Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1154155157159160265

Komentarz

  • AgaAga
    edytowano sierpnia 2014
    Ze wiekszy jest?


    Wg wikipedii to regionalizm, z poludniowego wschodu Polski. Moja rodzina kresowa, to by nawet pasowalo.

    I jeszcze kabaczek lubi byc zolty, ale nie zawsze. Z dziecinstwa pamietam glownie takie zolte, wczoraj od chlopa lokalnego kupilam zielony, czyli taka przerosnieta cukinie. Chyba nawet on tez na to "Zucchini" mowil ;)

  • Zwyczajowo - kabaczek jest bardzo jasnozielony, prawie biały, a cukinia ciemnozielona albo żółta. Ale gatunek to jest ten sam - taka odmiana dyni.
  • Moze dlatego delikatniejsze, ze mniejsze?

    Juka, gryczana tez moglabym codziennie, wschod ze mnie wychodzi kazdym porem skory ;)
  • @jukaa Polewka szkocka to gesta, sycaca zupa na bazie wywaru z jagnieciny. My ja traktujemy jako danie jednogarnkowe na obiad, bo po niej nic sie juz zjesc nie da:)

    Przepis:

    Dzien pierwszy: gotujemy wywar z kawalkow jagniatka niewinnego ( czyli lamb chops, z kawalkami kosci i miesa) Gotuje sie na malym ogniu, dluuugo okropeczenie.
    Dzien drugi: do owegoz wywaru dodajemy pokrojona w kostke rzepe, marchewke i ziemniaki. Gotujemy okropecznie dlugo. Potem dodajemy ugotowana oddzielnie kasze jeczmienna, fasole biala i poszatkowana kapuste. Gotujemy okropecznie dlugo. Doprawiamy natka pietruszki, sola i pieprzem. Mozna dodac angielskiego sosu mietowego i gotowac dalej.  Najlepiej smakuje trzeciego dnia, po odgrzaniu. My zjadamy z bagietka do tego. Aha, pieprzu nie zalowac!!!
  • Bakłażany? Ma ktoś pomysł...bo robię tylko smażone plastry, ewentualnie potem zapiekane z pomidorami. Macie jakieś inne doświadczenia?
  • @AgaMaria, ja robiłam zapiekane faszerowane z gryczaną i pomidorami:-) na górę ser:-)
  • O rety, dzięki, ale czad...
  • A ser jaki dawałaś Dorotak?

    OT A wiesz, że czasownik studiuję?
  • edytowano sierpnia 2014
    @Katarzyna
    Dziękuję bardzo, chyba jutro zrobię odrobinę na skosztowanie, bo u mnie ino mąż dyniową zupę ( w wydaniu swojej mamusi ;)  ), dynię marynowaną.
    Młody zaś najlepiej  pestki ..............na świeżym, chrupiacym chlebie :D
    Ja jakoś w ogóle dyniowa nie jestem, ale może w połączeniu z mąką = KLUCHY jakoś mi wejdą :))


    A dziś
    Pomijając McDonalds'a  na śniadanie, 
    Brzydsza część rodziny karczek z grilla + ogórek kiszony - robota męża
    Piękna część
    Grzybowa 

  • Mój brat stwierdził, że te kluchy masełkiem podlane smakują mu jak ziemniaczane z twarożkiem. Moim zdaniem, to dobry wybór dla osób sceptycznie nastawionych do dyni, bo są mało dyniowe w smaku. Ot - kluchy, kluchowate ze słodkim posmakiem.
  • Pasta z baklazana na chleb (baba ghanoush)
    Imam padl (imam payildi)
    baklazan w kostke w baklazanowej wariacji na temat leczo, czyli ratatouille
    to samo, z dodatkiem fety lub podobnego sera koziego lub owczego
    to samo w postaci sosu do makaronu, z parmezanem zamiast koziego
    baklazan do gulaszu jagniecego
    roladki z baklazana, zawartosc dowolna
    bakzan w curry, pasuje z jakimis straczkami (soczewica, ew. cieciorka)



