Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1141142144146147265

Komentarz

• No, w to już uwierzę prędzej ;)
  • nie ważne co, ważne gdzie! mąż w końcu rozwiesił żagiel nad tarasem i możemy jadać na zewnątrz :D
  • My wczoraj zasiedlismy w ogrodku i tamze obiadokolacje spozylismy. Ale mielismy radoche!!!
  • Moje chlopisko pojechalo na rybki. Jak mu dobrze pojdzie, to  bedzie rybka wedzona jutro lub pojutrze:D
  • @Agnicha - jak dla mnie, mogą wyśmiewać. Mogą też nie jeść, jak im nie pasuje.
  • u nas znów botwinka,ale to dlatego ,że obrodziły liście a po dzisiejszej burzy masa ich. 
    zaprawiłam żołtkiem ,mnóstwo warzyw ,zamiast ziemniaczków-kluseczki.
  • Makaron z truskawkami, mniam!

Na deser czereśnie, kolejne mniam!

• Piknikowo: pieczen na zimno z warzywami na zagryche. Na deser melon.
  • Moze szaszlyki owocowe? Albo po prostu ladnie pociete owoce w kubeczkach? ( w Lidlu itp mozna calkiem tanio kupic pakowane po 50 szt kubeczki plastikowe).
  • U nas dzis ostreee tajskie czerwone curry. A na jutro mielone z salatka:
    W piekarniku podpiec pokrojone warzywa (cebula, papryka, cukinia, pieczarki itp) z oliwa, octem balsamicznym i tymiankiem. Do tego dodac swieze warzywa, np. pomidory, ogorek oraz drobno pokrojona fete. Jako baze wzielam fasole i kukurydze, ale moze byc tez soczewica, a nawet jaglanka B-) Dodac swieze ziola, wymieszac i jesc :)
  • nie wiem co zrobic.. :( ale chcialam sie pochwalic ze moje chore dziecko zjadlo na sniadanie zupe warzywna z platkami owsianymi :)
  • botwinka :D zupa znaczy

do niej ziemniaki ze skwarkami - tak się jada botwinę w pyrlandii ;)

i chciałam zgłosić protest to zdjęcie 2 strony temu to nie botwinka (zupa ciepła) tylko chłodnik był (też zupa na zimno i z botwinki, acz na jogurcie, kefirze)

8-}

obie uwielbiam

• Dziś zupa-kapuśniak z młodej kapusty.
  • Dzisiaj uwedzilismy dwa pstragi - i takie na swezo zjedlismy...:) Pycha!!!!!!
  • Młode ziemniaki z koperkiem i fura sałaty z pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem i sosem vinegret. Dla spóźnialskich (czyli mojego męża) zupa szparagowa.
  • Zupa krem z brokuła. A na kolacje sałatka: sałata, czosnek, sok z cytryny, rzodkiewki, pomidor, ogórek, trochę mozarelli, jajka gotowane na twardo...
    Lubię. Małż, że za duża mieszanina, ale zjadł.
  • truskiskluskawkami :D
  • Kalafiorowe kotleciki z curry (moje nowe odkrycie - pyszne!), ziemniaki z koperkiem (niestety niemłode, ale na jutro mam już młode) i sałata własnoręcznie uhodowana z musztardowym vinegret.
  • kurczak pieczony w imbirze. No mój hit ostatnio:D Jedyne mięso, które jestem w stanie zjeść.

A jutro zamierzam przejść na drugi koniec świata z dziećmi, żeby gdzieś kupić truskawki i zrobić jaglankę z miodem i musem truskawkowym ala @Olesia:D
  • @Hania, mam kalafiira, dziś kupiłam! daawaj przepis na te kotleciki, prooooszę!:)
  • Ja nie Hania, ale mój mąż był zachwycony tymi http://www.jadlonomia.com/2012/08/kalafior-bez-buki-tartej.html kotlecikami ;) mannę można zastąpić lepszą kaszą spokojnie ;)
  • edytowano czerwca 2014
    Ja robiłam z tego przepisu, tylko pominęłam chili i jajko na twardo: http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/06/kotlety-kalafiorowe-z-curry.html
  • zua śmietana i źlejszy cukier były obowiązkowo.
  • u nas też były na kolację truskawki ze złą śmietaną, a cukier był puder i w śmietanie to się chyba nie liczy :-\"
  • a konkretnie to jak robicie ten makaron?

miksujecie truskawki? kroicie? ugniatacie?

• edytowano czerwca 2014
    @uJa, do makaronu dzielę truskawki na pół - pół blenderuję,pół kroję w ćwiartki. Makaron obsypuję ćwiartkamii oblewam "śosiem";-) Wybrani, co mogą krowę dostają czasem jeszcze pfu niezdrowej kwaśnej śmietanki do tego albo (jak jest na bogato:P) serka mascarpone :)

a ja dziś się dorwałam do truskawek, więc mam tę jaglankę zmiksowaną z miodem i truskawkami i właśnie takim sosem j.w. Jami i bez krowy dobre:D
  • ja nie wiem jak Wy wyzywacie na takim zarciu... u nas truskawki to i owszem.. w duzych ilosciach..ale to jako drugie sniadanie... no ewentualnie pod kolacje podejda... ale na obiad? bunt by byl na pokladzie.. moj wlasny zoladek przewodzil by temu buntowi...albo ziemniaki i salata... z domu by mnie mmoj wyrzucil ;)
  • Gotuje makaron, polewam zla smietana.ewentualnie jogurtem i na to truskawki w plasterki.

Mafja ;) u nas makaron z owocami albo ryz z owocami, to ostatnio ulubione danie Jasia.

Super tez jest wersja: truskawki w plasterki, banan, nektarynka oraz makaron ze smietana.
  • Jaglanka z leczo będzie.
  • juz mowilam.. m nie tknal pierogow z truskawkami ktore pieczolowicie lepilam... ale ja go rozumiem bo mialam ochote a jjak przyszla pora obiadowa to marzylam o kawalku miesa albo zupie jakiejs... nalesniki on zje slodkie predzej niz ja... ja lubie wytrawne na obiad :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.