Nagotowalam jak dla wojska sznycli, zrobilam miche bawarskiej salatki ziemniaczanej, mam druga miche salaty, bo robotnikow dwa dni mialam miec w domu. Mialam, bo sie termin im przesunal To juz wiecie, co nastepny tydzien jemy.
Pizza, tradycyjna, sobotnia. Za to jutro mam impreze polonijno-forumowa i siedze w kuchni, gotuje, pieke i juz mam chyba dosc. Moze za trzy godziny skoncze #:-S
hamburgery we wlasnych pito-bulkach, dzielo moje i syna i warzywa do tego w roli sosu baba ghanoush wg nowoodkrytego przepisu, z tahina, najlepsza! Niespodzianka dla corki i jej przyjaciolki z mama, jak wrocily z baletu. Wyszlo straszne obzarstwo, aktualnie goscie sie pozegnali i lezymy do gory brzuchem.
Uswiadomilam sobie, ze musze pilnie zrobic obiad na jutro, bo jutro nie bede miala na to czasu. Wlasciwie nie planowalam gotowac przed zrobieniem zakupow, gdyz lodowka pusta, a nawet sol sie skonczyla. Nie mam sasiadow, ktorzy przyjeliby ze spokojem moje pukanie po 23 po kapke soli Wytrzeslam wiec resztke soli morskiej z rzadko uzywanego mlynka. Ciagle bylo malo. Weny do stania nad garami mialam jeszcze mniej niz soli I na zasadzie "potrzeba matka wynalazku", zutylizowalam resztke domowego bialego sera i kostke fety (juhuu, slona!), z 5 rodzajow ziemniakow (ostatnio z kazdej paczki zostawal 1-2) i cebule australijska, jako ze teraz w marketach zamiast mlodej niemieckiej kroluje jesienna australijska i chlop kupil siatke tejze. Wyszlo nadzienie do ruskich. Zrobilam wiec z niego tarte, ktora sie wlasnie dopieka. Jutro dorobie tylko na szybko salatke czy surowke. Poczulam sie dumna matka-Polka.
Koperkowa, gyros z kurczaka, gryczana, mizeria, sos majonezowo-ketchupowy i sos tzaziki. Trochę misz-masz szczególnie ta gryczanka, ale wszystko zniknęło
Bardzo potrzebowałam odrutki po dwóch dniach imprezowania, więc ugotowałam zupo-potrawkę warzywną, z buraczkami i jaglanką w roli głównej. Jak pachnie !!!
Zupa Majowa brzmi ciekawie dla nas A ja nauczylam sie (w koncu!) robic dobre zapiekane baklazany. Jemy na sposob troche arabski, z miesem, groszkiem ptysiowym, jaglanka (a jakze ), berberysem i zestawem odpowiednich przypraw.
Mój mąż dostał od kogoś wiadro pstrągów i troci,chyba ze 40 sztuk :-) Dziś będą pieczone w piekarniku z masełkiem i płatkami migdałowymi,do tego ziemniaczki z koperkiem i sałata,własna sałata!
Obiad z resztek: makaron z bazyliowym pesto (orzechy od mamy, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, bazylia z parapetu). Chyba nawet podejdzie pod obiad do 10 zł.
Komentarz
chłopcy na szczęście zadowoleni zjedli makaron z malinami
Mojej wolnosci i salcesonu (oraz sznycli)!
surowka z kapusty, mlodej
surowka z buraczkow
a na deser jagodzianka
kupna, jedna na spolke z synkiem
Za to jutro mam impreze polonijno-forumowa i siedze w kuchni, gotuje, pieke i juz mam chyba dosc. Moze za trzy godziny skoncze #:-S
Borówki, banan
na słodko niestety
we wlasnych pito-bulkach, dzielo moje i syna
i warzywa do tego
w roli sosu baba ghanoush wg nowoodkrytego przepisu, z tahina, najlepsza!
Niespodzianka dla corki i jej przyjaciolki z mama, jak wrocily z baletu.
Wyszlo straszne obzarstwo, aktualnie goscie sie pozegnali i lezymy do gory brzuchem.
(a jestem tak potwornie syta, ze nie rozumiem podtekstu pytania, chyba mam w mozgu wolowine i baklazany)
I na zasadzie "potrzeba matka wynalazku", zutylizowalam resztke domowego bialego sera i kostke fety (juhuu, slona!), z 5 rodzajow ziemniakow (ostatnio z kazdej paczki zostawal 1-2) i cebule australijska, jako ze teraz w marketach zamiast mlodej niemieckiej kroluje jesienna australijska i chlop kupil siatke tejze. Wyszlo nadzienie do ruskich. Zrobilam wiec z niego tarte, ktora sie wlasnie dopieka. Jutro dorobie tylko na szybko salatke czy surowke. Poczulam sie dumna matka-Polka.
Trochę misz-masz szczególnie ta gryczanka, ale wszystko zniknęło
A ja nauczylam sie (w koncu!) robic dobre zapiekane baklazany. Jemy na sposob troche arabski, z miesem, groszkiem ptysiowym, jaglanka (a jakze ), berberysem i zestawem odpowiednich przypraw.
Dziś będą pieczone w piekarniku z masełkiem i płatkami migdałowymi,do tego ziemniaczki z koperkiem i sałata,własna sałata!