Nie wiem, czy z dzikiego lisa sie nada....chociaz - ludzie przez wieki uzywali futer lisow dzikich, hodowla to dosc niedawna rzecz ( w perspektywie historycznej, oczywiscie)
Wreszcie temat, gdzie po długiej przerwie mogę się dopisać wciąż będąc na czasie ... Zupa - krem z ziemniaków( bardzo ostra i aromatyczna z papryką prosto z Afryki). Pierś z kurczaka smażona z ziołami i pieprzem cytrynowym , sałata lodowa .
@Aga Maz mowi, futro z lisow na czapki, jako wszelkiego rodzaju ocieplenia etc. ponoc b. dobrze sie sprawdza. Ale jeden problem - musi byc doskonale wyczyszczone i wygarbowane, bo inaczej ponoc smierdzi straszliwie. Niektorzy podobno lisy jedza, ale to nie jest smaczne mieso, wiec raczej jako ciekawostke. Piora z bazanta doskonale dla wedkarzy lowiacych na muche - do owych sztucznych much wlasnie , i na wszelkiego rodzaju broszki, kolczyki, przypinki i ozdobki:)
U nas dzis chinszczyzna: mieso z warzywami, kielkami i kolendra w sosie kokosowym z brazowym ryzem, wszystko posypane orzechami. Uwielbiam takie gotowanie! Robi sie szybko, wszystkim smakuje i zdrowe jest.
No, w niedziele bedzie kaczuszka. A ja gapa jestem - na jutro zaplanowane tagine z wolowiny, kupilam skladniki wszystkie potrzebne oprocz...wolowiny Jak ktos nie ma w glowie, to ma w nogach - trzeba bedzie do sklepu znowu zajrzec
Do buraczkow pasuja roladki (gdzie indziej zwane zrazikami) wolowe. Ostatnio robilam super szybkie i bardzo smaczne danie z indyka/kurczaka zawijanego w szynke parmenska, z pesto i zielonym groszkiem. Robi sie naprawde blyskawicznie:
A u nas gnocci i suróweczka. Przed obiadem młodzież bawiła się w króla Juliana (F.) i dwie małe fossy. Oraz stado lemurów imaginowanych. Fossy po sesji ganiania i podgryzania zaprosiły Juliana na obiad. - A co macie na obiad? - pyta podejrzliwie Julian. Ł: - Pierożki.
zrobilam na jutro golabki z kiszonej kapusty i swietne wyszly (nie chwalac sie ). Juz zawsze teraz takie robic bede, bo po pierwsze mniej klopotu z obieraniem lisci z kapusty (to byla trauma dla mnie - zawsze sie gdzies poparzylam), a po drugie ciekawszy smak maja (po cichu licze jeszcze na to, ze moze zdrowsze sa, skoro kiszone). Bardzo, bardzo polecam, brytfanke golabkow na conajmniej dwa dni (dla malodzietnych) robi sie ekspresowo, chyba nie wiecej niz 20- 30 minut.
Komentarz
Zupa - krem z ziemniaków( bardzo ostra i aromatyczna z papryką prosto z Afryki). Pierś z kurczaka smażona z ziołami i pieprzem cytrynowym , sałata lodowa .
A rano zrobiłam bułeczki drożdżowe z dynią, to na deser mogą być.
Zasadniczo może być pomysł na indyka i wołowinę/cielęcinę.
Ostatnio robilam super szybkie i bardzo smaczne danie z indyka/kurczaka zawijanego w szynke parmenska, z pesto i zielonym groszkiem. Robi sie naprawde blyskawicznie:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/groszek/kurczak_w_szynce_z_groszkiem/przepis.html
Przed obiadem młodzież bawiła się w króla Juliana (F.) i dwie małe fossy. Oraz stado lemurów imaginowanych. Fossy po sesji ganiania i podgryzania zaprosiły Juliana na obiad. - A co macie na obiad? - pyta podejrzliwie Julian.
Ł: - Pierożki.
... z lemurów - dodała po krotkiej pauzie.
To lepsze niż raphacholin... ;-)