prawdy o Chrystusie muzułmanów? Bo jakoś nie zauważyłem, oczywiście mogłem przeoczyć