Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

11718202223265

Komentarz

• Leczo z zapasów słoikowych z ryżem i parówką.
  • Miruna sote+ ziemniaki lub kasza pęczak do wyboru+papryka marynowana lub fasolka szparagowa z masełkiem i bułka tartą.
  • AB, najedz się na zapas tej kiszonej kapusty! Bo za chwilę będziesz narzekać na jadłospis tak jak ja:bigsmile:
  • Za mną "chodziły" naleśniki, ale mąż przykazali mięcho zrobić, więc zrobiłam.:cool:
  • Dzisiaj kurczak na ostro. Ryż. Sałatka z młodej cukinii z pomidorkami.
  • Jagna, napisz coś więcej o sałatce z cukinii z pomidorami, proszę!
  • Młodą cukinie, bardzo młodą ( moja jest tylko odrobinkę grubsza od kciuka męża)- myję i kroję w cieniutkie plasterki. Surową ze skórką . Do tego dodaje pomidorki pokrojone w ósemki albo koktajlowe przekrojone na pół. Do tego trochę sałaty albo pekinki do wyboru. Posypuje szczypiorkiem . Dodaję sos sałatkowy / oliwa z cytryną lub winnym octem/ albo sos sałatkowy knora taki z malej paczuszki.
  • mąż - pierogi ruskie
    ja - warzywa w maśle
    syn- barszcz biały z ziemniakami
    córka - od każdego trochę
  • Dzis na obiad kapusta z pieczarkami w cieście do pizzy :cool:

Żeby jeszcze wyszła jak należy :shocked:
  • U nas schabowy,ziemniaczki i surówka z pomidorów i sałaty rzymskiej z bazylią.
  • Większość jadła szczawiową z jajem i kartoflami tłuczonemi a dwuletnia córka, na własne życzenie "baziaki z pacianką" - ha, ha! :bigsmile:
  • @Katarzyno? BaziaCO?!

nie znam tego slangu, ale brzmi smakowicie:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
  • Baziaki z papanką :bigsmile::bigsmile: - dobre :bigsmile:

To moje mialo byc drozdzowe a wyszlo jak polfrancuskie, mniamusne.......
    3 godziny pracy a jedzenie dwóch duzych blach jakies 15 minut :shocked:

Chyba smakowalo :cool:
  • Soczewica z ryżem doprawiona kurkumą :cool:
  • Ziemiaki figaro i troche fasolki po bretonsku
  • Wyjaśniam slang dwulatki:
    baziaki - ziemniaki
    pacianka - śmietanka (sojowa akurat w jej przypadku)
    A po wciągnięciu michy "bziaków z pacianką" i jeszcze dokładki, młoda poszła bawić się "pacianiną" :bigsmile:
  • Hehehehe :wink:
  • placki ziemniaczane. mniam
  • niedziela - orgia szparagowa i sernik truskawkowy (taki na zimno)
    poniedzialek - barszcz, mlody kalafior, mlode ziemniaki i jajka sadzone
    dzisiaj - dojedlismy barszcz, paprykarz indyczy, kasza, na podwieczorek odgrzalam dzieciakom buleczki drozdzowe z powidlami
    jutro chyba znowu w ramach spaceru powleczemy sie po szparagi:bigsmile:
  • Nic, Myszaty pojechał na 1 dzień do Belgii, nawet chleba w domu nie ma.:sad:
    Nie mam tyle samozaparcia, żeby iść do sklepu. No i .. czasu też nie mam, bo na farmach full pracy, a i na forach bym chciała pobyć.
    Zagotuję mleko i zjem z wczorajszym makaronem, wpisów powyżej wolę nie czytać, bo się z rozpaczy załamię.
  • Klarcia, zartujesz?
  • Nie - tym razem jestem na serio. Bieda z nędzą, żywot pędzą.
    Zrę ten cholerny makaronek i chce mi się płakać. Jestem takową żoną, które męża cenią ponad własne życie, bo mam świadomość, że tak mnie rozpuścił, iż bez niego zginę.
  • A te farmy to gdzie? Na n-k?
  • Nie na Facebook, mam swoje 3, teraz zrobili je w dwóch wersjach i dodatkowo obsługuję na dwóch profilach mojego koleżeństwa - czyli razem 10, wersję w j.chińskim już sobie odpuściłam, bo tam też miałam.
  • Miałam nadzieję ze zaprzeczysz, ze na wsi farmę obrabiasz :cry:

