Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1126127129131132265

Komentarz

• Nie wiem, czy z dzikiego lisa sie nada....chociaz - ludzie przez wieki uzywali futer lisow dzikich, hodowla to dosc niedawna rzecz ( w perspektywie historycznej, oczywiscie)
  • No wlasnie tez nie widzimy za bardzo zastosowania takiego futra.
    Na razie musze pomyslec, czy piora z bazanta by mi sie nie przydaly do jakiegos stroika wielkanocnego... kurcze, w sumie fajnie byc zona mysliwego ;)
  • Pewnie, ze fajnie:)
  • Wreszcie temat, gdzie po długiej przerwie mogę się dopisać wciąż będąc na czasie ... :D
    Zupa - krem z ziemniaków( bardzo ostra i aromatyczna  z papryką prosto z Afryki). Pierś z kurczaka smażona z ziołami i pieprzem cytrynowym ,  sałata lodowa .
  • @Aga Maz mowi, futro z lisow na czapki, jako wszelkiego rodzaju ocieplenia etc. ponoc b. dobrze sie sprawdza. Ale jeden problem - musi byc doskonale wyczyszczone i wygarbowane, bo inaczej ponoc smierdzi straszliwie. Niektorzy podobno lisy jedza, ale to nie jest smaczne mieso, wiec raczej jako ciekawostke. Piora z bazanta doskonale dla wedkarzy lowiacych na muche - do owych sztucznych much wlasnie , i na wszelkiego rodzaju broszki, kolczyki, przypinki i ozdobki:)
  • A dywanika jakiegos nie da sie z lisa zrobic?
    U nas dzis chinszczyzna: mieso z warzywami, kielkami i kolendra w sosie kokosowym z brazowym ryzem, wszystko posypane orzechami. Uwielbiam takie gotowanie! Robi sie szybko, wszystkim smakuje i zdrowe jest.
  • Pewnie sie da, na pewno tez wykorzystac do odobek, albo do oblamowania rekawiczek, czapek, szalikow, kamizelek itditp, co komu przyjdzie do glowy.
  • Pierogi ruskie z zasmażką, a młoda kasza gryczana z brokułem.
    A rano zrobiłam bułeczki drożdżowe z dynią, to na deser mogą być.
  • @agnieszkamama a tebułeczki z dynią jak robisz?
  • gdzieś tu kiedyś był przepis na zapiekankę ziemniaczaną z miesem mielonym - robiłam go kiedyś i było super, ale nie mogę teraz go znaleźć :(
  • edytowano grudnia 2013
    No, w niedziele bedzie kaczuszka. A ja gapa jestem - na jutro zaplanowane tagine z wolowiny, kupilam skladniki wszystkie potrzebne oprocz...wolowiny :D Jak ktos nie ma w glowie, to ma w nogach - trzeba bedzie do sklepu znowu zajrzec :D
  • Dajcie mi jakiś pomysł na dwa mięsne dania - jedno, żeby pasowało do buraczków, ale nie gulasz, bo ostatnio często był...a drugie wszystko jedno.

Zasadniczo może być pomysł na indyka i wołowinę/cielęcinę.
  • Do buraczkow pasuja roladki (gdzie indziej zwane zrazikami) wolowe.
    Ostatnio robilam super szybkie i bardzo smaczne danie z indyka/kurczaka zawijanego w szynke parmenska, z pesto i zielonym groszkiem. Robi sie naprawde blyskawicznie:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/groszek/kurczak_w_szynce_z_groszkiem/przepis.html
  • II pomysł biorę, pierwszy odpada. Były w zeszłą niedzielę. ;)
  • pafcio nic, tatapafcia i ja co znaleźlismy i co sie dalo zjesc w piatek  przy chorobach :)
  • Krem cukiniowy i zapiekanka ziemniaczana z cebulą, porem, brokułami i sosem serowym.
  • karp,buraki,ziemniaki.
  • Karp :x
    @elizarybka Zostało cos jeszcze??
  • karp,buraki,ziemniaki.
    nie ma nic,zjedzone do ostatniego kawałeczka niestety.
    :(
  • Karp :x
    @elizarybka Zostało cos jeszcze??
    miałam zacytować @Andzia25 a nie siebie.
    ;)
  • Dzis placki ziemniaczane z resztka gulaszu Marceliny, surowka. Wczoraj papryki nadziane miesem, grzybami i jaglanka w sosie pomidorowo-koperkowo-parmezanowym. Na jutro zrobilam kuczaka slodko-kwasnego.
  • A u nas sie piecze...i piecze...i piecze...swinia sie piecze.... Jutro kurczaka chlopaki dostana. Z grilla. Na piatek curry z ryby.
  • edytowano grudnia 2013
    A u nas gnocci i suróweczka.
    Przed obiadem młodzież bawiła się w króla Juliana (F.) i dwie małe fossy. Oraz stado lemurów imaginowanych. Fossy po sesji ganiania i podgryzania zaprosiły Juliana na obiad. - A co macie na obiad? - pyta podejrzliwie Julian.
    Ł: - Pierożki.

... z lemurów - dodała po krotkiej pauzie.
  • Surówka z czarnej rzodkwi.
    To lepsze niż raphacholin... ;-)
  • ziemniaczki z pieczonym kurczaczkiem i sałatką.
  • Skończyłam wigilijna kapustę z grochem.  <):)
  • U nas jeszcze dwa słoiki litrowe zawekowane w lodówce  czekają  ;))

Skończyłam wigilijna kapustę z grochem.  <):) </p>

• Duszony por i marchewka zasypane (z lenistwa) odrobiną jaglanki z surówką z białej rzepy :D
    ojej jaka ta surówka pyszna! :D
  • kaczka Noworoczna zaraz będzie.....mmmmmmm.....pycha!
    :)
  • zrobilam na jutro golabki z kiszonej kapusty i swietne wyszly (nie chwalac sie ;) ). Juz zawsze teraz takie robic bede, bo po pierwsze mniej klopotu z obieraniem lisci z kapusty (to byla trauma dla mnie - zawsze sie gdzies poparzylam), a po drugie ciekawszy smak maja (po cichu licze jeszcze na to, ze moze zdrowsze sa, skoro kiszone). Bardzo, bardzo polecam, brytfanke golabkow na conajmniej dwa dni (dla malodzietnych) robi sie ekspresowo, chyba nie wiecej niz 20- 30 minut.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.