Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1182183185187188265

Komentarz

• Zapraszam, moge zrobic na przywitanie. W zeszle lato był ozór z grilla i pieczony po zydowsku.
  • Pierogi ruskie, barszcz ukraiński i tarta ze szpinakiem, liczę na to że na jutro też zostanie cokolwiek. Musi!
  • Juka, bylo wyzej. Jak sie przyznalam do zboczenia, to polecono mi nawet nabyc kocie jezyczki, zebym sie wyzyla :P
  • Skóra z ozora (podgotowanego) schodzi bardzo łatwo
    Z surowego nigdy nie zdzieram
  • Ale przecie na ozorze nie ma skóry! Najwyżej śluzówka może być! Skóra to tylko na zewnątrz ustroju - na nogach, brzuchu, grzbiecie, nawet na głowiźnie, ale nie na ozorze!
    To tak, dla ścisłości anatomicznej ;-)
  • Technicznie to jak Hipolit. U mojej rodzicielki podpatrzylam.
  • jukaa - w ramach zdrowego tuczenia :) postanowiłam zrobić żytnią tartę z oliwą i jogurtem o taką:

Składniki na kruche ciastko:
    - 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720
    - 3 łyżki otrębów gryczanych
    - 1 jajko
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 3 łyżki jogurtu naturalnego
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 0,5 łyżeczki soli, oregano, bazylii, chilli

bardzo jestem jej ciekawa, ale skoro ciasteczka żytnie pochłaniamy bez ograniczeń tarta tez powinna wyjść ;)
    (tylko mąkę mam razową, i nie mam otrębów )
  • My dzisiaj pizze z sosem czosnkowym. Nie chwalac sie, bardzo dobra wyszla. Nawet corka zjadla, ktora normalnie gardzi pizza (poza Wlochami ;) ).
  • @Katarzyna Nie strasz ich sluzowkami, bo moga miec obrzydzenie i nie zjedza tego ozora...:D
  • matko, weszłam po inspiracje a tu ozory...
  • Ozory sa pyszne
    Żaden śluz mnie nie obrzydzi :))

Jem wlasnie sadzone ....... na sniadanie ;)
  • Ja mam jakiegoś brzusznego wirusa (dzieci poczęstowały), to chęci na jedzenie nie mam wcale. Nawet swoją porcję makaronu synowi oddałam.
    Myślę, że to właściwy stan ducha, żeby popiec kruche spody do babeczek na przyjęcie komunijne syna. Jest szansa, że jak dobrze schowam, to dotrwają do właściwego terminu...
  • nigdy żaden ozór ! blee
  • dziś znowu pizza w ilościach hurtowych - prosto z pieca, drugi dzień malowania, znów cały spędzimy na zewnątrz :D
  • Fajnie macie z tym piecem :-D
    U nas będzie pomidorówka z domowym makaronem. Bo szybko się zrobi, a ja mogę ryć w ogródku tymczasem.
  • edytowano maja 2015
    A my uziemieni w domu przez choroby. Na obiad ziemniaki z koperkiem I zsiadlym mlekiem.

edit: @Skatarzyna moze Ty robilas pizze zytnia, lub z innej maki niz pszenna I masz przepis?
  • @Mamuma, a jakże! robiłam żytnią (bez przepisu) i orkiszową (z przepisu, jak na pszenną) - dziś będzie orkiszowa :)
  • Nie bylo dzisiaj obiadu.
  • @Skatarzyna czyli jak przepis mam sprawdzony na pszenna, to wystarczy zmienic make. Orkiszu poki co nie sprawdzam, omijam wszelkie pszeniczne produkty.
  • Z żytniej może nie wyjść z przepisu na pszenną.
  • Krokiety dzisiaj, z buraczkami tartymi podane- taki eksperyment, wicie, rozumicie ( albo raczej oproznianie lodowki). Jutro fasolka po bretonsku.
  • Grochowka.

Na jutro faszerowane baklazany i faszerowana papryka, sos pomidorowy, ziemniaki opiekane, rucola. Na deser bedzie sernik z ricotty z truskawkami na spodzie migdalowym.
  • Pizza dzis byla, bo w trasie bylismy.

ale za to domu zyje tylko koktajlami ze szpinaku + co popadnie, dzis kiwi i zdechła pomarańcza. nic wiecej bym mogła nie pić/nie jeść:D
  • Mam dwie paczki kurzych udek w zamrazalniku. Podrzuccie mi jakies pomysly na dania obiadowe z nich, pliiiis:)
  • Jeszcze nie wiem co
    Bo taka piękna dziś pogoda, ze maz od rana na leżaczku wysmarowany olejkiem leży :))
    Chyba zaraz wskoczę w kostium kąpielowy i wytargam drugi leżak
    I dopiero wtedy pomyśle co by zjeść na obiad i nie narobić sie przy tym :))
  • No co Ty Jukaa
    Pizza kupna :D
    Nie pamietam kiedy jadłam taka pizzę
    Jem sniadanie dopiero ;)
  • jaglanka z warzywami
    detoks
  • Botwina, a na drugie kartofelki, szynka duszona, marchewka na krotko, do picia przy obiedzie koktajl szpinakowo-kiwiowy:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.