Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1123124126128129265

Komentarz

• Ostrrrrra dyniowa i smażony dorsz z kiszoną kapustą.

8->
  • Hej Maciejka, tu w Stajerskiej czyli w Styrii, tak jak u Ciebie obchodzi sie sw. Marcina (Martinovo), picie mlodego wina w wiekszosci.
    Chabrowa, a propos dyn, tu przy stole byla dyskusje, ze bucke (po slowen. dynie) to swinie, zwierzeta jedza. I sie dziwili, ze u nas sie tym handluje i z tego gotuje na przyklad zupe. U nich przede wszystkim z dyniowych pestek tloczy sie olej (bucno olje).
    Obiad byl tradycyjny: rosol wolowy (goveja juha), ryz, kawalki kurczaka, salata i mlode wino
  • wodzionka jedni z tustym a jedni z masłem, na deser miks płatki owsiane zmiksowane z bakaliami i czekoladą
  • AgaAga
    edytowano listopada 2013
    jaglanka z warzywami - ja i corka, kupne pierogi z miesem - faceci, surowka z kapusty kiszonej

na jutro rosol, kaczka, knedle bulczane dla chlopa, pieczone ziemniaki dla reszty, kapusta modra w dwoch odslonach (po polsku duszona i po niemiecku ze sloika na occie, rotfl, kazdemu wedle zyczenia), sernik cytrynowy (nie mam gotowej masy makowcowej, a sama nie dam rady, wiec pomysl rogalikow-makowca-serniko-maku polegl)

miala byc ges swietomarcinska, ale cala rodzina orzekla, ze wola kaczke
  • curry z krewetek. Jutro udusze sarne :D
  • Spiesze o tym doniesc mezowi :D
  • A to sie facet zdenerwuje :D
  • Ja też sie zdenerwowałam.
  • mój mąż właśnie szykuję dla nas kolację...krewetki, takie jakie uwielbiam :x

• [na marginesie wątka:
    ten bażant draconessy 
    to był przecież
    BUZZant ]

ps. u nas dziś ziemniaczanka z boczkiem z patelni i gryczana z surówkami i jajkiem sadzonym.

k.

• edytowano listopada 2013
    Ziemniaki, buraczki i jajko sadzone zamiast mielonych z indyka. Przyprawiłam mięso, uformowałam kotlety, mąż miał tylko podsmażyć kiedy poszłam na zakupy. wszystko trafiło do kosza. Tatara to ja nie jadam. Nie mam pojęcia jak on to zrobił, chyba czas na przyspieszony podstawowy kurs gotowania ...
  • My niby skromnie, ale nie do konca - pomidorowka, ale na rosole z calej kury (i jej miesem w srodku). W zasadzie wyszla zupa miesna z pomidorami :bz (rodzinni miesozercy zachwyceni).
    Na jutro przygotowalam juz musake, na wieczor (idziemy na pochod) mamy grochowke (na wyrazne zyczenie meza).
  • Adwokat sie znalazl....
    Bazant sie hibernuje ;)

• mamy dziś na obiedzie naszych przyjaciół- małżeństwo z 8 dzieci (spodziewają się dziewiątego:)). Czyli obiad na 18 osób...usmażyłam schabowe, czego normalnie nie robię...
    Mój mąż rano do dzieci:
    - Zobaczcie tak wyglądają kotlety schabowe, przypatrzcie się i spróbujcie w czasie obiadu, bo nie wiadomo kiedy je następnym razem zobaczycie w domu...
    Będą tez ziemniaki....ostatnio ziemniaki do obiadu były u nas podane na obiedzie komunijnym....
  • u nas dziś królik, ziemniaki i surówka z buraczków. Na deser rogale marcińskie
  • Tradycyjnie-świątecznie czyli pieczony kurczaczek- zagrodowy:), ziemniaczki z wody, buraczki purre, kapustka kiszona i marchewka z groszkiem. Deser- ciasto dyniowe i muffiny imbirowo-gruszkowe- ostały się od wczoraj:)
  • Krem marchwiowo-selerowy, a na drugie danie ryż, kurczak w sosie słodko-kwaśnym i surówka z pekińskiej kapusty. 
  • naleśniki meksykańskie :)
  • Dzisiaj ryz smazony z jajkiem i roznymi smieciami:) oraz tiramisu na deser. Jutro kurczak na ostro, a w srode - stroganoff z sarniny :) Podejrzewam, ze bazant moze doczekac sie swego definitywnego konca w czwartek:)
  • A ja czekam na zaproszenia do degustacji :P
  • Dziekuje za zaproszenie. Tylko ja tez mam taka corke, ktora nas wszystkich objada X_X
  • Ona 1,5 roku ma. Strach myslec co bedzie, jak zrobi sie z niej kilkulatka...
  • Dobre do gry wstepnej. Pokaze wieczorem mezowi....
  • Pieczoną pierś kaczki z jabłkami i żurawiną, ziemniaczki z sosem z tejże, pieczone buraki i surówkę z kiszonej kapusty. Kompot z jabłek i gruszek. 
  • Gołąbki od mamusi:) najlepsze!
  • Rosół - daaaawno nie było. Na drugie pierogi z farszem ciecierzycowym.
  • Polowa rodziny resztki z wczoraj : smazony losos, ziemniaki i salata z feta, druga polowa krupnik z jaglanka w stylu ogorkowej. Na deser ostatki ciasta czekoladowego z malinami.
  • zupa ogorkowa z ostatnich kaszubskich ogorkow (na nastepne TAKIE poczekamy do lata...)
    butter curry, dwie wersje - z kurczakiem i z cieciorka, jaglanka, surowka z marchwi

na jutro bedzie rosol z kaczki, renska pieczen wolowa na winie, opiekane ziemniaki, kapusta czerwona i strucla drozdzowa z serem
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.