Bardzo lubię bakłażana. Nie wiem, co w nim dostrzegacie nie ten? Mięsisty, żółty, mięciutki. Wersja na pomidorach opiekany, można opruszyć masłem albo żółtym serem...
Właśnie zjadłam cienką zupkę z brokułów i jestem jeszcze głodna!
po łacinie tylko proso znam - Panicum po fr. - Mil po ang. - millet groat po niem. @Aga będzie wiedziała, bo pamiętam, że się kiedyś konsultowała, czy to, co kupiła u siebie, to jaglanka. Coś mi się kołacze, że na H było...
Baklazan pycha!!! Musaka. W leczo( do leczo dodaje jeszcze ziemniaki @apolonia ) Zgrillowany na kanapce z pomidorem i ziolami, bądź panini mozna z tej kanapki zrobić. No i oczywiście baba ganoush
A my najpierw przekąskę w postaci wędzonego halibuta, sałaty i jogurtu z czosnkiem, a potem kluski ziemniaczane (takie niby śląskie, ale lekkie, z małą zawartością mąki) z duszoną kapustą kiszoną. Wiem, niezbyt pasuje na lato, ale ta kapusta tak długo na mnie patrzyła, jak otwierałam lodówkę, że zalałam ją grzybkowym wywarem (suszone grzybki rozdrabnia się prawie na proszek i zalewa wrzątkiem - to taka szybka alternatywa, jak się nie chce namaczać i gotować grzybków i jak chce się ukryć grzybki przed dzieckiem ) i poddusiłam.
Jakie przyprawy pasują do leczo? w ogródku mam: pietruszkę, oregano, bazylię, melisę, majeranek i coś co ma długie listki jak igiełki i nie wiem co to może rozmaryn?
pęczak zapiekany z fasolką i brokułami a do tego zostały mi sprzed 2 dni kotlety z jaglanki ze słonecznikiem. A na zupę po południu krupnik z jaglanki. Dziękujemy ci Badapak;-)))
Jakie przyprawy do leczo? w ogródku mam: pietruszkę, oregano, bazylię, melisę, majeranek i coś co ma długie listki jak igiełki i nie wiem co to może rozmaryn?
uJa, eksperymentuj. Nie każde leczo ma smakować tak samo. Świeże zioła nie są tak intensywne w smaku jak suszone, więc małe jest ryzyko, że zepsujesz smak i przesadzisz.
U nas dziś cukinia zapiekana z oliwą, czosnkiem i parmezanem (dziugasem tak naprawdę). A do tego sałatka cesarska.
Odsyłam do wątku działkowego. Tam za chwilę pochwalę się moją cukinią - gigantem
Też mnie się tak zdawało jak Oli, naoglądałam się tych kasz, ale że na jaglankach się nie znam, to patrzyłam, patrzyłam, szukałam tych "oczu kaszy" co by na mnie popatrzyły.
I przez pewien czas myślałam też o le millet perlé, ale ta którą my jemy zdaje mi się być własnie le millet décortiqué,
Ale jeszcze bym @Isako zawołała, Ona mogła widzieć naocznie tę kaszę we Francji,a wtedy Jej słowo jest bardziej wiążące niz słowniki przynajmniej dla mnie.
Ale czy w zasadzie to nie jest to samo? Dla mnie millet to kasza jaglana, mówiąc millet perlé precyzujemy kształt a millet décortiqué precyzujemy, że łuskany?
Il en existe diverses variétés : le plus commun est le millet perlé, mais on connaît aussi le millet rond, long, à grappes, sorgho (gros millet), millet des oiseaux, millet à balais.
En France, le millet perlé est la forme la plus courante et son grain est toujours décortiqué.
Jakie przyprawy pasują do leczo? w ogródku mam: pietruszkę, oregano, bazylię, melisę, majeranek i coś co ma długie listki jak igiełki i nie wiem co to może rozmaryn?
Rozmaryn.
A u mnie dziś na obiad był wegański chłodnik. Mniam!
Komentarz
Ratujta, ratatouille!
Bardzo lubię bakłażana. Nie wiem, co w nim dostrzegacie nie ten? Mięsisty, żółty, mięciutki. Wersja na pomidorach opiekany, można opruszyć masłem albo żółtym serem...
Właśnie zjadłam cienką zupkę z brokułów i jestem jeszcze głodna!
Po angielsku millet.
Ireno, pierwszy raz otworzyłam Twoje przepisy od serca. Rewelacja!
po fr. - Mil
po ang. - millet groat
po niem. @Aga będzie wiedziała, bo pamiętam, że się kiedyś konsultowała, czy to, co kupiła u siebie, to jaglanka. Coś mi się kołacze, że na H było...
chyba jutro kupię
Pierwszy raz?! Foch!!!
Żartuje, oczywiście...
Ireno, bo ja taka niedzisiejsza jestem ;;)
Ale przepisy zachęcające i w ogóle sympatyczne miejsce w necie.
Zgrillowany na kanapce z pomidorem i ziolami, bądź panini mozna z tej kanapki zrobić.
No i oczywiście baba ganoush
w ogródku mam: pietruszkę, oregano, bazylię, melisę, majeranek i coś co ma długie listki jak igiełki i nie wiem co to może rozmaryn?
Dziękujemy ci Badapak;-)))
uJa, eksperymentuj. Nie każde leczo ma smakować tak samo. Świeże zioła nie są tak intensywne w smaku jak suszone, więc małe jest ryzyko, że zepsujesz smak i przesadzisz.
U nas dziś cukinia zapiekana z oliwą, czosnkiem i parmezanem (dziugasem
tak naprawdę). A do tego sałatka cesarska.
Odsyłam do wątku działkowego. Tam za chwilę pochwalę się moją cukinią - gigantem
Mil to bardziej w Afryce, z tego co wyczytałam.
Też mnie się tak zdawało jak Oli, naoglądałam się tych kasz, ale że na jaglankach się nie znam, to patrzyłam, patrzyłam, szukałam tych "oczu kaszy" co by na mnie popatrzyły.
I przez pewien czas myślałam też o le millet perlé, ale ta którą my jemy zdaje mi się być własnie le millet décortiqué,
Ale jeszcze bym @Isako zawołała, Ona mogła widzieć naocznie tę kaszę we Francji,a wtedy Jej słowo jest bardziej wiążące niz słowniki przynajmniej dla mnie.
Ale znalazłam na necie:
http://www.naturalia.fr/bio-millet-decortique-500g_545_5_565.htm
Ogólnie mówi się millet. Znalazłam kiedyś Graines de millet (ziarna jaglane). Tak samo patrzyły na mnie co Millet i Millet décortiqué
A po niemiecku po prostu "Hirse"
<):)
Il en existe diverses variétés : le plus commun est le millet perlé, mais on connaît aussi le millet rond, long, à grappes, sorgho (gros millet), millet des oiseaux, millet à balais.
En France, le millet perlé est la forme la plus courante et son grain est toujours décortiqué.
kasza jaglana,
jagły,
jaglanka,
proso obłuszczone.
Dzis pomidorowka i krokiety:-)
A u mnie dziś na obiad był wegański chłodnik. Mniam!