Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1100101103105106265

Komentarz

  • Z moim panami jak i ze mną na szczęście też nie ma takich problemów ;)dajemy rade wszędzie i w każdej sytuacji
    My po prostu nie zawsze mamy ochotę na coś na co ma ochotę reszta, stąd zazwyczaj każdy je coś innego :)
  • A moi wybrzydzają , marudzą i wkurza mnie to strasznie. Mój tata wyznaje zasadę: " je się to co jest a nie to co się lubi " i oczywiście mama gotuje to co tata lubi (szczególnie teraz gdy są sami ) ale nic się u nich nie zmarnuje. Na śniadanie potrafi zjeść kaszę zasmażoną cebulą i powiedział mniam a mój mąż spojrzał i sam stwierdził ,że jest rozpieszczony jeśli chodzi o żywienie (czytaj wychowany przez mamusię)
  • Wielki Post, a mi wprawdzie postny, ale calkiem wykwintny obiad wyszedl. Kupilam pierwszy raz u lokalnego chinczyka ( ktory jest tak naprawde Vietnamczykiem) papier ryzowy i jestem nim zachwycona. Na nadzienie poszly resztki z lodowki (swiezy szpinak, losos, gorgonzola, ryz, czosnek, imbir i chili), wszystko zawinelam w "nalesniczki" ryzowe (kazdy namacza sie w wodzie przez kilkanascie sekund, wtedy on mieknie i mozna juz go zawijac) i usmazylam (mozna tez na parze ugotowac). Wyszly swietne :) Bardzo polecam, jesli macie nadzienie, a nie chce sie wam nalesnikow, albo (jak w moim planie pierwotnie bylo) krucho-drozdzowych pierozkow.
    Na zachete zdjecia, przed i po:
  • Internet sie slimaczy, zdjec na razie nie bedzie
  • a u mnie dziś wczorajsza jaglanka, plus ugotowana w nagłym natchnieniu zupa cebulowa (pierwszy raz!) zaraz mąż przywiezie bułkę i zrobię grzanki, pachnie obłędnie!
    @chabrowka, a można poprosić przepis własny na kotleciki z soczewicy? zapałałam do soczewicy szczerym uczuciem, na razie wrzucam ją do jaglanki, grochówki i pasty na chleb, ale kotleciki brzmią świetnie.. można?
  • Qrpikowa

    JAsne :) Tylko napiszę jutro, dobrze?
  • Po raz pierwszy zupa z cukinii pyszna i szybka do zrobienia.
  • Mlode ziemniaki, jajka gotowane i zielony sos (czyli frankfurcki ziolowy). Przygotowanie 5 minut i wszystkich smakowalo ;).
  • Młodzież placki ziemniaczane, stardzież ser pleśniowy smażony + góra surówki z rzeżuchą :)
  • dzięki wizycie w Ostrołęce poznałam KUGIEL i dziś zrobiłam. Pycha. i tylko jednemu dziecku nie smakuje.Fajowo :-)
  • Nie dziś i nie na obiad ;) ale jadłam niedawno dziwne pierogi: z mięsem i grzybami zusammen. Wiecie, jakie to dobre? :D
  • No to tak - kotlety zrobiłam w następujący sposób:

     

    Ugotowałam (a raczej rozgotowałam) szklankę czerwonej soczewicy w wodzie(mniej więcej 1:2,5 szkl. wody), z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu i ziela angielskiego.

    Pokroiłam drobno cebulę i podsmażyłam.

    Gotuję 1 - 2 ziemniaki.

    Drobno siekam czerwoną paprykę, dużo zielonej pietruszki.

    I potem ładuję do dużej miski:

    • ugotowaną soczewicę,
    • cebulę,
    • rozciapcianego ziemniaka,
    • paprykę,
    • pietruszkę,
    • ok. 3 łyzek bułki tartej (lub namoczoną wcześniej bułę),
    • 1 lub 2 jaja ( ja najpierw dodaję 1, a drugie ewentualnie w zależności od konsystencji)
    •  i przyprawy: można tradycyjnie: sól, pieprz, czosnek, trochę papryki ostrej i słodkiej. A można bardziej indyjsko: curry, kurkuma, czy tam gotowa mieszanka garam masala, czy samemu sobie zrobić taką mieszankę - dodać kmin rzymski, pieprz, kolendrę (utarte oczywiście), cynamon, chili, gałkę.

