Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1184185187189190265

Komentarz

  • @Hipolit, ja do ciasta na kluski ziemniaczane dodaję jajko, a same starte ziemniaki odsączam z nadmiaru wody ale odzyskując mąkę ziem.
  • Właśnie się dopiekają dwie wielkie tarty z pokomunijnych resztek. Z indykiem i warzywami.
  • U nas dziś na obiad zupa brokułowa najprostsza. Brokuł ugotowany zmiksowany ;) ;;) ;;) :D
  • A u nas kotlety z kurczaka i kalarior. Reszki kotletow, bo ponad polowe zezarli mi zaraz po usmazeniu wczoraj (a mial byc obiad na dwa dni...)
  • wczoraj gołąbki ze świeżej kapusty. Dziś nie mam pomysłu, pewnie popełnię jakąś pizzę z resztkami z lodówki...
  • @Maciejka, jak to jest, jak wytepic te patologiczne zachowania?

    wyzeranie smazonych kotletow!
    w niedziele byly
    ale sie nie najedli, wczoraj dosmazylam, obiad tocka w tocke jak w niedziele, zjedli, po 2, po 3 co niektorzy....

    zostaly 2 smetne kotlety.... :)
  • @MonikaN nie wiem, zwalam na tesciowa, co tak zle syna wychowala ;) a tenze teraz tez takie mientkie serce ma, ze pozwala dzieciom z gara wyjadac. A jeszcze kotu daje... X_X
  • Tez mialy byc kotlety, ale jestem za leniwa i zrobilam pieczen rzymska, ktora sie sama upiekla. Znaczy sama = w samotnosci, wyszlam cos zalatwic, a pieczen wstawilam do piekarnika i wrocilam na gotowe ;). Do tego ziemniaki i buraczki, a jako zupa krem z kalarepki. Mamy lobrzydliwa pogode, to bardzo mi sie podoba taki staroswiecki, rozgrzewajacy obiad.
  • I brokuł trochę starawy był. Jak ja ;)
    Więc szpinak wskoczyła na patelnię i wbiłam do niego dwa jajka :P .
  • Nie wiem,co będzie,ale chyba jaglanka z cukinią,bo mi się cukini zachciało i kupiłam.
  • U nas dzis tez cukinia ale na szaszlykach z pomidorem, cebula, papryka i cyckami kurki:)
  • Pogoda ciagle mocno skandynawska, wiec tarta na ciescie krucho-drozdzowym, z: pieczonym pstragiem, wedzonym lososiem i malymi grenlandzkimi krewetkami, wszystko w sosie na bazie duszonych porow i creme fraiche, do tego oczywiscie borowki i rucola w ramach zieleniny.
  • To lecim dalej w klimacie. Dzisiaj zuo, kupne pierogi (cos jak pierogi, niemieckie Maultaschen), buraczki i duuuzo cebuli na masle.

    Ale.... Mam pol wielgasnego lososia swiezego, niby z odlowu, zobaczymy. Mutant. I jeszcze mam 1,5 kilo makreli, islandzkiej. Z wrazenia kupilam ocet i bedzie czesciowo smazona, podana na cieplo i czesciowo na zimno, w zalewie. @Attena, @Ida, macie jakies inne skandynawskie pomysly? Pogodowo idziemy leb w leb z Tromsö i Hafnarfjördur, to i kulinarnie sie dostosuje. Dzisiaj widzialam kilka osob w czapkach i jak jutro nie bedzie lepiej, to powoli i sama planuje zalozyc czapke... pod koniec maja.
  • A ja dzis weszlam do kuchni i przygotowalam ostatni posilek w starej kuchni:
    Pieczona kura
    Pieczony filet z indyka z pesto i boczkiem
    Zupa minestrone
    Makaron z lososiem
    Salatke makaronowa
    Maz konczy demolowac kuchnie, a ja mam nadzieje nie ugotowac nic wiecej przez jakies 3 tygodnie :P
  • nic nie jadłam, nie mam siły, wszystko mnie przerasta!
    wyluzowałam indyka, zaraz wezme ostry nóż i się wyluzuję...
  • Makaron kukurydziany ze szpinakiem
  • @jukaa- jaki fajny pasztet - podaj przepis , proszę
  • Zupa krem z pora.
    Łosoś pieczony, kasza kuskus, brokuły z sosem majonezowo-czosnkowym.
    A ciasto drożdzowe z rabarbarem i truskawkami planuję zrobić jutro.
  • Dobra, gadać dziewczyny jak ten rabarbar do ciasta robicie? O myjecie i kroicie czy to trzeba jakos obrac? Jadlam kilka razy w swym zywocie i chce się skusić i sama zrobic...
  • Ja tylko myje i kroje (do drozdzowego).
  • @jukaa - ale jesteś dzielna!!! Pasztet bez zuego mięcha zrobiłaś!!! Pełen podziw i uznanie z mojej strony!!!
    Wystarczy?
    ;-)
  • Ach! Jakie dobre! Chociaż bez zuego mięcha :-D A może właśnie dlatego, że bez?
    Ja z mięchem, to tylko od święta, a na co dzień, to daję w te pasztety różne strączki i bulwy. Rodzina zajada i nie czuje różnicy, a ja mam wrażenie, że bez zuego, to zdrowsze.
  • szpinak z jajkiem.
  • Ja rabarbar obieram z grubsza, kroje i obtaczam w cukrze:)
  • Kasza gryczana niepalona z duszonymi warzywami i ogorkowa drugi dzien.
    na jutro kupilam szparagi biale. nigdy nie jadlam, nie wiem czy to w ogole smaczne
  • Biale bezplciowe ;) zielone lepsze imho
  • Hmm... to zupe z nich zrobie, skoro bezplciowe. ;) a myslalm ze to jakies cudowne w smaku warzywo, bo patrzy na mnie z kazdej gazety i strony z przepisami
  • Podobno białe najlepsze jako zupa krem albo dodatek do dania głównego.
    Ja mam dziwny związek ze szparagami -kupuję bez przekonania zielone, jem tradycyjnie, z wody z bułeczką, zatyka mnie z lubości, mamroczę pod nosem"jakie to dobrrrre, czemu tak rzadko je jem" , po czym znowu o nich zapominam albo . kupuję bez przekonania. W ten sposób jem je do 5 razy w sezonie max.
  • edytowano maja 2015
    U nas tradycyjnym wiosennym daniem jest makaron ze szparagami. Najpierw jako danie glowne, pozniej, jak juz sie wszysy przejedza, to degraduje jako dodatek do miecha :D
    Ostatnio robilam salatke z pieczonych warzyw i dorzucilam tez szparagi na blache. Bardzo dobre w takiej wersji.
  • A do czego mozna te szparagi w smaku przyrownac?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.