Hura,ogórkowa na masełku z topionym serkiem z własnoręcznie zrobionego przecieru (musiałam spróbować czy dobry wyszedł bo co bym w zimie jadła...?),na drugie ryż z warzywami,właśnie zaraz nakładam.
. nie ma dziś rosołu......ale już jutro.................rosół.
w domu mam tylko ziemniaki i śliwki chyba mnie te knedle nie ominą
ajć a tak mi się nie chce ich robić
..też od poniedziałku miałam michę śliwek i knedle w planie...ale ...ale jakoś nie szło ich w to ciasto włożyć, za to objedliśmy się śliwkami do bólu i ciasto upiekłam błyskawiczne co by i deserek był
U nas dziś zupa dyniowa z dyni pieczonej z czosnkiem- pierwszy raz w tym sezonie- no po prostu pyszne:) a na drugie danie obowiązkowe ostatnio na forum- czyli co?.......... tak, knedle ze śliwkami
krem z porow z kalarepka i innych warzyw losos pieczony, ziemniaki i surowka z kapusty bialej, taka totalna klasyka ciasto drozdzowe z wczoraj jeszcze dojedli (ciasto to w sumie owoce z ciastem, gruszki i wegierki)
Najlepsze, jakie jadłam, naprawdę pycha były pierogi z malinami i serkiem ricotta myślę, ze jakis polski odpowiednik tego sera też będzie ok
to mi pysznie brzmi..choć ricotty nie mam pod ręką, ...tylko czym ją zastąpić -tak rozsądnie
przychodzi mi do głowy jakiś serek, twarożek niesłony, "gładki" hm moze Piątnica?Bieluch? łagodny, w sensie niekwaśny twaróg ??? ricotta to taki w sumei twarozek dlikatny, wiec chyba opcja z twarogiem będzie lepsza-bo te "gładkie" serki jednak nie ten smak
Leczo bardzo rozbudowane. A do niego ziemniaki, jaglanka i makaron (raczej do wyboru, niż wszystko na raz). Bo to ostatni dzień na wakacjach i trzeba było lodówkę wyczyścić i inne zasobniki żywnościowe.
Poszłam dziś w kuchnię francuską. Na oliwie podsmażyłam cebulkę, resztki papryki żółtej i czerwonej, dorzuciłam cukinię w kostkę, kilka pomidorów w ósemki, poddusiłam chwilę, dodałam tuńczyka, podsuszony ze śniadania szczypior i makaron razowy - i VOILA, obiad podano >-
Zupa z kalarepy maślana - debiut - pycha, na drugie danie leniwe gołąbki z jaglanką zamiast kaszy manny. Na deser ciasto fale dunaju - miało być na niedzielę, ale do wieczora nie uchowa się w lodówce
Rosól z dużą ilością jarzyn- w poniedziałek pójdą do zmielenia na farsz do naleśników z mięsem z tegoż rosołu też:), potrawka z ryżem brązowym i sałata z jogurtem, pleśniak ze śliwkami, jeszcze drożdżówki z truskawkami się pieką:)
Pomidorowa - wszyscy kasza gryczana, maslanka, jajecznica z kaszubskich jajek, surowka z kapusty, kaszubskie ogorki kiszone, brokul - danie w calosci lub wybrane fragmenty dla mniej zakatarzonych, ktorzy mieli sile jesc
Komentarz
http://www.justmydelicious.com/2013/06/pizza-na-spodzie-z-kalafiora.html
rany, jakie to dobrrrre
.
nie ma dziś rosołu......ale już jutro.................rosół.
myślę, ze jakis polski odpowiednik tego sera też będzie ok
losos pieczony, ziemniaki i surowka z kapusty bialej, taka totalna klasyka
ciasto drozdzowe z wczoraj jeszcze dojedli (ciasto to w sumie owoce z ciastem, gruszki i wegierki)
hm
moze Piątnica?Bieluch? łagodny, w sensie niekwaśny twaróg ???
ricotta to taki w sumei twarozek dlikatny, wiec chyba opcja z twarogiem będzie lepsza-bo te "gładkie" serki jednak nie ten smak
placki z kabaczka z amarantusem (jak robić placki, żeby nie smażyć na tłuszczu - tylko takie mi wychodzą)
mufinki czekoladaowe z gruszką
kasza gryczana, maslanka, jajecznica z kaszubskich jajek, surowka z kapusty, kaszubskie ogorki kiszone, brokul - danie w calosci lub wybrane fragmenty dla mniej zakatarzonych, ktorzy mieli sile jesc
Albo zapieczona z serem i orzechami włoskimi.... mmmmmm....
Ja dynię chcę!
obsesyjnie czytam ten wątek i wyobrażam sobie Wasze obiadowe talerze...
">