Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1140141143145146265

Komentarz

  • @Maciejka jest w sekcie jaglanej, ale rodzine ma w mięsnej i jest w taki rozkroku stale między mięchem, a warzywem i jagłą. 


    Dlaczego nikt poza mną w moim domu nie lubi goląbków???? 

  • Nie wiem czy jestem upowazniona, ale chwale.
    A jak to wszystko, przeprszam za wyrazenie, trzymalo sie kupy? Z jajkiem czy inaczej?
  • jukaa, myślałam, że Maciejka i ja i Ty stanowimy zwartą grupę mięsno-jaglankową :)

    piwo i kiełbasa tak, ale tylko, co ją tymi rękami zrobiłam i wcale nie z jaglanki ino ze złego mięsa ;)
  • edytowano czerwca 2014
    Zapiekanka, przepis z jakiegos bloga wcale nie kulinarnego.
    Makaron razowy z soczewicą zieloną, porem, filetem z piersi kurczaka pod "beszamelem" (jajko, smietana, ser żółty, natka pietruszki) Ugotowany makaron i soczewicę wymieszać z podsmażonym mięsem w kawałkach i porem, zalać sosem, na wierzch dałam jeszcze płatki parmezanu wycięte obieraczką. 
    Zaskoczył mnie pozytywnie smak, nawet mąż który nie lubi "wynalazków" wziął dokładkę.
  • edytowano czerwca 2014
    Czka
  • Rozczaruje wszystkich, nie bedzie ani miesa, ani jaglanki- na jutro zrobilam nalesniki i pozawijalam z serkiem, rukola i lososiem. Nastepny hit dawno nie robiony. Ale w koncu lato sie do nas zbliza, wiec pasuje. Do tego gotowana mloda marchewka i fasolka na przegryzke.
  • @jukaa, powietrze z Katowic mnie wyprowadzilo z rownowagi. Na wieczor mi humor poprawilas:-D
    i cos sie psujesz Kochana! za duzo miesa ostatnio w Twoich wpisach (kielbasa to juz jazda po bandzie!), a za malo ryb...:P

    u Olesiow dzis moje klopsiki rybne, jutro na slodko makaron z truskawkami i dla wybranych ze smietana do tego:P
  • mam na dziś świeżą flądrę (tak tak wiem jaka ona swieża ;P )

    i mam 2 pęczki świeżego szpinaku

    i fasolkę szparagową

    i truskawki :D

    i młode ziemniaki

    i ugotowaną wczoraj botwinkę


    tylko jest jeden problem - ładna pogoda i córki mi uniemożliwią gotowania bo będą chciały iść na spacer
    buuuuuuuuuuuuuuu
  • dzis sola... wczoraj pierogi z miesem wlasssne i wiecie i wiecie co? maz nie dosc ze jadl to jeszcze pochwialil; :)
  • Jeszcze nie jedliśmy, ale ogórkową na kościach z dziczyzny gotuję-po prostu :D
    A na deser truskawki.
  • pierś z kurczaka panierowana w jajku i w otrębach owsianych uduszona następnie z serem feta i ogórkiem kiszonym, oraz rozgniecionym czosnkiem, całość podana na sałacie
    dla mnie pycha
    ogólnie dziś też truskawki zmiksowane z jogurtem, z kefirem, 
    naleśniki z truskawkami na kolację
  • Krupniczek na jaglance.
    A na kolację rybka po grecku.
  • Wczoraj zrobilam golabki, doslownie kilka sztuk z 5 chyba. Zjedlismy na sniadanie.
    Zrobilam tez botwinkowa, dzieki za podpowiedzi, dobra wyszla. Tez wczoraj machelam. Niektorzy jedli wczoraj na kolacje, a niektorzy zaraz zjedza miseczke.

    A z racji pobytu w Wawie caly dzien. Na obiad niedobra, zuuua pizza ;).
  • Piersi indycze pieczone w sosie z kurek z salata.
  • a my wczoraj przy niedzieli tradycyjnie staropolsko schabowe:) (chłopaki uwielbiają) z mizerią i ziemniakami z koperkiem. Zupka była też brokułowy krem:)
  • Wczoraj była szczawiowa z jajem i młodymi ziemniaczkami.
    Dziś będzie kalafior z wody z masłem.
  • jednoznacznie ordynarne schabowe...
  • Katarzyno
    mogę zadać niedyskretne pytanie?

    ile kalafiorów musisz ugotować żeby nimi pojadła Twoja ekipa?

    (chyba że to dodatek do jakiegoś mięska i ziemniaków ;) )
  • @uJa - na szczęście, za kalafiorem nie przepadają, więc jak ugotuję dwa duże (jak podzielę na różyczki, to mi do 9 l. gara wejdą), to się zadowolą. Za to młodych ziemniaków musiałabym z 5 kg nagotować, żeby się zapchali. Kalafior jest sam na obiad. Ewentualnie mogą sobie jeszcze zagryźć truskawką, czy czym tam w ogródku będzie.
  • Wczoraj gazpacho.

    A dzisiaj nie wiem, co mnie do kuchni pchnelo, ale rodzina na plazy, a ja w kuchni 8-}
    Na razie powstal ozor pieczony (duszony?)  - gotowac sie w ten upal nie da, wiec wrzucilam w naczyniu zaroodpornym do pieca, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Ozor chodzil za mna od ciazy i chlopu sie jakies deja vu objawilo, jak byl u rzeznika...
    Ozor z warzywami, do tego beda mlode ziemniaki i salata.

    Deserowo sorbet ananasowy i domowa ice tea.
  • oo szczawiowa mnuiam

    ale bez smietany?
  • Pewnie za to z mirabelkami ;)
  • @jukaa - w sumie, każdą zupę można na kwaśno zrobić - śmietany kwaśnej dolać, soku z cytryny, kwasu z buraków ogórków lub kapusty. :-D
  • @uJa - u mnie szczawiowa była bez śmietany. Da się zjeść.
  • A ja i jarzynową i krupnik bardzo lubię z kwaśną śmietanką. Fakt, że umiarkowanie na kwaśno wtedy są...
    Ale kwaśnych zup masz w kuchni polskiej dostatek wielki:
    - pomidorowa
    - ogórkowa
    - kapuśniak
    - barszcz
    - szczawiowa
    - żur
    - cytrynowa
    I pewnie jeszcze wiele innych, których ja nie gotuję...
    Z tych na mniej kwaśno u nas chodzi:
    - krupnik,
    - jarzynowa (w różnych wariantach sezonowych),
    - kapuściana,
    - fasolowa,
    - grochowa,
    - soczewicowa,
    - kremy z różnych jarzyn (brokuły, kalafior, zielony groszek, seler, por),
    - pieczarkowa
    - grzybowa z leśnych grzybów
    Choć tej ostatniej mój najmłodszy syn się ostatnio domagał robionej z grzybkami w occie...
  • Od kiedy wyrzuciłam dzieciom mleko z diety zaprawiam zupy mleczkiem kokosowym zamiast śmietaną. Bardzo smaczne wychodzą.
  • Melduję, że botwina uduszona na patelni, przyprawiona sokiem z cytryny, z didatkiem oleju, jest bardzo dobra. Plus młode ziemniaczki.
  • Zupa jarzynowa tylko z kwasna smietanka:) I barszcz ukrainski z kwasna smietanka...i botwinkowa zupa:)
  • Nie uwierzę w te dwa kalafiory... ;) my we dwoje zjadamy dużego na pół i to do prawie kg ziemniaków.
  • @tymka - jak tak gorąco, to im się jeść nie chce. Na szczęście.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.