Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1116117119121122265

Komentarz

  • przepis na gulasz z cieciorki poproszę:-) @Aga
    a ja na zapiekankę ziemniaczaną:)
  • Namoczyc i ugotowac cieciorke (chyba ze ktos uzywa puszkowej, ja wzielam normalna, suszona)
    W garnku z grubym dnem, wysokiej patelni czy innym gulaszowym naczyniu podsmazyc czosnek, cebule, papryke (najlepsza jest taka szpicowata, czerwona, zielona tez moze byc, kazda holenderska zepsuje smak dania), jezeli uzywamy, to jakies mieso (pokrojona piers kurczaka, indyka, mielona jagniecina itd.), ew. inne warzywa w skladzie w sumie dowolnym. Dodajemy sol, pieprz, kumin, kurkume, papryke slodka, ja jeszcze korzystam z mieszanki baharat, ktora kupuje juz gotowa u Turka, ale mozna spokojnie zrobic samemu (wtedy wiecej papryki, wiecej czarnego pieprzu, troche cynamonu, kolendry suszonej mielonej, odrobina galki muszkatolowej, ew. troche pimentu lub gozdzikow - kto lubi, ja tak, ale wiem, ze niektorzy nie, ciut kardamonu mielonego). Potem porzadna lycha pasty tahini, oczywiscie na wieksza porcje wiecej. Pomidory siekane z puszki lub teraz surowe, poki jeszcze sa gruntowe fajne. Poddusic, sprobowac, ew. doprawic, podac posypane duza iloscia natki (bo pasuje i nawet dzieciom latwo tak natke przemycic).
    Przepis nie jest po jubilersku dokladny, ale tego typu potrawy swietnie znosza wszelkie wariacje ;)
  • Aaaaa, chciałam polecić, bo odkryłam absolutnie genialny blog z przepisami! http://www.jadlonomia.com/, wegańskie, proste i smaczne. Już się zabieram do gotowania! 
  • chinska zupa ostro-kwasna, w wersji wege, z makaronem z tapioki
    dzieci maja do dojedzenia pomidorowa, corka nie zje nic wiecej, bo idzie do kolezanki na cale popoludnie, a syna czyms dozywie po treningu, jeszcze sie nie zastanawialam, czym.
  • ryż z cynamonem :)
  • Moje pierwsze ( robione przeze mnie ) pierogi z mąki gryczanej, no pyyyychota :D
    Ruskie.
  • Moje pierwsze ( robione przeze mnie ) pierogi z mąki gryczanej, no pyyyychota :D
    Ruskie.
    Opowiedz więcej o tych pierogach, znaczy o cieście, jak DOKŁADNIE je zrobiłaś?
  • @Skatarzyna

    z tego przepisu, nie umiałam znaleźć na szybko czegoś na forum



    ino dałam 400g gryczanej i ok 100g ziemniaczanej
    tak mi się wsypało ;)

    ciasto strasznie szybko wysycha :(
    więc każdą partię przed rozwałkowaniem musiałam z wodą wygnieść ponownie
    ale dałam radę
    wyszło coś ok 50 pierogów
    Ciasto inne niż standardowe z pszennej, twardsze ( chyba , że źle coś robiłam )
    bardziej syte,bo zjadłam chyba 7 i jestem pełna
    nawet Młody wciągnął tylko 10 szt


    Farsz _ ziemniaki, twaróg ( akurat miałam tłusty ) cebulka przeszklona na masełku - ale to chyba oczywiste, inaczej ruskich by nie było :D

    Jak zrobiłam coś nie tak,to posłucham wszelkich rad, zasmakowało mi to ciasto gryczane, więc raz w tygodniu mogę poszaleć z mącznymi potrawami :)

  • ryż z cynamonem :)
    Ja też
    :)
  • W koncu ugotowalam cos sensownego ;)
    Lasagne szpinakowo- kurczakowe, do tego salatka burak pieczony+ ogorek kiszony (inspiracja z watku surowkowego). Na deser melon.
  • Ja jem drugi dzień jaglankę, dziś z duszoną cebulą cosnkiem i dynią podlana własnym sosem pomidorowym. Wczoraj na deser zrobiłam tartę z malinami, a dziś drożdżowe-chałka i bułeczki, właśnie wyłączyłam piekarnik. Uwielbiam ten zapach :)
  •  W sobote bylo leczo, w niedziele pizza a wczoraj - bitki wolowe. JAkos nie mam pomyslu na dzisiaj. Chyba zrobie im kociolek fasolowy:)
  • Jem rosół...

    :(
  • Zupa krem pomidorowy z makaronem. Kasza kuskus z warzywami(marchew, szparagówka, kalarepka, kalafior i brokuł) z sosem ziołowo-serowo-śmietanowym.  Chyba jednak wole obiady z mięsem, może być w śladowych ilościach ale przynajmniej człowiek czuje się najedzony. A mój mąż jak grzebał w talerzu zdziwiony, że mięska nie ma:)
  • Kapuśniak, ziemniaki z kotletem drobiowym i surówką z czerwonej kapusty. Drugi dzień  ;)
  • edytowano września 2013
    Paszteciki z zieloną soczewicą. :)
    Udały się. ;)
  • pomidorowa na ostro:)
  • bazyliowe pesto domowe z makaronem
  • I znow rybka zapiekana:) Chlopaki juz sie ciesza, bo lubia:)
  • AgaAga
    edytowano września 2013
    dorsz w warzywach, surowka z kapusty kiszonej, ryz i ziemniaki do wyboru
    tarta ze sliwkami, bedzie do kawy

    na jutro planuje grochowke :D, lata swietlne nie jadlam (na pewno od studiow, a moze i dluzej), a dzieci chyba w ogole
  • O, u nas grochówkę na jutro teściowa obiecała- dobrą robi:) jej synuś już się cieszy ;)
  • hihi, synus mojej tesciowej jeszcze nie wie, zreszta nie wiem, czy wie w ogole, co to jest ;)
  • To będzie miał pyszną niespodziankę:) mam nadzieję :P
  • edytowano września 2013
    Do kawy mamy niekoszerne domowe wafelki z czekoladą. :P
  • nie mam nic do kawy :(

    a i obiadu brak, bo zamrożona ryba ma taką warstwę lodu że do jutra się nie odmrozi

    została resztka barszczu czerwonego z ziemniakami, musi wystarczyć
  • Oj ja też dziś nie koszernie do kawy, trufelki czarne z "Odry"mniam, ale tylko jeden:)- chociaż kawa koszer, bo pozbawiona substancji drażniących- :Astra" polecam ;)
  • @uJa - spróbuj postukać  tłuczkiem do mięsa delikatnie. Jest szansa, że lód odpadnie szybciej. :D
  • o tłuczka jeszcze nie próbowałam
    posoliłam, polewałam letnią wodą, próbowałam przełamać i odskrobać lód bleee

    jednak mieszkanie na zadupiu ;) ma swoje minusy, w centrum to po świeżą (w sensie nie mrożoną rybę)  w ramach spaceru wychodziłyśmy
  • Też kiedyś tłuczkiem rybę rozmrażałam- trochę pomogło ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.