pomidorowa na zasmażce z masła ze świeżych pomidorów własnoręcznie wyhodowanych (przez męża oczywiście) z makaronem niestety nie zrobionym własnoręcznie.
Oj ja też dziś nie koszernie do kawy, trufelki czarne z "Odry"mniam, ale tylko jeden:)- chociaż kawa koszer, bo pozbawiona substancji drażniących- :Astra" polecam
Najlepsze na świecie!!! Jedyna rzecz której nie jestem w stanie sobie odmówić. Na szczęście rzadko w sklepach są
U nas dzisiaj na obiad leczo z pieczarkami z kaszą jaglaną.
Tez widzialam, ale jeszcze walcze... Chociaz jakiegos sernika sie tym moim ciastozercom na niedziele chce... Moze zrobie na przyszly tydzien, bo idziemy na parapetowke (bedzie wiecej osob do jedzenia, to mniej kalorii na lebka).
ja zrezygnowalam, jak ujrzalam ile czasu to ma siedziec w piekarniku - nasz zre pradu jak opetany. Na pocieszenie, zrobie dzis lub jutro muffiny czekoladowe :P
a dzis na obiad nalesniki ze szpinakiem i kurczakiem, z sosem beszamelowym. albo czosnkowym, obaczymy
Łosoś pieczony,domowe frytki ze słodkich ziemniaków i marchewka z jablkiem.Kawa zaraz bedzie bo...szarlotka sie studzi;-))) Na kolacje bedzie owsianka na mleku kokosowym z mango z prazonymi orzechami- uwielbiam!!!
Zakatarzony dzidzius dostal zmiksowany rosol ala pomidorowa z ryzem, my ostre czerwone curry z najrozniejszymi warzywami i ryzem. Na deser bedzie wczesniej reklamowany sernik orzechowo- czekoladowy. Ostatni kawalek. Nie, nie zjedlismy calego, tylko maz wzial do pracy.
Kalafior, fasolka szparagowa, ziemniaki. Zupa pomidorowa z podsmażaną cebulką i czosnkiem oraz razowym makaronem. na jutro się krupnik ugotował. Powiedzcie, dobre kobiety, co zrobić z kapusty? Mąż mi kupił na skręconą nogę trzy tygodnie temu i tak leży...Z kapusty nic nie umiem. Acha, tylko żeby nie trzeba było zawijać
Posiekaną kapustę ugotować z włoszczyzną (też posiekaną lub startą) i przyprawami. Na koniec dodać solidny pęczek koperku usiekany i trochę soku lub przecieru pomidorowego.
U nas spaghetti z makaronem będzie jutro :-) I z pesto. Bo mięssssko w krupniku, a co za dużo to niezdrowo... A leniwe gołąbki znam, moja mama czasem robi. To się wtedy nazywa "gołąbki Madzi". A jak farsz do pierogów miesza z makaronem, to się nazywa "pierogi Madzi"
paprykarz wolowy wg Maklowicza, jaglanka/ryz (mieszanka jasnego i dzikiego), surowka z kapusty czerwonej z jablkiem, doprawiona olejem lnianym i cytryna
jakis stary wpis sie ostal
a dzisiaj kasza gryczana, zsiadle mleko dla chetnych, pieczarki duszone z cebula, warzywa na parze (marchewka, papryka, groszek, kukurydza, resztka kalafiora) i kolejna surowka z kapusty, bo zakochalismy sie w polaczeniu smakow kapusty czerwonej i oleju lnianego
jutro bedzie rosol (niestety dzieki forum oprocz zdrowych rzeczy, nauczylam sie rowniez gotowac smaczny rosol i rodzina w zimnej porze roku sie domaga regularnie), kapusta biala duszona podobnie jak u Katarzyny, miecho (chlop nabyl dzisiaj u rzeznika regionalny przysmak, czyli Pfälzer Saumagen, nic nie poradze, ale ja z innego regionu ) i gryczana/ziemniaki
na deser ciasto z bananami (jak mozna kupic banany, jak zona pisze na kartce "sliwki" i jeszcze wmawiac z usmiechem, ze kochanie zupelnie sie nie zorientowalem, ze wygladaja jakos inaczej...).
Komentarz
oczywiście) z makaronem niestety nie zrobionym własnoręcznie.
Poszlam sobie do internetu poszukac inspiracji na obiad.
I znalazlam to:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_gianduia/przepis.html
No nie, chyba umre, jak nie zrobie
Jedyna rzecz której nie jestem w stanie sobie odmówić. Na szczęście rzadko w sklepach są
U nas dzisiaj na obiad leczo z pieczarkami z kaszą jaglaną.
[-(
na deser: bardzo kakaowy murzynek.
Na kolacje bedzie owsianka na mleku kokosowym z mango z prazonymi orzechami- uwielbiam!!!
Na deser bedzie wczesniej reklamowany sernik orzechowo- czekoladowy. Ostatni kawalek. Nie, nie zjedlismy calego, tylko maz wzial do pracy.
leniwe (raz na miesiac pozwalam, co dzieci skwapliwie wykorzystuja...), surowka z marchwi i jablka
:x
Kurki w sosie śmietanowym z makaronem oraz spaghetti również z makaronem.
Oba dania bez mięssssska .
A teraz mąż robi pizzę i pizzerinki .
A leniwe gołąbki znam, moja mama czasem robi. To się wtedy nazywa "gołąbki Madzi". A jak farsz do pierogów miesza z makaronem, to się nazywa "pierogi Madzi"
Wczoraj pozarty zostal Kurczak Kolumba - z cebulka, papryka, pomidorami i kukurydza, podprawiony ziolkami.
Dzisiaj zas szykuje gulasz z ryby, ktory uwielbiamy. A jutro - placki ziemniaczane.
I pieke chleb!