Ooooo, zjadloby sie szczawiowki ...mniam... U nas dzisiaj beda schabowe z ziemniaczkami i surowka, a jutro - zaleznei od wynikow dzisiajszego lowienia rybek przez Jima - w przypadku powodzenia bedzie pieczony pstrag. Jak zas nic nei zlowi bedzie pieczony Jimmmy...eee... chcialam powiedziec - zapiekanke rybna z dorsza zrobie.
Dziewczyny , jak któraś jeszcze nie próbowała, to koniecznie spróbujcie makarony ze swoim pesto :x :x :x
A dziś - pierogi z truskawkami i pierogi z twarogiem i truskawkami gotowane na parze Taki sposób podpowiedziały mi ukraińskie gospodynie i jest rzeczywiście rewelacyjny!
Typowy letni obiad: pelnoziarniste ziolowe nalesniki, na to wedzony losos pomieszany z creme fraiche i bialym serkiem ziolowym, na to duuuza kupka rukoli, zawijac i jesc Do tego duszona kalarepka z marchewka, na deser truskawki.
Dziewczyny , jak któraś jeszcze nie próbowała, to koniecznie spróbujcie makarony ze swoim pesto :x :x :x
A dziś - pierogi z truskawkami i pierogi z twarogiem i truskawkami gotowane na parze Taki sposób podpowiedziały mi ukraińskie gospodynie i jest rzeczywiście rewelacyjny!
@chabrowka, a ciasto takie same, jak na gotowane w wodzie? I ile czasu mają siedzieć w tej parze?
pytam się najmłodszej, czy chce jakąś przyjemność na dzień dziecka : - tak mamo, schabowy ziemniaczki i surówka, no, mogą być pieczone kurczaki, a na deser drożdżowe bułeczki z lukrem. prawdziwą kaszubkę urodziłam, tylko jakim cudem? @-)
Jeśli nie są w tym ohydnym sosie z winogronami, to jeszcze jest dla niej nadzieja.
Natomiast ja moich katuję drugi dzień czymś, co moje dziecię wdzięcznie nazywa zapieczonką - ziemniaki, marchewka, cukinia, fasolka, cebula jako baza i na to buraczki, i, y...eee, nie pamiętam, co wrzucałam jeszcze, zalać śmietaną z musztardą z kulkami, sałata z pomidorami i szczypiorem z oliwą do tego i obiad pycha. Zwłaszcza na moje ciążowe zachcianki.
Dziewczyny , jak któraś jeszcze nie próbowała, to koniecznie spróbujcie makarony ze swoim pesto :x :x :x
A dziś - pierogi z truskawkami i pierogi z twarogiem i truskawkami gotowane na parze Taki sposób podpowiedziały mi ukraińskie gospodynie i jest rzeczywiście rewelacyjny!
@chabrowka, a ciasto takie same, jak na gotowane w wodzie? I ile czasu mają siedzieć w tej parze?
ciasto u mnie tradycyjne - czyli mąka, wrzątek, sól i trochę masła. Tylko starać się żeby cienkie było
Trzymałam ok. 12 minut w parowarze - ale o widać mniej więcej jak są gotowe.
I naprawdę warto spróbować tak je przyrządzić - nie rozklejają się, z dosłownie kilku wyciekł mi sosik owocowy. W smaku były dużo bardziej wyraziste niż takie z wody.
Pycha!!
Ps. Spód parowaru smarowałam olejem, żeby łatwiej było odkleić gotowe pierogi.
zapiekanka podobna, jak jedlismy w Portugalii, czyli: male kartofelki, cebula, papryka spiczasta, karczochy, pomidory, oliwki, anchovis, kapary, jajka i troche manchego. Na deser dwie miski truskawek, poszly w jakies 5 minut.
Jutro mlode ziemniaki, lokalne, wiec takie same jak w PL (do skrobania), szparagi i pewnie losos z piekarnika (chyba ze wygra frakcja miesozercow i przewalczy szynke).
Komentarz
Rób, ja nie robiłam nigdy, ale jadłam u Arabów.
Wklej potem przepis, może też pomieszam w sobotę .
:x :x :x
A dziś - pierogi z truskawkami i pierogi z twarogiem i truskawkami gotowane na parze Taki sposób podpowiedziały mi ukraińskie gospodynie i jest rzeczywiście rewelacyjny!
Do tego duszona kalarepka z marchewka, na deser truskawki.
a to gdzieś na Kaszubach???
ps. a można gdzieś w okolicy na kwaterkę albo pod namiot na weekend?
dzięki za fajnego linka
chodzi za mną weekend na mazurach lub Kaszubach, no w dziczy jakiejś z woda w okolicy
pstrąg też za mną chodzi
@chabrowka, a ciasto takie same, jak na gotowane w wodzie? I ile czasu mają siedzieć w tej parze?
(ale na śniadanie była koszerna jaglanka z warzywami, więc nie jest aż tak źle ) )
@Irena
ciasto u mnie tradycyjne - czyli mąka, wrzątek, sól i trochę masła. Tylko starać się żeby cienkie było
Trzymałam ok. 12 minut w parowarze - ale o widać mniej więcej jak są gotowe.
I naprawdę warto spróbować tak je przyrządzić - nie rozklejają się, z dosłownie kilku wyciekł mi sosik owocowy. W smaku były dużo bardziej wyraziste niż takie z wody.
Pycha!!
Ps. Spód parowaru smarowałam olejem, żeby łatwiej było odkleić gotowe pierogi.
Obiad, jak obiad, ale za to jaki koktajl piłam na dobranoc .
Żurawina, banan i truskawki potraktowane blenderem mniammmmmmmmmmmmmm!!!!
@Maciejka, to wpadnij do nas, u nas fanklub jaja i kalafiora .
taaaa zez stolicy ... wielkopolski
więc na te kaszuby jakby bliżej
marzy mi się głusza i kajaki
Jutro mlode ziemniaki, lokalne, wiec takie same jak w PL (do skrobania), szparagi i pewnie losos z piekarnika (chyba ze wygra frakcja miesozercow i przewalczy szynke).
Szaszłyki : wołowina, pieczarki, ziemniaki, papryka.
Do tego gotowany kalafior i mizeria (nadal jest w lodówce zapomnieliśmy, będzie na kolację).
Na deser: czeresienki
:x