W ramach przedwyjazdowych porzadkow wyciagnelam z lodowki wszystko do pilnego zjedzenia i okazalo sie, ze mamy kosz zakupowy roznych skarbow , takich, ktorych moj maz na pewno by nie przerobil na nic innego niz hodowle plesni. Takze gotuje sie zupa brukselkowa (na jutro potem wstawie jeszcze krupnik, cora sobie zazyczyla "na indyczku"), rosnie ciasto na tarte (krucho-drozdzowe, nadzienie bedzie z porow, lososia i sosu smietanowo-serowego, do tego surowka z bialej rzepy) i corka ma zajecie na pol dnia, bo lepi pierogi ruskie (obgotuje je Manki sposobem i beda na jutro, chyba ze zamienimy, ze dzisiaj, a jutro tarta). A ze ze spaceru przywleklismy 6 kilo jablek (takich prosto z sadu, tak pysznych, ze nie moglam sie zdecydowac, ktore wziac), planowana jest jeszcze szarlotka z renetami (na moich wypiekach pod nazwa "spod samiuskich Tater"). I chleb sobie rosnie...
Takze, tak, wiem, jestem na zwolnieniu, to przeciez siedze w domu i sie obijam
Zupa dyniowa z ziemniakiem, resztką cukinii i dwiema łyżkami jarzynki solonej forumowej, doprawiona czosnkiem i siekanymi suszonymi pomidorami. Na drugie - naleśniki półrazowe z owocami.
Juz podaje ( przepraszam za opoznienie, ale bylam poza domem). Skladniki na cztery osoby, wiec trzeba sobie dostosowac do potrzeb
Skladniki: oliwa z oliwek, 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki, 2 lodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki, 2 duze zabki czosnku pokrojone w plasterki, cwierc kilo ziemniakow - obranych i pokrojonych w kawalki, 1 duza papryka - pokrojona w paseczki, mielona kolendra - autorzy podaja 2 lyzeczki - ja daje na oko:), kurkuma ( daje na oko) lub szafran, 2 listki laurowe, 150 ml bialego wina ( opcjonalnie:)), puszka posiekanych pomidorow ( albo posiekac samemu tak pol kilo), 1 lyzka stolowa puree pomidorowego, 600ml wody bulionu ( najlepiej bulionu rybnego, ale z kurczaka tez bedzie OK), 2 lyzeczki cukru ( ja slodze stewia, ale cukru tez dalabym mniej), pol lyzecki soli morskiej, 150 g fasolki szparagowej - pocietej, 400g filetow z bialej ryby, 200g krewetek obgotowanych, bez skorupek - rozmrozic , jesli mrozone, pieprz, posiekana pietruszka
W duzym garnku podgrzewam oliwe ( nieduzo, tak z 1 lyzke stolowa ). Na niej smaze na nieduzym ogniu cebule i seler - okolo 8 minut. Potem dodaje czosnek i smaze jeszcze ze 2 minuty. Dodaje kolendre, kurkume i listki laurowe i smaze znowu przez 2 minuty, ciagle mieszajac. Dodaje wino, pozwalam mu sie chwileczke pogotowac. Potem dodaje papryke, ziemniaki, pomidory, puree, bulion i cukier. Sole i pieprze. Gotuje na srednim ogniu okolo 15 minut ( musi sie gotowac delikatnie ) az ziemnaki zmiekna:) Dodaje fasolke i jeszcze gotuje przez piec minut. W miedzyczasie kroje rybe na awalki, takie z 2.5 cm. Wrzucam je do gara i gotuje pod przykryciem przez kilka minut, az ryba sie ugotuje, ale nie bedzie sie rozpadac. Dodaje krewetki i znow gotuje jakies 2-3 minuty - tak, zeby ryba i krewetki byly ugotowane, ale nie ulegly dezintegracji:)
Bardzo dobre z grzankami: Opiekamkromki chleba, bagietki lub ciabatty ( co tam jest w domu) pod grillem albo w tosterze. Smaruje majonezem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem iposypuje tartym parmezanem.
Aha, oczywiscie przed podaniem trzeba sprawdzic, czy ni trzeba jeszcze dosolic albo doac pieprzu:) Ja wole wczesniej nie dawac z duzo, zeby potem nie cierpiec:)))
Zakonczylam produkcje po mlodej. Wyszly nam... 194 pierogi!!!!! :O To zdecydowana wiekszosc mojej zyciowej produkcji pierogow... Nie wiem, proporcje zle przeczytalam, czy co, ale jestesmy zaopatrzeni w mrozone pierogi chyba na cala zime Podziwiam naprawde podziwiam wszystkie matki wielodzietne, ktore robia podobna porcje na jedno posiedzenie.... i widza, jak pol dnia ich pracy znika w zoladkach domownikow w 10 minut ;;)
Zupa dyniowa z ziemniakiem, resztką cukinii i dwiema łyżkami jarzynki solonej forumowej, doprawiona czosnkiem i siekanymi suszonymi pomidorami. Na drugie - naleśniki półrazowe z owocami.
od dwóch miesięcy przeszukuję wątki odnośnie jarzynki forumowej solonej,poproszę o przepis bo ja jakaś nie kumata w tym poszukiwaniu. (
sorki że tak trochę obok tematu. U mnie dzis będzie czerwony barszczyk z ziemniakami i śmietaną oraz mielone z gryczaną i mleko.