  • ajwar - moje ostatnie odkrycie i moja nowa miłość ;)
  • U nas w rodzinie szwagierka robi każdej jesieni ogromne ilości ajwaru. Wymieniamy się z nią na sok pomidorowy i kiszone ogórki i jesteśmy zaopatrzeni.
  • Katarzyno a te dynie upieczona mozna potraktowac jakas misa blenderowa zamiast maszynki do miesa?czy to zbytnia "ciapa"wyjdzie??
  • Ale fajne danka! Dynia, bakłażan, cukinia, uwielbiam!
  • @beatasb - jak masz mocny blender, to można. Szczególnie, jak dynia bez skórki. Ja mielę przez maszynkę, bo ze skórką daję (szkoda mi marnować dynię, a i kolor kluseczki mają ładniejszy, jak się da Hokkaido ze skórką do nich) i mój blender nie radzi sobie z tą skórką - zostają spore kawałki i potem mi dzieci niektóre wybrzydzają.
  • Ja dziś piekę szynkę z dziczyzny,wczoraj zamarynowałam, do tego dorzucę dynię,niech się podpiecze i jaglankę z kolacji :)
  • Nawet chciałam te kluchi zrobić.
    Ale uwielbiam pieczonà hokkaido i mi jej żal. Na kluchi.
    Dziś koleżanka powiedziała mi, że w Dani jadła najpyszniejszą sałatkę :surowa cukinia z ananasem, do tego sos koperkowo-jogurtowy z limonką. Hmmm. Chyba nie zaryzykuję
  • Hejka, dziś wysyłam małża na zakupy po mięso mielone drobiowe może być albo wieprzowe, do tego będzie duszona cukinia, pomidory, czosnek rozgnieciony, do tego ryż pełnoziarnisty, danie łatwe, szybko się robi.
    a w lodówce jeszcze bakłażany mamy

    Z dynią super jedyny minus, że ciężka do przytachania z ryneczku, a kiedy małż w tygodniu wróci późno z pracy, to żadnej dyni już nie będzie...
    Więc zwykle kupuje takie paski, trójkąty cienkie, w sam raz na zupę dla 1-2 osób.
    Zupa super łatwa. Gotuję dynię na miękko, dodaję cebulę pokrojoną też na miękko, sól, ewentualnie łyżka oliwy z oliwek i zblendować.
    Wiem, że ludziska imbir i czosnek dodają, dla mnie za ostre. Z tą cebulą ma taki słodkawy, delikatny smak.
  • @jukaa - właśnie wczoraj na kolację kluski dyniowe robiłam. Prawie 200 szt. (mąż miał przymus policzyć) i wszystkie wyglądają jak kluski, a nie jak koślawce, choć się specjalnie nie przykładałam. I tak się zastanawiałam, kulając te kluski, jak Tobie się udaje robić koślawe? Mi koślawe wychodzą tylko jak użyję nieodpowiedniej dyni i ciasto klejące wyjdzie. Z dobrego ciasta zgrabne kuleczki wychodzą (jak z plasteliny), a zgrabna kuleczka przyciśnięta lekko widelcem skutkuje ładną kluską.
  • Ten ajwar bardzo mnie zainteresował. Kupuję dzisiaj składniki i robię.
  • A ja mam dziś wizję na leczo "na winie" z dużą ilością cukinii i dyni, bo mi kaszy gryczanej zostało i muszę ją gdzieś upchnąć ;)
  • U mnie też się zapowiada leczo.
  • Bigos lepszy bez mięsa? :O @Jukaa, nie bluźnij! [-X
  • Parę dni temu jadłam znakomitą niekoszerną zupę u pewnej Forumki :)

    Na kostkach rosołowych (zgroza!) i z serkiem topionym. Pozostałe dwa składniki to woda i świeże ogórki :D

    Wiecie, jakie to dobre?  =P~

    A na dzisiaj nie przewiduję obiadu :(

  • ja w środę u pewnej Forumki jadłam pyszny obiad ziemniaczki sos surówka z pomidorów ładne smaczne
  • a dziś mam pomidorową z makaronem
  • edytowano sierpnia 2014
    E tam @jukaa
    Ja tez taki dziwoląg :))
    Jak zupa to zupa po co mi tam mięso
    Jak kapusta/ bigos to po co mi tam mięso
    Przecież mięso moze wyładować na talerzu obok :))
    Wyjątkiem jest ostra jak brzytwa moja gulaszowa - nijak bez mięsa nie da sie ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.