O kurka, to niby naturalne zapasy na wczerpaniu? Nie bedzie czym zionac? B-) To ide sie obzerac rzepa, zanim zmienie sie w aniolka... nie pasowaloby mi
Ekhem. Błagam, kto ma przepis na sos do gołąbków taki bardziej pomidorowo-paprykowy, zbliżony pikantnością do tych pudliszkowych ze słoika? Bo ja mam ostatnio ochotę wylącznie na gołąbki i tylko z rozsądku nie wcinam tych słoikowych, a takie bym żarła najchętniej.
A, zuy cukier, to może być trop. I dużo papryki. Próbuję odtwarzać smak, też robię zawsze bez przepisu, ale tym razem szukałam tego czegoś, co jest w Pudliszkach a nie ma w moim sosie.
W ogóle, jakby ktoś chciał mnie uszczęśliwić, to przyjmę gar gołąbków na wyłączność. Jest to naprawdę jedyna potrawa, która nie pogłębia mdłości.
Botwinka i osobno ziemniaczki okraszone podsmazona młodą cebulka:) na deser czeresnie z ogródka- bez robali, Hura! i arbuz. Kocham lato! Jutro paskudnie niezdrowa karkówka z grilla. Na poprawę crumble czyli kruszonka na gorąco z truskawkami zapieczona ozdobiona galka lodów. Już sobie zazdroszczę, kit, że w strój plażowy się nie wcisne:)
A @Marcelina narobila mi ochoty na golabki w gęstym pomidorowym sosie. Muszę się psychicznie nastawić i zrobić:) ale nie to, żebym potrzebująca była jako ona. Przy okazji gratulacje!
Albo sos z piri piri, sambal oelek czy zupelnie z braku laku zielone tabasco dodac. Oczywiscie sobie na talerzu juz Tez sie czasem w ciazy ratowalam...
najpierw dusimy cebulę, potem dodatki, sam sos rozmiękcza ciasto tylko jak długo leży na nim, jak raz-raz i do pieca, nie ma problemu - ciasto nasze ulubione z tego przepisu: http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2012/10/najlepsze-ciasto-na-pizze.html tylko na potrzeby domowe z orkiszowej nie zwykłej pszennej od kiedy mamy piec chlebowy pizza nabrała nowego smaku!
sos pomidorowy do pizzy: mały ząbek czosnku przez wyciskarkę, podsmażam chwilę na gorącym oleju, dodaję puszkę pomidorów w kawałkach. Gotuje się tyle, żeby trochę zredukować na końcu zioła. Szybko się robi.
Ja jestem leniwa, ale lubie dobrze zjesc wiec uzywam takiego sosu pomidorowego do makaronu ze sloika. Najlepszy oczywiscie wloski, bardzo podchodzi nam Barilla.
Skyr robi Arla (no wiem... ale lepszy rydz) na niemiecki rynek. Mozna kupic normalnie, w markecie (osobiscie kupilam wczoraj w Rewe i bardzo mnie to rozsmieszylo, przy upale 35 stopni Polka kupuje w poludniowej Bawarii islandzki Skyr produkowany przez dunska firme w Meklemburgii). Nowosc na naszym rynku Jest naturalny w duzych opakowaniach, taki jak kupilam, i male smakowe (ale wole naturalny jako baze i sama dodac owoce). Oryginalu nie jadlam, Niemcy, ktorzy byli w Islandii pisza na FB, ze smakuje ok, skyrowo znaczy sie. Nam tez smakowal.
Na obiad dziś kromka z masłem lub sucha kromka. Piątek- pościmy. Jutro na wesele idziemy to się najemy na tydzień do przodu, więc trzeba się przegłodzić, żeby móc jak najwięcej zjeść )
Zrobiłam dziś makaron z cukinii w ramach odstawienia pszenicy. Dusił się w pomidorach z odrobiną otrębów owsianych. Reszta schabu z wczoraj też podduszona z pomidorem. Na deser ugotowane jabłko plus cynamon zmiksuję z jogurtem naturalnym.
Tez ide z terendem jaglanym i zrobilam calkiem dobre pieczone baklazany nadziewane miesem, kasza, sezamem i roznymi indyjskimi przyprawami. Do tego sos mietowo- imbirowy.
Komentarz
To ide sie obzerac rzepa, zanim zmienie sie w aniolka... nie pasowaloby mi
Wszystko inne śmierdzi.
Próbuję odtwarzać smak, też robię zawsze bez przepisu, ale tym razem szukałam tego czegoś, co jest w Pudliszkach a nie ma w moim sosie.
W ogóle, jakby ktoś chciał mnie uszczęśliwić, to przyjmę gar gołąbków na wyłączność. Jest to naprawdę jedyna potrawa, która nie pogłębia mdłości.
będę się tu wpisywać, może to zmotywuje do robienia obiadu
zrobię, ale nie jutro, na jutro juz są plany
Tez sie czasem w ciazy ratowalam...
http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2012/10/najlepsze-ciasto-na-pizze.html
tylko na potrzeby domowe z orkiszowej nie zwykłej pszennej
od kiedy mamy piec chlebowy pizza nabrała nowego smaku!
aaa, dzisiaj była pizza
@Attena slyszysz? S K Y R mamy!
I pizza, dwie wyszly, jedna z tunczykiem i karczochami, druga z feta i pomidorami suszonymi.
u nas z 8 będzie, z tuńczykiem, z pesto, suszonymi pomidorami, różniastymi serami, bazylią ze krzeczka
juz piec dymi!
Gdzieś czytałam,że chcą podbijać Europę skyrem, ale że tak już? Smakowało?
Reszta schabu z wczoraj też podduszona z pomidorem.
Na deser ugotowane jabłko plus cynamon zmiksuję z jogurtem naturalnym.