2 kg cebuli 2 kg marchwi 1,5 kg pietruszki 1 kg pomidorów (obranych ze skórki) 0,75 kg selera 1 główka kapusty włoskiej kalafior 4 pory pęczek pietruszki pęczek koperku
1,5 kg soli
--------------------- Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy.! Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
Dziś i będzie też jutro: Zupa maślana z kalarepki i knedle z odrobiną mięsa i duuuużą porcją jaglanki.
Na deser szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie i sernik z brzoskwiniami. No i dwie salaterki sałatki jarzynowej. Żeby było śmiesznie to mój debiut z sałatką jarzynową, robiłam wielokrotni prawie wszystkie możliwe kombinacje sałatek, a do tej czułam jakieś uprzedzenie Dzieci mówią, że pycha.
Komentarz
@Skatarzyna
@kitek
Juz podaje ( przepraszam za opoznienie, ale bylam poza domem). Skladniki na cztery osoby, wiec trzeba sobie dostosowac do potrzeb
Skladniki: oliwa z oliwek, 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki, 2 lodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki, 2 duze zabki czosnku pokrojone w plasterki, cwierc kilo ziemniakow - obranych i pokrojonych w kawalki, 1 duza papryka - pokrojona w paseczki, mielona kolendra - autorzy podaja 2 lyzeczki - ja daje na oko:), kurkuma ( daje na oko) lub szafran, 2 listki laurowe, 150 ml bialego wina ( opcjonalnie:)), puszka posiekanych pomidorow ( albo posiekac samemu tak pol kilo), 1 lyzka stolowa puree pomidorowego, 600ml wody bulionu ( najlepiej bulionu rybnego, ale z kurczaka tez bedzie OK), 2 lyzeczki cukru ( ja slodze stewia, ale cukru tez dalabym mniej), pol lyzecki soli morskiej, 150 g fasolki szparagowej - pocietej, 400g filetow z bialej ryby, 200g krewetek obgotowanych, bez skorupek - rozmrozic , jesli mrozone, pieprz, posiekana pietruszka
W duzym garnku podgrzewam oliwe ( nieduzo, tak z 1 lyzke stolowa ). Na niej smaze na nieduzym ogniu cebule i seler - okolo 8 minut. Potem dodaje czosnek i smaze jeszcze ze 2 minuty. Dodaje kolendre, kurkume i listki laurowe i smaze znowu przez 2 minuty, ciagle mieszajac. Dodaje wino, pozwalam mu sie chwileczke pogotowac. Potem dodaje papryke, ziemniaki, pomidory, puree, bulion i cukier. Sole i pieprze. Gotuje na srednim ogniu okolo 15 minut ( musi sie gotowac delikatnie ) az ziemnaki zmiekna:) Dodaje fasolke i jeszcze gotuje przez piec minut. W miedzyczasie kroje rybe na awalki, takie z 2.5 cm. Wrzucam je do gara i gotuje pod przykryciem przez kilka minut, az ryba sie ugotuje, ale nie bedzie sie rozpadac. Dodaje krewetki i znow gotuje jakies 2-3 minuty - tak, zeby ryba i krewetki byly ugotowane, ale nie ulegly dezintegracji:)
Bardzo dobre z grzankami: Opiekamkromki chleba, bagietki lub ciabatty ( co tam jest w domu) pod grillem albo w tosterze. Smaruje majonezem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem iposypuje tartym parmezanem.
i juz. Smacznego:)
(
sorki że tak trochę obok tematu. U mnie dzis będzie czerwony barszczyk z ziemniakami i śmietaną oraz mielone z gryczaną i mleko.
WŁOSZCZYZNA SOLONA DO ZUPY
2 kg cebuli
2 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg pomidorów (obranych ze skórki)
0,75 kg selera 1 główka kapusty włoskiej
kalafior
4 pory
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1,5 kg soli
---------------------
Wszystkie
warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną
maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o
połowę proporcję
Mieszamy z
solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól,
która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy.!
Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
:-*
B-)
Na deser ciasto marchewkowe.
Gulasz. Dla Marka zas zapiekanka serowa:)