     

    Mieszam to wszystko do uzyskania odpowiedniej kleistej konsystencji, żeby się nie rozwalało podczas smażenia.

    Obtaczam w bułce i smażę na złoto na wolnym ogniu.

    Do tego podaję sos na bazie jogurtu, do którego wrzucam posiekane zioła, warzywa - np. cebulkę, ogórka i rzodkiewkę - no już jak tam, kto lubi:)

     

    Smacznego!

     

  • rosół z kury i antrykotu z makaronem oraz pieczone żeberka z ziemniakami i kwaszonym ogórkiem.
  • zupa do wyboru pomidorowa albo krem porowo-ziemniaczany. na drugie autorski gulasz z indyka z białą kaszą gryczaną.
  • zupa ogórkowa + pieczeń z indyka z sosem pieczarkowym, kaszą gryczaną niepaloną i surówka z kapusty pekińskiej 
  • AgaAga
    edytowano marca 2013
    niedziela -chyba trzeba podciagnac pod wigilie wigilii sw. Jozefa ;)
    w wersji politycznej - obiad a´la Unia Europejska
    czyli belgijskie malze duszone w sosie z cypryjskiego wina (w koncu Bruksela dusi wlasnie Cypr) oraz francuska bagietka
    danie popisowe mojej kuzynki
    juz rozumiem, dlaczego popisowe, mniam =D>

    na deser ciasto z kaszy manny z pomaranczami, czyli greckie ciasto rivani (w sumie mozna zaliczyc do kasz, a nie ciast...)

    dzisiaj
    zupa-krem z kalarepki z czym sie da i kasza perlowa
    jaglanka, surowka z kapusty kiszonej (pyszna kapusta spod Czestochowy rodem) i sos fasolowy (z resztek chili sin carne)
    Niech mi sprobuja nie wyzdrowiec od takiego obiadu!


  • U nas też resztki. Wystarczyło dla wszystkich. 
  • @jukaa - jak w zimnie trzymasz, to powinno być OK. Ale bezpieczniej dziś upiec.
  • Żurek z jajkiem i tarta wielkanocna z białą kiełbasą i karmelizowaną czerwoną cebulą z sosem smietanowo, serowo jajowym :). Goscie nie dopisali i został mi na obiad na dziś. na deser mazurek fistaszkowy, mazurek kajmakowy, sernik, piernik.
  • kwaśnica i kasza jaglana z warzywami
  • a se nagotować kwaśnicy nie umiesz?

    kapuste kiszoną, wywar z warzyw, troche żeberek wędzonych, liśc laurowy, ziele ang, czosnek
    gotujesz i już :)


    masz ten atut że kiszona kapusta jest wszędzie a świeże ryby nie ;(
  • heheh  to fakt :)
    to nadal zapraszam :)

    albo jak się na te ryby wybiorę to przywiozę trochę w termosie
  • Od jakichś dwu tygodni opycham się na obiad i nie tylko marchewką z groszkiem - smakowite, proste i sycące :)>-
  • edytowano kwietnia 2013
    Se umiem, ale ta goralska sie nie da podrobic...
    bo w innym miejscu niż w górach to nie będzie kwaśnica tylko kapuśniak :D

    choćby ugotowana identycznie :)
  • A ja w głowę zachodzę czym kwaśnica różni się od kapuśniaku. :P
  • kapuśniak to chyba bez mięsnej wkładki

  • kapuśniak to chyba bez mięsnej wkładki

    u nas zawsze z mięskiem
  • U nas żurek się dogotowuje z resztek poświątecznych. 
    No i teść zamówił.
  • risotto z białą kiełbasą z żurku, cebula i marchewką + buraczki
    + resztki krupniku
  • żeberkA Z dzika z ziemniakami-pycha-made by mąż
    :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.