Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1104105107109110265

Komentarz

• Harira - arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy
  • dziś będzie makaron z truskawkami i zupa pomidorowa:)
  • Bitki z sarniny beda!!! Mniam!!!
  • ryż, marchewka z groszkiem, gotowana karkówka
    Jest przepyszna :).
    Ciecierzycę mam :D
    I pokusę na mieszanie w garze.

Rób, ja nie robiłam nigdy, ale jadłam u Arabów. 

Wklej potem przepis, może też pomieszam w sobotę ;).

• Makaron z domowym pesto :)
  • Szczwiowa z jajeczkiem :) 
  • pierogi z farszem mięsno - warzywnym ...jeden z fajnych sposobów na warzywka dla małych niejadków ( choć ja takich nie posiadam) :D
  • Ooooo, zjadloby sie szczawiowki ...mniam... U nas dzisiaj beda schabowe z ziemniaczkami i surowka, a jutro - zaleznei od wynikow dzisiajszego lowienia rybek przez Jima - w przypadku powodzenia bedzie pieczony pstrag. Jak zas nic nei zlowi bedzie pieczony Jimmmy...eee... chcialam powiedziec - zapiekanke rybna z dorsza zrobie.

Rób, ja nie robiłam nigdy, ale jadłam u Arabów. 

Wklej potem przepis, może też pomieszam w sobotę ;).
    Nie robiłam, 
    dzis obiad " w trasie" coś koło Zawiercia
    placek po węgiersku

• edytowano czerwca 2013
    Dziewczyny , jak któraś jeszcze nie próbowała, to koniecznie spróbujcie makarony ze swoim pesto
    :x :x :x

A dziś - pierogi z truskawkami i pierogi z twarogiem i truskawkami gotowane na parze :) Taki sposób podpowiedziały mi ukraińskie gospodynie i jest rzeczywiście rewelacyjny!
  • Typowy letni obiad: pelnoziarniste ziolowe nalesniki, na to wedzony losos pomieszany z creme fraiche i bialym serkiem ziolowym, na to duuuza kupka rukoli, zawijac i jesc :)
    Do tego duszona kalarepka z marchewka, na deser truskawki.
  • Polow sie udal - bedzie pstrag!!!
  • a to gdzieś na Kaszubach???

ps. a można gdzieś w okolicy na kwaterkę albo pod namiot na weekend?

• dzięki za fajnego linka

chodzi za mną weekend na mazurach lub Kaszubach, no w dziczy jakiejś z woda w okolicy

pstrąg też za mną chodzi ;)

• Dziewczyny , jak któraś jeszcze nie próbowała, to koniecznie spróbujcie makarony ze swoim pesto

A dziś - pierogi z truskawkami i pierogi z twarogiem i truskawkami gotowane na parze :) Taki sposób podpowiedziały mi ukraińskie gospodynie i jest rzeczywiście rewelacyjny!

@chabrowka, a ciasto takie same, jak na gotowane w wodzie? I ile czasu mają siedzieć w tej parze?
  • Korzystając z braku postu idę skonsumować kiełbaskę :D

(ale na śniadanie była koszerna jaglanka z warzywami, więc nie jest aż tak źle ;)) )
  • pytam się najmłodszej, czy chce jakąś przyjemność na dzień dziecka :
    - tak mamo, schabowy ziemniaczki i surówka, no, mogą być pieczone kurczaki, a na deser drożdżowe bułeczki z lukrem.
    prawdziwą kaszubkę urodziłam, tylko jakim cudem?  @-)
    Jeśli nie są w tym ohydnym sosie z winogronami, to jeszcze jest dla niej nadzieja. 

Natomiast ja moich katuję drugi dzień czymś, co moje dziecię wdzięcznie nazywa zapieczonką - ziemniaki, marchewka, cukinia, fasolka, cebula jako baza i na to buraczki, i, y...eee, nie pamiętam, co wrzucałam jeszcze, zalać śmietaną z musztardą z kulkami, sałata z pomidorami i szczypiorem z oliwą do tego i obiad pycha. Zwłaszcza na moje ciążowe zachcianki. 

Za gadanie o pstrągach jukę zbanuję, no niemogie. 
  • Dziewczyny , jak któraś jeszcze nie próbowała, to koniecznie spróbujcie makarony ze swoim pesto

@chabrowka, a ciasto takie same, jak na gotowane w wodzie? I ile czasu mają siedzieć w tej parze?

@Irena

ciasto u mnie tradycyjne - czyli mąka, wrzątek, sól i trochę masła. Tylko starać się żeby cienkie było :)

Trzymałam ok. 12 minut w parowarze - ale o widać mniej więcej jak są gotowe.

I naprawdę warto spróbować tak je przyrządzić - nie rozklejają się, z dosłownie kilku wyciekł mi sosik owocowy. W smaku były dużo bardziej wyraziste niż takie z wody.

Pycha!!

Ps. Spód parowaru smarowałam olejem, żeby łatwiej było odkleić gotowe pierogi.
  • Kalafior+ziemniaki+jajko sadzone.
     I zsiadłe mleko.
  • Kalafior+ziemniaki+jajko sadzone.
     I zsiadłe mleko.
    No i mam obiadek na jutro, dzięki.

:)
  • :(( marze o takim obiedzie. U nas niestety nie przejdzie ani kalafior, ani jajko, ani mleko...
  • edytowano czerwca 2013

Obiad, jak obiad, ale za to jaki koktajl piłam na dobranoc :).

Żurawina, banan i truskawki potraktowane blenderem mniammmmmmmmmmmmmm!!!!

@Maciejka, to wpadnij do nas, u nas fanklub jaja i kalafiora :D.

• Ryba po grecku od Teściówki, wcześniej zupa pomidorowa
  • a ty zez stolycy? jak chodzi za tobą, to go łap!

mazury moim  zdaniem są przereklamowane - brudno i hałaspees: wszelkie podejrzenia, że mam jakieś powiązania z agro-kaszubami są nieuzasadnione ;-)

taaaa zez stolicy ... wielkopolski ;)

więc na te kaszuby jakby bliżej

marzy mi się głusza i kajaki

• AgaAga
    edytowano czerwca 2013
    zapiekanka podobna, jak jedlismy w Portugalii, czyli: male kartofelki, cebula, papryka spiczasta, karczochy, pomidory, oliwki, anchovis, kapary, jajka i troche manchego. Na deser dwie miski truskawek, poszly w jakies 5 minut.

Jutro mlode ziemniaki, lokalne, wiec takie same jak w PL (do skrobania), szparagi i pewnie losos z piekarnika (chyba ze wygra frakcja miesozercow i przewalczy szynke).

• Szaszłyki :) : wołowina, pieczarki, ziemniaki, papryka. 

Do tego gotowany kalafior i mizeria (nadal jest w lodówce zapomnieliśmy, będzie na kolację). 

Na deser: czeresienki 

:x
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.