Wg wikipedii to regionalizm, z poludniowego wschodu Polski. Moja rodzina kresowa, to by nawet pasowalo.
I jeszcze kabaczek lubi byc zolty, ale nie zawsze. Z dziecinstwa pamietam glownie takie zolte, wczoraj od chlopa lokalnego kupilam zielony, czyli taka przerosnieta cukinie. Chyba nawet on tez na to "Zucchini" mowil
@jukaa Polewka szkocka to gesta, sycaca zupa na bazie wywaru z jagnieciny. My ja traktujemy jako danie jednogarnkowe na obiad, bo po niej nic sie juz zjesc nie da:)
Przepis:
Dzien pierwszy: gotujemy wywar z kawalkow jagniatka niewinnego ( czyli lamb chops, z kawalkami kosci i miesa) Gotuje sie na malym ogniu, dluuugo okropeczenie.
Dzien drugi: do owegoz wywaru dodajemy pokrojona w kostke rzepe, marchewke i ziemniaki. Gotujemy okropecznie dlugo. Potem dodajemy ugotowana oddzielnie kasze jeczmienna, fasole biala i poszatkowana kapuste. Gotujemy okropecznie dlugo. Doprawiamy natka pietruszki, sola i pieprzem. Mozna dodac angielskiego sosu mietowego i gotowac dalej. Najlepiej smakuje trzeciego dnia, po odgrzaniu. My zjadamy z bagietka do tego. Aha, pieprzu nie zalowac!!!
Mój brat stwierdził, że te kluchy masełkiem podlane smakują mu jak ziemniaczane z twarożkiem. Moim zdaniem, to dobry wybór dla osób sceptycznie nastawionych do dyni, bo są mało dyniowe w smaku. Ot - kluchy, kluchowate ze słodkim posmakiem.
Pasta z baklazana na chleb (baba ghanoush) Imam padl (imam payildi) baklazan w kostke w baklazanowej wariacji na temat leczo, czyli ratatouille to samo, z dodatkiem fety lub podobnego sera koziego lub owczego to samo w postaci sosu do makaronu, z parmezanem zamiast koziego baklazan do gulaszu jagniecego roladki z baklazana, zawartosc dowolna bakzan w curry, pasuje z jakimis straczkami (soczewica, ew. cieciorka)
@beatasb - jak masz mocny blender, to można. Szczególnie, jak dynia bez skórki. Ja mielę przez maszynkę, bo ze skórką daję (szkoda mi marnować dynię, a i kolor kluseczki mają ładniejszy, jak się da Hokkaido ze skórką do nich) i mój blender nie radzi sobie z tą skórką - zostają spore kawałki i potem mi dzieci niektóre wybrzydzają.
Nawet chciałam te kluchi zrobić. Ale uwielbiam pieczonà hokkaido i mi jej żal. Na kluchi. Dziś koleżanka powiedziała mi, że w Dani jadła najpyszniejszą sałatkę :surowa cukinia z ananasem, do tego sos koperkowo-jogurtowy z limonką. Hmmm. Chyba nie zaryzykuję
Hejka, dziś wysyłam małża na zakupy po mięso mielone drobiowe może być albo wieprzowe, do tego będzie duszona cukinia, pomidory, czosnek rozgnieciony, do tego ryż pełnoziarnisty, danie łatwe, szybko się robi.
a w lodówce jeszcze bakłażany mamy
Z dynią super jedyny minus, że ciężka do przytachania z ryneczku, a kiedy małż w tygodniu wróci późno z pracy, to żadnej dyni już nie będzie...
Więc zwykle kupuje takie paski, trójkąty cienkie, w sam raz na zupę dla 1-2 osób.
Zupa super łatwa. Gotuję dynię na miękko, dodaję cebulę pokrojoną też na miękko, sól, ewentualnie łyżka oliwy z oliwek i zblendować.
Wiem, że ludziska imbir i czosnek dodają, dla mnie za ostre. Z tą cebulą ma taki słodkawy, delikatny smak.
@jukaa - właśnie wczoraj na kolację kluski dyniowe robiłam. Prawie 200 szt. (mąż miał przymus policzyć) i wszystkie wyglądają jak kluski, a nie jak koślawce, choć się specjalnie nie przykładałam. I tak się zastanawiałam, kulając te kluski, jak Tobie się udaje robić koślawe? Mi koślawe wychodzą tylko jak użyję nieodpowiedniej dyni i ciasto klejące wyjdzie. Z dobrego ciasta zgrabne kuleczki wychodzą (jak z plasteliny), a zgrabna kuleczka przyciśnięta lekko widelcem skutkuje ładną kluską.
E tam @jukaa Ja tez taki dziwoląg ) Jak zupa to zupa po co mi tam mięso Jak kapusta/ bigos to po co mi tam mięso Przecież mięso moze wyładować na talerzu obok ) Wyjątkiem jest ostra jak brzytwa moja gulaszowa - nijak bez mięsa nie da sie
Komentarz
Wg wikipedii to regionalizm, z poludniowego wschodu Polski. Moja rodzina kresowa, to by nawet pasowalo.
I jeszcze kabaczek lubi byc zolty, ale nie zawsze. Z dziecinstwa pamietam glownie takie zolte, wczoraj od chlopa lokalnego kupilam zielony, czyli taka przerosnieta cukinie. Chyba nawet on tez na to "Zucchini" mowil
Juka, gryczana tez moglabym codziennie, wschod ze mnie wychodzi kazdym porem skory
Imam padl (imam payildi)
baklazan w kostke w baklazanowej wariacji na temat leczo, czyli ratatouille
to samo, z dodatkiem fety lub podobnego sera koziego lub owczego
to samo w postaci sosu do makaronu, z parmezanem zamiast koziego
baklazan do gulaszu jagniecego
roladki z baklazana, zawartosc dowolna
bakzan w curry, pasuje z jakimis straczkami (soczewica, ew. cieciorka)
Ale uwielbiam pieczonà hokkaido i mi jej żal. Na kluchi.
Dziś koleżanka powiedziała mi, że w Dani jadła najpyszniejszą sałatkę :surowa cukinia z ananasem, do tego sos koperkowo-jogurtowy z limonką. Hmmm. Chyba nie zaryzykuję
Parę dni temu jadłam znakomitą niekoszerną zupę u pewnej Forumki
Na kostkach rosołowych (zgroza!) i z serkiem topionym. Pozostałe dwa składniki to woda i świeże ogórki
Wiecie, jakie to dobre? =P~
A na dzisiaj nie przewiduję obiadu
Ja tez taki dziwoląg )
Jak zupa to zupa po co mi tam mięso
Jak kapusta/ bigos to po co mi tam mięso
Przecież mięso moze wyładować na talerzu obok )
Wyjątkiem jest ostra jak brzytwa moja gulaszowa - nijak bez mięsa nie da sie