Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1109110112114115265

Komentarz

  • Racuchy drożdżowe polewane miodem....
  • Zapiekanka: kasza jaglana, pieczarki, cukinia i papryka. To wszystko zalane sosem jajeczno jogurtowo pomidorowym.
    Jedynie najmłodsze dziecko zjadło z apetytem, reszta woli chodzić głodna do kolacji
    ;)

    Wczoraj było leczo z jaglanką.
    Jutro chyba ziemniaki w mundurkach z koperkiem i mlekiem zsiadłym.
  • Syn zrobił duszoną cukinię z czosnkiem na obiad. Jedli i chwalili nawet.
  • Przed wczoraj makaron z cebulką, pomidorami, szyneczką, cukinią w ziolach prowansaldzkich- zalewane smietanką.
    Wczoraj leczo z cukinią oraz domowe hamburgery.
    Dzis: Leczo z cukinią, poledwiczka wieprzowy na maśle.
    Jutro napewno leczo a co jeszcze to mi obojętne, byleby było z cukinią:))))))
  • leczo, leczo, właśnie dojadłam resztki ;)
  • Leczo, leczunio, leleczusieńko..... 8-}
  • Syn zrobił duszoną cukinię z czosnkiem na obiad. Jedli i chwalili nawet.


    Ja ostatnio zrobiłam pierwszy raz taka cukinie ( nie wiem czemu dopiero teraz??) była przepyszna!

    Jakie macie propozycje drogie koleżanki na dzisiaj? Zeby sie nie narobic.
  • @annabe - botwinkę proponuję. Mój syn będzie dziś gotował. Ciekawa jestem, co mu z tego wyjdzie...
  • edytowano sierpnia 2013
    U nas też dziś botwinka.
    Ale piątek dziś więc bez skwareczek do ziemniaków ;)
  • Wlasnie zjedlismy tajskie czerwone curry z brazowym ryzem. Co mnie najbardziej dziwi i cieszy: dzieci (w tym dzidzius) zjadly ze smakiem calkiem spore michy, chociaz mocno ostre bylo.
  • Cukinia w ziołach i jajku plus octowy ogórek własnej roboty,mniam. A m. chyba jakąś jajkownicę na bogato zrobię, bo przy piątku nie mam pomysłu...
  • @ Bridget  moje ulubione!!!!

    moje też
  • Brokuł + szpinak + żółty ser + łosoś smażony = rozpusta ;)
  • A na jutro (i jeszcze pewnie ze 2 obiady ) wielki gar leczo, bo dostałam worek papryki. Oprócz papryki daję do leczo kiełbaskę, cebulę, bakłażana, cukinię i pomidory.  A Wy jak robicie leczo?
  • Bez kiełbaski robimy leczo. I bez bakłażana, bo mi się kolor nie podoba.
  • Bez kiełbaski robimy leczo. I bez bakłażana, bo mi się kolor nie podoba.



    Ale skórka ma piękny przed przyrzadzeniem musisz przyznać?


    BTW u nas na targu jest jakaś nowa odmiana bakłażana, taki bardziej pękaty i biały z lekkim fioletem, ale w środku lekko zielony z brązowymi pestkami, więc po przyrządzeniu pewnie jak ta stara odmiana by wyglądał. 

  • Ja własnie nie bardzo wiem co z  tym bakłażanem zrobic, oprócz smażenia w bułce tartej (ale to dość cieżkostrawne jest) to go tak dorzucam do tego leczo.
  • @MonikaN - ale po obróbce traci cały urok. Cukinia mi się podoba bardziej. I smaczniejsza jest.
  • edytowano sierpnia 2013

    @Katarzyna, wiesz co mi cukinia po obróbce znowu nie bardzo się podoba. Takie jakieś glutowate to, a bakłażana uwielbiam tylko własnie nie dodaję, żeby był widoczny, jakby to wyjaśnić ;). Może w tej części do apolonii :).


    @apolonia faszeruję bakłażany. Czasem mięsem, czasem warzywami + ryż. W związku z czym widzę tylko ten farsz, a tam bakłazan jest tak wmieszany, że nie psuję swoim brązowy kolorem estetyki dania mego.

  • A mi konsystencja cukinii pasuje. Szczególnie, jak młoda jest i ze skórką można skroić.
  • @Katarzyna, wiesz co mi cukinia po obróbce znowu nie bardzo się podoba. Takie jakieś glutowate to, a bakłażana uwielbiam tylko własnie nie dodaję, żeby był widoczny, jakby to wyjaśnić ;). Może w tej części do apolonii :).

    @apolonia faszeruję bakłażany. Czasem mięsem, czasem warzywami + ryż. 
    Tak to czesto cukinię robie:) Tzn miesem mielonym i warzywami do tego osobno ryż czy kasza. Muszę spróbować z baklażanem chociaż zdecydowanie cukinię wolę.
  • Ja własnie nie bardzo wiem co z  tym bakłażanem zrobic, oprócz smażenia w bułce tartej (ale to dość cieżkostrawne jest) to go tak dorzucam do tego leczo.
    Pokroić na plastry z 2cm grube, posolić, do lodówki na noc. Opłukać rano z soku, popędzlować oliwą z czosnkiem (wersja ful wypas - olejem z suszonych pomidorów z wyciśniętym ząbkiem czosnku). Zapiec w piekarniku same/z plastrem pomidora/z serem (kozi, osycpek). Zajadać. Można podlać sosem jogurtowo - czosnkowym, jak zapieczone same albo z pomidorem. Przystawka albo kolacja pyszna. 
  • Ania80, wzięłam jakiś z netu, pierwszy z brzegu, z cebulką, marchewką itp.
  • Jeszcze ratatuj można z bakłażana...
  • Jeszcze ratatuj można z bakłażana...



    Ja ci dam ratatuj, co to jest ten ratatuj :P ;)


    Ratatouille! :D

  • I musakę. Upraszczając, to jak lazania, tyle że z plastrami bakłażana zamiast płatów makaronu.
    A w ogóle do wszystkiego można dodać bakłażan jako "wypełniacz"

    A z tym soleniem i płukaniem to zawracanie głowy. Nie ma żadnej potrzeby tego robić.
  • Po polsku można ratatuj. Nawet słownik nie podkreśla. Ja jestem lokalna patriotka i po obcych językach na polskim forum pisać nie będę :-P
  • @IrenaB jak to? Ja nie solę, więc te najpierw przypiekam tego bakłazana w piekarniu, a potem wyskubuję te pestki - jak pasjonatka hehehe! Dlatego rzadko robię bakłażany, za dużo roboty, a Ty mi teraz mówisz, że ta moja robota z bakłażanem niepotrzebna, no wiesz co, foch! ;)


    @Katarzyna, słownik nie słownik, na tym forum co chwilę są jakieś zwroty w obcym języku, a najczęściej po łacinie ;)

  • @MonikaN - łacina, to co innego! Wszakże Preclarum est latine scire! Ale nowożytne języki muszą u mnie ustąpić polszczyźnie wszędzie tam, gdzie jest to możliwe :-D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.