a u mnie dzisiaj zupka warzywna dużo papryki i pomidorów m.in. w środku, zagęszczone ryżem i soczewicą, na drugie danie, twaróg chudy z jagurtem, czosnkiem, kiełkami rzodkiewki, szczypior, koper, papryka suszona posypane ładnie otrębami:) kolacja tuńczyk w sosie własnym, dzieci jadły pierogi z serem polane sosem toffi
zapiekanka: cukinia, brokul, marchewka, ziemniaki, cebula, papryka, sos smietanowo-paprykowy z ziolami prowansalskimi i ser zolty, salatka z burakow i ogorkow kiszonych z feta jak sie pieknie przestrzennie w lodowce zrobilo
@jukaa a jakie to grzyby? Jak chcesz cos na szybko - zrobic sos (cebula + grzyby + smietana + natka pietruszki) i podac z makaronem. Jak masz ochote sie bawic - mozesz zostac miom fanem Wczoraj niespodziewanie wyszly mi kotleciki z indyka (filet z piersi) podsmazane na masle, na to plasterek szynki parmenskiej, gesty sos z kurek, troche parmezanu i wszystko jeszcze na 20 minut do piekarnika poszlo. Jutro degustacja.
Zrobiłam zupę eksperymentalną...bo miałam parę śliwek. Podgotowałam je w małej ilości wody. Wrzuciłam w to jaglankę ze śniadania z jabłkiem gotowanym, dodałam parę świeżych malin. Nie było złe. Trochę kwaskowate.
I ze wstydem dodaję, że zjadłam to, polewając mlekiem w tubie
U nas wspomniane wyzej kotleciki z kurkami, zapiekanak ziemniak- pieczarki - baklazan - mozarella, salata. Na deser figi podsmazone na odrobinie miodu z lodami waniliowymi.
Aneczka - z Twojego przepisu wynika, ze jadłyśmy dokładnie to samo leczo
uja - z cukinii to z przewagą cukinii bo sama cukinia jest raczej bez smaku, więc tak jak aneczka pisze, z papryką i pomidorami, cebulą i czosnkiem (jak mam bakłażana to jeszcze jego dorzucam), pyszne jest jeszcze jak się przesmaży w całości z cebulą białą surową kiełbaskę (taką z dużą ilością majeranku) i potem dorzuci resztę
o tak kiełbasę też przesmażam z cebulą.... (nie biała bo za nią nie przepadam) - majeranek uwielbiam, ale do leczo nie dawałam do tej pory..... nie wiem czemu?!!! ogromny błąd!!! dzięki:-)
U nas dzis koszmar dietetyka: nalesniki (pocieszam sie, ze pelnoziarniste, orkiszowe) z dzemem truskawkowym (nastepna pociecha - to byl eko-dzem). Na deser melon. Czyli wegiel+wegiel+wegiel... Pewnie dzis w nocy przysnia mi sie moje dzieci z krzywymi kregoslupami, bez zebow, z niedoborami...
Komentarz
Dziś kupiłam pierogi z malinami - na miłe rozpoczęcie roku szkolnego. :-)
I pycha jest jeszcze risotto. Grzyby dusisz z cebulką, dodajesz sporo czosnku i natki. Łączysz z ryżem gotowanym z odrobiną curry.
za to na kolację pieczona dynia i własne bułeczki z czarnuszką
jak sie pieknie przestrzennie w lodowce zrobilo
juka, zajrzyj tutaj: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/grzybowa_z_warzywami/przepis.html
cala lista inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/szukaj/wyniki.html?q=grzyby
Jak chcesz cos na szybko - zrobic sos (cebula + grzyby + smietana + natka pietruszki) i podac z makaronem.
Jak masz ochote sie bawic - mozesz zostac miom fanem Wczoraj niespodziewanie wyszly mi kotleciki z indyka (filet z piersi) podsmazane na masle, na to plasterek szynki parmenskiej, gesty sos z kurek, troche parmezanu i wszystko jeszcze na 20 minut do piekarnika poszlo. Jutro degustacja.
Zrobiłam zupę eksperymentalną...bo miałam parę śliwek. Podgotowałam je w małej ilości wody. Wrzuciłam w to jaglankę ze śniadania z jabłkiem gotowanym, dodałam parę świeżych malin. Nie było złe. Trochę kwaskowate.
I ze wstydem dodaję, że zjadłam to, polewając mlekiem w tubie
Na deser figi podsmazone na odrobinie miodu z lodami waniliowymi.
kasza gryczana i leczo z cukinii mmmmmmm
mogłabym tak codziennie
bo u nas dokładnie to samo:-)
dziś wyjątkowo bez pomidorów za to z fasolka szparagową bo musiałam ją wykończyć
Aneczka - z Twojego przepisu wynika, ze jadłyśmy dokładnie to samo leczo
uja - z cukinii to z przewagą cukinii bo sama cukinia jest raczej bez smaku, więc tak jak aneczka pisze, z papryką i pomidorami, cebulą i czosnkiem (jak mam bakłażana to jeszcze jego dorzucam), pyszne jest jeszcze jak się przesmaży w całości z cebulą białą surową kiełbaskę (taką z dużą ilością majeranku) i potem dorzuci resztę
dzięki:-)
Kurczak po meksykańsku w tortilach (inspiracja z Lidla)
Pewnie dzis w nocy przysnia mi sie moje dzieci z krzywymi kregoslupami, bez zebow, z niedoborami...
gulasz z cieciorki z warzywami, ryz, salatka z ogorkow