Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1110111113115116265

Komentarz

  • Ratujta, ratatouille!

    Bardzo lubię bakłażana. Nie wiem, co w nim dostrzegacie nie ten? Mięsisty, żółty, mięciutki. Wersja na pomidorach opiekany, można opruszyć masłem albo żółtym serem...

    Właśnie zjadłam cienką zupkę z brokułów i jestem jeszcze głodna!

  • A dziś zupa pomidorowa z przepisów od serca  :x Na zimno w  dodatku :))
  •  NA razie robię obiady na kilka najbliższych dni z tego co zostało w lodówce. MAmy remont i codzienne gotowanie nie wchodzi w grę.
  • a jak jest jaglanka po łacinie/ang/fr?

    Po angielsku millet.
  • Ireno, pierwszy raz otworzyłam Twoje przepisy od serca. Rewelacja!

  • edytowano sierpnia 2013
    a jak jest jaglanka po łacinie/ang/fr?
    po łacinie tylko proso znam - Panicum
    po fr. - Mil
    po ang. - millet groat
    po niem. @Aga będzie wiedziała, bo pamiętam, że się kiedyś konsultowała, czy to, co kupiła u siebie, to jaglanka. Coś mi się kołacze, że na H było...
  • nigdy nie jadłam bakłażana

    chyba jutro kupię :)
  • < rel="AgaMaria">

    Ireno, pierwszy raz otworzyłam Twoje przepisy od serca. Rewelacja!


    Pierwszy raz?! Foch!!!








    Żartuje, oczywiście... ;)
  • Po francusku poszperałam w sieci i wyszło mi, że też millet ;), chociaż czasem pojawia się jako millet décortiqué, czyli oczyszczone. 
  • Ireno, bo ja taka niedzisiejsza jestem ;;)

    Ale przepisy zachęcające i w ogóle sympatyczne miejsce w necie.

  • @MonikaN - nie, żebym się czuła jakaś biegła we francuskim, ale może to Cię zainteresuje.
  • edytowano sierpnia 2013
    Baklazan pycha!!! Musaka. W leczo( do leczo dodaje jeszcze ziemniaki @apolonia ) ;)
    Zgrillowany na kanapce z pomidorem i ziolami, bądź panini mozna z tej kanapki zrobić.
    No i oczywiście baba ganoush :)
  • ziemniaczki+brokuł z bułeczką tartą+ kotleciki z kaszy jaglanej
  • A my najpierw przekąskę w postaci wędzonego halibuta, sałaty i jogurtu z czosnkiem, a potem kluski ziemniaczane (takie niby śląskie, ale lekkie, z małą zawartością mąki) z duszoną kapustą kiszoną. Wiem, niezbyt pasuje na lato, ale ta kapusta tak długo na mnie patrzyła, jak otwierałam lodówkę, że zalałam ją grzybkowym wywarem (suszone grzybki rozdrabnia się prawie na proszek i zalewa wrzątkiem - to taka szybka alternatywa, jak się nie chce namaczać i gotować grzybków i jak chce się ukryć grzybki przed dzieckiem  ;) ) i poddusiłam.
  • I bakłażana, i cukinię przed dodaniem do leczo podsuszam w gorącym piekarniku, bakłażana wcześniej solę i jak "się spoci" wycieram - tak lubię :D
    czasem mamy leczo jarskie, a czasem kiełbasiane, z białą kiełbasą domowej roboty. 
  • A no tak do musaki też dodaje bakłażana, ale bardzo rzadko to robię bo to dość czasochłonne danie.
  • Jakie przyprawy pasują do leczo?
    w ogródku mam: pietruszkę, oregano, bazylię, melisę, majeranek i coś co ma długie listki jak igiełki i nie wiem co to ;) może rozmaryn?
  • Gotuję właśnie pomidorówkę- z pomidorów własnych, oczywista.
  • pęczak zapiekany z fasolką i brokułami a do tego  zostały mi sprzed 2 dni kotlety z jaglanki ze słonecznikiem. A na zupę po południu krupnik z jaglanki.
    Dziękujemy ci Badapak;-)))
  • Jakie przyprawy do leczo?
    w ogródku mam: pietruszkę, oregano, bazylię, melisę, majeranek i coś co ma długie listki jak igiełki i nie wiem co to ;) może rozmaryn?

    uJa, eksperymentuj. Nie każde leczo ma smakować tak samo. Świeże zioła nie są tak intensywne w smaku jak suszone, więc małe jest ryzyko, że zepsujesz smak i przesadzisz.

    U nas dziś cukinia zapiekana z oliwą, czosnkiem i parmezanem (dziugasem
    tak naprawdę). A do tego sałatka cesarska.

    Odsyłam do wątku działkowego. Tam za chwilę pochwalę się moją cukinią - gigantem
  • edytowano sierpnia 2013
    @MonikaN - nie, żebym się czuła jakaś biegła we francuskim, ale może to Cię zainteresuje.
    A mnie się wydaje, że najbardziej pasuje millet (lub millet perle) - tutaj

    Mil to bardziej w Afryce, z tego co wyczytałam.


  • Też mnie się tak zdawało jak Oli, naoglądałam się tych kasz, ale że na jaglankach się nie znam, to patrzyłam, patrzyłam, szukałam tych "oczu kaszy" co by na mnie popatrzyły.

    I przez pewien czas myślałam też o le millet perlé, ale ta którą my jemy zdaje mi się być własnie le millet décortiqué,


    Ale jeszcze bym @Isako zawołała, Ona mogła widzieć naocznie tę kaszę we Francji,a  wtedy Jej słowo jest bardziej wiążące niz słowniki przynajmniej dla mnie. 

  • Nie kupuję we Francji, tylko w Niemczech... :D

    Ale znalazłam na necie:
    http://www.naturalia.fr/bio-millet-decortique-500g_545_5_565.htm

    Ogólnie mówi się millet. Znalazłam kiedyś Graines de millet (ziarna jaglane). Tak samo patrzyły na mnie co Millet i Millet décortiqué

    A po niemiecku po prostu "Hirse"

    <):)
  • Ale czy w zasadzie to nie jest to samo? Dla mnie millet to kasza jaglana, mówiąc millet perlé precyzujemy kształt a millet décortiqué precyzujemy, że łuskany?

    Il en existe diverses variétés : le plus commun est le millet perlé, mais on connaît aussi le millet rond, long, à grappes, sorgho (gros millet), millet des oiseaux, millet à balais. 

    En France, le millet perlé est la forme la plus courante et son grain est toujours décortiqué.

  • No, po polsku też można powiedzieć:
    kasza jaglana,
    jagły,
    jaglanka,
    proso obłuszczone.
  • my z mężem na Dąbrowskiej więc nie poszaleliśmy:/, dzieci zapiekanka z kaszy gryczanej i białego sera oraz chłodnik z jajkiem
  • Fasolka szparagowa z wody. I już.
  • Millet- ja taka kupuje w sklepie z organiczna żywnością.
    Dzis pomidorowka i krokiety:-)
  • Jakie przyprawy pasują do leczo?
    w ogródku mam: pietruszkę, oregano, bazylię, melisę, majeranek i coś co ma długie listki jak igiełki i nie wiem co to ;) może rozmaryn?
    Rozmaryn. :D

    A u mnie dziś na obiad był wegański chłodnik. Mniam!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.