Kiedys tak umialam marnowac cale dnie na CesareIII..... Teraz siedze na orgu, ale spływam, bo mąż wraca :eb:
  • Przepis zostal wymyslony ad hoc na potrzeby szybkiego zuzycia skladnikow, ktore grozily, ze za jakis czas same wyjda z lodowki:tongue: Ale poniewaz sernik byl zaskakujaco dobry (lekki, ale kremowy), to podaje:
    biszkopty na dno tortownicy (u mnie to byly takie typowe francuskie jak do tiramisu), ilosc uzalezniona od wielkosci formy, w ktorej robisz sernik
    ok. pol kg truskawek (moze troche wiecej bylo, ale nie wiecej niz jakies 750g lacznie z dekoracja)
    puszka zageszczonego, slodzonego mleka (puszke otworzylam, jak mi zabraklo mleka do kawy, a potem brakowalo mi koncepcji, jak zuzyc pozostale 395 ml, takze caly przepis wymyslony, zeby nie wywalac tego mleka), 400 ml
    0,5 kg chudego twarozku (mieszkam w kraju, gdzie do kupienia tylko serki kubelkowe)
    dwie galaretki truskawkowe
    cukru zero, bo mleko poslodzone przez firme Nestle i galaretka Winiary (czyli tez Nestle) to granica zaslodzenia dla naszych gardel

Zrobilam dwie galaretki - jedna bardzo gesta (na niecale pol szklanki wody), druga na niecala szklanke (czyli ciagle polowa wody w porownaniu z instrukcja na opakowaniu).
    Do malasera wlalam mleko i spienilam. Dodalam truskawki i zmiksowalam z mlekiem, potem dodalam serek i tezejaca galaretke (te gesciejsza) i wszytsko na jednolita mase. Masa na biszkopty. Na to dekoracja z pocietych swiezych truskawek i na wierzch druga tezejaca galaretka. Roboty mniej niz pisania. Slodzone mleko sprawdzilo sie w serniku na zimno wyjatkowo dobrze, nie podejrzewalam go o taki potencjal:wink:

dzisiaj zupa pieczarkowa, na drugie ryba smazona, mlode ziemniaki i roszponka z sosem
  • U mnie ryba smażona /mintaj/ , ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej . NA deser kisiel.
  • Moje dzieci po powrocie od śląskiej prababci mają w organizmach zapasy skrobi i białek zwierzęcych na długie tygodnie. W związku z tym na obiad dziś bardzo poprosiły o kaszę gryczaną i surówkę z kiszonej kapusty z olejem. I ogórek w plasterkach. Przedtem, na wczesny lunch, zjadły niezabielaną zupę pomidorową z minimalną ilością makaronu. Wyraźnie się przeżarli na wakacjach
    :bigsmile:
  • Aga, dzięki za przepis na sernik! Wygląda na to, ze jak się skoncentruję i skupię to mogę się do niego przymierzyć...bo ja jeśli chodzi o ciasta- to specjalizuję się tylko w zjadaniu..:confused:
  • Naleśniki w 4 wersjach do wyboru(różnorodność farszu spowodowana przymusem wykorzystania składników)
    1.Z żółtym serem,parówką i duszoną cebulką
    2.Z twarożkiem i rodzynkami
    3.Z utartym jabłkiem i cynamonem
    4.Z papką powstała z :brokułów,szpinaku,papryki
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.