Zapiekanka: kasza jaglana, pieczarki, cukinia i papryka. To wszystko zalane sosem jajeczno jogurtowo pomidorowym. Jedynie najmłodsze dziecko zjadło z apetytem, reszta woli chodzić głodna do kolacji
Wczoraj było leczo z jaglanką. Jutro chyba ziemniaki w mundurkach z koperkiem i mlekiem zsiadłym.
Przed wczoraj makaron z cebulką, pomidorami, szyneczką, cukinią w ziolach prowansaldzkich- zalewane smietanką. Wczoraj leczo z cukinią oraz domowe hamburgery. Dzis: Leczo z cukinią, poledwiczka wieprzowy na maśle. Jutro napewno leczo a co jeszcze to mi obojętne, byleby było z cukinią:))))))
Wlasnie zjedlismy tajskie czerwone curry z brazowym ryzem. Co mnie najbardziej dziwi i cieszy: dzieci (w tym dzidzius) zjadly ze smakiem calkiem spore michy, chociaz mocno ostre bylo.
A na jutro (i jeszcze pewnie ze 2 obiady ) wielki gar leczo, bo dostałam worek papryki. Oprócz papryki daję do leczo kiełbaskę, cebulę, bakłażana, cukinię i pomidory. A Wy jak robicie leczo?
Bez kiełbaski robimy leczo. I bez bakłażana, bo mi się kolor nie podoba.
Ale skórka ma piękny przed przyrzadzeniem musisz przyznać?
BTW u nas na targu jest jakaś nowa odmiana bakłażana, taki bardziej pękaty i biały z lekkim fioletem, ale w środku lekko zielony z brązowymi pestkami, więc po przyrządzeniu pewnie jak ta stara odmiana by wyglądał.
Ja własnie nie bardzo wiem co z tym bakłażanem zrobic, oprócz smażenia w bułce tartej (ale to dość cieżkostrawne jest) to go tak dorzucam do tego leczo.
@Katarzyna, wiesz co mi cukinia po obróbce znowu nie bardzo się podoba. Takie jakieś glutowate to, a bakłażana uwielbiam tylko własnie nie dodaję, żeby był widoczny, jakby to wyjaśnić . Może w tej części do apolonii .
@apolonia faszeruję bakłażany. Czasem mięsem, czasem warzywami + ryż. W związku z czym widzę tylko ten farsz, a tam bakłazan jest tak wmieszany, że nie psuję swoim brązowy kolorem estetyki dania mego.
@Katarzyna, wiesz co mi cukinia po obróbce znowu nie bardzo się podoba. Takie jakieś glutowate to, a bakłażana uwielbiam tylko własnie nie dodaję, żeby był widoczny, jakby to wyjaśnić . Może w tej części do apolonii .
@apolonia faszeruję bakłażany. Czasem mięsem, czasem warzywami + ryż.
Tak to czesto cukinię robie:) Tzn miesem mielonym i warzywami do tego osobno ryż czy kasza. Muszę spróbować z baklażanem chociaż zdecydowanie cukinię wolę.
Ja własnie nie bardzo wiem co z tym bakłażanem zrobic, oprócz smażenia w bułce tartej (ale to dość cieżkostrawne jest) to go tak dorzucam do tego leczo.
Pokroić na plastry z 2cm grube, posolić, do lodówki na noc. Opłukać rano z soku, popędzlować oliwą z czosnkiem (wersja ful wypas - olejem z suszonych pomidorów z wyciśniętym ząbkiem czosnku). Zapiec w piekarniku same/z plastrem pomidora/z serem (kozi, osycpek). Zajadać. Można podlać sosem jogurtowo - czosnkowym, jak zapieczone same albo z pomidorem. Przystawka albo kolacja pyszna.
I musakę. Upraszczając, to jak lazania, tyle że z plastrami bakłażana zamiast płatów makaronu. A w ogóle do wszystkiego można dodać bakłażan jako "wypełniacz"
A z tym soleniem i płukaniem to zawracanie głowy. Nie ma żadnej potrzeby tego robić.
@IrenaB jak to? Ja nie solę, więc te najpierw przypiekam tego bakłazana w piekarniu, a potem wyskubuję te pestki - jak pasjonatka hehehe! Dlatego rzadko robię bakłażany, za dużo roboty, a Ty mi teraz mówisz, że ta moja robota z bakłażanem niepotrzebna, no wiesz co, foch!
@Katarzyna, słownik nie słownik, na tym forum co chwilę są jakieś zwroty w obcym języku, a najczęściej po łacinie .
@MonikaN - łacina, to co innego! Wszakże Preclarum est latine scire! Ale nowożytne języki muszą u mnie ustąpić polszczyźnie wszędzie tam, gdzie jest to możliwe :-D
Komentarz
Jedynie najmłodsze dziecko zjadło z apetytem, reszta woli chodzić głodna do kolacji
Wczoraj było leczo z jaglanką.
Jutro chyba ziemniaki w mundurkach z koperkiem i mlekiem zsiadłym.
Wczoraj leczo z cukinią oraz domowe hamburgery.
Dzis: Leczo z cukinią, poledwiczka wieprzowy na maśle.
Jutro napewno leczo a co jeszcze to mi obojętne, byleby było z cukinią:))))))
Ja ostatnio zrobiłam pierwszy raz taka cukinie ( nie wiem czemu dopiero teraz??) była przepyszna!
Jakie macie propozycje drogie koleżanki na dzisiaj? Zeby sie nie narobic.
Ale piątek dziś więc bez skwareczek do ziemniaków
moje też
Ale skórka ma piękny przed przyrzadzeniem musisz przyznać?
BTW u nas na targu jest jakaś nowa odmiana bakłażana, taki bardziej pękaty i biały z lekkim fioletem, ale w środku lekko zielony z brązowymi pestkami, więc po przyrządzeniu pewnie jak ta stara odmiana by wyglądał.
@Katarzyna, wiesz co mi cukinia po obróbce znowu nie bardzo się podoba. Takie jakieś glutowate to, a bakłażana uwielbiam tylko własnie nie dodaję, żeby był widoczny, jakby to wyjaśnić . Może w tej części do apolonii .
@apolonia faszeruję bakłażany. Czasem mięsem, czasem warzywami + ryż. W związku z czym widzę tylko ten farsz, a tam bakłazan jest tak wmieszany, że nie psuję swoim brązowy kolorem estetyki dania mego.
Ja ci dam ratatuj, co to jest ten ratatuj :P ?
Ratatouille!
A w ogóle do wszystkiego można dodać bakłażan jako "wypełniacz"
A z tym soleniem i płukaniem to zawracanie głowy. Nie ma żadnej potrzeby tego robić.
@IrenaB jak to? Ja nie solę, więc te najpierw przypiekam tego bakłazana w piekarniu, a potem wyskubuję te pestki - jak pasjonatka hehehe! Dlatego rzadko robię bakłażany, za dużo roboty, a Ty mi teraz mówisz, że ta moja robota z bakłażanem niepotrzebna, no wiesz co, foch!
@Katarzyna, słownik nie słownik, na tym forum co chwilę są jakieś zwroty w obcym języku, a najczęściej po łacinie .