Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1119120122124125265

Komentarz

• Idę jeść kanapki ;))
  • Pommes et pommes de terre ;)
  • Barszcz ukraiński i pierogi z soczewicą.
  • Chilli con carne. Makaron z tunczykiem i kaparami planowany zas na jutro:)
  • Byłam u teściowej z Niemowlaską i poczęstowała mnie obiadem-papryki faszerowane mięsem z pieczarkami,bardzo dobre.

Na jutro w menu u mnie w domu makaron z serem i cynamonem.
    :)
  • było jajko sadzone, ziemniaczki gotowane i surówka z białej kapusty
    oraz mini pierożki z mięsem

dziś: pstrąg smażony, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty
    kompot śliwkowo-jabłkowy,  gruszki na deser

juz mnie ręce bolą od porannych zakupów

• slinka mi pociekla na szare kluchy... lo matko... ale nie chce mi sie trzec na tarce... a w realu frytki w promocji... co robic!
  • Dziś będzie znowu krem dyniowy, a na drugie zapiekanka makaronowa z tuńczykiem. Za to jutro..... wędzimy 10 kg kiełbasy  :)
  • no i zrobilam te kluchy... choc ciasto wydawalo sie barrdzo mokre to kluski wyszly twarde jak kule armatnie i duzo na co najmniej dwa dni... iobrazam sie na nastepnych pare lat.. :/
  • O , u nas tez makaron z kaparami i tunczykiem:) Jutro paella i winko czerwone, bo mam wolne az dwa dni!!
  • Grochówa. Pierwszy raz w zyciu zrobilam. Podobno pyszna. Moj syn myslal, ze grochowke robi sie z groszku zielonego i dziwil sie, ze ma taki kolor jaki ma, a nie zielony:-) Po 12 latach jego zycia czas na prawde:-)
  • Ziemniaki jem, polałam je olejem lnianym
  • A teraz powiedzcie mi drogie Panie

Ile słoików litrowych wychodzi z takiej ilości warzyw !
    Czy musze to trzymać w lodówce, czy może stać w chłodnej komórce, szafece kuchennej itp

Wychodzi ZA DUŻO!!! ;) Na baaardzo wielodzietną rodzinę. Albo dla zagorzałych fanów zup. Ja bym zrobiła z 1/3 spokojnie. Nie, nie trzymam w lodówce - to znaczy tylko napoczęty słoik na bieżące spożycie, bo mi wygodnie. Natomiast reszta w wielkim, 10l słoju czeka schowana w temp pokojowej tylko zakręcona i sukcesywnie dobieram. Sól naprawdę porządnie konserwuje ;)

W temacie - makaron razowy z duszonym kabaczkiem, cebulą, pomidorem i czosnkiem, posypany "rybą łosoś". K uznaje, że za każdym razem trzeba dodać "ryba", stąd mamy "ryba tuńczyk", "ryba makrela", "ryba karmazyn" i inne. 
  • Placki ziemniaczane bym zjadła... ale mam tylko dwa małe ziemniaki w domu ;(
  • edytowano października 2013
    @jukaa-ale masz Syna!!!
    :)

ja drugi dzień mam wolne od gotowania bo jemy pierogi ruskie od babci z Legnicy:)
  • ano, moje dziewczyny aczkolwiek urocze, do gotowania się nie garną. syn twierdzi, że najlepsi kucharze to mężczyźni i stosuje swój pogląd w praktyce - mam nadzieję, że ewentualna synowa będzie zadowolona ;-)

zua emancypacja sprawiła , że sztywnego podziału na męskie i kobiece prace u nas w domu nie ma.
    cos w tym jest.
    U mnie najmłodszy syn od małego twierdzi,ze bedzie kucharzem i rzeczywiscie garnie sie do kuchni.
    Sporo umie zrobic.

ale takich bułeczek jeszcze nie!  aż patrząc na nie batona sobie przynajmniej zjadłam;-)))
  • makaron z sosem na winie, sałatka z kapusty pekinskiej i pomidorów i szarlotka na deser.
  • pomidorowa z ryżem,schabowe z ziemniakami i mleko.
  • Rosół babciny i smażone zielone pomidory :)
  • E.milia, dwa wieczory temu "Smażone zielone pomidory" oglądałam myśląc o Tobie i przepisie. 
    Jak wyszły?
  • Krem dyniowy - ZNOWU! Szarlotka się kończy piec, a na drugie danie pizza.
  • E.milia, dwa wieczory temu "Smażone zielone pomidory" oglądałam myśląc o Tobie i przepisie. 
    Jak wyszły?
    No, zrobiłam w wersji na ubogo - tylko jajko, mąka, sol, pieprz i sos czosnkowy, bo byłam ciekawa smaku samych w sobie.  Wyszły bardzo ok, więc spróbuję z tymi amerykańskimi udziwnieniami, typu tłuszcz z boczku i kaszka kukurydziana do panierki. Ale ja miarodajna nie jestem, bo mi wszystkie warzywa wchodzą, a z sosem czosnkowym podwójnie ;)
  • co zrobić z napoczętej kapusty kiszonej?

rozważam łazanki jako obiado-kolację dla męża :)
    macie jakieś inne pomysły?
  • kotlety z piersi indyka, a do tego puree ziemniaczane z odrobiną czosnku i do tego wszystkiego starta marchewka z jabłkiem :)

miały być jeszcze krokiety z naleśników z jajkiem w środku... ale coś sknociłam ciasto i naleśniki mi sie rozpadły :(
  • AAaaaaaaa @Lila
    !!!!!!!!!

paszteciki i barszczyk?!?

Wstawiaj piekarnik - niedługo będę :D
  • kopytka z mięsem od mamy i pizza -  mój wyrob
  • "Smażone zielone pomidory" przeczytalam dopiero parę tygodni temu i niestety nie ugotuję nic z podanych przepisów, bo mi się żołądek buntuje. Na myśl o pieczeni dużego Georga. Trudno.
    W ogóle, jaka to jest straszna książka! W sensie atmosfery, wydarzeń, emocji, bo literacko dobra.

Żeby nie był całkiem offtop - dziś żurek żytni. Mrrrr. Nadszedł sezon.
  • Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami(osobno).
  • zupa pomidorowa na rosole z królika i zapiekanka miesno-ziemniaczana
  • placki ziemniaczano-dyniowe
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.